Jump to content
 • Μετά τα review των FRITZ!Powerline 1240E WLAN Set και FRITZ!Powerline 1260E WLAN Set , ήρθε στα χέρια μας για δοκιμή το αναβαθμισμένο μοντέλο Powerline της AVM που είναι το FRITZ!Powerline 1240 ΑΧ WLAN Set. Αντίθετα με το 1240Ε WLAN Set που είναι WIFi 4 και Single Band το 1240AX WLAN Set είναι WiFi 4, WiFi 6 αν και παραμένει Single Band. Θα λέγαμε ότι είναι το μεγάλο αδερφάκι του. Το FRITZ!Powerline 1240ΑΧ WLAN Set συνοδεύεται από διετή εγγύηση. Η AVM έχει μια μεγάλη γκάμα από Powerlines που προσφέρονται μεμονωμένα ή σε set για να καλύψει τις ανάγκες του χρήστη αναλόγως τον σκοπό που θέλει να τα χρησιμοποιήσει.

   

  large.fritzpowerline_1240_ax_wlan_set_left_de_640x600.png

   

  Powerlines

   

  Πάντα προσπαθούμε τα Review μας να μπορούν να διαβαστούν από οποιονδήποτε, ασχέτως των τεχνικών γνώσεων που μπορεί να έχει. Οπότε ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό τι είναι τα Powerlines αλλιώς PLC (Power Line Communication) και τι μας προσφέρουν, τι μπορούμε να πετύχουμε με αυτά, σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και τι μας προσφέρει το συγκεκριμένο Powerline Set της AVM.

  Τα Powerlines μπορούν να μεταφέρουν Internet και δίκτυο μέσα από τα καλώδια του ρεύματος που υπάρχουν σε ένα σπίτι ή σε ένα χώρο εργασίας. Σε τυπική και πιο απλή εγκατάσταση το ένα PLC συνδέεται με το ADSL/VDSL/Fiber modem router με καλώδιο Ethernet και το δεύτερο PLC συνδέεται στο χώρο που θέλουμε να δώσουμε Internet/Δίκτυο είτε με Ethernet είτε με WiFi. Tα data από το ADSL/VDSL/FIBER modem router μεταφέρονται από την Ethernet στο PLC , από το οποίο μεταφέρονται  στο δεύτερο PLC και ενδεχομένως και σε τρίτο, τέταρτο κτλ. μέσα από τα καλώδια του ρεύματος. Από εκεί μπορούμε να δώσουμε Internet/Δίκτυο στις συσκευές που θέλουμε πχ ένα κινητό, ένα Pc, ένα Laptop, έναν αποκωδικοποιητή ή μια κονσόλα,είτε με WiFi, είτε με Εthernet. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από δύο Powerlines σε ένα χώρο, δίχως να υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας μεταξύ διαφορετικών μοντέλων. Σύμφωνα με την AVM στο Link https://en.avm.de/service/knowledge-base/dok/FRITZ-Powerline-1240-AX/3574_Type-and-number-of-FRITZ-Powerline-devices-in-a-powerline-network/ αναφέρονται τα παρακάτω:

   

  Type and number of FRITZ!Powerline devices in a powerline network

   

  FRITZ!Powerline devices are compatible with each other and support all common powerline standards. The maximum number of FRITZ!Powerline devices in a powerline network depends on which devices classes are being used together in a powerline network.

  Compatible powerline standards

  HomePlug AV2 (powerline devices with 1200 Mbit/s)

  HomePlug AV / IEEE P1901 (powerline devices with 500 Mbit/s)

  HomePlug (powerline devices with 200 Mbit/s)

  Maximum number of powerline devices

  64 FRITZ!Powerline devices if only powerline devices with 1200 Mbit/s are being used (for example FRITZ!Powerline 1220E).

  16 FRITZ!Powerline devices if powerline devices with 1200, 500, and 200 Mbit/s are being used together (for example FRITZ!Powerline 500E).

  12 FRITZ!Powerline devices if FRITZ!Powerline 546E, 540E, 530E or 510E are being used.

   

  Για να τα συνοψίσουμε, στην ουσία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 64 FRITZ!Powerline εάν έχουμε στο ίδιο δίκτυο μοντέλα με ταχύτητες 1200Mbit/s, 16 FRITZ!Powerline εάν έχουμε στο ίδιο δίκτυο διαφορετικά μοντέλα με ταχύτητες 1200Μbit/s, 500Mbit/s και 200Mbit/s και 12 FRITZ!Powerline εάν έχουμε στο ίδιο δίκτυο διαφορετικά μοντέλα που ανήκουν στα FRITZ!Powerline  546E, 540E, 530E, 510E . Και αφού μάθαμε τι είναι και τι μπορούν να κάνουν τα Powerlines, ας αναφερθούμε στο τι μπορεί να μας προσφέρει το συγκεκριμένο set αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του.

   

  Η AVM για όποιον δεν γνωρίζει διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως VDSL2/ADSL2+/4G/5G/FTTH Routers, Powerlines, WiFi Sticks, DECT Phones(FON)Repeaters όπως και συσκευές για Radiator ControlPower Outlets. Ιδρύθηκε το 1986, έχει έδρα το Βερολίνο και το 2021 απασχολούσε 880 υπαλλήλους. Το 2021 πραγματοποίησε τζίρο 570 εκατομμύρια ευρώ. Τo τμήμα υποστήριξης όπως και το τμήμα κατασκευής  βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας συνοδεύονται με 5 χρόνια εγγύησης για τα FRITZ!Box και 2 χρόνια εγγύηση για τα υπόλοιπα προϊόντα. Η AVM είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές προϊόντων στην Ευρώπη για ευρυζωνικές και ψηφιακές συνδέσεις. To όνομα AVM όλοι το γνωρίζουν πλέον μετά από τόσα χρόνια και  δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι συνώνυμο με την πρωτοπορία, την αξιοπιστία και την τεχνολογική υπεροχή. Διαθέτει το ευέλικτο λειτουργικό σύστημα FRITZ!OS που είναι σήμα κατατεθέν της AVM. Το πρώτο μου προϊόν από την AVM ήταν ενα Bluetooth ISDN που για την εποχή του ήταν πολύ "μπροστά". Η AVM με λίγα λόγια, απλά ξεφεύγει από το μέσο όρο των συμβατικών Routers που κατακλύζουν την αγορά. Φέτος η AVM κλείνει και τα 20 χρόνια στην αγορά.

   

  large.large.fritzbox_20_years-750x410.jpg.c97ab4b74ae6e5e6dfbbc7a08fa3813c.jpg

   

  https://en.avm.de/about-avm/press/press-releases/2024/03/20-years-of-fritzbox-the-heart-of-the-digital-home-is-celebrating-its-birthday

   

  large.large.products.jpg.002530776bfac6d893c6f0f468362631.jpg

   

  H AVM ακόμα και όταν βγάλει ένα νεότερο προϊόν συνεχίζει να αναβαθμίζει και τα παλιότερα μοντέλα. Έτσι ξέρουμε ότι τα χρήματα που θα διαθέσουμε για την αγορά του εξοπλισμού δεν θα πάνε χαμένα λόγω ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα βγει νεότερο μοντέλο. Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αντίθετα με άλλες εταιρείες δεν υπάρχουν ΣΥΝΗΘΩΣ Version 1 , Version 2, Version 3. Το τονίζουμε αυτό διότι πολλές εταιρείες βγάζουν το ίδιο προϊόν σε νέο Version με αποτέλεσμα να σταματάει η υποστήριξη μετά από λίγο καιρό στο παλιό Version. Και επειδή το Hardware είναι διαφορετικό έχουν και άλλα Firmware. Στην AVM ακόμα και να υπάρξει Version 2 θα αναβαθμιστεί κανονικά και το Version 1. Αυτό διότι το FRITZ!OS 7 είναι ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό που θα προσφέρει στην συσκευή μας όλες τις αναβαθμίσεις που θα πάρουν και οι υπόλοιπες. Φανταστείτε το ως Windows που απλά τα εγκαθιστούμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή θέλουμε. Τέλος, υπάρχει δωρεάν υποστήριξη από την AVM μέσω E-mail.

   

  Αφού έγινε η εισαγωγή ας προχωρήσουμε στo Unboxing

   

  Unboxing FRITZ!POWERLINE 1240 AX WLAN Set

   

  large.FRONT.jpg

   

  Το FRITZ!POWERLINE 1240 AX WLAN Set όπως αναφέραμε είναι το μεγάλο αδερφάκι του FRITZ!POWERLINE 1240E WLAN Set που έχει δεχτεί αναβαθμίσεις για να είναι ακόμα καλύτερο. Είναι μια αναβάθμιση από το FRITZ!POWERLINE 1240E WLAN Set όπως θα δούμε.

