Jump to content • FRITZ!DECT 440, FRITZ!DECT 400, FRITZ!DECT 500. To Smart Home είναι εδώ!


  Σε παλαιότερα Reviews είχαν ανέβει στον πάγκο των δοκιμών τα FRITZ!Dect 200 και FRITZ!Dect 210, που ανήκουν στην κατηγορία των Smart Home Devices ή όπως θα λέγαμε στα ελληνικά στην κατηγορία των έξυπνων συσκευών. Συγκεκριμένα είναι δύο έξυπνες πρίζες. Μία εσωτερικού και μία εξωτερικού χώρου.

  Αυτή την φορά θα δοκιμάσουμε άλλες τρεις έξυπνες συσκευές. Οι δύο πρώτες είναι οι FRITZ!Dect 440 και FRITZ!Dect 400 που είναι δύο έξυπνοι διακόπτες και η τρίτη είναι το FRITZ!Dect 500 που είναι μία έξυπνη RGB λάμπα. Εδώ θα αναφέρουμε ότι οι τρεις αυτές συσκευές κανονικά διατίθενται μόνο στην Γερμανική αγορά. Παρόλα αυτά, αυτό δεν μας εμποδίζει στην απόκτηση τους. Υπάρχουν καταστήματα στην Ελλάδα που ήδη φέρνουν τα παραπάνω προϊόντα όπως και βέβαια υπάρχει πάντα η λύση για αγορά πχ από το amazon γερμανίας ή οποιοδήποτε άλλο κατάστημα. Ας ελπίσουμε σε μελλοντικό χρόνο να έρθουν και στην ελληνική αντιπροσωπεία και από εκεί στον ευρύτερο χώρο της ελληνικής αγοράς.

   

  SMART HOME

   

  Πάντα προσπαθούμε τα Review μας να μπορούν να διαβαστούν από οποιονδήποτε, ασχέτως των τεχνικών γνώσεων που μπορεί να έχει. Οπότε ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό τι είναι το Smart Home και τι είναι τα Smart Devices ή στα ελληνικά "Έξυπνο σπίτι" και αντίστοιχα "Έξυπνες συσκευές".

  Ένα έξυπνο σπίτι είναι μια κατοικία που χρησιμοποιεί έξυπνες συσκευές και τεχνολογία για την αυτοματοποίηση εργασιών και τη βελτίωση της ποιότητας των κατοίκων του. Τα έξυπνα σπίτια μπορούν να εξοπλιστούν με διάφορα χαρακτηριστικά, όπως έξυπνες κλειδαριές, έξυπνα φώτα, έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνες οικιακές συσκευές, έξυπνες πρίζες. Επιπλέον, τα έξυπνα σπίτια συχνά περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως ο αυτόματος έλεγχος φωτισμού και θερμοκρασίας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, έως και 30%. Οι έξυπνες συσκευές συνδέονται πχ με τον Router μας ή σε άλλες περιπτώσεις με μία κεντρική συσκευή που εμείς μετά μπορούμε να τις ελέγχουμε τόσο μέσα από το ίδιο μας το σπίτι όσο και απομακρυσμένα.

   

  Έλεγχος φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων
  Ο σωστός φωτισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σπίτι σας. Είτε διαβάζετε στον καναπέ το βράδυ, είτε μαγειρεύετε δείπνο για τους φίλους σας είτε απολαμβάνετε το χρόνο σας με την οικογένειά σας – υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους ο διαφορετικός φωτισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αναδείξετε όποιον τόνο χρειάζεστε! (FRITZ!Dect 500)

   

  Έλεγχος συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού
  Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να αναγνωρίζουν τις ατομικές σας προτιμήσεις. Θα απολαμβάνετε απρόσκοπτη, ξέγνοιαστη άνεση με τις έξυπνες λύσεις που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στο χώρο. (FRITZ!Dect 302, FRITZ!Dect 301)

   

  Έλεγχος εισόδου και εξόδου, έξυπνες επαφές
  Το σπίτι σας είναι το καταφύγιό σας, οπότε γιατί να μην έχετε την πιο προηγμένη τεχνολογία αυτοματισμού; Το σύστημα ελέγχου εισόδου θα διασφαλίσει ότι δε θα χάσετε ποτέ ξανά κάποιον επισκέπτη ή καλεσμένο.

  Με ένα έξυπνο σύστημα που το χειρίζεστε απλά από ένα smartphone, μπορείτε να δείτε ποιος είναι και να του ανοίξετε αν το επιθυμείτε από εκεί, χωρίς καν να χρειαστεί να κουνηθείτε!

  Με τις έξυπνες επαφές μπορείτε να ξέρετε αν αφήσατε ένα παράθυρο ανοιχτό ή αν για κάποιο λόγο άνοιξαν μία πόρτα ή ένα παράθυρο. (FRITZ!Dect 350).

