Jump to content



Οδηγός εύρεσης stability για cpu-ram-motherboard


Recommended Posts

Οδηγός εύρεσης stability για cpu-ram-motherboard.

Όσα γράφονται παρακάτω είναι εντελώς ενδεικτικά , και φυσικά δεν αποτελούν τον μοναδικό τρόπο εύρεσης σταθερότητας.

Καταρχήν υπερχρονίζουμε ξεχωριστά μνήμες και επεξεργαστή. Με τις σημερινές μητρικές οι μεγαλύτεροι διαιρέτες στις μνήμες μας ευκολύνουν την ζωή έχοντας τον cpu default και τις μνήμες πιο ψηλά.

72qejle0vjtha88czr2e.jpg

Για παράδειγμα στην foto παραπάνω βλέπουμε ότι παρόλο που το fsb είναι στα 450 οι μνήμες χρησιμοποιώντας το 5:6 διαιρετή τρέχουν στα 540.Οποτε κρατώντας το cpu στα default υπερχρονίζουμε τις μνήμες χρησιμοποιώντας τους διαιρέτες. Για να ελέγξουμε την σταθερότητα των μνημών μερικά από τα πιο διαδεδομένα προγράμματα είναι :

Memtest+ , απλά το «καίμε» σε ένα cd και κάνουμε boot από αυτό.

Memtest μέσα από τα windows Το τρέχουμε , και βάζουμε τα επιθυμητά megabyte μνήμης που θέλουμε να τσεκάρουμε και το αφήνουμε. Γενικότερα είναι από τα ελαφρύτερα προγράμματα στο θέμα αυτό.

ed25266wp0xvblpy5rer.jpg

prime95 Εδώ το τρέχουμε και επιλέγουμε το blend , που δοκιμάζει περισσότερο μνήμες και όχι τόσο cpu. Προσωπικά θεωρώ ότι οι 4 ώρες είναι αρκετές.

zcznnmssxh28l7udh2f8.jpg

Γνωρίζοντας ποια που είναι τα όρια των μνημών μας , μπορούμε να δοκιμάσουμε να βρούμε και τα όρια του cpu , φροντίζουμε όμως σε οποιαδήποτε περίπτωση η συχνότητα των μνημών να μην ξεπερνά τις συχνότητες όπου ήδη ξέρουμε ότι αντέχουν. Ενδεικτικά εδώ να αναφέρουμε ότι ορισμένοι διαιρέτες είναι πιο «απαιτητικοί» από άλλους ζορίζοντας το chipset περισσότερο. Ένα από τα πιο απαιτητικά εργαλεία που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει είναι το prime95. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα επιλέξουμε μια από τις δυο άλλες κατηγορίες αφού ενδείκνυνται καλύτερα για τον cpu.

mh8fa8czl3nhw88o3jv2.jpg

Ένα άλλο πρόγραμμα που επίσης στρεσάρει cpu αλλά και αρκετά μνήμες αλλά είναι πιο «ελαφρύ» είναι το superpi , όπου πάλι το τρέχουμε και επιλεγούμε ανάμεσα σε 16Κ και 32MB ψηφίων του 3.14 που θέλουμε να υπολογίσουμε(όσο πιο πολλά τόσο πιο πολύ «ζορίζεται» το σύστημα. Είναι πρόγραμμα που πιέζει όλο το setup : cpu-mobo-ram.

q5z3kdmisg3xm44uvrbi.jpg

Ειδικά για τα προγράμματα που «πιέζουν» και πόσο το σύστημα μας μπορούμε να δούμε εδώ.

Προσωπικά αφού βρω και την συχνότητα του cpu τρέχω και ένα prime95 blend για να σιγουρευτώ.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα ένας τρόπος εύρεσης της σταθερότητας είναι και τα διάφορα προγράμματα καταμερισμού cpu time όπως το folding, περισσότερα εδώ. Τέλος ορισμένα προγράμματα που μας πληροφορούν για τις συχνότητες cpu και μνημών είναι τα memset , cpuz , μάλιστα με το memset μπορούμε να αλλάξουμε και τα timings. Περισσότερα για παρόμοια προγράμματα στην κατηγορία Utilities.

Το τονίζω και πάλι ότι αυτά αποτελούν προσωπικές επιλογές, εάν κάποιος έχει να συμπληρώσει και να σχολιάσει κάτι ευπρόσδεκτο.

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει τρόπος να το βρίσκουμε πριν μπούμε windows (π.χ. μεμτεστ)

καλό είναι να μπει πρώτα αυτό.

Αν δεν κάνω λάθος (τεστ 5 ή 8 για μνήμες, 6 για τσιπσετ και ένα ακόμα για cpu).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.