Jump to content



Βιβλίο για εκμάθηση κιθάρας


geogeoland

Recommended Posts

Χαιρετώ!

Εδώ και καιρό σκεφτόμουν να ξεκινήσω να ασχοληθώ με τον κόσμο της κιθάρας, και επι τέλους το πήρα απόφαση. Το πρόβλημα είναι πως, ενώ έχω διαθέσιμες 2 κιθάρες για να ξεκινήσω -μια ακουστική και μια κλασική-, δεν έχω καμια μα καμια εμπειρία πάνω στο αντικείμενο, ούτε κάποια ενασχόληση με το παίξιμο μουσικής σε κανένα άλλο όργανο στο παρελθόν.

Διάθεση δεν υπάρχει προς το παρόν για μαθήματα, θα ήθελα να το παλέψω μόνος μου, και αυτό που θέλω να μου προτείνετε είναι κάποιο καλό βιβλίο για αυτή τη δουλειά και αυτό το επίπεδο -μη- γνώσης.

Όποιος φερελπις η καταξιωμένος ... Gallagher, ας δώσει τα φώτα του. Ευχαριστώ! :)

Link to comment
Share on other sites

Αφού δεν έχεις ξανά κανει μουσική ποτέ σου, με κανένα μουσικό όργανό έχεις βασικές ελλείψεις (νότες, αξίες, ρυθμός) και άλλα προβλήματα όπως ανεξαρτησία δαχτύλων, το πώς θα πιάνεις την κιθάρα, τεχνική πένας κ.α. πολλά.

Δεν πρόκειται να μάθεις τίποτα αν ξεκινήσεις μόνος σου. Θα το μάθεις στραβά, θα ξενερώσεις, και θα τα παρατήσεις.

Αν θες λίγο να γρατζουνίσεις, έστω και ανορθόδοξα, κατέβασε το Guitar Pro, κατέβασε και το Nothing Else Matters των Metallica, βάλε τον μετρονόμο στο 60bps και κάνε εξάσκηση. Όταν το καταφέρεις στο 60, μετά θα το πας στο 65. Μετα το 70,75 κλπ κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Ψάξε να βρεις το "Πως Να Παίξετε Κιθάρα" - Νίκος Θέρμος. Το πουλάει κι ο Νάκας απ' όσο θυμάμαι και δεν έχει ακριβά, νομίζω ~10-15€.

Σου δείχνει αρκετά πραγματάκια και σου μαθαίνει τα βασικά στο 1 τεύχος. Έχει και 2ο τεύχος και σου δείχνει πιο εξεζητημένα πραγματάκια.

Ξεκινάς με το πρώτο τεύχος και βλέπεις. Μόλις το τελειώσεις θα είσαι σε ένα πολύ καλό επίπεδο και θα βγάζεις τα πάντα από συγχορδίες - ρυθμούς, και αν εξασκηθείς λίγο θα βγάζεις και αρπισμό + θα γνωρίζεις που βρίσκετε η κάθε νότα πάνω στην ταστιέρα.

Πρέπει όμως να έχεις θέληση να ασχοληθείς, γιατί αν θες απλώς να κάτσεις και να γρατζουνίσεις 2-3 κομματάκια, δεν αξίζει.

Link to comment
Share on other sites

Ότι βιβλίο και να διαλέξεις, αυτό που παίζει

να σε βοηθήσει πολύ είναι το παρακάτω:

Κατέβασε το Power Tab. Power Tab .net - Download Center

Κατέβασε και μερικά κομμάτια. powertabs.net - your friendly guitar, bass, and other instrument tablature and music community

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Πανέα από πάνω σχεδόν σε όλα εκτός αυτού για το Nothing Else Matters, power tabs κλπ. - σωστή ιδέα αλλά επικίνδυνη, δεν είναι για όλους απαραίτητα και αν μάθεις κάτι "λάθος" μετά θα δυσκολευτείς απίστευτα παρακάτω και εφόσον δεν έχεις όπως λες και ΚΑΜΙΑ βασική γνώση περί μουσικής μπορεί να μην έχει κανένα νόημα να το κάνεις και μπορεί να πέσεις σε "κακοτοπιές" όπως κακή παρτιτούρα, τραυματισμούς, απορίες σου που θα μείνουν άλυτες κλπ.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή για να σε βοηθήσω όσο τον δυνατόν καλύτερα.

