Jump to content



Amd : ένα βήμα πριν το γκρεμό...


gdp77

Recommended Posts

H εταιρεία που κάθε hardware enthusiast λάτρεψε από την εποχή των πρώτων Athlon, βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής (για πολλούς και διάφορους λόγους), χωρίς καθόλου cash στα ταμεία της και με ένα χρέος που φθάνει τα 5.4B $ μέχρι στιγμής (και ανοδικές τάσεις κάθε μέρα που περνάει). Οι λύσεις που φαίνονται στον ορίζοντα είναι 4 :

1) Πτώχευση

2) Να καταφέρει μόνη της να επιβιώσει βγάζοντας ανταγωνιστικά προϊόντα (κάτι γίνεται με το ΑΤΙ division και τη σειρά 38xx, αλλά το cpu division έχει μείνει τουλάχιστον 1,5 χρόνια πίσω από την Intel).

3) Εξαγορά από Nvidia

4) Εξαγορά από IBM.

Δεν έχω χρόνο για να αναπτύξω την επιχειρηματολογία για κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά πιστεύω ότι μέχρι το Q2 08 θα έχουμε εξελίξεις...

Πολύ καλή η ανάλυση του Tom's Hardware που αξίζει να διαβάσατε για μια up-to-date ενημέρωση : http://www.tomshardware.com/2008/02/14/amd_merge_or_not/

Link to comment
Share on other sites

Το 3,4 δεν είναι δυνατόν να γίνει σύμφωνα με συμβόλαιο πού έχει υπογράψει με την intel. Που θα πάει θα ανακάμψει...Λίγο χρόνο θέλει, και αλλαγή συγκεκριμένων στελεχών! Κατά τα άλλα μια χαρά τα πάει...και ειδικά για server οι επεξερργαστές της είναι λουκούμια.

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Και το 3 και το 4 μπορούν να γίνουν. Απλά σε περίπτωση εξαγοράς χάνει το x86 licence. Αυτό είναι πρόβλημα σε περίπτωση εξαγοράς από nVidia (οπότε θα χρειαστεί επαναδιαπραγμάτευση με την Intel). Σε περίπτωση εξαγοράς από την IBM δεν είναι πρόβλημα, εφόσον ναι μεν η AMD θα χάσει το licence, η ΙΒΜ όμως έχει δικό της licence από την εποχή που κατασκεύαζε IBM PC :-)

Link to comment
Share on other sites

με athlon ξεκινησα......και με athlon θελω να σταματησω.........

εξου και το avatar.....

μια περίοδο ειχα 4(αυτοι στην φωτο) και άλλους 2 πανω στα pc....

δεν πρεπει να γινει στους επεξεργαστές αυτο που εχει γινει στα λειτουργικά......φανταστείτε τι θα πάθουμε...

Link to comment
Share on other sites

Ό,τι και η 3dfx όταν εξαγοράστηκε από την Nvidia...

Τέλος πάντων, αυτό το σενάριο είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί γιατί η Nvidia αν δώσει τα 10Β$ (κόστος AMD + χρέος ) που χρειάζεται η εξαγορά, θα μείνει ταπί και ψύχραιμη. Επίσης κανείς δεν της εγγυάται ότι θα της δώσει η Intel x86 licence.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με φήμες που δημοσιεύτηκαν στο inquirer η Intel δεν πρόκειται να δώσει τις τεχνικές προδιαγραφές του CSI (το interconnect που θα δούμε να υλοποιείται με τους Nehalem) στην Nvidia. Ο πόλεμος είναι γνωστός και αφορά την άδεια για SLI που δε δίνει η Nvidia στην Intel. Η Intel λοιπόν αφήνει "στην απέξω" την Nvidia για το CSI με αποτέλεσμα η τελευταία να μην μπορεί να φτιάξει chipset για Nehalem.

Αν οι φήμες αληθεύουν, η Nvidia οδηγείται σε απομόνωση (καθώς θα μπορεί να κατασκευάζει chipset και SLI μόνο για AMD επεξεργαστές). Λογικά, λοιπόν, αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα σαν μοναδική επιλογή η εξαγορά της AMD, οπότε όλο το graphic division της αγοράς θα περάσει στα χέρια της Nvidia. Το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται πολύ ενδιαφέρον καθώς τα πάντα είναι ρευστά.

Υ.Γ. Σε ένα εφιαλτικό σενάριο, η Intel μπορεί να μείνει και χωρίς συμβατές κάρτες γραφικών για τα chipset της...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.