Jump to content



  • SAPPHIRE Radeon HD 6850 Vapor-X Edition


    icon_sapphire.png

     

    Μετά από τριψήφιο αριθμό παρουσιάσεων ήρθε ο καιρός να δοκιμάσω και μια κάρτα γραφικών. Πραγματικά μου φαίνεται πολύ παράξενο το ότι ξεκινάω μια δοκιμή και δε χρειάζεται να ανοίξω τα loads και αυτή η ησυχία που επικρατεί στο εργαστήριο, παρόλο που βρίσκομαι σε review mode, μου φαίνεται απόκοσμη. Ακόμη και το έτερον ήμισυ ανησύχησε και παραβίασε το άβατο του εργαστηρίου για να δει αν όλα είναι καλά ή κάηκε πάλι κάτι και γι'αυτό επικρατεί ησυχία. Το καλό με τη σημερινή παρουσίαση, εκτός της ησυχίας, είναι ότι θα μου δωθεί η ευκαιρία να ασχοληθώ και λίγο με το άθλημα που έχω παρατήσει εδώ και αρκετά χρόνια, το gaming. Αρκετά όμως με τον πρόλογο, ας ξεκινήσουμε βλέποντας τι περιλαμβάνει το σημερινό μενού. Ανοίγοντας τη συσκευασία που μου παρέδωσε ο μεταφορέας βρήκα μια Radeon HD 6850 της Sapphire, μια από τις πιο σεβαστές εταιρίες στο χώρο των καρτών γραφικών. Καλά ξεκινήσαμε...

    H Sapphire διαθέτει μια πολύ πλούσια γκάμα από κάρτες γραφικών και γύρω στα τέλη Αυγούστου την εμπλούτισε ακόμη περισσότερο με την προσθήκη της Radeon HD 6850 Vapor-X Edition. Η συγκεκριμένη κάρτα φέρει το σύστημα ψύξης Vapor-X το οποίο προσφέρει χαμηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας και έτσι επιτρέπει τον υψηλό υπερχρονισμό του πυρήνα. Η Sapphire HD 6850 Vapor-X μάλιστα έρχεται υπερχρονισμένη από το εργοστάσιο με τον πυρήνα της να τρέχει στα 800MHz και τις μνήμες στα 1100MHz (4.4 Gb/sec). Εκτός του υπερχρονισμού, του εξελιγμένου συστήματος ψύξης και κάποιες διαφοροποιήσεις στην τροφοδοσία (απαιτούνται δύο 6pin PCIe) τα κύρια χαρακτηριστικά της GPU παραμένουν τα ίδια με αυτά μιας reference HD 6850 μιας και διαθέτει 960 stream processors και 48 texture processing units.

     

    spacer.png

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    Τα πιο ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά της Sapphire HD 6850 Vapor-X, μαζί με αυτά άλλων DirectX 11 καρτών για σύγκριση, παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Κάρτες γραφικών DirectX 11
      ATI Radeon HD 5870 AMD Radeon HD 6850 Sapphire Radeon HD 6850 Vapor-X AMD Radeon HD 6870 AMD Radeon HD 6950 AMD Radeon HD 6970 Nvidia GeForce GTX 580
    Shader Processors
    1600
    960
    960
    1120
    1408
    1536
    512
    Texture Units
    80
    48
    48
    56
    88
    92
    64
    Color ROPs
    32
    32
    32
    32
    32
    32
    48
    Core Clock
    850MHz
    775MHz
    800MHz
    900MHz
    800MHz
    880MHz
    772MHz
    GDDR5 Memory Clock
    1200MHz
    1000MHz
    1100MHz
    1050MHz
    1250MHz
    1375MHz
    1002MHz
    Memory Bus
    256-bit
    256-bit
    256-bit
    256-bit
    256-bit
    256-bit
    384-bit
    Memory size
    1GB GDDR5
    1GB GDDR5
    1GB GDDR5
    1GB GDDR5
    2GB GDDR5
    2GB GDDR5
    1.5GB GDDR5

     

     

    Όπως βλέπετε η Vapor-X φέρει ένα μικρό o/c στον πυρήνα και ένα μεγαλύτερο στις μνήμες, σε σχέση με μια reference HD 6850. Βέβαια το σαφώς καλύτερο σύστημα ψύξης της παρέχει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο και ασφαλέστερο υπερχρονισμό του πυρήνα.