Κατ'αρχήν πρέπει να ξέρεις πάνω κάτω με τι θες να ασχοληθείς και τι προοπτική έχεις, δηλαδή τι στυλ μουσικής, ύφος (αυτό θα κρίνει και με ποιά κιθάρα θα ασχοληθείς από τις δύο γιατί σαν στυλ, τεχνικές κλπ. είναι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικές), πόσο σοβαρά το βλέπεις - χομπι-στικά, επαγγελματικά και πόσο χρόνο (και χρήμα φυσικά σε βιβλία και άλλο εξοπλισμό) έχεις για να διαθέσεις πάνω σε αυτό.

Αν μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες στο θέμα ακόμα καλύτερα :). Πάντως γνώμη μου είναι πως αν ενδιαφέρεσαι πιο σοβαρά και θες να το κάνεις ΣΩΣΤΑ και όχι απλά για πλάκα πρέπει να ψάξεις για επαγγελματική βοήθεια, τουλάχιστον στην αρχή για τα βασικά να έχεις κάποια καθοδήγηση, γιατί να πάρεις ένα οποιοδήποτε βιβλίο από μόνο του δε λέει και πολλά γιατί δεν θα έχεις κάποιον να σου πει αν βαδίζεις στο σωστό δρόμο, αν κάνεις κάτι καλά, να σου επισημάνει τα λάθη σου, να σου λύσει απορίες.

Υ.Γ. ΜΑΚΡΥΑ από τις εκδόσεις Fagotto τα βιβλία τους τα έχω διδαχτεί και είναι ΕΛΛΕΙΠΗ κακογραμμένα και μερικές φορές παραπληροφορούν και γενικά από όλα τα βιβλία τύπου "πως να παίξετε κιθάρα", "πως να γίνεται super-wow-rockstar σε 5 λεπτά" κλπ., πιο πολύ φανφάρα είναι παρά ουσία

Link to comment
Share on other sites

Υ.Γ. ΜΑΚΡΥΑ από τις εκδόσεις Fagotto τα βιβλία τους τα έχω διδαχτεί και είναι ΕΛΛΕΙΠΗ κακογραμμένα και μερικές φορές παραπληροφορούν και γενικά από όλα τα βιβλία τύπου "πως να παίξετε κιθάρα", "πως να γίνεται super-wow-rockstar σε 5 λεπτά" κλπ., πιο πολύ φανφάρα είναι παρά ουσία

Εδώ θα διαφωνήσω, αλλά δε γνωρίζω προσωπικά και πολλά άλλα βιβλία για να ξεκινήσεις.

Αν μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος γιατί είσαι κατά του "πως να παίξετε κιθάρα". Το έχω προτείνει και σε άλλους 2-3 αρχάριους (προφανώς το χρησιμοποίησα κι εγώ) και είμαι λίγο περίεργος.

Φιλικά πάντα :)

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα λογική η διαφωνία σου, πολλοί θα έλεγαν π.χ. "μα γιατί είναι καλό, καλό ακούγεται" και άλλα, τα έχω ακούσει από πολλούς κατα καιρούς, μιας και η μουσική για μένα είναι το επάγγελμα μου κι εγώ ο ίδιος όταν ξεκινούσα τα υπερασπιζόμουν αυτά τα βιβλία τύπου και ΕΙΔΙΚΑ το συγκεκριμένο που είχε πέσει στα χέρια μου, ακόμα το έχω δηλαδή, για μερικά πράγματα είναι καλό, όπως το σχεδιάγραμμα της ταστιέρας π.χ. και κάποιες ασκήσεις που έχει. Απο'κεί και πέρα αυτά τα βιβλία δεν έχουν να προσφέρουν και πολλά σε κάποιον που ειδικά τώρα ξεκινάει, τους λείπει η συνοχή και το "background" στις γνώσεις που προσφέρουν στον αναγνώστη και γενικώς σαν εκδόσεις όλα τους τα βιβλία είναι έτσι.

:)

EDIT: Για αρχή υπάρχουν πολλά και "καλά" βιβλία αλλά το κακό είναι πως άλλα τόσα είναι και τα "κακά". Π.Χ. το πρώτο βιβλίο για κιθάρα του Sagreras - καταπληκτικό - αν και για κάποιον που θα το διαβάζει μόνος του μάλλον όχι, το Debuto του Μπουντούνη (το οποίο έκανα εγώ) - άριστο και ειδικά για ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ και άλλα, αυτά για "κλασσικό" στυλ περισσότερο

Link to comment
Share on other sites

To αγαπημένο μου βιβλίο είναι το Troy Stetina, Speed Mechanics: Mastering Lead Guitar technique. Μπορώ να πω ότι είναι το βιβλίο που με πήγε παικτικά από το επιπεδο 3 στο επίπεδο 7. Όμως δεν το προτείνω σε εσένα γιατί έχει να κάνει με ηλεκτρική κιθάρα, και για προχωρημένους.

