Jump to content



Μητρική AM3+ : Chipset 990 και 970


nka

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη και χρόνια πολλά!

Υπάρχει σκέψη να αλλαχτεί η υπάρχουσα Sata2 μητρική σε σύστημα με Phenom II 965 με μια Sata3, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα η ταχύτητα του SSD. Στις "επιλογές" αρκετοί από ότι βλέπω αναφέρουν μεταξύ άλλων την

-Gigabyte GA-990FXA-UD3

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4672#ov

και την

-Gigabyte GA-970A-UD3P

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5194&kw=GA-970A-UD3P2.0#ov

Υπάρχει ουσιαστική διαφορά στα δύο διαφορετικά chipset ώστε να προτιμηθεί η μία έναντι της άλλης; Υπάρχει άλλη πρόταση για μητρική;

Το pc δεν είναι για παιχνίδια ούτε overclocking, αλλιώς θα αποτελούσε βασική επιλογή η Asus Sabertooth. Στο -όχι τόσο μακρινό- μέλλον μπορεί να αλλάξει η CPU με κάτι σε FX-83XX.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλωσήρθες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λογος να αλλάξεις μητρική για το sata3 του ssd. Και σε sata 2 που είσαι μια χαρά εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητές του, διαφορές θα δεις μόνο στα benchmarks με το σατα 3 ή αν είχες και δεύτερο ssd και αντέγραφες από τον έναν στον άλλον. Μείνε όπως είσαι λοιπόν και όταν με το καλό πας για αλλαγές, με περίπου τα ίδια χρήματα δες κάποια σοβαρή πλατφόρμα, κάτι σε i5 με h97 μητρική. Ο FX -83XX κάτω από ορισμένες συνθήκες θα είναι και υποβάθμιση σε σχέση με αυτόν που έχεις.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον @Trexx.

 

Και αν πράγματι θέλεις κάτι παραπάνω σε επιδόσεις, πάρε έναν ακόμα SSD και κάνε ένα raid0 array. Κερδίζεις και χώρο, και ταχύτητα, και τα λεφτά σου μεταφέρονται στην επόμενη πλατφόρμα σου (και αν δεν αυξηθούν οι ανάγκες σου σε χώρο, βοηθάς και τον παλιό SSD να γλυτώνει τα μισά writes).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και καλωσήρθες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λογος να αλλάξεις μητρική για το sata3 του ssd. Και σε sata 2 που είσαι μια χαρά εκμεταλλεύεσαι τις δυνατότητές του, διαφορές θα δεις μόνο στα benchmarks με το σατα 3 ή αν είχες και δεύτερο ssd και αντέγραφες από τον έναν στον άλλον. Μείνε όπως είσαι λοιπόν και όταν με το καλό πας για αλλαγές, με περίπου τα ίδια χρήματα δες κάποια σοβαρή πλατφόρμα, κάτι σε i5 με h97 μητρική. Ο FX -83XX κάτω από ορισμένες συνθήκες θα είναι και υποβάθμιση σε σχέση με αυτόν που έχεις.

καλα....  965 εχει.... δεν θα κανει υποβαθμιση αν παει σε FX832/5/70...!!  μην λεμε και ο,τι θεμε...!!  σε καμια περιπτωση...!! 

 

κατα τα αλλα, συμφωνω, οτι δεν υπαρχει κανενας σοβαρος λογος αλλαγης, ειδικα αν δεν εχεις και καποιο προβλημα..!!! 

 

αν ειναι το ψυχολογικο (SATA III), τοτε δεν μπορει να σε γιατρεψει κανεις...!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 Ο FX -83XX κάτω από ορισμένες συνθήκες θα είναι και υποβάθμιση σε σχέση με αυτόν που έχεις.

