Jump to content
 • entries
  8
 • σχόλια
  98
 • εμφανίσεις
  55.296

Τι πρέπει να κάνεις για να φτιάξεις μόνος σου ένα website (2ο μέρος)

jpavly

2.944 εμφανίσεις

Στο δεύτερο τμήμα του οδηγού θα δούμε την εγκατάσταση του Wordpress ωστε να προχωρήσεις μετά στην δημιουργία του website σου.

 

Στο πρώτο τμήμα του οδηγού είδαμε πως γίνεται η κατοχύρωση ενός domain name, η επιλογή hosting, καθώς και πως ενώνονται αυτά τα δύο.

 

Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις ένα CMS, δηλαδή ένα Content Management Software, το οποίο θα σε βοηθήσει να κάνεις αλλαγές στις σελίδες σου, με εύκολο τρόπο και χωρίς να ασχοληθείς ποτέ με κώδικα. Η κορυφαία επιλογή για αρχάριους (και όχι μόνο) είναι το Wordpress, λόγω της απλότητάς του, αλλά και της τεράστιας βάσης του με plugins και themes.

 

1. Λήψη/Ανέβασμα εγκατάστασης Wordpress


Πρώτα λοιπόν, κατεβάζεις το Wordpress από εδώ: https://wordpress.org/download/

Υπάρχει και στα Ελληνικά, με Ελληνικό admin πάνελ, εδώ: https://el.wordpress.org/

 

Αφού κατεβάσεις το .zip με το τελευταίο wordpress, θα κάνεις είσοδο στο cPanel του server σου και μετά θα πας στο File Manager.

 

large.file-manager.PNG

 

Εκεί, θα πλοηγηθείς στο φάκελο public_html και θα επιλέξεις το Upload ώστε να ανεβάσεις το .zip αρχείο. Μόλις αυτό ολοκληρωθεί, θα πατήσεις το [Go Back to “/home/.../public_html”].

 

large.file-manager-path.PNG

 

Μετά, επιλέγεις το αρχείο που ανέβασες και πατάς το Extract και κάνεις Extract files στο public_html που σου προτείνει. Μόλις ολοκληρωθεί το extraction πατάς το close. 

 

large.extract-file.PNG

 

Το extraction δημιουργεί το φάκελο wordpress, αλλά δεν το θέλεις αυτό, γιατί αλλιώς η σελίδα σου θα είναι π.χ. jpavly.gr/wordpress. Οπότε θα κάνεις διπλό κλικ στο εικονίδιο του φακέλου και θα μπεις στο φάκελο "wordpress". 

 

large.not-root-folder.PNG

 

Εκεί πατάς το Select All και όπως είναι τα επιλεγμένα αρχεία, τα πιάνεις και τα κάνεις drag & drop αριστερά στο public_html.

 

large.select-files.PNG

 

Τώρα το site σου θα απαντάει στο root φάκελο, π.χ. jpavly.gr!

 

2. Δημιουργία MySQL βάσης

 

Επιστρέφουμε στο cPanel για να δημιουργήσουμε την MySQL βάση για να λειτουργήσει το Wordpress. Για αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε το MySQL Database Wizard.

 

large.db-wizard.PNG

 

Στο πρώτο βήμα δίνεις το όνομα της βάση, π.χ. jpavly_db. Σημειώνεις αυτό το όνομα.

 

large.db-step1.PNG

 

Στο δεύτερο βήμα δίνεις το όνομα του db user, π.χ. jpavly_root. Σημειώνεις το όνομα και το Password που θα δώσεις. Εννοείται ότι προσέχεις ώστε να είναι ισχυρό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κουμπί Generate password που υπάρχει ακριβώς δίπλα.

 

large.db-step2.PNG

 

Στο τρίτο βήμα δίνεις All Privileges στον χρήστη που έφτιαξες και ολοκληρώνεται και αυτό το βήμα.