   

  To FRITZ!POWERLINE 1240 AX WLAN Set έρχεται σε μία όμορφη συσκευασία, με το μπλε χρώμα να κυριαρχεί όπως μας έχει συνηθίσει η AVM σε όλα τα προϊόντα της.  Η συσκευασία είναι από σκληρό χαρτόνι. Προς αποφυγή παρεξηγήσεως στο συγκεκριμένο Review έχουμε δύο ζευγάρια FRITZ!Powerlines. Δηλαδή τέσσερα PLC. Υπάρχει το WLAN Set που έχει μέσα το FRITZ!Powerline 1210 και το 1240 AX και υπάρχει και το 1240 AX μόνο του ως Expansion αν θελήσουμε να εγκαταστήσουμε παραπάνω PLC.

   

  Στην μπροστά πλευρά βλέπουμε το FRITZ!Powerline 1240 AX WLAN Set και αναφέρει ότι ειναι NEW προϊόν. Με έντονα κίτρινα γράμματα αναφέρει τα δυνατά χαρακτηριστικά του που είναι "Γρήγορο WiFi σε κάθε δωμάτιο" και "Σταθερή σύνδεση πάνω από την ηλεκτρική καλωδίωση". Με λευκά γράμματα αναγράφει ότι μας παρέχει Gigabit δίκτυο σε PC, TV, κονσόλες κτλ. Στην πίσω πλευρά  σε διάφορες γλώσσες (δεν υπάρχουν ελληνικά) αναφέρονται πιο αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.

   

  Στην πάνω πλευρά υπάρχει το Logo FRITZ!, ενώ στην κάτω αναγράφεται το μοντέλο.

   

  Στην δεξιά πλευρά αναγράφονται τα περιεχόμενα της συσκευασίας που θα δούμε και σε φωτογραφίες στην συνέχεια του Review και στην αριστερή πλευρά υπάρχει ένα Link και μία εικόνα σχετικά με το Mesh WiFI που υποστηρίζει.

   

  large_REAR.jpg

   

  Συνεργάζεται με όλα τα Mesh προϊόντα της AVM για να έχει ο χρήστης ένα ενιαίο δίκτυο, με εύκολη διαχείριση και παραμετροποίηση.

   

  Τι κρύβεται μέσα στο κουτί

   

  Ανοίγοντας την συσκευασία βρίσκουμε το εγχειρίδιο χρήσης, που αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης με εικόνες και κείμενα σε διάφορες γλώσσες. Δεν υπάρχει ούτε εδώ η ελληνική γλώσσα, αλλά όπως και στα άλλα προϊόντα της AVM οι εικόνες βοηθούν πάρα πολύ στην εγκατάσταση. Συνοδεύεται από ένα καλώδιο Ethernet 1.5m SLIM, ένα διαφημιστικό φυλλάδιο με τις κατηγορίες των προϊόντων που έχει η AVM και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με την απόρριψη των ηλεκτρονικών συσκευών. Και φυσικά τα δύο FRITZ!Powerline που το ένα είναι το 1240 AX και το δεύτερο το 1210 σε λευκό χρώμα. Επίσης στο εγχειρίδιο χρήσης όπως και το πίσω μέρος των Powerlines αναγράφονται πληροφορίες για τα LED του.

  Δεν υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο για την συσκευή σε Cd ή σε έντυπη μορφή, το οποίο δεν θεωρείται αρνητικό, αφού τα εγχειρίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπλέον μέσα στo Web Interface του FRITZ!Box, FRITZ!Powerline υπάρχουν οδηγίες/επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές.

  Η μπροστά πλευρά έχει τα ενδεικτικά LED όπως και ένα κουμπί για να γίνει η διαδικασία εγκατάστασης. Η πάνω, η αριστερή και η δεξιά πλευρά είναι όλο θύρες εξαερισμού για την παθητική ψύξη του εξοπλισμού.

   

  large.fourplc.jpg

   

  Η συσκευασία έρχεται με ταινία ασφαλείας. Στο Site της AVM για κάθε προϊόν πέρα από το Manual υπάρχουν και FAQ για να λύσουν τυχόν απορίες σχετικά με τα Features και την παραμετροποίηση της συσκευής.

   

  Το Quick Guide μπορεί κανείς να το κατεβάσει από το:

  https://assets.avm.de/files/docs/fritzpowerline/fritzpowerline-1240ax-wlan-set/fritzpowerline-1240ax-wlan-set_qig_en_GB.pdf

   

  Στην παρακάτω φωτογραφία μπορούμε να δούμε όλα τα διαθέσιμα Powerlines από την AVM και τι μας προσφέρει το κάθε ένα ώστε να δούμε ποιο από όλα καλύπτει τις ανάγκες μας.

   

  large.compare.jpg

   

  Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τα Gigabit Ports (LAN1, LAN2) που έχει πάνω το κάθε FRITZ!Powerline

   

  large.ports.jpg

   

  ενώ εδώ βλέπουμε το Connect Button που χρησιμοποιείτε για να γίνει Pair στο δίκτυο μας το FRITZ!Powerline όπως και τα 3 LED που χρησιμοποιούνται για να βλέπουμε την κατάσταση της συσκευής όσο και για το troubleshooting.

   

  large_LED.jpg

   

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά FRITZ!Powerline 1240 AX

   

  • Powerline 2x2 MIMO/1200Mbit/HomePlug AV2
  • 2 x Gigabit Lan (10/100/1000)
  • Wi-Fi 6 up to 600 Mbit/s (2.4GHz)
  • Wi-Fi 4 (2.4GHz)
  • Single Wireless Radio 1 x 2.4 GHz
  • Mesh WiFi
  • WPA2/WPA3 encryption
  • Wi-Fi Protected Setup (WPS)
  • Led on/off
  • Διαστάσεις 71 x 147.5 x 32.5 mm (without plug)
  • Βάρος 210 γραμμάρια
  • Eco Mode, Energy Saving
  • Fritz!OS
  • Maximum Transmitter Power. Αν δεν θέλουμε το WiFi να εκπέμπει στο 100% μπορούμε να ελαττώσουμε το ποσοστό εκπομπής
  • IPv6
  • 3 Led Display
  • QoS (Quality of Service)
  • Υποστήριξη Guest Network, Push Service
  • FRITZ!OS με υποστήριξη MyFRITZ!. Η AVM εξασφαλίζει την ασφάλεια και προσθέτει νέες λειτουργίες και αναβαθμίσεις με καινούρια Firmware, ακόμα και για παλαιότερα μοντέλα, ώστε να είναι up to date.

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά FRITZ!Powerline 1210 AX

   

  • Powerline 2x2 MIMO/1200Mbit/HomePlug AV2
  • 2 x Gigabit Lan (10/100/1000)
  • Led on/off
  • Διαστάσεις 71 x 147.5 x 32.5 mm (without plug)
  • Βάρος 180 γραμμάρια
  • Eco Mode, Energy Saving
  • Fritz!OS
  • IPv6
  • 3 Led Display
  • QoS (Quality of Service)
  • FRITZ!OS με υποστήριξη MyFRITZ!. Η AVM εξασφαλίζει την ασφάλεια και προσθέτει νέες λειτουργίες και αναβαθμίσεις με καινούρια Firmware, ακόμα και για παλαιότερα μοντέλα, ώστε να είναι up to date.

   

  Powerline 1200Mbps MIMO 2x2

   

  Τα δύο PLC, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, μπορούν να λειτουργήσουν σε ακτίνα αρκετών εκατοντάδων μέτρων πάνω στα καλώδια ρεύματος. Βέβαια αυτό υφίσταται θεωρητικά και εξαρτάται από την συνολική μας εγκατάσταση που ενδεχομένως να επηρεάσει την ταχύτητα και την μέγιστη απόσταση. Τα συγκεκριμένα PLC μπορούν να λειτουργήσουν και σε διαφορετική φάση (τριφασικό ρεύμα), παρότι γενικότερα είναι καλό να προσπαθούμε να τα έχουμε στην ίδια φάση, προκειμένου να κερδίσουμε τις μέγιστες δυνατές επιδόσεις. Επίσης εκμεταλλεύονται και τους 3 αγωγούς του ρεύματος (MIMO 2x2) . Tο FRITZ!Powerline 1240 AX WLAN Set χρησιμοποιεί και τη γείωση για να πετύχει τις μέγιστες επιδόσεις. Σε περίπτωση δικτύου ρεύματος με 2 αγωγούς τα PLC λειτουργούν κανονικά, χωρίς όμως να μπορεί να μπορεί να επιτευχθεί το μέγιστο των επιδόσεων.