   

  Η AVM για όποιον δεν γνωρίζει διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως VDSL2/ADSL2+/4G/5G/FTTH Routers, Powerlines, WiFi Sticks, DECT Phones(FON)Repeaters όπως και συσκευές για Radiator ControlPower Outlets. Ιδρύθηκε το 1986, έχει έδρα το Βερολίνο και το 2021 απασχολούσε 880 υπαλλήλους. Το 2021 πραγματοποίησε τζίρο 570 εκατομμύρια ευρώ. Τo τμήμα υποστήριξης όπως και το τμήμα κατασκευής  βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας συνοδεύονται από 5 χρόνια εγγύησης. Η AVM είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές προϊόντων στην Ευρώπη για ευρυζωνικές και ψηφιακές συνδέσεις. To όνομα AVM όλοι το γνωρίζουν πλέον μετά από τόσα χρόνια και  δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι συνώνυμο με την πρωτοπορία, την αξιοπιστία και την τεχνολογική υπεροχή. Διαθέτει το ευέλικτο λειτουργικό σύστημα FRITZ!OS που είναι σήμα κατατεθέν της AVM. Το πρώτο μου προϊόν από την AVM ήταν ενα Bluetooth ISDN που για την εποχή του ήταν πολύ "μπροστά". Η AVM με λίγα λόγια, απλά ξεφεύγει από το μέσο όρο των συμβατικών Routers που κατακλύζουν την αγορά. Φέτος η AVM κλείνει και τα 20 χρόνια στην αγορά.

   

  large.large.fritzbox_20_years-750x410.jpg.c97ab4b74ae6e5e6dfbbc7a08fa3813c.jpg

   

  https://en.avm.de/about-avm/press/press-releases/2024/03/20-years-of-fritzbox-the-heart-of-the-digital-home-is-celebrating-its-birthday

   

  large.large.products.jpg.002530776bfac6d893c6f0f468362631.jpg

   

  H AVM ακόμα και όταν βγάλει ένα νεότερο προϊόν συνεχίζει να αναβαθμίζει και τα παλιότερα μοντέλα. Έτσι ξέρουμε ότι τα χρήματα που θα διαθέσουμε για την αγορά του εξοπλισμού δεν θα πάνε χαμένα λόγω ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα βγει νεότερο μοντέλο. Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αντίθετα με άλλες εταιρείες δεν υπάρχουν ΣΥΝΗΘΩΣ Version 1 , Version 2, Version 3. Το τονίζουμε αυτό διότι πολλές εταιρείες βγάζουν το ίδιο προϊόν σε νέο Version με αποτέλεσμα να σταματάει η υποστήριξη μετά από λίγο καιρό στο παλιό Version. Και επειδή το Hardware είναι διαφορετικό έχουν και άλλα Firmware. Στην AVM ακόμα και να υπάρξει Version 2 θα αναβαθμιστεί κανονικά και το Version 1. Αυτό διότι το FRITZ!OS 7 είναι ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό που θα προσφέρει στην συσκευή μας όλες τις αναβαθμίσεις που θα πάρουν και οι υπόλοιπες. Φανταστείτε το ως Windows που απλά τα εγκαθιστούμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή θέλουμε. Τέλος, υπάρχει δωρεάν υποστήριξη από την AVM μέσω E-mail.

   

  Αφού έγινε η εισαγωγή ας προχωρήσουμε στα Unboxing

   

  Unboxing FRITZ!Dect 400

  large.fritzdect_400_left_de_640x600.png

   

  Ας ξεκινήσουμε με το FRITZ!Dect 400 που είναι ένας έξυπνος διακόπτης. Λόγω ότι είναι για την γερμανική αγορά, όλα πάνω στην συσκευασία είναι στην Γερμανική γλώσσα.

  Στην μπροστά πλευρά βλέπουμε το FRITZ!Box 400 και ότι είναι ένας έξυπνος διακόπτης. Η παραμετροποίηση γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού όπως αναφέρει και είναι compact στο μέγεθος.

   

  Στην πίσω πλευρά  αναφέρονται διάφορα χαρακτηριστικά του όπως ο έλεγχος των FRITZ!Dect συσκευών με την χρήση ενός κουμπιού, ότι μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα ένα Group συσκευών, ότι είναι ιδανικό για χρήση με τα FRITZ!Dect 200 και 210 και ότι αναβαθμίζεται συνεχώς με νέες λειτουργίες.

   

  Στην πάνω και κάτω πλευρά αναγράφεται το μοντέλο όπως υπάρχει και το Logo FRITZ!, ενώ στην δεξιά πλευρά αναφέρονται τα Notices. Στην αριστερή πλευρα αναγράφονται τα περιεχόμενα του προϊόντος.

   

  Συνεργάζεται με όλα τα Mesh προϊόντα της AVM για να έχει ο χρήστης ένα ενιαίο δίκτυο, με εύκολη διαχείριση και παραμετροποίηση.

   

  Τι κρύβεται μέσα στο κουτί

   

   

  large.FRITZ!Dect400.jpg

   

  Ανοίγοντας την συσκευασία βρίσκουμε το εγχειρίδιο χρήσης, που αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης με εικόνες και κείμενα μόνο στα Γερμανικά. Δεν μας δημιουργεί πρόβλημα διότι οι εικόνες βοηθούν για να κάνουμε την ήδη πολύ εύκολη εγκατάσταση. Συνοδεύεται από μία μπαταρία CR123A, δύο αυτοκόλλητα διπλής όψης για την σταθεροποίηση του FRITZ!Dect 400 εκεί που επιθυμούμε, το μπροστινό καπάκι του διακόπτη που είναι και το κουμπί όπως και το πίσω καπάκι για την στερέωση του. Και φυσικά το FRITZ!Dect 400.

