Jump to content



Απορία σχετικά με GPU-PSU


BasiliCeLew

Recommended Posts

Καταρχάς καλησπέρα σε όλους, έχω μια απορία σχετικά με την σχέση τροφοδοτικού κάρτας γραφικών.

Το ελάχιστο όριο τροφοδοτικού που αναγράφεται στα requirement των gpu πως προκύπτει;

Λοιπών το πρόβλημα μου είναι το εξής. Έχω έναν υπολογιστή στον οποίο επί 5 χρόνια δούλευε η 8800GT με psu 400W (η οποία λέει min 450W). Τους τελευταίους μήνες μου βγάζει μηνύματα σχετικά με critical error στο kernel. Να σημειώσω ότι δεν μου έκλεισε ποτε ο υπολογιστής λόγου αυτού, απλά σε "πετάει" στην επιφάνεια εργασίες καθώς δεν "σηκώνει" πλέον λογικά τα γραφικά των εκάστοτε προγραμμάτων-παιχνιδιών.

Έψαξα google σχετικά με ασυμβατότητες της 8800GT με διάφορα προγράμματα και λειτουργικά της Nvidia με διάφορες εικασίες από τον καθένα και λύσεις. Μπορώ να πω ότι τις δοκίμασα όλες :wall:

Σαv λύσεις δεν θα ήθελα να αγοράσω Psu αν δεν φταίει αυτό καθώς το Pc είναι παλιό, αντίστοιχα δεν μπορώ να δοκιμάσω κάπου αλλού την gpu για να δω αν φταίει το τροφοδοτικό μου.

Να σημειώσω ότι έκανα 3 διαφορετικά test για την gpu που βρήκα στο Tom's Hardware με διάρκεια 2-5ωρών και κατα την διάρκεια των test δεν μου εμφανίστηκε ποτε το πρόβλημα του kernel ή να μου σβήσει ο υπολογιστής για μήνυμα υπερφόρτωσης κλπ κλπ.

Περιμένω τις απόψεις/γνώμες σας.

Link to comment
Share on other sites

Μου φαινεται περιέργο παντως εκεί που τοσα χρόνια δεν ειχες κανενα προβλημα,στα καλα καθουμενα να αποφασισει να μην την σηκώνει το τροφοδοτικό

Καθόλου περίεργο.. αν ήταν οριακά..

Τα τροφοδοτικά με την πάροδο του χρόνου χάνουν απόδοση (αναλόγως την μάρκα/ποιότητα, το φαινόμενο είναι πιο έντονο ή λιγότερο), άρα πλέων μπορεί να έπεσε κάτω από το ότι καλύπτει το τροφοδοτικό..

Τεστ 1

Ένας απλός έλεγχος είναι να συνδέσεις καμιά 10αριά περιφερειακά (σκληρούς δίσκους, dvd player, έξτρα controllers κτλ) που τραβάνε ρεύμα.. τότε θα πρέπει να συμβαίνει το πρόβλημα αμέσως.. αντίστοιχα, μπορείς να αποσυνδέσεις τα υπάρχοντα, για να δεις αν το σύστημά σου είναι πιο σταθερό όταν έχει λιγότερες απαιτήσεις σε τροφοδοσία..

Το παραπάνω τεστ δεν είναι 100% ξεκάθαρο ότι θα σου βρει το πρόβλημα, καθώς η κάρτα γραφικών συνήθως παίρνει ρεύμα από άλλη "γραμμή" (ανάλογα το τροφοδοτικό), αλλά γενικός όταν οι υπόλοιπες γραμμές ζορίζονται μπορεί να έχει αντίκτυπο και εκεί..

Τεστ 2

Γνωστό και ως τεστ θερμοκρασίας. Ως γνωστών, όταν έχεις υψηλότερες θερμοκρασίες το σύστημα είναι λιγότερο αποδοτικό, δοκίμασε το τεστ 1, με διαφορετικές θερμοκρασίες.. Στην περίπτωση ένα βάλε έναν ανεμιστήρα να φυσάει το ανοιχτό κουτί σου, και στην περίπτωση δύο, σβήσε τα ανεμιστηράκια του κουτιού και κλείσε το.. *ΠΡΟΣΟΧΗ: μην το κάψεις.. απλά κάνε το λίγο πιο ζεστό

Ελπίζω τα παραπάνω τεστ να σε βοηθήσουν.. είναι λίγο ανορθόδοξα, αλλά μπορεί να σου βγάλουν αποτελέσματα..