    Μιας και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κάρτας, σε σχέση με μια απλή HD 6850, έγκειται στο βελτιωμένο σύστημα ψύξης που φοράει οφείλουμε να αφιερώσουμε μερικές γραμμές γι'αυτό. Η Vapor Chamber Technology ή τεχνολογία θαλάμου εξάτμισης σε ελεύθερη μετάφραση στα Ελληνικά, αποτελεί μια τεχνολογία που δανείστηκε η Sapphire από την αεροναυπηγική και μέχρι τώρα την έχει χρησιμοποιήσει σε αρκετές υλοποιήσεις της. Βασίζεται στις ίδιες αρχές που χρησιμοποιεί και η τεχνολογία των θερμοαγωγών (heatpipes), το υγρό μέσα στους θερμοαγωγούς εξατμίζεται μόλις έρθει σε επαφή με τη ζεστή επιφάνεια και οι ατμοί που παράγονται υγροποιούνται όταν έρθουν σε επαφή με μια κρύα επιφάνεια. Μετέπειτα ο ίδιος κύκλος επαναλαμβάνεται. Το υγρό που χρησιμοποιεί η Sapphire για την απαγωγή της θερμότητας δεν είναι άλλο από απλό νερό, το οποίο χάρης στη χαμηλή πίεση του θαλάμου εξαέρωσης ατμοποιείται σε πολύ μικρότερη θερμοκρασία από το κανονικό σημείο βρασμού του. Το παρακάτω σχήμα αναπαριστά το τι συμβαίνει μέσα στο σύστημα ψύξης Vapor-X.

     

    VaporX_scheme.jpg?m=1318855954
     

    1) Ο επεξεργαστής της κάρτας γραφικών ζεσταίνει την κάτω επιφάνεια.

    2) Το νερό ατμοποιείται εύκολα λόγω της χαμηλής πίεσης μέσα στο θάλαμο.

    3) Οι ατμοί έλκονται προς το κενό (vacuum) μέχρι να συναντήσουν την κρύα επιφάνεια (4) και να ξανα-υγροποιηθούν.

    5) Το υγρό τότε απορροφάται από το transportation wick και μεταφέρεται ξανά στη ζεστή επιφάνεια και ο κύκλος επαναλαμβάνεται

    Όπως βλέπετε πρόκειται για ένα απλό σε σύλληψη σύστημα το οποίο όμως παρέχει χαμηλές θερμοκρασίες.

    Συσκευασία και Περιεχόμενα

    Η κάρτα έρχεται μέσα σε ένα μεσαίου μεγέθους κουτί στο οποίο κυριαρχεί το ανοιχτό μπλε χρώμα. Στην πρόσοψη του κουτιού υπάρχουν αρκετές πληροφορίες, σε μορφή εικονιδίων (badges), σχετικές με τα χαρακτηριστικά της κάρτας και στο πίσω μέρος υπάρχει μια σύντομη ανάλυση για κάθε επιμέρους χαρακτηριστικό. Στην πίσω πλευρά της συσκευασίας βρήκαμε επίσης και μια εικόνα που αναφέρεται στα 2500 βραβεία που έχει κερδίσει η Sapphire από το 2002 ως σήμερα από διάφορα sites σχετικά με το άθλημα. To σήμα του TheLab δε βρίσκεται ανάμεσα τους και το αποτέλεσμα της σημερινής δοκιμής θα κρίνει αν κάποια στιγμή θα το συμπεριλάβει η Sapphire στα τρόπαια της.

     

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

    Ανοίγοντας τη συσκευασία

    Ανοίγοντας το κουτί διακρίνουμε αμέσως την κάρτα, η οποία προστατεύεται επαρκώς από μια συσκευασία που φέρει εσωτερικά επένδυση από φυσαλίδες. Ένα αυτοκόλλητο στο πάνω μέρος της συσκευασίας πληροφορεί τον κάτοχο της κάρτας ότι η ίδια απαιτεί τροφοδοσία από το τροφοδοτικό μέσω των PCIe υποδοχών που φέρει.