 

large.db-step3.PNG

 

3. Εγκατάσταση Wordpress

 

Τώρα έχεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσεις την εγκατάσταση του Wordpress. Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να μπεις στο URL σου, π.χ. www.jpavly.gr

 

Η εγκατάσταση είναι κυριολεκτικά παιχνιδάκι. Ακολουθείς τον Wizard και στο σημείο που σου ζητάει στοιχεία βάσης, βάζεις ότι δημιούργησες πριν:

 

large.install-1.PNG

 

Μετά θα πατήσεις το Submit και τέλος το Run the install.

 

Στο επόμενο βήμα θα δώσεις το όνομα του site σου, το username που θέλεις να κάνεις είσοδο (μην βάλεις admin ή root), ένα secure password και το email σου.

 

large.install-2.PNG

 

Τέλος, πατάς το Install Wordpress και μετά την ολοκλήρωση κάνεις Login για πρώτη φορά στο Admin Panel σου!

 

large.install-finished.PNG

 

Στο επόμενο (και τελικό τμήμα) θα αναλύσουμε το Wordpress και το πως κινείσαι στα πρώτα βήματα! 

 • Like 14


1 Σχόλιo


Recommended Comments

Πολύ ωραίος ο οδηγός σου. Περιμένουμε το τελευταίο τμήμα  :T:

Share this comment


Link to comment

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
 • Σχετικό περιεχόμενο

  • Από dfa19mj
   Καλημέρα τον τελευταιο καιρό προσπάθησα να φτιάξω μια σκούπα για το εργαστήριο γιατί πήρα από φίλο μια δανική με κάδο και δυο μοτέρ και είδα ότι είναι μεγάλο πράγμα το καθαρό εργαστήριο !
   Επίσης μεγάλο βάσανο και το καθάρισμα φίλτρων - πάνινης σακούλας - αλλαγές χάρτινων!

    
    
   έβγαλα το μοτέρ από μια παλιά ''σκούπα'' η οποία ήταν για μια παιδική χούφτα σκόνης... μετά ήθελε άδειασμα - πλύσιμο !

    
   Έκοψα το κουφάρι του μοτέρ για να το βάλω πάνω σε ένα πλαστικό βαρέλι 60 λίτρων που είχα...

    
   το βαρέλι το ενίσχυσα με ένα ξύλο στο καπάκι για ακαμψία και το διαμόρφωσα  για να κυκλωνιζει τα εισερχόμενα ....


    
   Έβαλα κι ένα κομματι σωλήνα pvc με το παλιό φιλτρακι της σκούπας...

    
   Ενίσχυσα και το βαρέλι γιατί όταν έκλεινε το στόμιο εισαγωγής του σωλήνα αναρρόφησης τσαλάκωνε το βαρέλι! 

    
   Συμπεράσματα:
   + δουλεύει καλά σαν σκούπα ρουφάει πολύ καλυτερα από τη μαμά κατασκευή !
   - από την μια ρουφάς κι από την άλλη τρως τη σκόνη σου όταν δουλεύει χωρίς το φιλτράκι (και με φιλτράκι τρως λιγότερη σκόνη)!
   - στουμπώνει σχεδόν αμέσως το φίλτρο και πέφτει πολύ η απόδοση της όταν το χρησιμοποιω !
   - φασαρία αρκετή  !
    
   Οπότε είπα να γλιτώσω μια κι έξω....
   Έκανα μια βάση για το μοτέρ και προσάρμοσα ένα σωλήνα Φ50 

    
   τρύπησα τον τοίχο και μπήκε το μοτέρ ψηλά στη γωνία για να μην ενοχλεί...

    
   Πήρα κι ένα  Cyclone Dust Separator version 2  (η πρώτη version είναι flat στην πάνω μεριά )  αντιγραφή του αμερικάνικου...

    
   Το βίδωσα πάνω στο βαρέλι και έβαλα περιπου 8 μέτρα σωλήνα Φ50 μέχρι να φτάσει η παροχή από τον τοίχο περιπου στην μέση του εργαστηρίου πάνω στο βαρέλι...