  Τα FRITZ!Powerline 1240 AX και FRITZ!Powerline 1210 μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους με μέγιστη ταχύτητα τα 1200mbps (HOMEPLUG AV2).

   

  large.csm_fritzpowerline_1240_ax_wlan_set_vorteil_3840x2560_470f549cae.jpg

   

  Τι κρύβεται στο εσωτερικό της συσκευής

   

  Δεν θα άντεχα να μην μπω στον πειρασμό να ανοίξω τα πλαστικά των FRITZ!Powerlines ώστε να δω τι κρύβεται μέσα. Μετά την αφαίρεση των πλαστικών του FRITZ!Powerline 1210 βλέπουμε το παρακάτω

   

  large_1210.jpg

   

  και αντίστοιχα του FRITZ!Powerline 1240 AX. Η διαφορά τους όπως καταλαβαίνουμε είναι ότι στο 1210 δεν υπάρχει το WiFi Module που είναι στο κάτω μέρος.

   

  large_1240.jpg

   

  FRITZ!OS 7

   

  large.large.AVM-FRITZOS-7-FRITZBox.jpg

   

  Το FritzOS είναι το λειτουργικό σύστημα για τα προϊόντα της AVM. Με αυτόματες αν το επιθυμούμε αλλά και εξαιρετικά συχνές αναβαθμίσεις είναι εδώ για να μας προσφέρει ένα τεράστιο εύρος λειτουργιών που μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά στη χρήση και στο customization του router. Εύχρηστο UI, αλλά και προηγμένα security features, το εν λόγω λειτουργικό σύστημα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της AVM. Πρόκειται από μόνο του, έναν επιπρόσθετο λόγο για να διαλέξουμε ένα από τα τα προϊόντα της. Αυτό που κάνει να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό, είναι η δύναμη του λειτουργικού συστήματος FRITZ!OS. Κάτι που οφείλουμε να σημειώσουμε πως ισχύει για όλα τα προϊόντα FRITZ! της AVM. Το FRITZ!OS συνδυάζει ιδανικά την ευκολία χρήσης με έναν μεγάλο αριθμό χαρακτηριστικών και λειτουργιών. Το καθαρό user interface και οι χρήσιμοι οδηγοί σε καθοδηγούν βήμα-βήμα για την ολοκλήρωση κάθε είδους ρύθμισης. Συχνά προσθέτουν ακόμα και νέες λειτουργίες. Μπορείς να απολαμβάνουμε ασφαλές σερφάρισμα χάρη στο ενσωματωμένο Firewall ή να απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

   

  WiFi 6

   

  large.wifi-6.png

   

  Ποια είναι η διαφορά για το νέο αυτό Standard και τι μας προσφέρει. Το 2020 είναι το έτος του WiFi 6, που προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερες επιδόσεις. Τα ονόματα IEEE 802.11 AC ή ως συντόμευση Wireless AC αλλάζουν και αυτά και πλέον γίνεται αντικατάσταση από Version Numbers. Ο λόγος που γίνεται, είναι η πιο εύκολη και σαφής αναγνώριση των ασύρματων προτύπων. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του WiFi 6;

  OFDMA : Ποιο αποδοτικό. Το OFDMA στο WiFi 6 αναθέτει “κομμάτια” του ασύρματου δικτύου σε διαφορετικές συσκευές με αποτέλεσμα πιο αποδοτικό διαμοιρασμό όπως και παραπάνω Bandwidth ανά Stream.

  1024-QAM : To WiFi 6 αυξάνει την ταχύτητα του ασύρματου δικτύου συγκριτικά με τον προκάτοχό του μέχρι και 40%.

   

  large.large.csm_diagramm_wi-fi_6_3840x2560_en_b3cfe3ef30.jpg.738cf4519daf9690a84d3141e60b4b96.jpg

   

  2.4 GHz : Ένα μεγάλο άλμα για τα 2.4 GHz. Από τότε που παρουσιάστηκαν τα 2.4 GHz πριν περίπου 10 χρόνια δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Η βαρύτητα είχε πέσει στα 5GHz. Με το WiFi 6 αυτό αλλάζει και το Bandwidth έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Μπορούν να συνδεθούν παραπάνω συσκευές και αυτό εξυπηρετεί τις περιπτώσεις που κάποιος έχει πολλές συσκευές που λειτουργούν μόνο στα 2.4 Ghz.

  ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ : Η μπαταρία στα Smartphones και σε άλλες φορητές συσκευές θα αυξηθεί με το WiFi 6 με τους νέους μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας που διαθέτει. Επιπρόσθετα υποστηρίζεται WPA3 για μεγαλύτερη ασφάλεια.

  Το FRITZ!Powerline 1240 AX Wlan Set υποστηρίζει 2.4 GHz (WiFi 6).

   

  Mesh Networking

   

  mesh.gif.ca2bd29b6334f849281cbde1edd9a921.gif

   

   

   

  To FRITZ!Os 7 υποστηρίζει Mesh Networking. Μέσα από το Web Interface υπάρχει όλη η τοπολογία του δικτύου με τις συνδεδεμένες συσκευές στις οποίες άμα κάνουμε κλικ θα μας δρομολογήσει στο Web Interface τους. Οι συνδεδεμένες συσκευές μπορεί να είναι ένα FRITZ!WLAN Repeater, ένα FRITZ!Dect, ένα FRITZ!Powerline μέχρι και ένα δεύτερο FRITZ!Box. Έτσι το Mesh Networking μας βοηθάει στην κεντρική διαχείριση όλων των FRITZ! συσκευών από μία σελίδα, όπως και λόγω των Features του Mesh Networking, οι ρυθμίσεις που έχουμε κάνει στο FRITZ!Box, για παράδειγμα στην καρτέλα Wireless μπορούν να μεταφερθούν απευθείας στο FRITZ!WLAN Repeater ή στο FRITZ!Powerline.

   

  mesh2.gif.d081512293b2c788714e16c65454e809.gif

   

  Επιπλέον δεν χρειάζεται να συνδεθούμε στην κάθε συσκευή, για να εγκαταστήσουμε ένα νεότερο Firmware. Αν υπάρχει νεότερο Firmware θα μας το εμφανίσει αυτόματα και απλά πατάμε το Update για να γίνει εγκατάσταση. Η λειτουργία για Update του Firmware δεν ισχύει μόνο για τις συνδεδεμένες συσκευές στο FRITZ!Box αλλά και για το ίδιο το FRITZ!Box. Αν έχουμε ένα Guest Network θα μεταφερθούν οι ρυθμίσεις σε όλο το Mesh Network. Το Mesh Networking, αρχίζει και "μπαίνει" όλο και περισσότερο στην ζωή μας με τις περισσότερες εταιρείες να βγάζουν καινούρια προϊόντα ή αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα, ώστε να υπάρχει υποστήριξη.

  Όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία στην καρτέλα Home Network/Mesh, υπάρχει ένα σχεδιάγραμμα τι έχει συνδεθεί που και με ποιο τρόπο. Εδώ θα εμφανιστούν όχι μόνο οι ασύρματες, ενσύρματες συσκευές που έχουν συνδεθεί αλλά και όλες οι συσκευές της AVM. Επίσης αν ανιχνευτεί αυτόματα καινούριο Firmware μας το εμφανίζει και απλά πατάμε (όπως και έγινε) το κουμπί Perform Update ώστε να αναβαθμιστεί στην τελευταία έκδοση.

   

  large.1210update.png

   

  Tο Mesh Networking δεν έχει περιορισμούς. Δημιουργήθηκε για να καλύψει από ένα μικρό χώρο, που θα χρειαστεί μόνο ένα Powerline ή ένα Repeater, μέχρι πολύ μεγάλους χώρους που θα χρειαστούν πολλά Powerlines , Repeaters, Access Points ώστε να υπάρχει συνολική κάλυψη.

   

  large.large.bettterwifi.jpg.afeb1a303cfa9072bb870bae5f3a4048.jpg

   

  Μερικά από τα χαρακτηριστικά του Mesh Network σε συνδυασμό με τα FRITZ!