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

    Η προίκα που δίνει δίνει η Sapphire μαζί με την HD 6850 Vapor-X είναι ιδιαίτερα πλούσια και περιλαμβάνει μια γέφυρα διασύνδεσης για Crossfire, έναν DVI to VGA μετατροπέα, ένα Mini-DP to DP καλώδιο, ένα HDMI καλώδιο μήκους 1.8m και δύο αντάπτορες molex σε PCIe. Συνήθως οι τελευταίοι διαθέτουν δύο υποδοχές molex αλλά οι συγκεκριμένοι που παρέχει οι Sapphire έχουν μόνο μία, προφανώς γιατί η 6850 δεν έχει ιδιαίτερες ενεργειακές απαιτήσεις. Προσοχή όμως μην χρησιμοποιήσετε τέτοιους αντάπτορες σε πιο ενεργοβόρες κάρτες γιατί από ένα μόνο καλώδιο +12V που διαθέτει ένα peripheral βύσμα δεν μπορούν με τίποτα να περάσουν τα 150W (στα χαρτιά) που μπορεί να δώσει ένα 6+2pin PCIe βύσμα, που ενδεικτικά διαθέτει τρία καλώδια +12V τα οποία συνήθως είναι παχύτερα από αυτά των περιφερειακών βυσμάτων.

     

    IMG_0002.jpg?m=1319056303

    IMG_0007.jpg?m=1319056306

     

    Μέσα στη συσκευασία θα βρείτε και ένα κουπόνι για να κατεβάσετε δωρεάν το Dirt 3

     

    Γενική Άποψη, Έξοδοι, Τροφοδοσία & Σύστημα ψύξης

    Ξεχωρίζει φυσικά το σύστημα ψύξης Vapor-X με τον ανεμιστήρα στο κέντρο.

     

    spacer.png
     
    spacer.png
     

     

    H κάρτα διαθέτει μία έξοδο Dual-Link DVI, μία Single-Link DVI-D, μία HDMI 1.4a και δύο Mini-DisplayPorts. Όπως βλέπετε οι έξοδοι είναι υπερ-αρκετές και υποστηρίζεται φυσικά το AMD Eyefinity, έτσι σε μία κάρτα μπορείτε να συνδέσετε (και να έχετε εικόνα φυσικά) μέχρι και σε τρεις οθόνες ταυτόχρονα, αρκεί μια από τις τρεις να διαθέτει είσοδο DisplayPort.

     
    spacer.png
     

     

    Πάνω στην κάρτα υπάρχουν δύο υποδοχές PCIe 6pin για τροφοδοσία. Οι απλές HD 6850 χρειάζονται μόνο μία αλλά η συγκεκριμένη από ότι φαίνεται απαιτεί έξτρα ampreres για να ξεδιπλώσεις τις αρετές της (βλέπε overclocking).

     
    spacer.png
     

     

    Καιρός να αφαιρέσουμε το σύστημα ψύξης για να του ρίξουμε μια καλύτερη ματιά. Διακρίνονται τα τρία heatpipes για τη μεταφορά του υγρού ψύξης καθώς και των ατμών του.

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    Under the hood - Ανάλυση κυκλωμάτων

    Ας ρίξουμε τώρα και μια ματιά στη γυμνή κάρτα. Στις παρακάτω εικόνες θα υπάρχουν επεξηγηματικές λεζάντες όπου κρίνεται απαραίτητο. Ξεκινάμε με τις κλασσικές μπρος πίσω φωτογραφίες της κάρτας.

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    Ας εμβαθύνουμε τώρα λίγο παραπάνω με ένα ζουμ στα επιμέρους εξαρτήματα-κυκλώματα.

