Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Nvidia κυριαρχεί καθώς η αγορά GPU επιτραπέζιων υπολογιστών βλέπει μικτές τάσεις το 1ο τρίμηνο του 2024

      Η Nvidia κερδίζει μερίδιο αγοράς παρά τη συνολική πτώση- η AMD αντιμετωπίζει απότομη μείωση αποστολών προϊόντων

    Η τελευταία έκθεση της Jon Peddie Research (JPR) αποκαλύπτει μια διαφοροποιημένη εικόνα της αγοράς επιτραπέζιων διακριτών καρτών γραφικών το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ενώ οι συνολικές αποστολές μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, υπήρξε σημαντική βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο κλάδος απέστειλε 8,7 εκατομμύρια επιτραπέζιες πρόσθετες κάρτες (AIB) το πρώτο τρίμηνο του 2024, λιγότερες από 9,5 εκατομμύρια μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αυξημένες κατά 39,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

     

    Η Nvidia συνέχισε να εδραιώνει την κυριαρχία της στην αγορά, καταλαμβάνοντας μερίδιο 88%, μια σημαντική αύξηση 8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αποστολές της Nvidia αυξήθηκαν ελαφρώς σε 7,66 εκατομμύρια μονάδες, από 7,6 εκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και σημαντική αύξηση από 5,26 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η αύξηση αυτή υπογραμμίζει την ισχυρή θέση της Nvidia στην αγορά, η οποία ενισχύεται από τη φήμη της για τις GPU υψηλής απόδοσης που απευθύνονται τόσο στα παιχνίδια όσο και στα επαγγελματικά τμήματα.

     

    Αντίθετα, η AMD παρουσίασε απότομη μείωση του μεριδίου αγοράς της, πέφτοντας στο 12% το 1ο τρίμηνο του 2024 από το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αποστολές της AMD μειώθηκαν κατά 41% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 1,04 εκατομμύρια μονάδες, αν και σημείωσαν αύξηση 39% σε ετήσια βάση από 0,75 εκατομμύρια μονάδες. Αυτή η μικτή επίδοση υποδηλώνει την προσπάθεια της AMD να διατηρήσει τα ερείσματά της απέναντι στις επιθετικές στρατηγικές της Nvidia στην αγορά.

     

    Η Intel, ένας σχετικά νέος εισερχόμενος στην αγορά AIB με τα μοντέλα Arc A770 και A750, συνεχίζει να αγωνίζεται για σημαντική παρουσία στην αγορά. Οι αποστολές της Intel το α' τρίμηνο του 2024 ήταν αμελητέες, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει έναντι καθιερωμένων ανταγωνιστών όπως η Nvidia και η AMD.

     

    Ο Dr. Jon Peddie, πρόεδρος της Jon Peddie Research, σημείωσε την προσδοκία του κλάδου για επιστροφή στις εποχικές τάσεις, οι οποίες διαταράχθηκαν από πολλαπλά παγκόσμια γεγονότα κατά την τελευταία δεκαετία. Παρά τη μικρή πτώση το 1ο τρίμηνο του 2024, ο Peddie τόνισε ότι ο κλάδος παραμένει αισιόδοξος, προβλέποντας ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα με κινητήρια δύναμη τα συστήματα εκπαίδευσης AI. Ωστόσο, αυτή η στροφή προς την ΤΝ θα μπορούσε να επηρεάσει τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, υποδεικνύοντας ένα δυνητικά στάσιμο έως χαμηλό αποτέλεσμα για τις AIBs τυχερών παιχνιδιών το β' τρίμηνο του 2024.


    Πηγή
    Φωτογραφία: ASRock
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.