  • Μέσα από το FRITZ!Box μπορούμε να δούμε την τοπολογία του δικτύου μας. Όλες οι FRITZ συσκευές εμφανίζονται σε ένα ενιαίο σχέδιο. Με μία ματιά βλέπουμε που και πως έχει συνδεθεί η συσκευή μας, ποια συσκευή είναι και την IP που έχει πάρει.
  • Αν υπάρχει αναβάθμιση για μία FRITZ συσκευή θα εμφανιστεί το κουμπί για να την κάνουμε Update. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για Firmware, δεν χρειάζεται να πάμε στο Web Interface της κάθε συσκευής για να γίνει το Update. Απλά πατάμε το Update και όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα.
  • Με την χρήση του Mesh και του WPS όλες οι ρυθμίσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στο FRITZ!Box θα περαστούν αυτόματα και στις υπόλοιπες πχ το Guest Network κτλ. Ταυτόχρονα θα υπάρχει ένα SSID. Όλο το δίκτυο και όλες οι συσκευές θα αποτελούν μέρος αυτού του δικτύου. Δεν χρειάζεται να αλλάζουμε δίκτυο κάθε φορά που μετακινούμαστε στο χώρο. Το Smart Roaming θα μας συνδέσει αυτόματα στο ασύρματο δίκτυο που έχει το καλύτερο σήμα.
  • Υποστηρίζονται οι τεχνολογίες Smart Steering, WiFi Steering και CrossBand Repeating. Όλα εύκολα και απλά.  Με απλά λόγια το FRITZ θα αποφασίσει με βάση το φόρτο του δικτύου και άλλες παραμέτρους αν μια Dual Band συσκευή θα πρέπει να αλλάξει Band για καλύτερη απόδοση του δικτύου. Και με το WiFi Steering αν έχουμε πολλαπλές συσκευές FRITZ, τότε η ασύρματη συσκευή μας θα συνδέεται κάθε φορά αυτόματα στο WiFi που έχει το καλύτερο σήμα ώστε να έχουμε μέγιστες αποδόσεις.

   

  large.large.MeshFritz.jpg.5162b095838ad806d33cf0268e850dfd.jpg

   

  Το Mesh δίκτυο μπορεί να αποτελείται από ένα FRITZ!Box και ένα FRITZ!Repeater για ένα μικρό χώρο μέχρι πολλά FRITZ!Repeaters, FRITZ!Powerlines για ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο. Άτομα κάθε ηλικίας που δεν έχουν πολλές γνώσεις μπορούν εύκολα και απλά να δημιουργήσουν το δικό τους δίκτυο στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πολύπλοκες ρυθμίσεις ή να ζητήσουν βοήθεια από έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

   

  large.large.fritz_mesh_7590_3000_600x400.png.77b3bc9823d3a565618007c1179e440d.png

   

  Εγκατάσταση

   

  Η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη. Συνδέουμε το FRITZ!Powerline 1210 με καλώδιο Εthernet με το ADSL/VDSL modem router και  τοποθετούμε το FRITZ!Powerline 1240 ΑΧ στο σημείο του σπιτιού που θέλουμε να έχουμε Internet/Δίκτυο. Πατάμε το Connect στο FRITZ!Powerline 1210 και στην συνέχεια πιέζουμε το αντίστοιχο κουμπί/LED στο FRITZ!Powerline 1240 AX .Με αυτόν τον τρόπο έχει γίνει η σύνδεση των PLC με ασφαλή τρόπο, 128-bit AES, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Με το ίδιο κουμπί στο FRITZ!Powerline 1240 AX μπορούμε να αντιγράψουμε τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου μας από το FRITZ!BOX που έχουμε με την χρήση του WPS. Υπάρχουν επίσης ενδεικτικά LED τα οποία βοηθούν στην διάγνωση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, όπως και για να γνωρίζουμε την τρέχουσα κατάσταση του Powerline. Εννοείται όπως αναφέραμε και παραπάνω να εγκαταστήσουμε παραπάνω από δύο FRITZ!Powerlines όπως βλέπουμε και στην παρακάτω φωτογραφία. Και το κάθε ένα μπορεί να είναι σε διαφορετικό Mode και όχι μόνο σε Powerline. Το ένα να λειτουργεί ως Powerline το δεύτερο ως Access Point με καλώδιο Ethernet και ένα τρίτο ως Repeater. Περισσότερα για τα υποστηριζόμενα Modes θα πούμε παρακάτω.

   

  large_1240.png

   

  Όπως βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα είμαστε μέσα στο Interface του FRITZ!Box 5530 και στην καρτέλα MESH networking. Εδώ μπορούμε να δούμε όλες τις συσκευές μας που υποστηρίζουν MESH και να τις διαχειριστούμε από εδώ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε το FRITZ!Powerline 1210 που είναι συνδεδεμένο με Εthernet στα 1000mbps στην Lan2 του FRITZ!Box 5530 και δύο FRITZ!Powerline 1240 ΑΧ, που είναι συνδεδεμένα με Ethernet στο FRITZ!Powerline 1210. H IP του FRITZ!Powerline 1240 ΑΧ είναι η 192.168.178.26 και στο δεύτερο FRITZ!Powerline 1240 AX είναι η 192.168.178.24. Κάνοντας κλικ θα μας μεταφέρει στο Web Interface τους για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε επιπλέον ρυθμίσεις. Ένα μεγάλο συν του MESH είναι ότι δεν χρειάζεται κάθε συσκευή (Powerline, Repeater) να την ρυθμίσουμε ξεχωριστά. Μπορούμε να φτιάξουμε τις ρυθμίσεις για το WiFi στο FRITZ!BOX όπως SSID, Guest Network κτλ και αυτόματα η κάθε συσκευή να "κληρονομήσει" τα χαρακτηριστικά αυτά.

   

  Λειτουργία Repeater και Access Point.

  To FRITZ!Powerline 1240 AX έχει επιπλέον δύο δυνατότητες να μας προσφέρει. Η μία δυνατότητα είναι να χρησιμοποιηθεί σαν Repeater (Wireless Bridge). Μπορεί να αναμεταδώσει το σήμα του ADSL/VDSL/FTTH Modem/Router  δίχως να το έχουμε συνδέσει με άλλο Powerline και χωρίς να είναι συνδεδεμένο με Εthernet.  Λαμβάνει δηλαδη ασύρματα το υπάρχον WiFi  και το αναμεταδίδει. Βέβαια μπορούμε σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού μας να έχουμε συνδέσει ταυτοχρόνως το FRITZ!Powerline 1210, ώστε να έχουμε και εκεί ενσύρματο Internet, το οποίο θα επικοινωνεί με το FRITZ!Powerline 1240 AX διαμέσου των καλωδίων του ρεύματος. Η δεύτερη δυνατότητα είναι το FRITZ!Powerline 1240 AX να λειτουργεί ως Access Point (LAN Bridge). Δηλαδή λαμβάνει το Internet/Δίκτυο με καλώδιο Εthernet από το ADSL/VDSL/FTTH Modem/Router και το μεταφέρει ασύρματα. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού μας να έχουμε συνδέσει και το FRITZ!Powerline 1210 ώστε να έχουμε και εκεί ενσύρματο Internet. Το μόνο όριο στους συνδυασμούς είναι η φαντασία μας.

   

  Web Interface

   

  Η διαχείριση για το FRITZ!Powerline 1210, που δεν έχει WiFi μπορεί να γίνει από την εφαρμογή FRITZ!Powerline, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Για το FRITZ!Powerline 1240 AX που είναι WiFi μπορούμε είτε από την εφαρμογή FRITZ!Powerline (βασικές ρυθμίσεις) ή από το ίδιο το Web Interface του, το οποίο είναι προσβάσιμο απευθείας με την IP του, είτε μέσα από το web interface του FRITZ!Box σε περίπτωση που έχουμε και FRITZ!Box, λόγω της δυνατότητας MESH που υποστηρίζουν.

   

  Αφού συνδεθούμε στην IP του FRITZ!Powerline 1240 AX, το πρώτο βήμα είναι να μας ρωτήσει τι γλώσσα επιθυμούμε να είναι το Web Interface, μετά να δηλώσουμε σε ποια χώρα βρισκόμαστε και τελευταίο τον κωδικό πρόσβασης, που στην περίπτωση του MESH network είναι ο ίδιος με το FRITZ!BOX. Ύστερα από ένα σύντομο Reboot βλέπουμε την αρχική σελίδα.

   

  OVERVIEW

  • Η έκδοση του FRITZ!OS και σε τι Mode είναι το Powerline.
  • To SSID που εκπέμπει,η IP που έχει, αν έχει καλώδιο Ethernet συνδεδεμένο σε Lan Port.
  • Αν είναι Secured τα Powerlines και η τρέχουσα ενεργειακή κατανάλωση.
  • Πόσες και ποιες συσκευές έχουν συνδεθεί όπως και τι IP έχουν.

   

  large.overview.png

   

  POWERLINE

  • Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του συγκεκριμένου Powerline, όπως και δυνατότητα να του δώσουμε ένα όνομα πχ Powerline Bedroom.
  • IP Address.
  • Προσθήκη νέου Powerline.
  • Ιδιότητες του Powerline.
  • Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του MIMO.
  • Restart του Powerline.