     

    spacer.png

     

    To Barts Pro GPU σε όλο του το μεγαλείο. Όπως βλέπετε φέρει αρκετή ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας και πατάει καλά πάνω στην ψύκτρα

     

    spacer.png

     

     

    Στα αριστερά διακρίνεται ο CHiL CHL8212 digital multi-phase buck controller. Η λέξη "buck" σημαίνει ότι γίνεται υποβιβασμός της τάσης (ενώ "boost" σημαίνει αύξηση της τάσης). Δεξιά του διακρίνονται οι ελεγκτές (drivers) των mosfets οι οποίοι είναι έξι, όσες και οι φάσεις που τροφοδοτούν το GPU. Αυτοί οι ελεγκτές φροντίζουν όταν ανοίγει το ένα mosfet να κλείνει το άλλο ταυτόχρονα μιας και δεν πρέπει ποτέ και τα δύο mosfet που διαθέτει το κάθε phase να είναι ανοιχτά ή κλειστά την ίδια στιγμή

     

    spacer.png

     

     

    Η ψύκτρα αφαιρείται πολύ εύκολα με το ξεβίδωμα των παραπάνω τεσσάρων βιδών, οι οποίες φέρουν και ελατήριο ώστε να μην είναι δυνατό το βίδωμα τους πέραν του κανονικού

     

    spacer.png

     

     

    Η κάρτα εξοπλίζεται με οχτώ DDR5 chips των 128MB το καθένα. Οι μνήμες προέρχονται από τη γνωστή Ιαπωνική εταιρία Elpida και ο κωδικός του μοντέλου τους είναι W1032BBBG-50-F (0.4ns latency και μπορούν να ανέβουν τουλάχιστον θεωρητικά μέχρι και στα 5 GHz!)

     

    spacer.png

     

     

    Κάτω από τις ψύκτρες κρύβονται έξι ζευγάρια fets τα οποία αποτελούνται από ένα MDU2657 και ένα MDU2655 mosfet της MagnaChip. Ένα από αυτά αναλαμβάνει το switching κομμάτι (high-side ή control mosfet) και το άλλο (low-side ή freewheel mosfet) αναλαμβάνει την εκφόρτιση του πηνίου όταν το control mosfet είναι ανοιχτό (δεν άγει δηλαδή). Συνήθως το κομμάτι του freewheel αναλαμβάνουν δίοδοι αλλά επειδή οι δίοδοι παρουσιάζουν πτώση τάσης, οπότε ενέργεια χάνεται πάνω σε αυτές, για αύξηση του efficiency συχνά τις αντικαθιστούν με mosfets. Όταν γίνεται αυτό λέμε ότι το κύκλωμα ανόρθωσης/εξομάλυνσης χρησιμοποιεί σύγχρονη σχεδίαση (synchronous design). Τα έξι ζευγάρια από fets καθώς και τα έξι πηνία μπροστά από αυτά (τα οποία επίσης διαθέτουν ψύκτρες) μαρτυρούν πως η κάρτα διαθέτει 6-phase power control για το GPU, δηλαδή έξι regulators ταυτόχρονα παρέχουν τροφοδοσία στο GPU. Με αυτό επιτυγχάνεται μείωση των ενεργειακών απωλειών, χαμηλότερες θερμοκρασίες στα mosfets και ελαχιστοποίηση του ripple.

     

    spacer.png

     

     

    Τα δύο πηνία ακριβώς μετά τις εισόδους ρεύματος PCIe προφανώς απομονώνουν το κύκλωμα της κάρτας γραφικών από το τροφοδοτικό και ταυτόχρονα μαζί με τους δύο πολυμερικούς πυκνωτές πραγματοποιούν ένα φιλτράρισμα της εισερχόμενης τάσης

     

    spacer.png

     

     

    Οι μνήμες τροφοδοτούνται από τέσσερις φάσεις οι οποίες βρίσκονται ανά δύο σε ξεχωριστές περιοχές πάνω στην κάρτα. Και εδώ ένα MDU2657 και ένα MDU2655 ρυθμίζουν την τάση που τροφοδοτεί τις μνήμες. Οπότε έχουμε έξι φάσεις για το GPU και τέσσερις για τις μνήμες, σύνολο δέκα!

