Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Nvidia ξεπέρασε την Qualcomm ως ο μεγαλύτερος σχεδιαστής τσιπ στον κόσμο, χωρίς εργοστάσιο

      Τα κέρδη της Nvidia το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασαν τα έσοδα της Qualcomm.

    Οι κορυφαίες εταιρείες σχεδιασμού τσιπ παγκοσμίως παρουσίασαν σημαντική αύξηση των εσόδων τους λόγω της συνεχιζόμενης φρενίτιδας της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Έφτασαν συνολικά τα 38,1 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 12,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την TrendForce. Η Nvidia, η οποία πούλησε hardware για datacenter αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναδείχθηκε ως ο πιο κερδοφόρος σχεδιαστής chip χωρίς εργοστάσιο, ξεπερνώντας την Qualcomm στην κατάταξη.

     

    Η Nvidia αξιοποίησε την παγκόσμια έξαρση των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που βασίζονται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και είδε τα κέρδη της από τα κέντρα δεδομένων να εκτοξεύονται κατά 105%. Η ανάπτυξη αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω από την επιτυχή παρουσίαση και αποστολή των πρωτοποριακών συστημάτων HGX της αρχιτεκτονικής Hopper και Ampere. Ως αποτέλεσμα, τα κέρδη της Nvidia για το β' τρίμηνο έφτασαν τα εντυπωσιακά 11,33 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 68,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αναφέρει η TrendForce.

     

    rczLPJv48F6baUtpLagtAN.png

     

    Από την άλλη πλευρά, η Qualcomm αντιμετώπισε προκλήσεις το δεύτερο τρίμηνο. Η αγορά των Android smartphones υποχώρησε, γεγονός που οδήγησε σε πτώση των εσόδων της εταιρείας (αν και οι προαγορές μόντεμ από την Apple βοήθησαν λίγο). Η Qualcomm ανακοίνωσε κέρδη β' τριμήνου ύψους περίπου 7,17 δισ. δολαρίων, γεγονός που αντανακλά μείωση 9,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

     

    Η Broadcom, ένας άλλος σημαντικός παίκτης, έκλεισε το τρίμηνο με έσοδα κοντά στα 6,9 δισ. δολάρια, τα οποία ήταν ανάλογα με τις επιδόσεις της το προηγούμενο τρίμηνο. Ενώ η εταιρεία επωφελήθηκε από τη ζήτηση που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως για μεταγωγείς και δρομολογητές υψηλής τεχνολογίας, αντιμετώπισε επίσης προκλήσεις σε τομείς όπως η αποθήκευση σε διακομιστές και η ευρυζωνικότητα.

     

    Η AMD, η οποία είναι πλέον ένας σημαντικός προμηθευτής επεξεργαστών διακομιστών, ανέφερε έσοδα β' τριμήνου της τάξης των 5,36 δισ. δολαρίων. Οι επιδόσεις της εταιρείας επηρεάστηκαν από τη μείωση των πωλήσεων GPU παιχνιδιών και ενσωματωμένων τσιπ. Εν τω μεταξύ, η MediaTek γνώρισε μια αναζωογόνηση, με τα κέρδη της στο β' τρίμηνο να σκαρφαλώνουν στα σταθερά 3,2 δισ. δολάρια, χάρη σε εξαρτήματα όπως τα TV SoCs και το Wi-Fi.

     

    Καθώς ο κλάδος προσβλέπει στο τρίτο τρίμηνο, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, σύμφωνα με την TrendForce. Ενώ τα επίπεδα αποθεμάτων φαίνονται ελπιδοφόρα, υπάρχει μια αξιοσημείωτη πτώση στη ζήτηση των τελικών χρηστών. Ωστόσο, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα από τις μεγάλες εταιρείες υποδηλώνει δυνατότητες για συνεχή ανάπτυξη, με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν άλλη μια διψήφια αύξηση για τις κορυφαίες εταιρείες σχεδιασμού ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Nvidia
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.