Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η κοινή χρήση οθόνης οδήγησε σε μήνυση κατά της Nvidia για κλοπή εμπορικών μυστικών

      Ο κλέφτης και ο ψεύτης το πρώτο χρόνο χαίρονται λέει μια παροιμία

    Αν έχετε έρθει ποτέ σε δύσκολη θέση, μοιραζόμενοι δημόσια ένα μέρος της οθόνης σας που δεν έπρεπε να μοιραστείτε, σκεφτείτε τον Mohammad Moniruzzaman, ο οποίος φέρεται να έδειξε τον πηγαίο κώδικα που έκλεψε από έναν πρώην εργοδότη του κατά τη διάρκεια μιας κλήσης του Microsoft Teams με την ίδια εταιρεία.  Το περιστατικό ήρθε στο φως με αγωγή που κατέθεσε ο παλιός εργοδότης του Moniruzzaman, η εταιρεία τεχνολογίας αυτοκινήτων Valeo, η οποία μηνύει την Nvidia -την εταιρεία στην οποία μετακινήθηκε ο Moniruzzaman- και την κατηγορεί ότι επωφελήθηκε από αυτά τα κλεμμένα εμπορικά μυστικά.

     

    Η Nvidia έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας προσπαθώντας να επεκταθεί στην αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Valeo ισχυρίζεται ότι ο Moniruzzaman "κατέβασε χωρίς εξουσιοδότηση το σύνολο του πηγαίου κώδικα των προηγμένων συστημάτων στάθμευσης και υποβοήθησης οδήγησης της Valeo" στις αρχές του 2021, μαζί με "δεκάδες έγγραφα Word της Valeo, παρουσιάσεις PowerPoint, αρχεία PDF και φύλλα Excel που εξηγούν διάφορες πτυχές της τεχνολογίας" πριν φύγει για να ενταχθεί στην Nvidia τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

     

    Αυτή η υποτιθέμενη κλοπή ήρθε στο φως τον Μάρτιο του επόμενου έτους, όταν υπάλληλοι τόσο της Nvidia όσο και της Valeo ήταν σε μια κλήση μαζί και εργάζονταν σε ένα κοινό έργο υποβοήθησης στάθμευσης για έναν μη κατονομαζόμενο κατασκευαστή εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Η Nvidia είχε κερδίσει τη σύμβαση για την ανάπτυξη λογισμικού στο έργο, ενώ η Valeo παρείχε υλικό αισθητήρων υπερήχων. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι:

    "Στις 8 Μαρτίου 2022 είχε προγραμματιστεί μία τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Moniruzzaman, ο οποίος τώρα εργάζεται στην Nvidia, παρακολούθησε την κλήση τηλεδιάσκεψης... και μοιράστηκε την οθόνη του υπολογιστή του κατά τη διάρκεια της κλήσης. Ωστόσο, όταν ελαχιστοποίησε την παρουσίαση PowerPoint που μοιραζόταν, αποκάλυψε ένα από τα αρχεία του λεκτικού πηγαίου κώδικα της Valeo ανοιχτό στον υπολογιστή του. Η κλοπή του κ. Moniruzzaman ήταν τόσο θρασύτατη, που η διαδρομή του αρχείου στην οθόνη του εξακολουθούσε να γράφει "ValeoDocs". Οι συμμετέχοντες της Valeo στην κλήση τηλεδιάσκεψης αναγνώρισαν αμέσως τον πηγαίο κώδικα και έβγαλαν στιγμιότυπο οθόνης πριν ο κ. Moniruzzaman ειδοποιηθεί για το λάθος του. Μέχρι τότε ήταν πολύ αργά για να καλύψει τα ίχνη του".

    Η αγωγή συνεχίζει αναφέροντας ότι η γερμανική αστυνομία "ανακάλυψε έγγραφα και υλικό της Valeo καρφιτσωμένα στους τοίχους του γραφείου του κ. Moniruzzaman" όταν εισέβαλε στο σπίτι του στο πλαίσιο ποινικής έρευνας και ότι το λογισμικό και τα έγγραφα της Valeo βρέθηκαν στον εταιρικό υπολογιστή του όταν κατασχέθηκε από τους ερευνητές. Ο Moniruzzaman παραδέχθηκε ότι έκλεψε το λογισμικό της Valeo όταν ανακρίθηκε από τη γερμανική αστυνομία, σύμφωνα με τη μήνυση.

     

    Εκπρόσωπος της Nvidia δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του The Verge για σχολιασμό και αρνήθηκε να σχολιάσει στο Bloomberg. Αλλά σε επιστολή που εστάλη στους δικηγόρους της Valeo, ένα δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τη Nvidia υποστήριξε ότι η εταιρεία "δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τον κώδικα της Valeo ή τα υποτιθέμενα εμπορικά της μυστικά και έχει λάβει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των διεκδικούμενων δικαιωμάτων του πελάτη σας". Ο Moniruzzaman δήλωσε στη Nvidia ότι ο πηγαίος κώδικας αποθηκεύτηκε μόνο τοπικά στον φορητό του υπολογιστή και δεν μοιράστηκε με άλλους υπαλλήλους της Nvidia.

     

    Το Bloomberg σημειώνει ότι ο Moniruzzaman καταδικάστηκε για παραβίαση των επιχειρηματικών μυστικών της Valeo στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο και του επιβλήθηκε πρόστιμο 14.400 ευρώ (15.724 δολάρια). Αλλά παρόλο που η Nvidia λέει ότι δεν ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τον κλεμμένο κώδικα, η Valeo ισχυρίζεται ότι ο ανταγωνιστής της εξακολουθεί να έχει επωφεληθεί από αυτόν, εξοικονομώντας "εκατομμύρια δολάρια σε κόστος ανάπτυξης". Και αν ο κώδικας ενσωματώθηκε στη βάση δεδομένων της Nvidia μετά από "εκτεταμένες επεξεργασίες και βρόχους ανατροφοδότησης από άλλους υπαλλήλους", τότε η Valeo λέει ότι είναι "μη ρεαλιστικό" να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε ποτέ να αφαιρεθεί πλήρως.

     

    Ως αποτέλεσμα, η Valeo ζητά αποζημίωση και ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει την Nvidia και τους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν ή να μοιράζονται τα εμπορικά της μυστικά. Το Register αναφέρει ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία για τη δίκη με ενόρκους.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Alex Castro / The Verge
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.