Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού δημοσιεύει τον «Οδηγό παροχής τεχνολογίας με Ήθος» για το 2022

      Ο οδηγός για δωρεάν χρήση της τεχνολογίας από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού

    Τα τελευταία δεκατρία χρόνια το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation) δημοσιεύει τον Οδηγό Παροχής Τεχνολογίας με Ήθος (Ethical Tech Giving Guide), σημειώνει μια πρόσφατη ανάρτηση ιστολογίου του FSF. "Το δικαίωμα να καθορίσετε τι κάνει ή τι δεν κάνει μια συσκευή που αγοράσατε είναι κάτι πολύ πολύτιμο για να χάσετε."

    Ή, όπως το έθεσαν στον οδηγό:

     

    Παράθεση

    Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε ξανά την ελευθερία μας από την κατάχρηση πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες χρησιμοποιούν αποκλειστικό λογισμικό και κακόβουλα «αντι-χαρακτηριστικά» (antifeatures) για να μας κρατήσουν ανίσχυρους, εξαρτημένους και υπό επιτήρηση από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε. Δεν υπάρχει στιγμή που είναι πιο σημαντικό να μετατρέψουμε αυτά τα ατυχή γεγονότα σε θετική δράση από την περίοδο των διακοπών.

    Τα δώρα που προτείνουμε εδώ μπορεί να μην γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά αποτελούν τη σπάνια εξαίρεση στον προφανή κανόνα ότι οι συσκευές πρέπει να κακομεταχειρίζονται τους χρήστες τους.

     

    Για τους τεχνικούς χρήστες, ο οδηγός συνιστά τη σύζευξη του Replicant από το FSF, μια πλήρως δωρεάν διανομή Android, με το αποθετήριο εφαρμογών F-Droid, το οποίο έχει εκατοντάδες εφαρμογές, όπως το Syncthing, το Tor, το Minetest και το Termux.

    Επίσης, επαινούν τον φορητό υπολογιστή X200, «μία από τις λίγες συσκευές οικιακών χρηστών που είναι σε θέση να εκτελούν πλήρως δωρεάν λογισμικό συνολικά». Με εύκολο στην επισκευή υλικό, είναι ο φορητός υπολογιστής που χρησιμοποιείται συχνότερα στο γραφείο του FSF. Και υπάρχουν μηνύματα για τον φορητό υπολογιστή Reform της MNT, προϊόντα από την PINE64 και την Purism, καθώς και ένα VPN που σέβεται την ελευθερία και έναν μίνι προσαρμογέα Wi-Fi .

    Ο οδηγός προτείνει ακόμη και μέρη για να αγοράσετε ηλεκτρονικά βιβλία χωρίς DRM, όπως No Starch Press, Smashwords, Leanpub, Standard Ebooks, Nantucket E-Books, Libreture (το οποίο προσφέρει επίσης μια λύση αποθήκευσης). Εν τω μεταξύ, για έντυπα βιβλία, υπάρχει το Gnu Press Shop

    Και προτείνει επίσης πηγές για μουσική χωρίς DRM (συμπεριλαμβανομένων των Bandcamp, Emusic, Folkways του Ινστιτούτου Smithsonian, της κλασικής πανκ δισκογραφικής Dischord, HDTracks και Mutopia). Επίσης ενημερώνει τους χρήστες που μπορεί να βρεθούν δωρεάν (όπως στην ελευθερία) ταινίες.

    Τον οδηγό μπορείτε να τον κατεβάσετε από εδώ


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.