 

Δεν είναι αυτό το θέμα βασικά, αλλά σίγουρα δεν θα είχε και πολύ νόημα να μπει στη διαδικασία αλλαγής mobo με σκοπό να αλλάξει και cpu και να πάει σε FX.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι το μηχάνημα δουλεύει μια χαρά, οπότε το θέμα είναι περισσότερο "ψυχολογικό". Όπως αντιλαμβάνομαι εάν είναι να αλλάξει και η μητρική και ο επεξεργαστής τότε πιθανότατα είναι καλύτερο να εξεταστεί σοβαρά μια λύση Intel -απλά αυτοί από ότι έχω δει αλλάζουν τα socket συνεχώς (άλλη συζήτηση για άλλο νήμα αυτή).

Link to comment
Share on other sites

Sata+comparison.jpg
 
Είναι λίγο περίπλοκο το θεματάκι που θα ανοίξουμε σήμερα. Οι σκληροί δίσκοι και τα μέσα αποθήκευσης/ανάγνωσης δεδομένων αποτελούσαν και εξακολουθούν να είναι νευραλγικά για τις επιδόσεις του υπολογιστή μας. Δεδομένου οτι είμαστε σε μεταβατικό στάδιο για το νέο πρωτόκολλο ας δούμε τί έπαιζε μέχρι σήμερα και τί πρόκειται να γίνει απο εδώ και πέρα.
 





SATA+cables.jpg



SATA καλώδια



Το πρωτόκολλο SATA αντικατέστησε το παλαιότερο ΑΤΑ (γνωστό σαν EIDE) και πέραν του οτι μας απάλλαξε απο τα δύσχρηστα, μεγάλα καλώδια μας έφερε μικρότερες θύρες σύνδεσης όπως επίσης πιό γρήγορες ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων. Η θεωρητική ταχύτητα που "έπιανε" ήταν 1,5 Gbit/sec αλλά λόγω της κωδικοποίησης που χρησιμοποιούν όλοι οι SATA controllers (χονδρικά τα λέμε γιατί μετά παραγίνονται τεχνικά) η πραγματική θεωρητική ταχύτητά του ήταν 1,2 Gbit/sec. Πρακτικά για να βρούμε το πραγματικό εύρος διαμεταγωγής δεδομένων πολλαπλασιάζουμε το θεωρητικό με το 0,8.



 





SATA+portsb.JPG



Κάπως έτσι είναι οι SATA θύρες στη μητρική



Είναι εύκολο λοιπόν να δούμε οτι με το SATA2 απο 3,0 Gbit/sec θεωρητικό εύρος στην πραγματικότητα "πιάνουμε" 2,4. Αντίστοιχα το SATA3 απο 6,0 μας δίνει 4,8 Gbit/sec. Σε κάθε περίπτωση έχουμε διπλασιασμό απο τη μία γενιά στην άλλη. Θεωρητικά πάντα. Γιατί στην πράξη μπλέκουν λίγο τα πράγματα. Παίζει ρόλο η ποιότητα του μέσου αποθήκευσης/ανάγνωσης όσον αφορά τις αντίστοιχες δυνατότητές του. Τί γίνεται όμως στην πράξη;





SATA+connectors.jpg



Αριστερά SATA, δεξιά ρεύμα. Δεν μπορείς να το μπερδέψεις.



Στην πράξη έχουμε πρόβλημα με το SATA2 μόνο αν έχουμε κάποια συστοιχία δίσκων σε RAID ή αν θα βάλουμε κάποιον απο τους πολύ καινούριους SSD δίσκους που εκμεταλλεύονται όλο το εύρος της σύνδεσης. Στη δεύτερη περίπτωση παίζει ρόλο και ο controller που έχει ο δίσκος πέρα απο το πρωτόκολλο που χρησιμοποιεί για τη σύνδεσή του (SATA2 ή SATA3) γιατί αν είναι κάποιος κατηγορίας "μάπα" πάλι δεν πιάνει τις μέγιστες ταχύτητες. Άρα δεν μπορώ να πω οτι είναι κάτι άμεσα αναγκαίο σε έναν μέσο χρήστη. Σίγουρα αν το υποστηρίζει πλήρως η μητρική σας να προτιμήσετε έναν SATA3 δίσκο. Επίσης, αν έχετε σκοπό να αναβαθμιστείτε σύντομα, αγοράστε μία μητρική με αντίστοιχο controller και δίσκο. Θα "μπουκώσει" το σύστημα μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις λοιπόν. Άρα πού καταλήγουμε;

Πηγαίνουμε στο SATA3 για 5 λόγους :
sata3+logo.jpg
1) Έχουμε ήδη μητρική με SATA3 controller
2) Θα κάνουμε αναβάθμιση σύντομα και άρα δεν αξίζει να επενδύσουμε σε παλαιότερο πρωτόκολλο.
3) Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα κάποιον απο τους γρήγορους SSD.
4) Χρησιμοποιούμε συστοιχία RAID.
5) Είμαστε ψώνια.

