Jump to content



Συμπεριφορά μετάλλων (χαλκού-νίκελ) στην υδρόψυξη


AgMa

Recommended Posts

Η συνέχεια του θέματος...

Η νίκελ επίστρωση όμως αν δεν κάνω λάθος είναι μόνο επιφανειακά, δηλαδή εκεί που ακουμπάει το μπλοκ στον πυρήνα-μνήμες-vrm.

Άρα λογικά μέσα που κυκλοφορεί το υγρό, θα είναι πάλι χαλκός.

Ή κάνω λάθος; :wassat:

Link to comment
Share on other sites

Ο χαλκός οξειδώνεται (μαυρίζει), δεν διαβρώνεται. Η οξείδωση του χαλκού έχει μόνο αισθητικό αντίκτυπο και δεν επηρεάζει την απόδοση ή δημιουργεί άλλα προβλήματα. Η επιμετάλλωση με νίκελ μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση, εντελώς διαφορετική διεργασία.

Link to comment
Share on other sites

Οχι εκτος αν αρχισει και φευγει το νικελ απο πανω πραγμα δυσκολο πλεον.

Μιλάω για το μπλοκ χωρίς επινικέλωση, που είναι μασίφ χαλκός.

[MENTION=21050]ppkstat[/MENTION] Πολύ καλό το κειμενάκι που μου έστειλες.

Πάντως με έπεισες και άλλαξα την παραγγελία.Δεν θέλω κάποια στιγμή να δω το ψυγείο μου να έχει την ίδια κατάληξη :fie:

Αν και σύμφωνα με τον πίνακα:

capture1.jpg

Στην δική μου περίπτωση όπου θα συνυπάρξουν νίκελ επίστρωση, χαλκός και ορείχαλκος, η διαφορά στον δείκτη ανοδείωσης είναι μικρή (υπάρχει όμως).

Έγινε επεξεργασία από AgMa
Link to comment
Share on other sites

Μartin knows his shit:p

Όλη αυτή η ιστορία με το νίκελ πήρε διαστάσεις όταν μερικά νίκελ μπλοκς της EK ξεκίνησαν να ξεφλουδίζουν πριν απο μερικά χρόνια. Η ΕΚ είπε ότι ήταν γαλβανική διάβρωση και οφείλεται κυρίως στα silver coils που βάζουν μερικοί αλλά κανένας δεν το πίστεψε και όλοι είπαν οτι ήταν προβληματική η επιμετάλλωση.

Το αστείο είναι οτι και οι 2 είχαν δίκιο, με περισσότερο δίκιο να έχουν οι χρήστες. Το οτι τα κάνανε μαντάρα με την επιμετάλλωση δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει και ο κίνδυνος της διάβρωσης. Διαφορετικά μέταλλα στην λούπα είναι πρόβλημα, όπως και να το δούμε και τα νίκελ μπλοκς δεν είναι το μεγαλύτερο απο αυτά. Την ζημιά συνήθως την κάνουν μερικά 'κουλά' κομμάτια όπως fittings αγνώστου προέλευσης και ποιότητας, flow meters, temp sensors κτλπ.

Συνοπτικά, οτι και να κάνεις δεν μπορείς να εξαλείψεις τα ηλεκτροχημικά φαινόμενα στην λούπα σου γιατί πάντα θα υπάρχουν μεικτά μέταλλα. Με προσοχή αυτά μπορεί να είναι ελάχιστα. Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε ναι στα έτοιμα υγρά. Καταλαβαίνω απο που προέρχεται η λογική 'μόνο νερό και ασήμι ή biocide' αλλά η αλήθεια είναι οτι δεν έχουμε πια 2004.

EDIT: Ναι η διαφορά είναι μικρή. Αν η επιμετάλλωση είναι οκ και χρησιμοποιήσεις υγρό με inhibitor δεν θα έχεις πρόβλημα. Απλά γιατί να το ρισκάρεις?

Έγινε επεξεργασία από ppkstat
Link to comment
Share on other sites

EK only sells EN nickel now as they had some major problems with the nickel plating flaking off.

Η ΕΚ πάντως σίγουρα έφταιγε, για τους χρήστες δεν ξέρω.Απλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να χρεώσουν την νίκελ επιμετάλλωση (στην δική μου περίπτωση πχ.) 12 ευρώ παραπάνω, απ' τη στιγμή που κρύβεται τέτοιος κίνδυνος απ' αυτό;Λες και θα το δεις ποτέ απ' την κάτω μεριά.

Απλά εγώ είχα την εντύπωση ότι κατά κάποιο τρόπο "προστάτευε" τον χαλκό από μέσα, αποτρέποντας την οξείδωση.

Link to comment
Share on other sites

Υπερβολές. Μέχρι να δημιουργηθεί πρόβλημα θα έχεις αλλάξει τα πάντα δυο φορές, μην σου πω θα έχεις σταματήσει με το άθλημα. Παρε οτι σου αρέσει απο σοβαρές εταιρίες, βάλε υγρό premixed με anti corrosion άλλαζε το κάθε χρόνο και καθάριζε τα μπλοκ απο τυχόν σαβούρα και εισαι κομπλε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχεις άδικο, απλά γιατί να δώσω +12ευρώ για κάτι που ίσως στο μέλλον μου δημιουργήσει πρόβλημα;

Όταν λες από σοβαρές εταιρίες;

Μαζί σου, εγω σου είπα παρε οτι θες. Απλα να ξέρεις και το νικελ να μην εχει θα σου χαλαει κατι αλλο π.χ τα thread. Γιαυτο σου είπα μην σε πολυ νοιάζει παρε οτι θες, μέχρι να σου βγάλει πρόβλημα θα το έχεις αλλάξει.

Link to comment
Share on other sites

Κάτι άλλο, όλα τα ρακόρ είναι κατασκευασμένα από τον ίδιας ποιότητας ορείχαλκο;

Ή τα πιο ακριβά (βλ. bitspower) έχουν μεγαλύτερο ποσοστό καθαρού χαλκού;

Γιατί αν όλα είναι το ένα και το αυτό, τότε εκτός απ' το εξωτερικό φινίρισμα που υπερέχουν τα ακριβά, δεν υπάρχει άλλος λόγος αγοράς τους.

Link to comment
Share on other sites

Καλά..ψάξε βρες τώρα!

Το πρόβλημα που ανέφερα δεν αφορά κυρίως fittings αλλά adapters, sesnors κτλπ. To πρόβλημα με αυτά δεν είναι τόσο η χαμηλή ποιότητα του χαλκού αλλά το γεγονός οτι δεν έχουν μόνο χαλκό ή και ακόμα χειρότερα δεν έχουν καθόλου χαλκό!

Δεν νομίζω να πέσεις σε τέτοια περίπτωση. Τα bitspower Ευρώπη, η γνώμη μου είναι ότι δεν αξίζουν. Αυτά που λέει ο Fatalara είναι όλα πολύ καλά. Προσωπικά τα ΕΚ σαν ποιότητα θεωρώ οτι είναι λίγο καλύτερα απο τα Alphacool αν και παραπλήσιας τιμής.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.