Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Seagate παραβίασε την απαγόρευση εξαγωγών στέλνοντας 7 εκατομμύρια σκληρούς δίσκους στη Huawei

      Το πρόστιμο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων της Seagate είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του γραφείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

    Η Seagate συμφώνησε χθες να καταβάλει πρόστιμο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση σκληρών δίσκων στη Huawei, διευθετώντας τον ισχυρισμό αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι αποστολές προς την κινεζική εταιρεία παραβίαζαν τους εξαγωγικούς ελέγχους που επιβλήθηκαν το 2020. Το πρόστιμο είναι "το μεγαλύτερο αυτόνομο διοικητικό πρόστιμο" που έχει ποτέ εκδοθεί από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. "Ακόμα και αφού η Huawei τοποθετήθηκε στον κατάλογο οντοτήτων για συμπεριφορά εχθρική προς την εθνική μας ασφάλεια και οι ανταγωνιστές της είχαν σταματήσει να πωλούν σε αυτήν λόγω του κανόνα μας για τα άμεσα ξένα προϊόντα, η Seagate συνέχισε να στέλνει σκληρούς δίσκους στη Huawei", δήλωσε ο βοηθός υπουργός για την επιβολή των εξαγωγών Matthew Axelrod.

     

    Στο πλαίσιο του διακανονισμού, "η Seagate παραδέχτηκε τη συμπεριφορά που αναφέρεται στην προτεινόμενη επιστολή χρέωσης που αφορά τη Seagate US και τη Seagate Singapore", δήλωσε η BIS. Η Seagate παραβίασε τον κανόνα "διατάσσοντας ή προκαλώντας την επανεξαγωγή, την εξαγωγή από το εξωτερικό ή τη μεταφορά 7,4 εκατομμυρίων μονάδων δίσκου στη Huawei χωρίς άδεια της BIS", δήλωσε ο οργανισμός. Παρά την επιβολή των κανόνων της BIS τον Αύγουστο του 2020, "η Seagate ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Huawei". Οι άλλοι προμηθευτές της Huawei, η Western Digital και η Toshiba, σταμάτησαν αμφότερες τις αποστολές προς τη Huawei μετά την έναρξη ισχύος του κανόνα του Αυγούστου 2020, όπως σημείωσε το Reuters. "Οι δύο άλλες εταιρείες που είναι σε θέση να κατασκευάζουν σκληρούς δίσκους αμέσως -και δημόσια- δήλωσαν ότι είχαν σταματήσει τις πωλήσεις στη Huawei", δήλωσε η BIS. "Από τις τρεις, μόνο η Seagate αρνήθηκε να σταματήσει τις πωλήσεις και τις συναλλαγές που αφορούν τη Huawei. Το χρηματικό πρόστιμο των 300 εκατομμυρίων δολαρίων της BIS είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που η BIS εκτιμά ότι είναι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας για τις φερόμενες παράνομες εξαγωγές προς ή με τη συμμετοχή της Huawei".

     

    Αφού ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Huawei, "η Seagate σύναψε τριετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Huawei, κατονομάζοντας τη Seagate ως "στρατηγικό προμηθευτή της Huawei" και παρέχοντας στην εταιρεία "βάση προτεραιότητας έναντι άλλων προμηθευτών της Huawei"", ανέφερε η BIS. Η Seagate προμήθευσε 7,4 εκατομμύρια σκληρούς δίσκους αξίας άνω των 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Huawei μεταξύ της 17ης Αυγούστου 2020 και της 29ης Σεπτεμβρίου 2021.

     

    Η Seagate συμφώνησε επίσης σε μια πολυετή απαίτηση ελέγχου και σε μια πενταετή εντολή άρνησης με αναστολή. Μια εντολή άρνησης θα ανακαλέσει τα προνόμια εξαγωγής της Seagate, αλλά δεν θα εφαρμοστεί όσο η Seagate συμμορφώνεται με τον διακανονισμό. Η εντολή άρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις της εταιρίας, "αναστέλλεται επί του παρόντος και θα αρθεί πέντε έτη μετά την ημερομηνία της εντολής που εκδόθηκε βάσει της συμφωνίας διακανονισμού, υπό την προϋπόθεση ότι η Seagate έχει καταβάλει πλήρεις και έγκαιρες πληρωμές βάσει της συμφωνίας διακανονισμού και έχει ολοκληρώσει εγκαίρως τις απαιτήσεις ελέγχου". Η Seagate δήλωσε ότι επέλεξε να συμβιβαστεί με την ομοσπονδιακή υπηρεσία λόγω "διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων και του κόστους μιας παρατεταμένης δικαστικής διαμάχης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς και του μεγέθους της πιθανής ποινής και της επιθυμίας της εταιρείας να επικεντρωθεί στις τρέχουσες επιχειρηματικές προκλήσεις και τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική στρατηγική".

     

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Seagate Dave Mosley δήλωσε ότι ο διακανονισμός "είναι προς το συμφέρον της Seagate, των πελατών μας και των μετόχων μας... Ενώ πιστεύαμε ότι συμμορφωνόμασταν με όλους τους σχετικούς νόμους περί ελέγχου των εξαγωγών κατά τη στιγμή που πραγματοποιήσαμε τις επίμαχες πωλήσεις σκληρών δίσκων, αποφασίσαμε ότι η συνεργασία με την BIS και ο διακανονισμός αυτού του θέματος ήταν η καλύτερη πορεία δράσης". Η Seagate συμφώνησε να καταβάλει τα 300 εκατ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών με τριμηνιαίες δόσεις των 15 εκατ. δολαρίων η καθεμία. Μετά την καταγραφή της ποινής διακανονισμού ύψους 300 εκατ. δολαρίων στα αποτελέσματά της, η Seagate ανακοίνωσε καθαρή ζημία 433 εκατ. δολαρίων σε έσοδα 1,86 δισ. δολαρίων το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Getty Images | Justin Sullivan
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.