   

  large.Powerline.png

   

  ACCESS TO HOME NETWORK

  • Ένα σχέδιο για το πως είναι συνδεδεμένα τα Powerlines ως προς το Modem/Router, αλλά και μεταξύ τους. Αναφέρετε η IP address και το SSID.
  • Δυνατότητα επιλέγοντας το κουμπί Start Adoption να μεταφερθούν οι ρυθμίσεις WiFi του FRITZ!Box στο PLC με σκοπό να υπάρχει ένα ενιαίο δίκτυο και ο χρήστης να μην χρειάζεται να συνδεθεί σε άλλο SSID όταν μετακινείται μέσα στον χώρο. Η μεταφορά των ρυθμίσεων γίνεται με την χρήση του WPS.
  • Change type of connection: Στο συγκεκριμένο Mode το FRITZ!Powerline 1240 AX είναι συνδεδεμένο με το FRITZ!Powerline 1210 μέσω Powerline. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω το FRITZ!Powerline 1240 AX μπορεί να υποστηρίξει και Wireless Bridge (Repeater) όπως και Lan bridge (Access point).

   

  large.Accesstohomenetwork.png

   

  NETWORK

  Network connections

  • Πληροφορίες για όλο το δίκτυο. Ποιες συσκευές έχουν συνδεθεί με WiFi στο Powerline και με τι ταχύτητα, ποιες είναι με Ethernet, τι IP έχουν, με τι ταχύτητα έχουν συνδεθεί μεταξύ τους τα Powerlines, τι μοντέλα είναι και τις ιδιότητες τους.
  • Αφαίρεση συσκευών που δεν είναι πλέον συνδεδεμένες στο Powerline και δεν υπάρχουν προσαρμοσμένες ρυθμίσεις για αυτές.

  Network settings

  • Μας δίνεται η δυνατότητα να ορίσουμε στατική Lan IP ,Subnet, Gateway, Dns στο Powerline ή να λαμβάνει IP από τον DHCP του ADSL/VDSL/FTTH Modem/Router.

   

  large.Accesstohomenetwork.png

   

  WIRELESS

  WiFi Network

  • Σε περίπτωση που δεν έχουμε ενεργοποιήσει την επιλογή οι ρυθμίσεις του WiFi να μεταφέρονται αυτόματα στα Powerline, Repeaters, κτλ, τότε εδώ ορίζουμε το SSID και αν θα είναι ορατό. Επίσης, βλέπουμε ποιες συσκευές είχαν/έχουν συνδεθεί ασύρματα στο WiFi του Powerline, την IP τους, την Mac Address, την ταχύτητα, το πρωτόκολλο σύνδεσης πχ 802.11g και ποιες συσκευές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να συνδεθούν. Για τα Smartphones που έχουν το FRITZ!App Wlan, υπάρχει η δυνατότητα να σκανάρουμε το QR code για να συνδεθούμε. 

  WiFi Channel

  • Ρύθμιση του καναλιού για το WiFi, της ισχύoς του σήματος, όπως και του πρωτοκόλλου που θα χρησιμοποιηθεί.
  • Δυνατότητα να δούμε όλα τα γειτονικά SSID  και σε ποιο κανάλι εκπέμπουν , όπως και γράφημα με το φόρτο ανά χ χρονικό διάστημα στο κανάλι που χρησιμοποιούμε για το WiFi του Powerline.
  • Επιπλέον ρυθμίσεις για Band Steering ώστε να μπορεί μία Dual band συσκευή να αλλάζει από τα 2.4GHz στα 5GHz και ανάποδα άμα το κρίνει απαραίτητο, δυνατότητα βελτιστοποίησης της ασύρματης μεταφοράς για Live Tv και αν θέλουμε το Auto Mode στα ασύρματα κανάλια να μπορεί να χρησιμοποιήσει το κανάλι 12 και 13.

  Security

  • Ενεργοποίηση κρυπτογράφησης ή ανοιχτού δικτύου.
  • Επιλογή μεταξύ WPA2 ή WPA2 + WPA3.
  • Να επιτρέπεται ή όχι, η επικοινωνία μεταξύ των συνδεδεμένων συσκευών.
  • Δυνατότητα απαγόρευσης σύνδεσης στο WiFi του Powerline νέων συσκευών πέρα από αυτών που έχουν δηλωθεί/συνδεθεί.
  • Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του WPS όπως και o τρόπος λειτουργίας του WPS.

  Schedule

  • Προγραμματισμός του WiFi, σε περίπτωση που δεν θέλουμε να είναι μόνιμα ενεργοποιημένο. Αν έχουμε ρυθμίσει το schedule στο FRITZ!Box τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ακριβώς και στο Powerline "κληρονομώντας"  τις ρυθμίσεις αυτόματα.

  Guest access

  • Το Guest Access θα μας βοηθήσει σε περίπτωση που θέλουμε να έχουμε στον χώρο μας κάποιο Guest Network, όπου θα μπορούν να συνδεθούν οι συσκευές των επισκεπτών. Δημιουργεί ένα δεύτερο SSID ανεξάρτητο από το δικό μας δίκτυο, με διαφορετικά δικαιώματα  πχ να μην μπορούν να επικοινωνήσουν οι συσκευές μεταξύ τους ή να μην έχουν πρόσβαση σε κάποια δικτυακή συσκευή που μπορεί να διαθέτουμε. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ό,τι και με το schedule ότι δηλαδή μπορούμε να "κληρονομήσουμε" τις ιδιότητες του Guest Network που έχουμε ορίσει στο FRITZ!Box. To Guest Network θα εκπέμπει και στα 2,4Ghz αλλά και στα 5Ghz.

   

  large.WiFiNetwork.png

   

  SYSTEM

  Event Log

  • Εδώ υπάρχει το αρχείο καταγραφής όλων των συμβάντων.

  Energy monitor

  • Πληροφορίες σχετικά με την συνολική κατανάλωση ενέργειας του Powerline, του επεξεργαστή, της Lan Port και του WiFi σε 24 ώρη βάση, αλλά και την τρέχουσα στιγμή.
  • Πληροφορίες σχετικά με την χρήση της RAM του Powerline.

  Push service

  • Εδώ μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το push service, με σκοπό να λαμβάνουμε ενημερωτικά email πχ σχετικά με το Guest Network, αν υπάρχει νεότερη έκδοση FRITZ!OS ή ακόμα και αν γίνει κάποια αλλαγή στο configuration.

  Password

  • Αλλαγή/αφαίρεση του κωδικού πρόσβασης για το Web Interface.

  Device Name

  • Ορίζουμε ένα όνομα για το Powerline, με το οποίο μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα Powerline μεταξύ τους , όπως και να ανοίξουμε το Web Interface εναλλακτικά της IP.

  Buttons And LEDs

  • Ρύθμιση των LED αν θα είναι ανοιχτά ή όχι όπως και απενεργοποίηση του κουμπιού πάνω στο Powerline για αποφυγή να πατηθεί εσκεμμένα ή κατά λάθος.

  Region and Language

  • Σε ποια χώρα βρισκόμαστε και σε ποια γλώσσα επιθυμούμε να είναι το Web Interface.

  Reset

  • Επανεκκίνηση και επαναφορά στα εργοστασιακά.

  Update

  • Αναφέρεται η έκδοση του FRITZ!OS, όπως και έλεγχος αν υπάρχει κάποια αναβάθμιση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόματα ή χειροκίνητα, διαλέγοντας το αρχείο που θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση.

   

  large.System.png

   

  Wizards

  • Έτοιμοι οδηγοί για τον αρχάριο χρήστη, που τον καθοδηγούν βήμα βήμα για να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την παραμετροποίηση του εξοπλισμού.