   

  Δεν υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο για την συσκευή σε Cd ή σε έντυπη μορφή, το οποίο δεν θεωρείται αρνητικό, αφού τα εγχειρίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπλέον μέσα στo Web Interface του FRITZ!Box υπάρχουν οδηγίες/επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές.  

   

  Unboxing FRITZ!Dect 440

   

  large.fritzdect_440_left_de_640x600.png

   

  Το FRITZ!Dect 440 είναι το μεγάλο αδερφάκι του FRITZ!Dect 400 και αυτό είναι το προϊόν που θα ασχοληθούμε περισσότερο στο Review αφού έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ αναβάθμιση από το FRITZ!Dect 400, παρότι και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία των έξυπνων διακοπτών. Λόγω ότι είναι για την γερμανική αγορά, όλα πάνω στην συσκευασία είναι στην Γερμανική γλώσσα.

   

  Στην μπροστά πλευρά βλέπουμε το FRITZ!Box 440 και ότι είναι ένας ΤΕΤΡΑΠΛΟΣ έξυπνος διακόπτης με οθόνη E-PAPER. Μας αναφέρει ότι είναι μαγνητικό οπότε μπορεί να στερεωθεί σε οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια.  

   

  large.fritz-dect-44006-scaled.jpg

   

  Στην πίσω πλευρά  αναφέρονται διάφορα χαρακτηριστικά του όπως ότι έχει τέσσερα παραμετροποιήσιμα κουμπιά, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα με την έξυπνη λάμπα (FRITZ!Dect 500), ότι έχει αισθητήρα θερμοκρασίας με σκοπό να μπορεί να χειριστεί αυτόματα τα FRITZ!DECT 302 και FRITZ!Dect 301 που είναι θερμοστάτες για έλεγχο των καλοριφέρ. Αναβαθμίζεται αυτόματα με νέες λειτουργίες και μπορεί αντίστοιχα να διαχειριστεί ταυτόχρονα ένα Group συσκευών.

   

  Στην πάνω και κάτω πλευρά υπάρχει το Logo FRITZ!, ενώ στην δεξιά πλευρά αναγράφονται τα περιεχόμενα του προϊόντος και τα Notices. Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν τα QR-CODES ώστε να κατεβάσουμε το FRITZ!App Smart Home για την διαχείριση των έξυπνων FRITZ!Dect συσκευών.

   

  Συνεργάζεται με όλα τα Mesh προϊόντα της AVM για να έχει ο χρήστης ένα ενιαίο δίκτυο, με εύκολη διαχείριση και παραμετροποίηση.

   

  Τι κρύβεται μέσα στο κουτί

   

  large.FRITZ!Dect440.jpg

   

  Ανοίγοντας την συσκευασία βρίσκουμε το εγχειρίδιο χρήσης, που αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης με εικόνες και κείμενα μόνο στα Γερμανικά. Δεν μας δημιουργεί πρόβλημα διότι οι εικόνες βοηθούν για να κάνουμε την ήδη πολύ εύκολη εγκατάσταση. Συνοδεύεται από δύο μπαταρίες ΑΑΑ, ένα φυλλάδιο με υποδείξεις σχετικά με την απόρριψη, δύο βίδες και δύο ούπατ, ένα αυτοκόλλητο διπλής όψης για την σταθεροποίηση του FRITZ!Dect 440 εκεί που επιθυμούμε  και μια βάση στήριξης για τον τοίχο (με τις βίδες και τα ούπατ) και φυσικά το FRITZ!Dect 440, το οποίο προσωπικά το θεωρώ πολύ όμορφο ειδικά με την E-Paper οθόνη. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χρήσης ΑΑΑ μπαταριών είναι ότι μπορούμε να τις προμηθευτούμε από οπουδήποτε. Δεν χρησιμοποιεί κάποια δυσεύρετη μπαταρία που ενδεχομένως πωλείται σε πιο συγκεκριμένα και λιγότερα καταστήματα. Βέβαια το ένα σετ μπαταριών θα σας κρατήσει για πολλούς μήνες οπότε δεν χρειάζεται συχνά η αντικατάσταση τους. 

   

  large.fritz-dect-44007-scaled.jpg

   

  Δεν υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο για την συσκευή σε Cd ή σε έντυπη μορφή, το οποίο δεν θεωρείται αρνητικό, αφού τα εγχειρίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπλέον μέσα στo Web Interface του FRITZ!Box υπάρχουν οδηγίες/επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές.  

   

  Unboxing FRITZ!Dect 500

  large.fritzdect_500_front_de_640x600.png

   

  Και το τελευταίο μας προϊον είναι το FRITZ!Dect 500 που είναι μια έξυπνη RGB λάμπα. Ευτυχώς, αντίθετα με τα άλλα δύο προϊόντα το FRITZ!Dect 500 αναγράφει πάνω στην συσκευασία τα κείμενα και στην αγγλική γλώσσα. 

   

  Στην μπροστά πλευρά βλέπουμε το FRITZ!Box 500 και ότι είναι μία έξυπνη LED λάμπα (λαμπτήρας). Αναφέρει ότι είναι 806 lumens με βίδωμα Ε27 και με κατανάλωση 9,4 Watt. Η θερμοκρασία του λευκού είναι 2700Κ έως 6500Κ και βέβαια ότι είναι RGΒ.