    

    
   Μπήκε καλώδιο από έξω που είναι το μοτέρ μέχρι το κουτί ρύθμισης  (μια πλακέτα από άλλη σκούπα με το ποντεσιομετρο σε ένα κουτί) των στροφών του μοτέρ...
   κι ένας εξωτερικός διακόπτης φώτων στο κούτελο του γραφείου για να έχω εύκολη πρόσβαση στο άναψε - σβήσε .
   (σκεφτόμουν για τηλεχειρισμό αλλά τελικά δεν μου είναι αναγκαίος)

    
   συνδεσα σε σειρά δυο σπιράλ από διαφορετικές σκούπες και όταν βρω κι άλλα θα μακρινει ακόμα περισσότερο και θα φτάνει παντού...
    
    
   Συμπεράσματα: 
   + κόστος κατασκευής (κάνα 20αρικο ο κυκλωνιστης και ~10αρικο σωλήνες - γωνίες) !
      κόστος χρήσης (δεν θέλει σακούλες - φίλτρα ούτε καθάρισμα) !
    
   + ο κυκλωνιστης δουλεύει άριστα στον διαχωρισμό! Δεν ξέρω αν είναι 90-99% η απόδοση οπως γράφει στο ebay αλλά αφήνει μόνο την πολύ ψηλή σκόνη να φύγει έξω στο μοτέρ....τα υπόλοιπα στο βαρέλι!
    
   + Ρουφάει πολύ δυνατά ότι μπορεί να περάσει από το σπιράλ πριονίδια , ξυλαρακια, βίδες , μικρά μεταλλα , μπάζα (κι ένα διχτυωτό τσουβάλι κατά λάθος κι έφτασε στο μοτέρ λόγω βάρους και το έκανε κομματια , γι αυτό έβαλα μετά μια σιδερένια σήτα στην έξοδο του κυκλώνα) ! Το μοτέρ το δουλεύω στα 2/3 περιπου των στροφών του....
    
   + 60 λίτρα κάδος αχρείαστος να ναι (όταν γεμίσει, απλά σηκώνω το σωλήνα , βγάζω το καπάκι και αδειάζω το βαρέλι στον κάδο! στους σωλήνες δεν έχει μπει κόλλα) !
    
   + φασαρία ελάχιστη (ίσα που ακούγεται το μοτέρ απ'εξω )
   +++ δεν αναπνέω ταν εξαγωγή του μοτέρ !
    
   - Απαραίτητη η ύπαρξη εξωτερικού χώρου που να μην ενοχλεί η ελάχιστη ψηλή σκόνη που βγαίνει από το μοτέρ και ο θόρυβος του !
    
   - Σαν σκούπα - εργαλείο δεν μετακινείται (πράγμα που λύνεται με μακρύ σπιράλ ή και εγκατάσταση παροχών σε διάφορα σημεία του εργαστηρίου για σύνδεση του σπιράλ) !
    
   Αυτά προς το παρόν δεν θυμαμαι κάτι άλλο ...
   Την δουλεύω κάνα μηνά+ και είμαι κατά το ήμισυ άρχοντας 😛
    
    
    
    
    
  • Από yanni
   Έχουμε δει πολλές φορές έξυπνες ιδέες ή κατασκευές που έρχονται να μας λύσουν τα χέρια ή να μας προσφέρουν δυνατότητες οι οποίες, αν καταφύγουμε σε κάποια λύση του εμπορίου, έχουν ένα κάποιο κόστος, πολλές φορές και σημαντικό. Μια τέτοια περίπτωση είναι το Project Sistine για Macbook φορητούς, το οποίο έρχεται να προσφέρει με ελάχιστο κόστος και χωρίς μεγάλη δυσκολία υλοποίησης, κάποιες περιορισμένες έστω, δυνατότητες αφής στους κατόχους των εν λόγω φορητών.
    
