Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Python επεκτείνει την κυριαρχία της στην κατάταξη των κορυφαίων γλωσσών προγραμματισμού του IEEE Spectrum

      Η Python εδραιώνει τη βασιλεία της, αλλά διαφορετικές γλώσσες διαμορφώνουν τον κόσμο του προγραμματισμού.

    Όπως εδώ και δέκα χρόνια, έτσι και φέτος το IEEE Spectrum δημοσίευσε την ετήσια κατάταξη των κορυφαίων γλωσσών προγραμματισμού, προσφέροντας πληροφορίες για το εξελισσόμενο τοπίο των γλωσσών προγραμματισμού και τη σημασία τους σε διάφορους τομείς. Φέτος, η Python όχι μόνο διατήρησε τη θέση της στην κορυφή, αλλά διεύρυνε και την πρωτιά της στη γενική κατάταξη "Spectrum", όντως προσαρμοσμένη στις προτιμήσεις του τυπικού μέλους του IEEE.

     

    Η άνοδος της Python είναι εμφανής, με την αυξημένη κυριαρχία της να επισκιάζει μικρότερες, εξειδικευμένες γλώσσες. Έχει αναδειχθεί ως το ευέλικτο "άλογο εργασίας", που υπερέχει κυρίως σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, χάρη στις εύρωστες και εκτεταμένες βιβλιοθήκες της. Επιπλέον, παρά την επιβράδυνση του νόμου του Moore για τους υπολογιστές υψηλών προδιαγραφών, οι μικροελεγκτές χαμηλών προδιαγραφών συνεχίζουν να επωφελούνται από τις βελτιώσεις των επιδόσεων, προωθώντας την Python στη διεκδίκηση για την ανάπτυξη ενσωματωμένων εφαρμογών, ακόμη και με την επιβάρυνση ενός διερμηνέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Python εδραιώνει επίσης τη θέση της μακροπρόθεσμα, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών και εφήβων ξεκινούν το ταξίδι τους στον προγραμματισμό με την Python, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη μετάβαση σε πιο προηγμένους τομείς και πιθανές ευκαιρίες απασχόλησης.

     

    Ωστόσο, ο κόσμος του προγραμματισμού δεν ορίζεται αποκλειστικά από την Python. Στην κατάταξη "Θέσεις εργασίας", η SQL καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Περιέργως, οι καθαροί προγραμματιστές SQL αποτελούν σπανιότητα στην αγορά εργασίας. Οι εργοδότες αναζητούν ολοένα και περισσότερο υποψηφίους με γνώσεις στην SQL, σε συνδυασμό με τεχνογνωσία σε συμπληρωματικές γλώσσες όπως η Java ή η C++. Δεδομένης της επικράτησης των κατανεμημένων αρχιτεκτονικών, τα κρίσιμα επιχειρηματικά δεδομένα στεγάζονται συχνά σε βάσεις δεδομένων SQL, γεγονός που απαιτεί την ικανότητα εξαγωγής και χειρισμού πληροφοριών.

     

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο προγραμματισμός εξακολουθεί να απέχει πολύ από ένα ενιαίο τοπίο. Η Java και οι διάφορες γλώσσες τύπου C εξακολουθούν να υπερτερούν της Python σε συνδυασμένη δημοτικότητα, ιδίως σε εργασίες που απαιτούν υψηλές επιδόσεις ή ευαισθησία στους πόρους, όπου η επιβάρυνση του διερμηνέα της Python μπορεί να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα. Επιπλέον, ορισμένα οικοσυστήματα λογισμικού αντιστέκονται στην αφομοίωση της Python για διάφορους λόγους.

     

    Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η R, μια γλώσσα που εκτιμάται για στατιστική ανάλυση και οπτικοποίηση, η οποία απέκτησε μεγάλη προβολή με την έλευση των μεγάλων δεδομένων. Παρά τη δύναμή της, η ιδιόμορφη σύνταξη της R και οι λειτουργίες σε δομές δεδομένων υψηλού επιπέδου αποτελούν πρόκληση εκμάθησης. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητά της παραμένει, εν μέρει λόγω αυτών των ιδιαιτεροτήτων, οι οποίες καθιστούν τη μεταφορά σεναρίων R ένα μη τετριμμένο έργο. Η κατάσταση αυτή αντικατοπτρίζει εκείνη της Fortran, όπου η αξία του υπάρχοντος επικυρωμένου κώδικα αντισταθμίζει το κόστος που συνδέεται με μια παλαιότερη γλώσσα.

     

    Για όσους τείνουν προς τις "παλιές" γλώσσες, η Fortran και η Cobol παραμένουν βιώσιμες επιλογές, κυρίως λόγω των εκτεταμένων βάσεων κώδικα που διαθέτουν σε κρίσιμους τομείς. Η Cobol, ειδικότερα, βρίσκει μια εκπληκτική θέση στο fintech, με περισσότερες αγγελίες εργασίας που ζητούν εξειδίκευση στην Cobol απ' ό,τι στο χώρο των κρυπτονομισμάτων.

     

    Ακόμη και απροσδόκητες γλώσσες όπως η Ladder Logic, που σχεδιάστηκε για εφαρμογές βιομηχανικού ελέγχου, βρίσκουν σημασία σε σύγχρονα περιβάλλοντα. Μια πρόσφατη αγγελία της Blue Origin, ενός εξέχοντος παίκτη στη νέα διαστημική βιομηχανία, ζητούσε επάρκεια στη Ladder Logic, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στις λειτουργίες του επίγειου εξοπλισμού.

     

    Η κατάταξη των κορυφαίων γλωσσών προγραμματισμού του IEEE Spectrum προσφέρει μια πρακτική προοπτική για το τοπίο του προγραμματισμού, αποφεύγοντας τις τυπικές ταξινομήσεις. Χρησιμεύει ως απόδειξη της δυναμικής φύσης του πεδίου, αντικατοπτρίζοντας τη μαγεία που υφαίνουν οι προγραμματιστές παγκοσμίως. Για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις μετρήσεις και τη μεθοδολογία πίσω από την κατάταξη, ανατρέξτε στο συνοδευτικό σημείωμα. Στην υγειά των επόμενων 10 ετών τεχνολογικής εξέλιξης!

     

    *Για τον πλήρη κατάλογο και την ανάλυση των κορυφαίων γλωσσών προγραμματισμού, επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του IEEE Spectrum.


    Πηγή
    Φωτογραφία: DataCamp
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.