   

  large.Wizards.png

   

  Help and Info

  • Τα πάντα από πληροφορίες για το FRITZ!Powerline. Απλά τα πάντα.

  large.HelpandInfo.png

   

  FRITZ!App Wlan

   

  To FRITZ!App Wlan είναι ένα Application για Smartphones το οποίο μας προσφέρει αρκετές δυνατότητες για το ασύρματο δίκτυο. Μπορούμε να δούμε σε ποια συσκευή FRITZ! είμαστε συνδεδεμένοι και ας έχει όλο το δίκτυο το ίδιο SSID. Μας εμφανίζει ποιες συσκευές δεσμεύουν ποια κανάλια και επιπρόσθετα μας δίνεται η δυνατότητα να τρέξουμε μετρήσεις ταχύτητας στο WiFi. Με τις μετρήσεις αυτές θα γνωρίζουμε αν η συσκευή είναι στο σωστό σημείο και ποια είναι η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί στα 2.4GHz για το συγκεκριμένο Powerline από εκείνο ακριβώς το σημείο. Στην παρακάτω φωτογραφία το Interface του FRITZ!App WLAN

   

  large.FRITZ!App.jpg

   

  Στην παρακάτω φωτογραφία έχουμε συνδεθεί με το SMARTPHONE στο FRITZ!Powerline 1240 AX και τρέχουμε ένα WiFI τεστ για να δούμε το μέγιστο που μπορεί να μας δώσει το WiFi. Όπως βλέπουμε σε 20MHz Channel Bandwidth η μέγιστη ταχύτητα είναι 170Mbit. Οπότε αν έχετε 200, 300, 500 Mbit σύνδεση τότε τα 2.4GHz ακόμα και σε WiFi 6 δεν θα σας καλύψουν. Ακόμα και σε 40MHz Channel Bandwidth η μέγιστη ταχύτητα θα ήταν τα 600Mbit οπότε στην πράξη θα είχαμε κοντά στα 300Mbit ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες. Παρακάτω υπάρχουν παραπάνω πληροφορίες για συσκευή που συνδέθηκε σε 40MHz Channel Bandwidth.

   

  large.Measure.jpg

   

  Δοκιμές

   

  Στο συγκεκριμένο Review δοκιμάσαμε διάφορα πραγματάκια. Ας ξεκινήσουμε με κάποια λίγο πιο Advanced πριν πάμε στα test ταχύτητας.

  Μπορούμε να έχουμε δύο υλοποιήσεις εφόσον έχουμε στην περίπτωση μας τέσσερα Powerlines. Η μία υλοποίηση είναι και τα τέσσερα Powerlines να είναι ένα ενιαίο δίκτυο που απλά θα μοιράζει το Internet σε όλο το σπίτι. Μπορούμε όμως να έχουμε και μια δεύτερη υλοποίηση πάνω στο δίκτυο μας.

  Έχουμε δύο ζευγάρια FRITZ!Powerlines (τέσσερα Powerlines). Ανά δύο είναι Set και το κάθε Set έχει διαφορετικό κωδικό ώστε να μην μπορεί το ένα να επικοινωνήσει με το άλλο. Αντίστοιχα δύο Powerlines έχουν συνδεθεί με Gigabit Ethernet με το FRITZ!BOX 5530. Ποιος είναι ο λόγος και ποια η χρησιμότητα; Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα χρήστη που έχει ένα ADSL/VDSL/FTTH Modem/Router από τον πάροχο το οποίο υποστηρίζει IPTV (Port STB) στην 4η Ethernet. Ο χρήστης θέλει να μεταφέρει το Internet σε κάποιο μακρινό σημείο στον χώρο του, οπότε συνδέει το πρώτο ζευγάρι Powerlines στην Gigabit Ethernet 1, 2 ή 3 του Modem/Router και μεταφέρει το Internet στο σημείο που θέλει. Επειδή όμως έχει και IPTV και ο αποκωδικοποιητής είναι μακρυά, πρέπει να μεταφέρει και τα δεδομένα από την 4η Ethernet (Port STB) μέχρι τον αποκωδικοποιητή. Εκεί απλά συνδέει ένα δεύτερο ζευγάρι Powerlines στην Gigabit Ethernet 4  και μεταφέρει τα δεδομένα (Port STB) μέχρι τον αποκωδικοποιητή. Το κάθε ζευγάρι Powerlines δεν μπορεί να δει το άλλο αφού έχουν διαφορετικό κωδικό στο Powerline, τα δεδομένα μεταφέρονται σε ξεχωριστά κανάλια και το internet δεν θα "δει" ποτέ τα δεδομένα του Port STB. Οπότε παρόλο που και οι 2 υπηρεσίες περνάνε από τα ίδια καλώδια ρεύματος, στην πράξη είναι σαν 2 ανεξάρτητα δίκτυα. Αν δεν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα δύο δίκτυα μεταξύ τους θα έπρεπε να υπάρχουν Vlans, άρα πιο ακριβός εξοπλισμός και πιο δύσκολη εγκατάσταση ή αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε δύο ή παραπάνω ξεχωριστές υπηρεσίες με Powerlines. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι να έχει ο χρήστης δύο συνδέσεις Internet. Μπορεί στο ένα Modem Router να εγκαταστήσει το ένα ζευγάρι Powerlines και στο δεύτερο Modem Router να εγκαταστήσει αντίστοιχα το δεύτερο ζευγάρι. Εφόσον τα εγκαταστήσουμε με διαφορετικό κωδικό θα είναι δύο ανεξάρτητα δίκτυα. Πχ το ένα δίκτυο το δρομολογούμε στο γραφείο για εταιρική χρήση ενώ το δεύτερο δίκτυο στα υπόλοιπα δωμάτια.

   

  large.mesh_s_b.jpg.b5ef8c4d101a482102175860ba9413ee.jpg

   

  Επόμενη δοκιμή να γίνει παραμετροποίηση το FRITZ!Powerline 1240 AX σε Access Point Mode.  Μέσα από το Web Interface και την καρτέλα Access to Home Network και Changing the Type of Connection το παραμετροποιήσαμε από Powerline bridge σε LAN Bridge. Με λίγα κλικ έχει γυρίσει σε Access Point. Όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία το FRITZ!Powerline ειναι συνδεδεμένο με LAN και στο 1Gbit. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα για λόγους δοκιμών δεν το συνδέσαμε με FRITZ!Box αλλά με ενα Zyxel για να δείξουμε ότι συνεργάζεται χωρίς πρόβλημα και με άλλες εταιρείες.

   

  large.lanbridge.png

   

  Εννοείται μπορούμε το δεύτερο FRITZ!Powerline να το έχουμε σε Powerline Bridge. Και το τρίτο σε Wireless Bridge όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

   

  large.wirelessbridge.png

   

  Στην παρακάτω εικόνα το ένα FRITZ!Powerline σε Wireless Bridge και το δεύτερο σε LAN Bridge. Το FRITZ!Powerline 1210 είναι σε Powerline Bridge.

   

  large.modes.png

   

  Αν το FRITZ!Powerline το συνδέσουμε με Ethernet στο Router που έχουμε τότε αυτόματα θα γυρίσει σε LAN Bridge αλλιώς θα είναι σε Powerline Bridge από προεπιλογή.

   

  Η επόμενη δοκιμή ήταν να δούμε με τι ταχύτητες θα συνδεθούν διάφορες συσκευές στο WiFI του FRITZ!Powerline 1240 AX. Η πρώτη μας συσκευή ήταν ένα Samsung Galaxy S22 που υποστηρίζει WiFi 6. Η δεύτερη συσκευή είναι ενα Dell Laptop το οποίο έχει την Intel(R) Wi-Fi 6E AX211 160MHz. Η ταχύτητα σύνδεσης που είδαμε μέσα στο FRITZ!Powerline και για τις δύο συσκευές είναι 286Mbit Download/Upload στα 20MHz Channel Bandwidth.

   

  large.speed.png

   

  Αλλάξαμε κανάλι στο WiFi και το βάλαμε Manual. Σε δεύτερη προσπάθεια το Laptop, κατάφερε να συνδεθεί με 573 / 438 Mbit/s στα 2.4-GHz. Αυτό έγινε διότι συνδέθηκε στα 40MHz Channel Bandwidth. Γενικότερα οι ταχύτητες στα 2.4Ghz είναι πολύ μικρότερες από ότι στα 5GΗz.

   

  Τρέξαμε ένα Speedtest σε Access Point Mode (LAN Bridge) τόσο από το Smartphone όσο και από το Laptop. Και στις δύο περιπτώσεις καταφέραμε να φτάσουμε το μέγιστο της γραμμής που είναι τα 100Mbit Download/10Mbit Upload.

   

  LAPTOP

   

  large.speedtest_laptop.png

   

  SMARTPHONE

   

  large.Screenshot_20240525_151007_Chrome.jpg

   

  Αν όμως η γραμμή μας δεν ήταν 100 Mbit αλλά πχ 500Mbit τότε θα είχαμε μικρότερη απόδοση λόγω WiFi ακόμα και σε Access Point Mode.

   

  Σειρά είχε να παραμετροποιήσουμε το FRITZ!Powerline 1240 AX σε Powerline Bridge αντί για LAN Bridge. Δοκιμάσαμε σε τρεις διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ τους τα Powerlines.