   

  large.fritz-dect-500-02-scaled.jpg

   

  Στην δεξιά πλευρά αναγράφεται ότι ο έλεγχος των χρωμάτων γίνεται με ευκολία και ότι είναι ευκολο να συνδεθεί με το FRITZ!Box.  Στην αριστερή πλευρά υπάρχουν τα χαρακτηριστικά και σε άλλες γλώσσες εκτός της αγγλικής και ότι έχει κατανάλωση 0,5watt σε Standby, ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με Dimmer αφού γίνεται Dim μέσα από την εφαρμογή και ότι η διάρκεια ζωής της είναι 15.000 ώρες. ( Σχεδόν 2 χρόνια με 24 ώρες το 24 ώρο).

   

  Στην πίσω πλευρά  αναφέρονται διάφορα χαρακτηριστικά όπως ότι υποστηρίζει Full Color Spectrum, ότι υποστηρίζει τόσο το λευκό φως όσο και όλα τα υπόλοιπα χρώματα και ότι μπορεί να γίνει Dim όπως και να οριστεί να ανάψει, σβήσει συγκεκριμένες ώρες.

   

  Στην πάνω πλευρά υπάρχει το Logo FRITZ!, ενώ στην κάτω πλευρά το serial number όπως και το μοντέλο.

  Συνεργάζεται με όλα τα Mesh προϊόντα της AVM για να έχει ο χρήστης ένα ενιαίο δίκτυο, με εύκολη διαχείριση και παραμετροποίηση.

   

  Τι κρύβεται μέσα στο κουτί

   

  large.FRITZ!Dect500.jpg

   

  Ανοίγοντας την συσκευασία βρίσκουμε το εγχειρίδιο χρήσης, που αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης με εικόνες και κείμενα σε διάφορες γλώσσες, ένα φυλλάδιο "Important safety and liability information" και το FRITZ!Dect 500. Δεν υπάρχει η ελληνική γλώσσα, αλλά όπως και στα άλλα προϊόντα της AVM οι εικόνες βοηθούν πάρα πολύ στην εγκατάσταση.

   

  large.csm_fritzdect_500_ambiente_3840x2560_bcc43b9c1f.jpeg

   

  Δεν υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο για την συσκευή σε Cd ή σε έντυπη μορφή, το οποίο δεν θεωρείται αρνητικό, αφού τα εγχειρίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπλέον μέσα στo Web Interface του FRITZ!Box υπάρχουν οδηγίες/επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές.  

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά FRITZ!Dect 400

   

  large.FRITZ!Dect400(2).jpg

   

  • Μικρό μέγεθος
  • Ακουστική ειδοποίηση όταν γίνει Register στο FRITZ!Box.
  • LED το οποίο μας επιβεβαιώνει ότι έχουμε πατήσει το κουμπί.
  • Χρησιμοποιεί DECT/ULE ασύρματη επικοινωνία. 
  • Διαστάσεις: 52 x 52 x 24 mm
  • Βάρος: 51g 
  • Μπαταρία: CR123A / 3V
  • Wireless standard: DECT
  • Μέγιστη ασύρματη απόσταση: μέχρι 40 μέτρα σε εσωτερικό χώρο
  • Θερμοκρασίας λειτουργία 0°C to 40°C
  • Διαχείριση πολλαπλών συσκευών πχ FRITZ!Dect 210, FRITZ!Dect 200, FRITZ!Dect 500.
  • Αυτόματα Updates για προσθήκη νέων λειτουργιών.

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά FRITZ!Dect 440

   

  large.FRITZ!Dect440(2).jpg

   

  • Μικρό μέγεθος
  • Τέσσερα κουμπιά που μπορούν να παραμετροποιηθούν όπως επιθυμούμε.
  • Αισθητήρα θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι μετρήσεις φαίνονται και στην οθόνη.
  • Αισθητήρα θερμοκρασίας σε συνεργασία με τα FRITZ!Dect 300,300,302 που ελέγχουν τα καλοριφέρ.
  • Διαχείριση πολλαπλών συσκευών πχ FRITZ!Dect 210, FRITZ!Dect 200, FRITZ!Dect 500
  • E-Paper οθόνη ώστε να μπορούμε να δούμε τι γίνεται στο σπίτι με μία ματιά.
  • Μαγνητική βάση για στερέωση σε οποιαδήποτε μεταλλική επιφάνεια.
  • Αυτόματα Updates για προσθήκη νέων λειτουργιών.
  • Διαστάσεις: 69 x 69 x 18 mm
  • Βάρος: 75g
  • Μπαταρίες: 2 x AA / 1,5V
  • Wireless standard: DECT
  • Θερμοκρασίας λειτουργία 10°C to 40°C
  • Χρησιμοποιεί DECT/ULE ασύρματη επικοινωνία. 
  • Μέγιστη ασύρματη απόσταση: μέχρι 40 μέτρα σε εσωτερικό χώρο
  • Frequency range: 1880 – 1900 MHz

  • Maximum transmitter power: 250 mW

   

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά FRITZ!Dect 500

   

  large.FRITZ!Dect500(2).jpg

   