     

    spacer.png

     

     

    Στην παραπάνω φωτογραφία έχουμε μαρκάρει το ολοκληρωμένο PI3HDMI412FT-B το οποίο είναι ένας 2:1 Mux/DeMux υψηλού εύρους ζώνης, HDMI 1.4 συμβατός, signal switch

     

    spacer.png

     

     

    spacer.png

     

     

    Τα δύο από τα τέσσερα phases της τροφοδοσίας των μνημών της κάρτας. Δύο fets και εδώ για κάθε phase, το ένα αναλαμβάνει το switching κομμάτι και το άλλο το freewheeling (την αποφόρτιση δηλαδή του πηνίου)

     

    spacer.png

     

     

    Πλαϊνή άποψη ενός από τα υπερσύγχρονα πηνία (κωδική ονομασία Black Diamond) που χρησιμοποιεί η κάρτα. Προσέξτε ότι ενσωματώνουν ψύκτρα στο case τους

     

    spacer.png

     

     

    Σύστημα δοκιμής - Αποτελέσματα Δοκιμών

    Η Sapphire HD 6850 Vapor-X θα τοποθετηθεί σε ένα Shuttle SX58H7 PRO το οποίο εξοπλίζεται με τα παρακάτω:

    • CPU Intel i7-960
    • RAM 12GB Gskill Sniper DDR3 1600MHz (3*4GB)
    • SSD OCZ Vertex 3 120GB
    • HDD Samsung F4 2GB

     

    Το λειτουργικό σύστημα που τρέχει στο Shuttle είναι Windows 7 x64 Ultimate. Απέναντι στην 6850 αντιπαραθέσαμε μια κάρτα παλιότερης τεχνολογίας, την Nvidia GTX275, η οποία παρά τα χρονάκια που έχει στην πλάτη της ακόμη προσφέρει αξιοπρεπείς επιδόσεις. Οι οδηγοί που χρησιμοποιήσαμε για την 6850 είναι οι πιο πρόσφατοι Catalyst (11.9).

     

    Ας ξεκινήσουμε με μερικά screenshots αποτελεσμάτων πριν πάμε στα διαγράμματα.

     

    pcmarkVantage.jpg?m=1319012030

    pcmarkVantage_screenshot.jpg?m=1319012033

    pcmark7.jpg?m=1319012030

    pcmarkVantage_screenshot.jpg?m=1319012033

    3dmark_vantage.jpg?m=1319012023

    3dmark_11_performance.jpg?m=1319012019

    3dmark_11_extreme.jpg?m=1319012027

     

    Και τώρα τα διαγράμματα που ξέρουμε πόσο πολύ σας αρέσουν...

     

     

     

    Εκτός από τα PCMarks όπου η GTX275 παραδόξως σκόραρε υψηλότερα από την HD6850, σε όλα τα υπόλοιπα τεστ η τελευταία επικράτησε άνετα, εκλύοντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλότερο θόρυβο και σημειώνοντας μικρότερες θερμοκρασίες.

    TriXX Overclocking

     

    Με τη βοήθεια του προγράμματος TriXX που προσφέρει η Saphhire εδώ καταφέραμε και υπερχρονίσαμε τον πυρήνα στα 1000MHz και τις μνήμες στα 1250MHz (5000MHz effective). Φυσικά και δώσαμε παραπάνω ρεύμα στον πυρήνα (1.237V) μιας και το καλό σύστημα ψύξης το επιτρέπει.

    trixx2.jpg?m=1319013904

     

    Το παραπάνω πρόγραμμα εκτός από υπερχρονισμό παρέχει πληροφορίες για τη θερμοκρασία του πυρήνα και τις στροφές του ανεμιστήρα. Επιπλέον σας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσετε τη λειτουργία του ανεμιστήρα είτε σε αυτόματη, είτε σε σταθερές στροφές ή να φτιάξετε ένα δικό σας προφίλ.

    Ας δούμε τώρα τι ψάρια πιάσαμε με τον αρκετά μεγάλο υπερχρονισμό που κάναμε.

     

     

    Όπως βλέπετε η διαφορά στις επιδόσεις είναι εμφανή και η μικρή 6850 πραγματικά απογειώθηκε. Βλέπετε 200MHz πάνω στον πυρήνα δεν είναι και λίγα! Το καλό της όλης υπόθεσης είναι ότι οι θερμοκρασίες παρέμειναν σε λογικά επίπεδα και ο θόρυβος του ανεμιστήρα αυξήθηκε μεν (μιας και δουλεύει σε auto mode) αλλά όχι τραγικά. Βέβαια για 24/7 χρήση θα προτείναμε ένα πιο συντηρητικό OC στον πυρήνα γύρω στα 900MHz και με πιο κοντά στην default τάση.

