Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο Elon Musk μηνύει την OpenAI και τον CEO Sam Altman

      Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η συμφωνία της νεοφυούς επιχείρησης με τη Microsoft παραβίασε τα συμφωνημένα

    Με αγωγή που κατέθεσε την Πέμπτη σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, ο Elon Musk μήνυσε την OpenAI και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Sam Altman, για παραβίαση της σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι έχουν παρεκκλίνει από την αρχική αποστολή της δημιουργίας συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ανθρωπότητας. Οι δικηγόροι του Μασκ υποστηρίζουν ότι η συμμαχία του OpenAI με τη Microsoft, η οποία αποτιμάται σε δισεκατομμύρια, παραβιάζει τη συμφωνία για την ελεύθερη διάθεση σημαντικών επιτευγμάτων τεχνητής νοημοσύνης στο κοινό. Η αγωγή υποστηρίζει ότι αντί να δίνει προτεραιότητα στα δημόσια οφέλη, η OpenAI εργάζεται πάνω σε ιδιόκτητη τεχνολογία για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της Microsoft. Ο Μασκ, συνιδρυτής της OpenAI το 2015, αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο το 2018 και η νομική δράση απορρέει από τις συνεχιζόμενες διαφωνίες σχετικά με την κατεύθυνση της έρευνας.

     

    Η νομική διαμάχη επιτείνει την υπάρχουσα ένταση μεταξύ του Musk και της OpenAI, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI). Ο Μασκ ισχυρίζεται ότι το μοντέλο GPT-4 της OpenAI, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάρτιο, έχει υπερβεί το όριο της AGI. Η αγωγή ζητά δικαστική απόφαση σχετικά με το αν το GPT-4 πρέπει να θεωρηθεί AGI και επικρίνει το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ότι είναι "ανεπαρκώς εξοπλισμένο" για να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις. Επιπλέον, ο Musk ισχυρίζεται ότι η OpenAI εργάζεται πάνω σε ένα άλλο μοντέλο, το Q*, το οποίο ξεπερνά το GPT-4 σε ισχύ, και ισχυρίζεται ότι η OpenAI είναι υποχρεωμένη βάσει της ιδρυτικής της συμφωνίας να δημοσιοποιήσει την εν λόγω τεχνολογία. Η νομική δράση προστίθεται στον έλεγχο που αντιμετωπίζει η συμμαχία Microsoft-OpenAI, η οποία επί του παρόντος ελέγχεται από τους παρατηρητές ανταγωνισμού στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

     

    Η OpenAI και η Microsoft δεν έχουν ακόμη σχολιάσει τη μήνυση, ενώ η εταιρεία xAI του Musk, άμεσος ανταγωνιστής της OpenAI, λάνσαρε το πρώτο της προϊόν, το chatbot Grok, τον Δεκέμβριο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εξέδωσε κλήσεις προς τα στελέχη της OpenAI τον Νοέμβριο του 2023, διερευνώντας αν ο Altman παραπλάνησε τους επενδυτές. Η έρευνα αυτή ακολούθησε τη σύντομη απομάκρυνση του Altman από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, με επακόλουθη επαναφορά του και εγκατάσταση νέου διοικητικού συμβουλίου, με πρόεδρο τον Bret Taylor. Μια εσωτερική εξέταση των ισχυρισμών του πρώην διοικητικού συμβουλίου κατά του Altman βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία διεξάγεται από τη νομική εταιρεία WilmerHale.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.