  • Λάμπα LED για άσπρο αλλά και για RGB.
  • Πλήρες φάσμα χρωμάτων
  • Το ιδανικό φως για οποιαδήποτε στιγμή.
  • Dimmable.
  • Αλλαγή χρωμάτων και φωτεινότητας μέσα από το FRITZ!App Smart Home, από το FRITZ!Box από το FRITZ!Fon, από το PC, Tablet, Notebook, Smartphone
  • Επιλογή για να ανάψει είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα.
  • Αυτόματα Updates για προσθήκη νέων λειτουργιών.
  • Wireless standard: DECT 
  • Χρησιμοποιεί DECT/ULE ασύρματη επικοινωνία. 
  • Αναβοσβήνει για να μας ενημερώσει όταν γίνει Register στο FRITZ!Box.
  • Διαστάσεις: 62 x 62 x 18 mm
  • Βάρος: 93g
  • Θερμοκρασία χρώματος: 2700-6500 K + RGB
  • Effective luminous flux: 806 lumens σε 360°
  • Δεν είναι Dimmable με εξωτερικό Dimmer αλλά είναι Dimmable από το App κτλ.
  • Διάρκεια ζωής: 15.000 Ώρες
  • Color rendering index (CRI): 80
  • Frequency range: 1880 – 1900 MHz
  • Θερμοκρασίας λειτουργία 0°C to 40°C
  • Βάση βιδώματος: E27
  • Γωνία δέσμης 200°
  • Κατανάλωση σε λειτουργία : 9.4 W
  • Κατανάλωση σε αναμονή : 0.5 W

   

  large.fritzdect_500_1.jpg

   

  Εγκατάσταση

   

  Η εγκατάσταση και των τριών FRITZ!Dect είναι υπόθεση δευτερολέπτων. 

   

  FRITZ!Dect 400

  Για την εγκατάσταση υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας μέσα από το FRITZ!Box και στο tab SMART HOME -> Devices and Groups -> Register Device και ο δεύτερος με την χρήση του κουμπιού Fon/Dect πάνω στο FRITZ!Box. Και στις 2 περιπτώσεις η διαδικασία είναι η ίδια. Είτε πατάμε το πλήκτρο στο FRITZ!Box ώστε να ξεκινήσει να αναβοσβήνει το αντίστοιχο LED είτε πατάμε Register Device που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Όσο αναβοσβήνει το Led δηλαδή για 2 λεπτά πατάμε το μικρό πλήκτρο στο πάνω μέρος του FRITZ!Dect 400 μέχρι να ακουστεί ενα ηχητικό beep. Όλα αυτά εφόσον έχει τοποθετηθεί η μπαταρία στο FRITZ!Dect 400. Η αρχική εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί.

   

  large.fritzdect_400_kueche_600x400.jpeg

   

  FRITZ!Dect 440

  Tα ίδια ακριβώς ισχύουν και στην περίπτωση του FRITZ!Dect 440. Η μόνη αλλαγή είναι ότι στο FRITZ!Dect 440 πατάμε το μικρό κουμπί στο μπροστά μέρος ανάμεσα στα δύο από τα τέσσερα μεγάλα κουμπιά.

   

  large.fritz-dect-44002-scaled.jpg

   

  FRITZ!Dect 500

  Η εγκατάσταση και στο FRITZ!Dect 500 είναι επίσης το ίδιο εύκολη. Βιδώνουμε την λάμπα εκεί που θέλουμε. Ανοίγουμε τον διακόπτη για να δώσουμε ρεύμα στην λάμπα. Μετά στο FRITZ!Box πατάμε το κουμπί Fon/Dect για >6 δευτερόλεπτα ή πάμε από την επιλογή  Register Device.  Και εγένετο φως.

   

  large.large.avm-fritzdect-500.jpg.71df554ce00ef534751049ba854945e0.jpg

   

  Στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο Update θα εμφανιστεί όπως στην παρακάτω εικόνα: Απλά πατάμε το Perform Update και περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να αναβαθμιστεί η Smart Home συσκευή στην τελευταία έκδοση. Όπως υπάρχει και Perform update for all αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε όλες τις συσκευές μαζικά.

   

  large.440update.png

   

  FRITZ!App Smart Home

   

  Το FRITZ!App Smart Home είναι ένα App από την AVM που μπορούμε να κατεβάσουμε από το Google Store/App Store με σκοπό την εγκατάσταση, παραμετροποίηση των FRITZ!Dect συσκευών στο δίκτυο μας. Το FRITZ!Smart Gateway υποστηρίζει  DECT ULE/HAN FUN και Zigbee οπότε μπορούν να εγκατασταθούν και συσκευές από άλλους κατασκευαστές αρκεί να συνεργάζονται με τα παραπάνω πρωτόκολλα.

  Στην παρούσα φάση δεν γίνεται να γίνουν Register συσκευές από τρίτους κατασκευαστές με το FRITZ!App Smart Home και θα πρέπει να γίνουν μέσω του Interface του FRITZ!Smart Gateway.

   

  Μέσα από τo App μπορούμε να δούμε όλα τα Routines, Scenes, Templates που έχουμε καταχωρήσει στο FRITZ!Box και να τα χειριστούμε. Περισσότερα για τα Routines, Scenes, Templates όπως και τα Groups θα δούμε παρακάτω στην ενότητα "Παραμετροποίηση". Μέσα από το App υπάρχει και Link για το κάθε προϊόν που έχουμε εγκαταστήσει, το οποίο μας οδηγεί στο αντίστοιχο manual, στο Site της AVM.

   

  Παρακάτω έχουμε για εσάς μερικές φωτογραφίες από το Interface του FRITZ!App Smart Home:

   

  Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε την έξυπνη λάμπα FRITZ!Dect 500 και από κάτω μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα RGB ή τους βαθμούς Kelvin για το λευκό χρώμα. Εννοείται μπορούμε να έχουμε παραπάνω από μία έξυπνες λάμπες.