   Το Project Sistine συνδυάζει λογισμικό με μια πολύ απλή κατασκευή που μπορεί να φτιάξει ο οποιοσδήποτε. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος, είναι ένας μικρός καθρέπτης, λίγο χοντρό χαρτί ή χαρτόνι, μια ανάρτηση πόρτας, λίγη κόλλα και ελάχιστο χρόνο. Βέβαια κάποιος θα μπορούσε πιθανόν να χρησιμοποιήσει και άλλα υλικά, με μόνο απαραίτητο τον μικρό καθρέπτη. Ουσιαστικά το όλο project θέλει την τοποθέτηση του καθρέπτη μπροστά από την IR κάμερα του Macbook, έτσι ώστε αυτή να κοιτάει προς τα κάτω και να βλέπει την οθόνη του φορητού.
    

    
   Με την βοήθεια του λογισμικού ShinyTouch, το οποίο μπορεί να αξιοποιεί μια δισδιάστατη κάμερα προκειμένου να καταγράφει την απόσταση ενός αντικειμένου από την αντανάκλασή του πάνω σε μια επιφάνεια, επιτυγχάνεται μια βασική έστω υποστήριξη αφής σε φορητούς Macbook. Το λογισμικό είναι σε θέση να ερμηνεύσει το πότε ένα δάκτυλο κινείται πλησίον της επιφάνειας της οθόνης ή πότε έρχεται σε επαφή με αυτήν, μετατρέποντας την κίνηση αυτή σε πληροφορίες εισόδου αφής. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια πολύ βασική υποστήριξη αφής σε έναν Macbook φορητό.
    

    
   Με την Apple να θεωρεί ότι η υποστήριξη αφής έχει νόημα μόνο σε smartphones και tablets, το Project Sistine είναι η πλέον οικονομική λύση για όποιον θα ήθελε να προσθέσει δυνατότητες αφής σε ένα Macbook φορητό. Λύσεις στο εμπόριο υπάρχουν, όπως αυτή του Airbar, αλλά η συγκεκριμένη έστω έχει κόστος 99 δολάρια.
  • Από yanni
   Το Raspberry Pi Foundation ανακοίνωσε ένα νέο Raspberry Pi, το μοντέλο Pi 3 B+. Το νέο μοντέλο ενσωματώνει ταχύτερο επεξεργαστή, ενώ είναι βελτιωμένο και στον τομέα της συνδεσιμότητας. Έχει τις ίδιες διαστάσεις με τα προηγούμενα μοντέλα Pi 2B και Pi 3 B, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην θέση τους.
    
   Ο επεξεργαστής του νέου Pi 3 B+, διαθέτει τέσσερις 64bit πυρήνες ARM Cortex A53, οι οποίοι λειτουργούν στα 1,4GHz. Διαθέτει ασύρματη κάρτα δικτύου WiFi 802.11b/g/n/ac με υποστήριξη dual band 2,4/5GHz, καθώς και Bluetooth 4.2. Η θύρα Ethernet υποστηρίζει Gigabit ταχύτητες, αλλά λόγω του ότι είναι υλοποιημένη πάνω σε USB 2.0 controller, οι μέγιστες επιδόσεις φτάνουν τα 300Mbits/sec, τιμή η οποία και πάλι είναι τριπλάσια έναντι των προηγούμενων μοντέλων.
    
    
   Τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά παραμένουν τα ίδια, με τέσσερις USB 2.0 θύρες, ένα 40-pin GPIO connector, μία έξοδο εικόνας HDMI, camera και touchscreen θύρες, stereo/composite video και μία microSD θύρα για το λειτουργικό και το λογισμικό. Η παροχή τροφοδοσίας είναι η ίδια 5V/2.5A όπως και πριν, αλλά πλέον υπάρχει και υποστήριξη για power-over-Ethernet, χαρακτηριστικό το οποίο θα γίνει διαθέσιμο σύντομα με την κυκλοφορία του απαραίτητου εξαρτήματος.
    
   Επιπλέον το νέο Pi 3 B+ έρχεται με πιστοποίηση συμμόρφωσης για το νέο Wi-Fi διπλής ζώνης, κάτι που μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για δοκιμαστικούς ελέγχους όσον αφορά το WiFi.
    
