Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Κίνα ηγείται παγκοσμίως στην τεχνολογική έρευνα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει στο μέλλον

      Οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες, ο υπόλοιπος κόσμος είναι μακράν τρίτος σε τομείς από τη βιοτεχνολογία έως και τις μπαταρίες

    Η δεξαμενή σκέψης Australian Strategic Policy Institute (ASPI) δημοσίευσε μια επικαιροποίηση του προγράμματος παρακολούθησης κρίσιμων τεχνολογιών και υποστήριξε ότι η Κίνα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην έρευνα για 37 από τις 44 κρίσιμες ή αναδυόμενες τεχνολογίες.

    "Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει τα θεμέλια για να τοποθετηθεί ως η κορυφαία επιστημονική και τεχνολογική υπερδύναμη στον κόσμο, αποκτώντας μερικές φορές εκπληκτικό προβάδισμα στην έρευνα υψηλού αντίκτυπου στην πλειονότητα των κρίσιμων και αναδυόμενων τεχνολογικών τομέων", δήλωσε η ASPI.

    Η παρακολούθηση καλύπτει τομείς όπως η άμυνα, το διάστημα, η ρομποτική, η ενέργεια, το περιβάλλον, η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), τα προηγμένα υλικά και η κβαντική τεχνολογία.

    Για τη δημιουργία του tracker, η ASPI συνέλεξε και ανέλυσε ερευνητικές εργασίες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2018 και 2022 στους επιλεγμένους τεχνολογικούς τομείς της, προκειμένου να προσδιορίσει το 10% των μελετών με τις περισσότερες αναφορές. Ο δείκτης H-index - ένας δείκτης επιδόσεων που χρησιμοποιείται για την ανάλυση του αντίκτυπου της επιστημονικής παραγωγής - λήφθηκε επίσης υπόψη, όπως και ο αριθμός των κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων σε μια χώρα.

    Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, η Κίνα παρήγαγε συχνά πάνω από πέντε φορές περισσότερη έρευνα υψηλής απήχησης από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της. Από τους 37 τομείς στους οποίους η Κίνα ηγήθηκε, είναι κοντά στο να μπορέσει να αναπτύξει μονοπώλιο σε 8: υλικά και κατασκευή σε νανοκλίμακα, επιστρώσεις, προηγμένες επικοινωνίες ραδιοσυχνοτήτων (συμπεριλαμβανομένων των 5G και 6G), υδρογόνο και αμμωνία για την ενέργεια, υπερπυκνωτές, ηλεκτρικές μπαταρίες, συνθετική βιολογία και φωτονικοί αισθητήρες.

    Η ASPI διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη πιο προηγμένη πηγή έρευνας στην πλειονότητα των τεχνολογιών και κατέλαβαν την πρώτη θέση σε κάθε έναν από τους τομείς που δεν κατέλαβε η Κίνα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, ο προηγμένος σχεδιασμός και η κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, οι κβαντικοί υπολογιστές, τα εμβόλια και τα ιατρικά αντίμετρα, οι μικροί δορυφόροι και τα συστήματα διαστημικής εκτόξευσης.

    Η Κίνα και οι ΗΠΑ προηγούνταν κατά πολύ της επόμενης σειράς χωρών - με επικεφαλής την Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ιταλία και, λιγότερο συχνά, την Ιαπωνία.

    Η ASPI κατέταξε επίσης τα ιδρύματα και τα πανεπιστήμια. Η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις, καταλαμβάνοντας την πρώτη πεντάδα σε 27 από τις 44 τεχνολογίες. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Delft της Ολλανδίας τα πήγε καλά σε πολλές κβαντικές τεχνολογίες. Και τα μέλη της ομάδας Big Tech των ΗΠΑ - δηλαδή η Google, η Microsoft, το Facebook, η Hewlett Packard και η IBM - σημείωσαν καλές επιδόσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Η ASPI εξέτασε το ερώτημα κατά πόσον η εμπειρογνωμοσύνη στην έρευνα υψηλού αντίκτυπου μεταφράζεται σε παραγωγική παραγωγή. "Αυτή είναι μια σημαντική προειδοποίηση που πρέπει να έχουν κατά νου οι αναγνώστες και την επισημαίνουμε σε πολλά σημεία της έκθεσης", εξήγησαν οι συντάκτες, οι οποίοι σημείωσαν ότι η κατασκευαστική ικανότητα υστερεί σε σχέση με τις ερευνητικές ανακαλύψεις.

    Αλλά όταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δίνει προτεραιότητα και επενδύει σε έναν τομέα, μπορεί να το λύσει αυτό, εκτίμησε η ASPI. Για τον λόγο αυτό, μεταξύ των 23 συστάσεων πολιτικής της, υπάρχει η πρόταση να εξετάσουν τα έθνη τα κρατικά επενδυτικά ταμεία για την παροχή επιχειρηματικών κεφαλαίων και χρηματοδότησης της έρευνας, μεταξύ άλλων εθνικών στρατηγικών για τη βελτίωση των δικών τους δυνατοτήτων.

    "Το προβάδισμα της Κίνας είναι προϊόν σκόπιμου σχεδιασμού και μακροπρόθεσμου πολιτικού σχεδιασμού, όπως επανειλημμένα περιγράφεται από τον Σι Τζινπίνγκ και τους προκατόχους του", επισήμαναν οι ερευνητές.

    Η δεξαμενή σκέψης είναι σαφής σχετικά με το γιατί το προβάδισμα της Κίνας αποτελεί πρόβλημα. Βραχυπρόθεσμα, δεν είναι ιδανικό να κυριαρχούν μία ή δύο χώρες σε νέους και αναδυόμενους κλάδους - αν μη τι άλλο για να εξασφαλιστούν ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού.

    Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετατόπιση - όχι μόνο της τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά και της παγκόσμιας ισχύος και επιρροής - προς την Κίνα, την οποία η ASPI αποκαλεί "ένα αυταρχικό κράτος όπου η ανάπτυξη, η δοκιμή και η εφαρμογή αναδυόμενων, κρίσιμων και στρατιωτικών τεχνολογιών δεν είναι ανοικτή και διαφανής και όπου δεν μπορεί να ελεγχθεί από την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης".

    Η δεξαμενή σκέψης υποστηρίζει ότι ενώ η Κίνα προηγείται σε πολλούς τομείς, οι άλλες χώρες θα πρέπει "να κάνουν απολογισμό των συνδυασμένων και συμπληρωματικών δυνάμεών τους".

    "Όταν αθροίζονται, έχουν το συνολικό προβάδισμα σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς", σημειώνει το ASPI.

    Η εξεύρεση ενός τρόπου για να διασφαλιστεί ότι οι άλλες χώρες θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το προβάδισμα της Κίνας είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.