    Κατανάλωση - Θερμοκρασίες

     

    Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τα αποτελέσματα που συγκεντρώσαμε τόσο με την GTX275 όσο και με τον αντικαταστάτη της, HD6850.

     

    Power Consumption, Temperatures and Fan Measurements
    GTX 275 VS HD6850 in Shuttle *SX58H7 PRO*
    Test # AC Watts CPU Temp VGA Temp Fan RPMs
    Idle (275) 129.5 56°C 53°C -
    Idle (6850) 108.5 51°C 42°C 35%
    VGA 100% load
    GPU: OCCT (275)
    382 78°C 91°C -
    VGA 100% load
    GPU: OCCT (6850)
    255 57°C 82°C 74%
    PC Mark Vantage
    Gaming Suite (275)
    316 88°C 74°C -
    PC Mark Vantage
    Gaming Suite (6850)
    252 77°C 66°C 52%

     

     

    Η HD6850 εμφανώς κερδίζει την GTX275 και στον τομέα της κατανάλωσης αλλά και του θορύβου. Μέσα σε μικρά κουτιά μια κάρτα με σχετικά ψυχρή λειτουργία όπως η HD6850 καταφέρνει και σημειώνει μεγάλη διαφορά από μια παλιότερη. Στην περίπτωση μας η GTX275 πραγματικά μετέτρεπε σε φούρνο το εσωτερικό του μικρού Shuttle. Επίσης το σύστημα ψύξης της Sapphire Vapor-X είναι πράγματι κορυφαίο μιας και εκτός από τη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών βγάζει όλο το ζεστό αέρα εκτός κουτιού και έτσι δεν επιβαρύνει το εσωτερικό του Shuttle, με αποτέλεσμα ο ενεργοβόρος (και ζεστός) επεξεργαστής να μη δέχεται επιπλέον θερμικά φορτία. Τέλος, εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ με την GTX275 το OCCT-GPU τεστ και το PCMark Vantage gaming suite απασχολούσαν αρκετά τον επεξεργαστή με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη ισχύ δε συμβαίνει κάτι ανάλογο με την HD6850, η οποία απασχολεί τον επεξεργαστή κατά πολύ λιγότερο στα δύο παραπάνω τεστ.

    Επίλογος

     

    spacer.png

     

    Οι απαιτήσεις μου όσον αφορά τις κάρτες γραφικών περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Καταρχήν ξεκινάμε από το βασικό να κουμπώνει στην PCIe θύρα, να μη μου παίρνει τα αυτιά, να μην ψήνονται αυγά πάνω της (αν και αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο κάποια στιγμή) και τέλος να μην κοστίζει ακριβά. Προφανώς η Sapphire Vapor-X HD6850 καλύπτει όλες τις απαιτήσεις μου και στο Shuttle SX58H7 PRO στο οποίο και τοποθετήθηκε η διαφορά τόσο στις επιδόσεις αλλά κυρίως στις εσωτερικές θερμοκρασίες, κατανάλωση και θόρυβο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής σε σχέση με την γερασμένη πια (αλλά ακόμη αξιόμαχη) GTX275. Κάρτες γραφικών της mainstream κατηγορίας όπως η HD6850 ταιριάζουν γάντι σε HTPCs ή συστήματα όπου το gaming περιορίζεται σε αναλύσεις μέχρι 1600x ή 1680x. Από εκεί και πάνω θα χρειαστείτε κάτι δυνατότερο. Το κύριο πλεονέκτημα της Sapphire HD 6850 Vapor-X είναι το κορυφαίο σύστημα ψύξης με το οποίο εξοπλίζεται και επιτρέπει να επιτύχετε υψηλούς υπερχρονισμούς. Επίσης η κάρτα εφοδιάζεται με δύο PCIe υποδοχές, 6+4 phases τροφοδοσία καθώς και με μνήμες που υποστηρίζουν 1250MHz οπότε δε μιλάμε για μια απλή 6850 εδώ, αλλά για μια κατά πολύ βελτιωμένη εκδοχή της. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την κάρτα είναι η μικρή ως μηδαμινή διαθεσιμότητα στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια δεν μπορέσαμε να την εντοπίσουμε σε κανένα online Ελληνικό κατάστημα (άτιμη κρίση) οπότε δεν έχουμε ιδέα σε τι τιμή έρχεται στην Ελλάδα.