Link to comment
Share on other sites

Το ελάχιστο όριο τροφοδοτικού που αναγράφεται στα requirement των gpu πως προκύπτει;

...

Οι εταιρείες βάζουν αυτό το όριο όχι γιατί το σύστημα με αυτήν την κάρτα επάνω θα ζητάει 450W, αλλά γιατί λαμβάνουν υπόψιν το γεγονός ότι πολλά χαμηλής ποιότητας psu's έχουν αρκετά μικρότερη δυναμικότητα από την ονομαστική τιμή. ΈΝα no name τροφοδοτικό με ονομαστικό wattage 450W θα έχει πολύ μεγάλες θερμικές απώλειες, και το πραγματικό ρεύμα που δίνει θα είναι πολύ μικρότερο σε watt. Επίσης, όπως σωστά είπαν και άλλοι παραπάνω, με τα χρόνια το τροφοδοτικό χάνει σε δυναμικότητα, ειδικά αν είναι "αγιοβασιλιάτικο".

Ποιό τροφοδοτικό έχεις, δεν μας είπες.

Link to comment
Share on other sites

Ελπίζω τα παραπάνω τεστ να σε βοηθήσουν.. είναι λίγο ανορθόδοξα, αλλά μπορεί να σου βγάλουν αποτελέσματα..

Τα έκανα δεν και προέκυψε κανένα συμπέρασμα. Το κουτί έχει πολύ καλή γενική ψύξη μόνο από την ψύχρα του επεξεργαστή που δεν μπορώ να την βγάλω :baby: , έχω ψήκτρα αυτήν με 2 ανεμιστήρες και έναν τρίτο που τραβά κατευθείαν τον ζεστό αέρα εκτός κουτιού, η κάρτα γραφικών δεν ξεπερνά ποτέ τους 56 βαθμούς, Μου ανέβηκε 72 μόνο κατά την διάρκεια των test που έκανα. Λογικό αν σκεφτείς την διάρκεια τους. Οπότε άτομο προς το παρών :spell:

Από ότι έχω καταλάβει έχεις linux.

Μήπως είναι θέμα driver;

Επίσης, έχε υπόψη ότι κάποιες 8xxx (αρκετές μάλλον) βγήκαν προβληματικές (πρόβλημα με καμμένο τσιπ).

Βασικά έχω windows 7. Και το θέμα των Driver το έχω εξαντλήσει πλήρως νομίζω. Οσο για την κάρτα, το πρόβλημα της είναι μονο σε προγράμματα full screen. Αν ήταν πυκνωτής θα είχε και άλλα προβλήματα πιστεύω και ούτε τα τεστ θα έβγαζε.

Ποιό τροφοδοτικό έχεις, δεν μας είπες.

Δεν ξέρω ποσο παλιό είναι το μοντέλο είναι αυτό OCZ400SXS-EU. Ποτέ όμως δεν μου έδωσε στοιχεία αστάθειας. Ισως πέφτει η απόδοση του απλα λόγο ηλικιας.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να είναι πάνω από 5ετία το τροφοδοτικό.

Μπορεί η κάρτα σου, που είναι και κάποιας ηλικίας, να θέλει καθάρισμα από σκόνες κ.λπ. Μπορεί να ανεβάζει θερμοκρασίες και για αυτό να σε πετάει. Τσέκαρε λιγάκι πώς πάει από θερμοκρασίες με κάποιο πρόγραμα, π.χ. gpu-z.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις θερμοκρασίες.

Εδώ ένα μικρό stress test της GT8800 μετά μένει η θερμοκρασία σταθερή.

Και εδώ μια φωτό από τις θερμοκρασίες του υπολογιστή πριν (τα min) και κατα την διάρκεια του test (max)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.