   Η τιμή του Raspberry Pi 3 B+ παραμένει στα $35, όπως και στις περιπτώσεις των προηγούμενων μοντέλων.
    

  • Από dfa19mj
   Μιας και έπεσε στα χέρια μου ένας φούρνος μικροκυμάτων είπα να φτιάξω μια ηλεκτροποντιακ από ανακυκλώσιμα εξαρτήματα πάντα 
   Κυρίως για κολλημα λαμάκια - μπαταριών  και ίσως λαμαρίνας λεπτής για κατασκευή κουτιών ...
    
   αφαίρεσα λοιπόν το δευτερεύων πηνίο από τον ΜΤ που είναι 700watt
    

    
   ο χώρος που έχει για το νέο δευτερεύων πηνίο ο ΜΤ είναι περιπου 34mm οπότε με παίρνει και για τρεις σπείρες ... 

    
   το καλώδιο πήρα από παλιά ηλεκτροκολληση και είναι  25MM2 H07V-K
    
    
   έγιναν τρεις σπείρες και βγάζει περιπου 3 volt AC 

    
   έκοψα και κάτι ρετάλια κόντρα πλακέ θαλάσσης για το σασί - κουτί

    
   έβαλα κι ένα 2,5 ηλεκτρόδιο για να τεστάρω το ρεύμα του ΜΤ αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν δινει αρκετό....

    
   σκέφτομαι στο μέλλον να βάλω κάποιου είδους πρίζας στο κουτί για τους ακροδέκτες και να εναλλάσσω εξαρτήματα ανάλογα του τι θέλω να ποντάρω...

    
   βρήκα και κάτι μπρούτζινα; στριφώνια και λέω να τα δοκιμάσω σαν ''μύτες'' αλλά δεν ξέρω αν κάνουν επειδη δεν είναι καθαρός χαλκός... αν ξέρει κάποιος ας βοηθήσει!  

    
   Συνεχίζεται...
    
  • Από dfa19mj
   Καλημέρα ! είπα να γραψω ένα από τα παθήματα μου μπας και βρεθεί κάποιος σε παρόμοια θέση !
   Πριν δυο χρόνια ανακατασκευασα μόνος το μοτοσακό μου το οποίο είχα αφήσει έξι χρόνια σαν ακυκλοφόρητη επιτυχία σκεπασμένο μεν αλλά...
    
   Δεν μου έκοψε να αδειάσω την λίγη βενζίνη από το ντεπόζιτο και το αποτέλεσμα ήταν αυτό

    
   Αφού ρώτησα - έψαξα αποφάσισα να το κάνω μόνος μου με ηλεκτρόλυση 
   Υλικά : 
   1. Σόδα πλυντηρίου 
        Αν δεν βρει κάποιος ευκολα στο εμπόριο, μπορεί με φούρνισμα ευκολα, να μετατρέψει την μαγειρικη σόδα σε πλυντηρίου (έτσι έκανα εγώ) !
   2. Τροφοδοτικό 
        Χρησιμοποιησα ένα παλιό με ΜΤ 13,8 βολτ DC / 5 Α ( θεωρητικά από 1,2 βολτ και πάνω κάνει και > μερικά αμπερ π.χ. ένα τροφοδοτικο PC ή  Laptop ή φορτιστής μπαταριών αυτοκινήτου ή          ακόμα και ηλεκτροκολληση για extreme καταστάσεις    )

   3. Σίδηρος 
        Χρησιμοποιησα ένα κομματι Διάτρητο ΠΙ 30Χ15 για κάγκελα μασίφ , ήταν ιδανικό για την τρυπά του ντεπόζιτου μου...
        το έκοψα τόσο ώστε να μην βρίσκει στον πάτο του ντεπόζιτου!
        Θέλει απλό σίδηρο (Σε καμία περίπτωση ανοξείδωτο ατσάλι γιατί βγάζει εξασθενές χρώμιο που είναι καρκινογόνο και όχι μόνο )

    
   Γέμισα σχεδόν το ντεπόζιτο με νερό και ανά 3,5 λίτρα περιπου έβαζα μια κουταλιά σούπας σόδα πλυντηρίου
   την σόδα την βάζουμε για να κάνουμε ποιο αγώγιμο το νερό!
    