   

  Στην πρώτη περίπτωση το FRITZ!Powerline 1210 ήταν στο σαλόνι συνδεδεμένο με Ethernet στο FRITZ!Box και στον ίδιο χώρο τοποθετήσαμε και το FRITZ!Powerline 1240 AX. Η ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ τους στο Powerline ήταν στα 774Mbit/630Mbit.  Σε Speedtest της Ookla η ταχύτητα ήταν 93Mbit. Στην δεύτερη περίπτωση το FRITZ!Powerline 1240 AX τοποθετήθηκε λίγο πιο μακρυά στην κουζίνα. Η ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ τους ήταν στα 162Mbit/165Mbit.  Σε Speedtest της Ookla η ταχύτητα ήταν 68Mbit. Και στην τελευταία το FRITZ!Powerline 1240 AX τοποθετήθηκε σε μία πρίζα στο μπαλκόνι. Η ταχύτητα σύνδεσης μεταξύ τους ήταν στα 202Mbit/213Mbit.  Σε Speedtest της Ookla η ταχύτητα ήταν 76Mbit.

  Το τι ταχύτητα Powerline Link θα πετύχουμε εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες, όπως αν είναι συνδεδεμένα στην ίδια φάση ή όχι στην περίπτωση τριφασικού ρεύματος, πως είναι φτιαγμένη η συνολική καλωδίωση ρεύματος μέσα στο σπίτι, πόσα μέτρα καλώδιο ρεύματος υπάρχουν ανάμεσα στα 2 PLC, τι συσκευές υπάρχουν συνδεδεμένες στο ίδιο το κύκλωμα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν "θόρυβο" κτλ. Υπάρχει πάντα η περίπτωση σε κάποιο μεγάλο σπίτι η ταχύτητα του Link να πέσει και κάτω από τα 100mbits ή και σε σπάνιες περιπτώσεις που σε πολλά σπίτια υπάρχουν υποπίνακες ρεύματος, πολλά μέτρα καλώδιο ρεύματος και διαφορετική φάση, το Link να είναι αδύνατο. Οπότε το 1200mbits είναι ένα μέγιστο θεωρητικό, κοινώς είναι από 0 έως 1200. Το FRITZ!Powerline 1240 ΑΧ WLAN Set υποστηρίζει MIMO Technology που εκμεταλλεύεται και τους 3 αγωγούς του ρεύματος ώστε οι μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες να είναι αυξημένες κατά 60% με 80% συγκριτικά με την χρήση μόνο των 2 αγωγών.

   

  Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε μέσα από το ένα FRITZ!Powerline 1240 AX όλα τα άλλα FRITZ!Powerline όπως και την ταχύτητα που έχουν συνδεθεί. Αυτό είναι χρήσιμο στην περίπτωση που δεν έχουμε FRITZ!Box. Αν έχουμε FRITZ!Box είναι προτιμότερο να το δούμε από εκει αφού είναι πιο αναλύτικο και με καλύτερο σχέδιο. (Mesh Network)

   

  large.allpowerlines.jpg

   

  Με βάση τις ταχύτητες που βλέπουμε, μπορούμε να καταλάβουμε ποσό καλή είναι η επιλογή πρίζας που συνδέσαμε το Powerline.

   

  Ένα μειονέκτημα, που μπορεί να επηρεάσει τις πραγματικές ταχύτητες, είναι ότι το FRITZ!Powerline 1240 ΑΧ Wlan Set δεν είναι Passthrough. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το τοποθετήσουμε σε μια πρίζα μόνο του, με αποτέλεσμα η πρίζα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο ή να αναγκαστούμε να το συνδέσουμε πάνω σε πολύπριζο το οποίο θα μειώσει την μέγιστη ταχύτητας μεταφοράς. Αυτό ισχύει για το συγκεκριμένο Powerline Set καθώς η AVM διαθέτει και μοντέλα που είναι και τα δύο ή το ένα από τα δύο Passthrough. Σίγουρα η απώλεια αυτή μπορεί να γίνει πιο σημαντική αν το Link είναι ήδη αρκετά χαμηλά σε ταχύτητα λόγω απόστασης των PLC.

   

  Επιπρόσθετα αυτό που παρατηρήσαμε τώρα που οι θερμοκρασίες έχουν αρχίζει να ανεβαίνουν λόγω καλοκαιριού είναι ότι αντίθετα με το FRITZ!Powerline 1210 που δεν είναι τόσο ζεστό στην αφή το FRITZ!Powerline 1240 AX ζεστένεται αρκετά χωρίς βέβαια να δημιουργεί πρόβλημα. Πιθανότατα λόγω του WIreless Module μια που η θερμοκρασία εντοπίζεται στο κάτω μέρος του Powerline που είναι το WiFi Module όπως δείξαμε και στις φωτογραφίες πιο πάνω.

   

  Το Guest Network έγινε παραμετροποίηση με ελάχιστα clicks και ήταν έτοιμο για να δώσει πρόσβαση σε όποιον το χρειαζόταν. Συνδέσαμε στην Gigabit Lan θύρα του FRITZ!Powerline 1240 AX το ΕΟΝ ΒΟΧ ώστε να παρακολουθήσουμε μία ταινία. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα κατά την προβολή μιας ταινίας. Δοκιμάστηκε το EON BOX και ασύρματα και όλα λειτούργησαν απροβλημάτιστα.  Στην επόμενη δοκιμή αφού συνδεθήκαμε στο WiFi του FRITZ!Powerline 1240 AX αρχίσαμε να περπατάμε προς το δεύτερο FRITZ!Powerline που είχαμε εγκαταστήσει για να δούμε αν και πόσο γρήγορα θα γίνει η εναλλαγή στο πιο δυνατό σήμα. Πράγματι εκεί που το σήμα είχε μειωθεί, το Smart Roaming ανέλαβε να μας συνδέσει στο FRITZ!Powerline που είχε καλύτερο σήμα. Η αλλαγή γίνεται ταχύτατα, και ο χρήστης δεν θα την αντιληφθεί πάρα μόνο από το ότι θα έχει ξανά δυνατό σήμα. Επαναλάβαμε την δοκιμή την ώρα που είχαμε ανοιχτό συνέχεια το Measure WiFi του FRITZ!App Wlan και στο γράφημα φαίνεται μια στιγμιαία πτώση της ταχύτητας μέχρι να γίνει η εναλλαγή. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω των χαρακτηριστικών του Mesh Network. 

   

  Στην περίπτωση της Ethernet σύνδεσης πχ του Laptop με το Powerline, το ping είναι ελάχιστα αυξημένο με σχέση το να είχαμε απευθείας Ethernet με το ADSL/VDSL Modem/Router.

   

  Οπότε για να συνοψίσουμε και να λύσουμε τις όποιες απορίες η ταχύτητα επηρεάζεται από δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι η ταχύτητα Powerline ανάμεσα στα PLC. Ότι και να κάνουμε  δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την ταχύτητα σε Speedtest από αυτήν που έχουν κλειδώσει μεταξύ τους. Μετά ο δεύτερος παράγοντας είναι το WiFi. Ακόμα και σε Access Point Mode που δεν έχουμε τον πρώτο παράγοντα πάλι η μέγιστη ταχύτητα είναι αυτή του WiFi. Στην περίπτωση που τα έχουμε ως Powerlines τότε επηρεάζουν και οι 2 παράγοντες.

   

  Συμπεράσματα

   

  Για έναν χρήστη που θέλει να καλύψει έναν απομακρυσμένο χώρο με WiFi όπως και να συνδέσει συσκευές με Ethernet, είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή.  Επίσης η δυνατότητα να λειτουργήσει εναλλακτικά ως Repeater ή Access Point όπως και η υποστήριξη MESH Network κάνουν την αγορά μας πιο futureproof αν εξαιρέσουμε ότι δεν είναι Dual Band. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα το συγκεκριμένο μοντέλο να είναι Dual Band και όχι Single Βand, όταν είδα ότι είναι WiFi 6. Δυστυχώς όμως δεν είναι. Ναι μεν είναι WiFi 6 στα 2.4GHz αλλά η αλήθεια είναι οτι η τεχνολογία προχωράει και όλο και περισσότερo κατευθυνόμαστε προς τα 5GHz. Επίσης θα θέλαμε να ήταν Passthrough για να μην δεσμεύουμε μια πρίζα, ώστε να μπορεί να συνδεθεί το πολύπριζο που ενδεχομένως να έχουμε πάνω στο FRITZ!Powerline. Γενικώς τα Powerlines είναι για συγκεκριμένες χρήσεις και με συγκεκριμένες επιδόσεις. Δεν θα παίξουν τόσο καλά όσο ένα σύγχρονο Mesh δίκτυο με Repeaters, Access Points, ούτε εννοείται θα φτάσουν σε επιδόσεις το Ethernet. Εφόσον ο χρήστης κατανοήσει τι μπορεί να προσφέρει το FRITZ!Powerline και τι να περιμένει από αυτό τότε δεν θα έχει κάποιο παράπονο. Αν ο χρήστης όμως περιμένει να φτάσει στα όρια μια 300-500-1000Mbit σύνδεση τότε θα απογοητευτεί όχι μόνο από το συγκεκριμένο Set Powerlines αλλά από όλα τα Powerlines.