   

  large.FRITZ!AppSmartHome(1).jpg

   

  Αντίστοιχα η αλλαγή χρώματος μέσα από το FRITZ!Box 5530.

   

  large.lamp3.png

   

  Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα Templates, Scenes, Routines που έχουμε δημιουργησει. Από κάτω είναι όλες οι διαθέσιμες συσκευές με το όνομα τους. Το όνομα μπορούμε να το αλλάξουμε ώστε να μας βοηθάει να ξέρουμε που βρίσκεται η κάθε έξυπνη συσκευή.

   

  large.FRITZ!AppSmartHome(2).jpg

   

  Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του FRITZ!Dect 400. Πόση μπαταρία έχει απομείνει, αν ειναι συνδεδεμένη η συσκευή ή αν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα και το Link που αναφέραμε προηγουμένως που μας οδηγεί στο Site της AVM και στο Manual.

   

  large.FRITZ!AppSmartHome(3).jpg

   

  Και στην τελευταία εικόνα βλέπουμε τις μετρήσεις που έχει πάρει το FRITZ!Dect 440 σχετικά με την υγρασία και την θερμοκρασία του χώρου όπου έχει τοποθετηθεί. Τα αποτελέσματα είναι για 24 ώρες. Μπορούμε να ορίσουμε ότι αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από κάποιο όριο να ενεργοποιήσει το FRITZ!Dect 301, 302 ώστε να ανάψουν τα καλοριφέρ. Στο κάτω μέρος της εικόνας έχουμε δύο Links. Ένα για το Manual και ένα για να μας πάει αυτόματα στο FRITZ!Box που μπορούμε να παραμετροποιήσουμε το FRITZ!Dect 440.

   

  large.FRITZ!AppSmartHome(4).jpg

   

  Παραμετροποίηση

   

  Εφόσον τα έχουμε εγκαταστήσει και έχουν αναγνωριστεί από το FRITZ!Box τώρα έχει σειρά η παραμετροποίηση τους. Τα σενάρια παραμετροποίησης είναι κυριολεκτικά ατέλειωτα. Θα ξεκινήσουμε από τα πιο απλά μέχρι τα πιο πολύπλοκα. Ειδικά το FRITZ!Dect 440 λόγω της E-Paper οθόνης όπως και των τεσσάρων κουμπιών, κυριολεκτικά μας δίνει άπειρους συνδυασμούς. Επιπρόσθετα υποστηρίζουν Push Services, όπου μπορούμε να ορίσουμε να μας έρχεται email οταν πχ πατηθεί ένα κουμπί στο FRITZ!Dect 440.

   

  Ας τα δούμε ένα ένα. Όλη η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει μέσα από το FRITZ!Box και από το Tab -> Smart Home.

  Στο FRITZ!Dect 400 έχουμε ένα πλήκτρο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους. Είτε ως γρήγορο πάτημα είτε ως παρατεταμένο πάτημα. Στο κάθε πάτημα μπορούμε είτε να ορίσουμε να γίνει μόνο μια ενέργεια ειτε να τρέξει κάποιο Template and Scene. Περισσότερα για αυτά στην συνέχεια του Review.

  Στο FRITZ!Dect 440 έχουμε τέσσερα πλήκτρα και μια οθόνη. Και όλοι νομίζουμε ότι θα έχουμε και τέσσερις διαθέσιμες ενέργειες που μπορούμε να παραμετροποιήσουμε. Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Δεν έχουμε μόνο τέσσερις ενέργειες. Για ποιο λόγο τώρα γίνεται αυτό. Ο λόγος είναι ότι μπορούμε να παραμετροποίησουμε τρία Views στην οθόνη και να μετακινηθούμε από την μία οθόνη στην άλλη με το μικρό κουμπί που έχει μπροστά. Σε κάθε ένα από αυτά τα Views το κάθε κουμπί μπορεί να έχει διαφορετική παραμετροποίηση. Οπότε εφόσον έχουμε τέσσερα πλήκτρα σε τρία Views αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ορίσουμε δώδεκα διαφορετικές λειτουργίες. Θα μπορούσαμε πχ στο πρώτο View να ορίσουμε τα τέσσερα πλήκτρα να λειτουργούν για να ανάβουν το φως. Στο ένα πλήκτρο να ανάβει για ένα λεπτό στο δεύτερο για δύο λεπτά κτλ. Αντίστοιχα θα μπορούσαμε να ορίσουμε στο δεύτερο VIew να λειτουργούν για να ανάβουν το φως για πέντε-έξι-επτά-οχτώ λεπτά. κτλ.

  Αυτό που αναφέραμε είναι η πιο απλή παραμετροποίηση.

   

  large.03-1024x500.jpg

   

  Ας δούμε τώρα τί είναι τα Scenes, Templates, Routines, Groups.