μην ξεχάσεις να πάρεις μετρονόμο.

Αν θέλεις να γίνεις επαγγελματίας, κάνε μια εγχείριση στην γάμπα και βάλτον μέσα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις πάντα τον ρυθμό μέσα σου, και το πόδι θα πηγαίνει πάνω-κάτω σαν γεννήτρια παλμού συχνοτήτων :p

Link to comment
Share on other sites

Καλά ο Stetina ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Είναι Νεφιλίμ, Ελοχίμ και όλα τα σε -ιμ μαζι, :p δε παίζεται ο άνθρωπος! Αλλά είναι για ηλεκτρική κιθάρα ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ επιπέδου κι εμείς ούτε με προχωρημένο έχουμε να κάνουμε και δεν ξέρουμε και πως θέλει να την "χρησιμοποιήσει" την κιθάρα του ο άνθρωπος και τι θέλει να παίζει με αυτήν και τι στόχους έχει.

Αυτό που λέει ο Πανέας για τον μετρονόμο είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Ειδικά για κάποιον που ξεκινάει είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού του (χρησιμοποιούμενο <<<<ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΥ ΑΡΓΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ>>>>). Αν μπορείς δηλαδή να τον κολλήσεις και μόνιμα στο αυτί σου δια βίου καλά θα ήταν :haha:

ΈΔΙΤ: Και το "Terrifying Technique" είναι σούπερ (όπως λέει και το όνομα του :p) - για ρεπερτόριο και τεχνικές ηλεκτρικής, δε θυμάμαι ποιανού είναι.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις, μου έδωσαν ήδη μια αρκετά καλή ιδέα του τι παιζει... :T:

Όσον αφορά τη χρήση και το επίπεδο το οποίο σκοπεύω προς το παρόν... τίποτα το επαγγελματικό, μη τρελένεστε. Να αποκτήσω μια επαφή με το αντικείμενο θέλω, να μπουν καποιες βασεις, καμια 50-60 κομμάτια να βγάζω σωστα, να ακούγομαι χωρίς να βασανίζω το ακροατήριο, τέτοια πράματα. Για αρχή τουλάχιστον τώρα, αν γουστάρω μετα και μου τη βαρέσει, ποτέ δε ξέρεις.

Όσο για είδη μουσικής... Blues, Rock και Jazz μου αρέσει να ακουω κατα βαση, δυσκολα είδη μουσικής όσον αφορά το τεχνικο κομμάτι, αλλά δε λεω οχι και σε κανενα ελληνικό "εντεχνο", αν πρόκειται να το... εκτελέσω στη κιθάρα. :p

Για το μετρονομο τωρα που λέτε πολλοι... εχω ήδη. :)

P.S. Σορρυ για την καθυστερηση στην απαντηση, μας φαγανε τα δρομολογια αυτες τις μερες...

Link to comment
Share on other sites

Και λέγαμε που είναι που είναι :p

Για jazz ξέχνα το, είναι ΠΟΛΥ-ΠΑΝ-ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟ-ΤΙΤΑΝΟ-ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΣΚΟΛΟ :) εδώ άλλοι πιο προχω- και δεν το τολμάνε (ονόματα δε λέμε οικογένειες δε θίγουμαι :p) για τα υπόλοιπα μια χαρά, από τεχνικής απόψεως η ακουστική που έχεις ως επί το πλείστον κάνει γι'αυτά τα είδη που ανέφερες - επειδή παίζεται με πένα - που είναι η μόνη λύση για Blues, Rock, Έντεχνο etc. κι έχει πιο όμορφο και ταιριαστό ήχο κιόλας ενώ η κλασσική με την καμία με πένα εκτός αν έχει ΠΟΛΥ σκληρές χορδές - πράγμα αδύνατον γιατί δε σηκώνουν τόσο πίεση σαν κατασκευή αυτές γενικά. Ψάξου στα βιβλία που σου είπαμε όλοι να δεις τι σου κάνει και τι παίζει στην πιάτσα και με άλλους μουσικούς και σε μαγαζιά να δεις τι θα σου πούνε κι εδώ είμαστε. Καλή αρχή. :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.