   

  Ακόμα και εάν οι ανάγκες αλλάξουν ή εάν θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιον άλλο χώρο προσωρινά με κάποιο άλλο mode, το FRITZ!Powerline 1240 AX Wlan Set είναι εκεί και μπορεί να το επιτύχει. Η παραμετροποίηση του δεν θα δυσκολέψει καθόλου τον χρήστη ακόμα και αν οι γνώσεις του είναι περιορισμένες. Σε περίπτωση που ο χρήστης έχει στην κατοχή του και ένα FRITZ!Box όλα θα είναι ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα. Είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση για να έχετε Internet σε μία κονσόλα, έναν αποκωδικοποιητή, στα smartphones, σε laptops, tablets κτλ με Ethernet ή με WiFi όπως και να κάνετε streaming μια ταινία στην Smart Tv.

  Γιατί να διαλέξουμε το συγκεκριμένο Powerline Set και όχι κάποιο άλλο; Οι λόγοι είναι πολλοί όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Είναι από τα δυνατά μοντέλα της αγοράς (HOMEPLUG AV2), από μια κορυφαία στο χώρο εταιρεία και θα σας δώσει τα μέγιστα που μπορείτε να πάρετε από την τεχνολογία των Powerlines. Αντίθετα με τα Powerlines που αναφέρουν 500Mbit αλλά στην πράξη έχουν 100Mbit Εthernet Port το συγκεκριμένο Set είναι είναι Gigabit Ethernet. Οπότε εάν οι απαιτήσεις σας καταλήγουν στην αγορά ενός Set Powerlines, τότε το συγκεκριμένο θα σας καλύψει με αυτά που δίνει. Μικρό μειονέκτημα το ότι δεν είναι Passthrough. Τρία διαφορετικά modes λειτουργίας είναι εκεί για να καλύψουν τις ανάγκες.

   

  FAQ

   

  large_faq.png

   

  Στο Site της AVM υπάρχει το Knowledge Base όπου μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σε πολλαααααά ερωτήματα.

  https://en.avm.de/service/fritzpowerline/knowledge-base/?product=FRITZ-Powerline-1240-AX&query=

   

  Παρόλα αυτά όπως σε κάθε Review έτσι και σε αυτό κάνω εγώ τις ερωτήσεις στον ευατό μου και απαντάω ταυτόχρονα.

   

  1. Λειτουργεί σε τριφασικό ρεύμα ;-> Ναι, λειτουργεί σε τριφασικό ρεύμα αλλά είναι προτιμότερο αν μπορεί ο χρήστης να τα τοποθετήσει στην ίδια φάση για καλύτερες επιδόσεις..

  2. Τι θα γίνει αν τοποθετηθεί πάνω σε πολύπριζο ασφαλείας; -> Θα έχουμε περαιτέρω μείωση της ταχύτητας.

  3. Εφόσον δεν είναι Passthrough ποια είναι η σωστή συνδεσμολογία; -> Για να πετύχουμε τις μέγιστες επιδόσεις προτείνεται να τοποθετηθεί το FRITZ!Powerline μόνο του σε μία πρίζα ρεύματος. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό σκοπός είναι να μπει σε ένα πολύπριζο που να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες συσκευές όπως και λιγότερο ενεργοβόρες.

  4. Υπάρχει περίπτωση να μην λειτουργήσει καθόλου η τεχνολογία Powerline στο σπίτι μου; -> Αν και δύσκολο εν τούτοις ναι είναι πιθανό. Σε ένα μεγάλο σπίτι με τριφασικό ρεύμα, με υποπίνακες και ενεργοβόρες συσκευές υπάρχει περίπτωση είτε να μην γίνει Link μεταξύ των Powerlines ή να λειτουργεί με πολύ μικρή ταχύτητα όπως και σκαμπανεβάσματα τα οποία δεν θα μας αφήσουν να έχουμε μια ευχάριστη εμπειρία.

  5. Χωρίς γείωση θα λειτουργεί το Powerline; -> Λειτουργεί και χωρίς γείωση δηλαδή με τους δύο αγωγούς από τους τρείς αλλά πάλι θα έχουμε μειωμένες ταχύτητες.

  6. Δημιουργεί πρόβλημα αν συνδέσω Ethernet Switch πάνω στην Gigabit Lan του FRITZ!Powerline επειδή τα δύο Ports δεν είναι αρκετά; -> Δεν υπάρχει κανείς περιορισμός.

  7. Το δίκτυο περιορίζεται μέσα στο σπίτι μου ή θα μπορούσε να βάλει ένα FRITZ!Powerline ο γείτονας και να "παίρνει" Internet από μένα; -> Θεωρητικά και πρακτικά το Powerline μπορεί να δώσει δίκτυο και Internet και έξω από το σπίτι αφού τα καλώδια που έρχονται στην πολυκατοικία είναι κοινά. Δύσκολο μεν αλλά το έχουμε δει να γίνεται. Ο γείτονας όμως δεν μπορεί να πάρει Internet διότι δεν ξέρει τον κωδικό του Powerline ώστε να γίνει μέρος του δικτύου σας. Αν γίνει μέρος του δικτύου δηλαδή αφήσετε το δικό του FRITZ!Powerline να γίνει μέρος του δικτύου τότε θα μπορεί να έχει Internet.

  8. Μπορεί να συνεργαστεί με Powerlines από άλλο κατασκευαστή; Το FRITZ!Powerline χρησιμοποιεί την τεχνολογία HOMEPLUG AV2 οπότε στην θεωρία ναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με Powerlines από άλλον κατασκευαστή αν τα πρότυπα είναι ίδια. Δεν θυμάμαι αν την έχω κάνει αυτήν την δοκιμή.

  9. Συνεργάζονται μόνο με FRITZ!Box; -> Συνεργάζονται με όλα τα Router, Modem, Access Point. Προτείνεται να συνδυαστούν με FRITZ! προϊόντα για να έχουμε την πλήρη εμπειρία όπως και πλήρη υποστήριξη των χαρακτηριστικών του MESH Network.

   

  Γιατί να διαλέξουμε τo συγκεκριμένα FRITZ!Powerlines και όχι κάποιο άλλο προϊόν από έναν άλλο κατασκευαστή;

  • Έχουν παραπάνω δυνατότητες συγκριτικά με άλλα Powerlines.
  • Αναβαθμίζονται για να μας προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες, όπως το Mesh Networking.
  • Μπορούν να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα προϊόντα της AVM για ένα ολοκληρωμένο δικτυακό περιβάλλον.
  • Κοινή ενιαία πλατφόρμα (FRITZ!OS).
  • Eίναι μια ολοκληρωμένη λύση για το σπίτι.

   

  Στο παρακάτω Link αναφέρονται κάποια από τα πλεονεκτήματα γιατί να αγοράσουμε προϊόντα FRITZ!.

  https://en.avm.de/fritz-heres-why/

   

  large.large.conclusion.png..png

   

  To FRITZ! Lab είναι μια υποσελίδα στο site της AVM που απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν πρώτοι τα νέα Firmware που βγαίνουν για τα προϊόντα που έχουν στη κατοχή τους.

   

  large.fritz!lab.png

   

   

  large.large.large_Up.png.073206b55f575e5153f75636bf39cb8b.png.d6ecae50a3b2c04b7ea653f71865a663.png

   

  • Gigabit Lan, MIMO.
  • Εύκολο, εύχρηστο και επεξηγηματικό interface.
  • Δυνατότητα Powerline Bridge, Wireless Bridge και LAN Bridge mode.

   

  large_down.png

   

  • Single Band.
  • Δεν είναι Passthrough

   

   

   
   
   

   

  Ευχαριστούμε την AVM για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.

   

  large.large_avm.png.43969d65b710404b404b2a1e41138552.png

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Poulinos
  Photographers: Poulinos
  Editing: Thelab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:8.50
  Χρηστικότητα:9
  Ποιότητα:9
  Επιδόσεις:8.50
  Γραφικά:Select
  Ήχος:Select
  Gameplay:Select
  Αντοχή στο Χρόνο:8
  Απόδοση/Τιμή:9
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardNo
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo

  • Like 4

  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.