   

  Templates

  Ας δούμε για αρχή τα Templates και ας φτιάξουμε ένα για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι. Οπότε φτιάξαμε ένα Template στο οποίο ορίζουμε ότι θέλουμε να ανάψει το φως νουμέρο 1 με χρώμα κόκκινο και στο 50% της φωτεινότητας. Στην συνέχεια αυτό το Template το ορίζουμε σε ένα View και σε ένα κουμπί του FRITZ!Dect 440. Αντίστοιχα φτιάξαμε ένα δεύτερο Template στο οποίο ορίσαμε να ανάψει το φως νούμερο 2 με χρώμα μπλε και στο 50% της φωτεινότητας που και αυτό το ορίζουμε σε ενα View και σε ένα κουμπί του FRITZ!Dect 440. Και  τελευταία φτιάξαμε και ένα τρίτο Template που απλά κάνει Disable το WiFI στο Guest Network και το ορίσαμε και αυτό. Τρία διαφορετικά κουμπιά σε ένα View με το καθένα να κάνει αυτό που του έχουμε ορίσει.

   

  Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τις ενεργές FRITZ!Dect συσκευές και τα Groups που έχουμε δημιουργήσει.

   

  large.devices_and_groups.jpg

   

  Scenes

  Ένα Scene αποτελείται από πολλά Templates. Φτιάξαμε ένα Scene με δύο Templates και το ορίσαμε σε ένα κουμπί. Τώρα με το που πατάμε το κουμπί θα τρέξουν και τα δύο Templates. Το ένα θα ανάψει το φως σε μπλε χρώμα και το άλλο θα κλείσει το Guest Network. Θα μπορούσαμε να είχαμε ορίσει και πέντε Templates να τρέξουν. πχ να σβήσει το πρώτο φως πχ της κουζίνας, να ανάψει το δεύτερο φως της βεράντας και να κλείσει και το WiFI. Αμέτρητοι συνδυασμοί.

   

  Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τα Scenes, Templates, Routines που έχουμε δημιουργήσει.

   

  large.automation.jpg

   

  Routines

  Ένα Routine είναι μια διαδικασία που θα τρέξει με βάση τα κριτήρια που έχουμε ορίσει. πχ φτιάξαμε ένα Routine που ορίσαμε ότι αμα η θερμοκρασία του χώρου ξεπεράσει τους 25 βαθμούς τότε να ανάψει το φως πράσινο.

   

  Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τα πάντα εκτός αν τα φιλτράρουμε από τα τρία κουμπιά (Display Everything, Devices and Groups, Automation).

   

  large.operations.jpg

   

  Οι συνδυασμοί είναι απλά άπειροι όπως καταλαβαίνει κανείς. Φανταστείτε ότι μπορεί να έχετε παραπάνω έξυπνες λάμπες, παραπάνω έξυπνους διακόπτες κτλ.

  Και οι συνδυασμοί δεν είναι μόνο με τα Smart Home προϊόντα. Όπως κάναμε στο παραπάνω παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε ενέργειες στο WiFi, στον αυτόματο τηλεφωνητή και σε χίλια δύο πράγματα. Μπορούμε να ορίσουμε να σβήνει το φως με την ανατολή του ηλίου και να ανάβει με την δύση του ηλίου. Υπάρχουν δηλαδή επιλογές και για χρονικά κριτήρια για τις ενέργειες που θα γίνονται. Επίσης πολλές εντολές μπορούν να δοθούν και από το FRITZ!Fon όπως στο παρακάτω Video, που από το FRITZ!Fon μπορούνε να ανοιγοκλείσουμε το FRITZ!Dect 200.

   

   

   

   

  Groups

  Group είναι μια ομάδα συσκευών. Έχουμε για παράδειγμα δέκα FRITZ!Dect 500. Τα πέντε είναι στον πρώτο όροφο και τα άλλα πέντε στο δεύτερο. Μπορούμε να έχουμε δύο διαφορετικά Group με διαφορετικά Templates, Scenes, Routines.

   

   

  FAQ

   

  large_faq.png

   

  Στο Site της AVM υπάρχει το Knowledge Base όπου μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σε πολλαααααά ερωτήματα.

  https://en.avm.de/service/fritzbox/knowledge-base/?product=FRITZ-Box-5530&category=195&query=

   

  1. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν Smart Συσκευές τρίτου κατασκευαστή -> Ναί γίνεται αλλά πρέπει να διαθετουμε το FRITZ!Smart Gateway το οποίο υποστηρίζει Zigbee συσκευές και επίσης επεκτείνει το Smart Home δίκτυο όπως και τον αριθμό των μέγιστων Smart Home συσκευών. Η λίστα με τις Smart Συσκευες τρίτου κατασκευαστή είναι εδώ https://en.avm.de/service/zigbee/

   

  2. Οι μπαταρίες πόσο αντέχουν; -> Αν και προσωπικά δεν τα έχω τόσο καιρό για να δω την διάρκεια και στην AVM αναφέρει Long Battery Life χωρίς να αναφέρει κάτι παραπάνω, στην πράξη μετά από ψάξιμο στο Internet αναφέρουν ότι οι μπαταρίες αντέχουν πάνω από χρόνο.

   

  3. Υπάρχουν κάπου όλα τα Smart Home προϊόντα της AVM όπως και τα χαρακτηριστικά τους; -> Όλα τα Smart Home προϊόντα υπάρχουν στο παρακάτω Link

  https://en.avm.de/products/smart-home/ και στην παρακάτω φωτογραφία μπορούμε να τα δούμε όλα μαζεμένα για σύγκριση, ώστε να δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους.