   Έβαλα το αρνητικό σε ένα σημείο στο ντεπόζιτο αφού το έτριψα πρώτα να φανεί μεταλλο για να έχω καλή επαφή

    
   πέρασα το κομματι σίδηρο σε ένα μαύρο λάστιχο και το στήριξα στο ντεπόζιτο έτσι ώστε να μην ερχεται σε επαφή μαζί του και έδωσα ρεύμα
   αν γίνεται ηλεκτρόλυση το καταλαβαινουμε από φουσκάλες που ελευθερώνονται κοντά στο μεταλλο!
   Μετά τις φουσκάλες έχουμε την δημιουργία αφρού με χρώμα σκουριάς όπως του φραπέ ένα πράμα  

    
   στην αρχή τραβούσε 3,7Α και μετά από μερικές ώρες 1,7Α αυτό συμβαίνει γιατί μαζεύει σκουριά (στουμπώνει) το σίδερο που έχουμε βάλει για να θυσιάσουμε
   αν καθαρίσουμε καλά το σίδηρο θυσίας και το ξαναβάλουμε πάλι ανεβαίνει το ρεύμα που τραβαει...

    

    
   κάθε μερικες ώρες καθάριζα τον αφρό και έβγαζα το Διάτρητο ΠΙ (σίδηρος θυσίας) και το έτριβα με συρματοβουρτσα στο δραπανο για να καθαρίσει και βουρ πάλι μέσα στο ντεπόζιτο...
   από το πρώτο καθάρισμα έδειχνε να πηγαίνει καλά... 

    
   μετά από μιάμιση μέρα περιπου είχα το παρακάτω αποτέλεσμα

    
   όταν τελείωσα με την ηλεκτρόλυση το έπλυνα καλά με νερό και μια αλυσίδα μέσα για να φύγουν τυχόν ακαθαρσίες
   και έτοιμο για  βόλτες 
    
    
   Σημειώσεις ασφαλείας - Υποδείξεις :
   1. Καλά Αεριζόμενος Χώρος (έχουμε παραγωγή υδρογόνου)
   2. Όχι σπίθες - Όχι Κάπνισμα
   3. ΟΧΙ ανοξείδωτο ατσάλι (παράγει εξασθενές χρώμιο - hexavalent chromium)
   4. ΔΕΝ κάνει για μη σιδηρούχα μέταλλα
   5. Δεν ενδείκνυται για εξαρτήματα που δέχονται μεγάλη μηχανική καταπόνηση
    
    
   Σημειώσεις Γενικά :
   ~3,5 κιλά νερό - 1 κουταλιά της σούπας σόδα πλυντηρίου
    
   τρίψιμο με συρματοβουρτσα πριν την ηλεκτρόλυση αν είναι εφικτό 
    
   το + στο σίδηρο που θα θυσιάσουμε το  - στο σίδηρο που θα ξεσκουριάσουμε
    
   άνοδος και κάθοδος (-   +) δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή
    
   αν το σίδηρο θυσίας είναι ''λίγο'' πρέπει να το καθαρίζουμε περιοδικά με 
   συρματοβουρτσα
    
   μετά την ηλεκτρόλυση ξέπλυμα με νερό + βούρτσα και λάδωμα
    
   αν έχουμε πολύ σκουριά μπορούμε να κάνουμε και δεύτερη ηλεκτρόλυση
    
   δεν επηρεάζει το καθαρό μέταλλο - δημιουργεί κάτι σαν επιφάνεια προστασίας
    
   με μεγαλύτερη επιφανεια σιδήρου θυσίας ή και ένταση ρεύματος πετυχαίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα σε μικρότερο χρόνο
    
    
    
×

Important Information

By using this site, you agree to our Όροι Χρήσης.