    Όπως ήδη προαναφέραμε την Sapphire HD 6850 Vapor-X δεν τη βρήκαμε σε κανένα ελληνικό on line κατάστημα (τη χρονική περίοδο που γράφτηκε η παρουσίαση) και στο εξωτερικό οι τιμές της ξεκινάν από τα 146€ (μαζί με το ΦΠΑ).

    (Update: Την κάρτα μπορείτε να τη βρείτε σε αυτό το ελληνικό μαγαζί αλλά με ιδιαίτερα τσουχτερή τιμή σε σχέση με το εξωτερικό)

    Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα που εντοπίσαμε είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Αποδοτικότατο σύστημα ψύξης
    • Ιδιαίτερα χαμηλός θόρυβος (σε νορμάλ καταστάσεις)
    • 6+4 power phases και χαμηλού latency μνήμες που επιτρέπουν αυξημένο OC
    • Δύο PCIe υποδοχές για αυξημένη παροχή ενέργειας
    • Πλήθος εξόδων και υποστήριξη τριών οθονών ταυτόχρονα χάρις στο AMD Eyefinity
    • Πλούσιο πακέτο συνοδευτικών

     

    Μειονεκτήματα

    • Διαθεσιμότητα στην Ελλάδα*
    • Τιμή στην Ελλάδα*

    *τη χρονική περίοδο της παρουσίασης

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η Sapphire HD 6850 Vapor-X είναι:

     

    90-impressive.png

     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα review. Ευχαριστούμε θερμά τη Sapphire για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers:
    Editing:
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Αγορα τηλεορασης 600ευρω

    Καλησπερα θελω να παρω μια τηλεοραση μαξ 600 ευρω 55'' τουλαχιστον.Για ταινιες θα ειναι η χρηση της κυριως, θα συνδεεται με τον υπολογιστη και αντε και κανα ps4. Εχω καταληξει αναμεσα σε Samsung και Tcl . Εχει κανεις να μου προτινει κατι? 

    NiRou
    NiRou
    Οθόνες & Projectors 3

    Intel N-7260 χαμηλή επίδοση με wifi

    Hola all..... Έχω ένα λαπτοπακι της ASUS, N551JM το οποιο φοράει καρτουλα δικτύου του θέματος... Και θέτω το εξής ερώτημα: ειναι λογικό στα speed tests να πηγαίνει έως 60-80 mbps, ενώ στο σπίτι έχω 200αρα? Δοκίμασα και με καλώδιο udp και χτυπάει μέχρι και 180 mpbs. Τι συμβαίνει δεν καταλαβαίνω. Έχω ελέγξει για κανάλια για τυχόν παρεμβολές και η μπάντα που εκπέμπει είναι 5 GHZ σε απόσταση 4ρων μέτρων χωρίς εμπόδια.

    skepasti21
    skepasti21
    Intel Platform

    πιστωτικές κάρτες ερωτήσεις

    Καλησπέρα σε όλους.   Επειδή δεν ξέρω από πιστωτικές, να ρωτήσω 1-2 πράγματα.   Η παλιά πιστωτική POST CREDIT, μας στείλανε την νέα τής τράπεζας. Την χρησιμοποίησε την νέα, λοιπόν, η μητέρα μου για μια αγορά €150,00, χωρίς να βάλει δόσεις. Στη συγκεκριμένη τράπεζα, δεν έχουμε λογαριασμό. Μόνο την πιστωτική.   Λόγω έχει καθυστερήσει να έρθει το έντυπο ενημερωτικό (statement εάν το λέω καλά) για να κάνουμε και την πληρωμή, μπορώ να πάω σε ένα ATM, να κάνω πληρωμή; Και

    serpico75
    serpico75
    Off topic 7

    κλωνοποίηση δίσκου

    χαιρετώ όλους,   πρόκειται να κάνω κλωνοποίηση ενός δίσκου μου των 250 gb   ο δίσκος έχει ελευθερα τα 144 gb   το θέμα είναι ότι ο άλλος δίσκος είναι των 160 gb και δεν ξέρω εάν η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει  χωρίς προβλήματα  

    nikonick
    nikonick
    Γενικά για Η/Υ 2

    Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 5
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.