   

  large.comparison.png

   

  4. Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός Smart Home συσκευών που μπορώ να έχω; -> The following DECT devices can be registered with the FRITZ!Box at the same time:

  • six cordless telephones / DECT headsets / DECT door intercom systems (total)
  • six FRITZ!DECT Repeater 100
  • twelve radiator controls, for example FRITZ!DECT 301
  • ten smart plugs, for example FRITZ!DECT 200
  • ten LED lights FRITZ!DECT 500
  • ten FRITZ!DECT smart switches, for example FRITZ!DECT 440
  • ten smart home devices from other manufacturers, for example roller shutter motors

   

  Note:If you registered a maximum of three cordless phones or DECT door intercom systems and a maximum of three FRITZ!DECT repeaters with the FRITZ!Box, you can register up to 30 smart home devices from other manufacturers.

   

  5. Πόσα χρόνια εγγύηση έχουν τα FRITZ!Dect προϊόντα -> 2 χρόνια εγγύηση.

   

  FRITZ!Lab

   

  To FRITZ! Lab είναι μια υποσελίδα στο Site της AVM που απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν πρώτοι τα νέα Firmware που βγαίνουν για τα προϊόντα που έχουν στη κατοχή τους.

   

  large.FRITZLAB.png

   

  Συμπεράσματα

   

  Κάπου εδώ το Review οδεύει προς το τέλος του. Όλοι περιμένουν τα συμπεράσματα μας σχετικά με τα FRITZ!Dect, αν και πιστεύω ότι όποιος διάβασε το Review έχει βγάλει ήδη τα δικά του συμπεράσματα. Η χρήση FRITZ!Dect συσκευών μπορεί να γίνει είτε για πραγματική εξοικονόμηση πχ να κλείσει αυτόματα το καλοριφέρ αν κάποιος αφήσει ανοιχτό ένα παράθυρο ή το ανοίξει, είτε μπορεί να γίνει και για διευκόλυνση σε κάποιες διαδικασίες. πχ στην δύση του ηλίου να ανάψει ένα φως έξω στην αυλή. Προσωπικά έκανα το Review με ευχαρίστηση γιατί και για μένα ήταν κάτι καινούριο που ειλικρινά μου άρεσε πάρα πολύ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον από όλα ήταν το FRITZ!Dect 500. Μου αρέσει το να μπορώ να αλλάξω το φώς σε ένα δωμάτιο ανάλογα την χρήση που θέλω να κάνω όπως και την διάθεση μου. Ή ένα φως στο μπάνιο το οποίο δεν θα είναι αναμμένο στο 100 τοις 100. Δίνει μέχρι και την δυνατότητα να σε ξυπνάει το φως το πρωί με το να ανάβει σιγά σιγά και μέσα στα επόμενα λεπτά να ανεβαίνει συνεχώς η ένταση του.

   

  large.1652817.jpg

   

  Ένα έντονο φως για διάβασμα αλλά ένα χαλαρό φως λίγο πριν τον ύπνο ή όταν βλέπουμε μια ταινία. Αυτό επίσης που μου άρεσε όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα της AVM είναι ότι δεν δυσκολεύτηκα καθόλου στην παραμετροποίηση. Αν και στην αρχή έβλεπα Scenes, Templates κτλ και έλεγα άντε να βγάλω άκρη στην πράξη όλα ήταν πολύ εύκολα. Οι επεξηγήσεις κάτω από κάθε επιλογή βοηθάνε πάρα πολύ. Ακόμα μια τέλεια δουλειά από την AVM. Καλώς ή κακώς τα Ελληνικά δεν υπάρχουν ως επιλογή ακόμα. 

  Προσωπικά δοκιμάζοντας και αυτό το προϊόν της AVM μόνο θετικά λόγια μπορώ να πω, τόσο από την ποιότητα κατασκευής όσο και από τις δυνατότητες που προσφέρει. Έχοντας δοκιμάσει και άλλα προϊόντα, μπορώ να πω ότι είναι μια αγορά που αξίζει και που θα αφήσει ευχαριστημένο το χρήστη. Πολλοί ενδεχομένως να πουν ότι τα FRITZ! σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο ακριβά από άλλες λύσεις. Είναι απολύτως λογικό διότι η πληθώρα των Features, το ανεβάζει αρκετά πάνω από τον ανταγωνισμό και δικαιολογεί το κόστος. Η τιμή παρότι φαίνεται υψηλή , στην πράξη δεν είναι και τόσο. Ελπίζω να σας άρεσε το Review όσο μου άρεσε και εμένα που το έγραψα.

   

  Η τελική απόφαση είναι δική σας. Εμείς είμαστε εδώ να λύσουμε τις απορίες σας.

   

  large.large.large_Up.png.073206b55f575e5153f75636bf39cb8b.png.d6ecae50a3b2c04b7ea653f71865a663.png

   

  • Εύκολη εγκατάσταση.
  • Πληθώρα επιλογών.
  • Άριστη ποιότητα κατασκευής.

   

  large_down.png

   

  • Δεν υπάρχει αγγλικό Manual για το FRITZ!Dect 440.

   

   

   
   
   

   

   

   

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Poulinos
  Photographers: Poulinos
  Editing: Thelab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9.50
  Χρηστικότητα:9.50
  Ποιότητα:9
  Επιδόσεις:Select
  Γραφικά:Select
  Ήχος:Select
  Gameplay:Select
  Αντοχή στο Χρόνο:9.50
  Απόδοση/Τιμή:9
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardYes
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo

  • Like 7

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.