Δική σας η επιλογή επομένως ανάλογα με το τί σας συμφέρει.

 

 

 

Το άρθρο γράφτηκε από το olagiatopc.blogspot.gr

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

polydore, ναι μεν υπαρχουν διαφορες απο SATA2 σε SATA3, σαφεστατα.  

 

ομως, αλλο πραγμα να λες οτι πας απο IDE σε SATA, οπου εκει θα δεις πραγματικα διαφορα, και αλλο πραγμα να πας απο SATA 2 σε 3.

 

εκει, αν και οι θεωρητικες, αλλα και οι πραγματικες ταχυτητες, οντως ειναι μεγαλυτερες, στην πραξη, στην καθημερινοτητα σου, δεν θα καταλαβεις πολλα πραγματα. το μονο που θα καταλαβεις (ΑΝ το καταλαβεις...!! ) ειναι τα πολυ μεγαλα αρχεια να μεταφερονται πιο γρηγορα, απο τον ενα δισκο στον αλλο...!!!

 

κατα τα αλλα, αυτο που κανει τη διαφορα αποκρισης ενος συστηματος ειναι το Access Time του δισκου.  αυτη την αισθηση, ΜΟΝΟ απο τους SSD, μπορεις να την καταλαβεις..!!!   αυτο ειναι που κανει την πραγματικη διαφορα..!!  

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τη συμβολή όλων σας στη συζήτηση.

Το σύστημα αυτό το έχω ήδη 3 περίπου χρόνια και σκεφτόμουν ότι είναι καιρός για μια αναβάθμιση, όχι όμως επειδή υπάρχει πραγματικός λόγος. Το λειτουργικό τρέχει ήδη σε SSD. Από ότι καταλαβαίνω, από μια αλλαγή σε μητρική τα οφέλη δεν θα είναι σημαντικά.

Θα ήταν διαφορετικά εάν η τοποθέτηση ενός FX-83XX (έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο) επέφερε κάποια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον 965 -κάτι που από ότι αντιλαμβάνομαι δεν ισχύει. Επίσης δεν θα χαρακτήριζα φθηνούς τους εν λόγω FX (πχ ο 8350 πλησιάζει πολύ την τιμή ενός i5).

 

Αυτή τη στιγμή, δεδομένου και του γεγονότος ότι εάν μπω στη διαδικασία θα κάνω εγκατάσταση από την αρχή, τείνω να προσανατολιστώ στο να κρατήσω το σύστημα όπως είναι, ή να πάω σε i5 με Η97/Z97 για πιο αξιόλογη βελτίωση των επιδόσεων. Στην περίπτωση που η ζυγαριά αρχίσει να γέρνει προς τη λύση Intel θα ανοίξω νέο θέμα γιατί δεν είμαι πολύ ενημερωμένος για τα εν λόγω socket.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

επειδη -φανταζομαι- εχω αρκετα παρομοιο συστημα (εστω και στο περιπου) με το δικο σου (μιλαω για το HTPC μου..), ξερω τις δυνατοτητες του..!

(μην βλεπεις ...Χ3 720, ξεκλειδωμενος σε 4πυρηνος ειναι, και παει ανετα μεχρι 3,4ghz..!)

 

ο μονος λογος που θα το αλλαζα, στη θεση σου, θα ηταν αν σε εκαιγε -πολυ ομως..- το θεμα gaming...! ΜΟΝΟ για αυτο..! 

 

γενικοτερα, παντως, αφου εχεις ενα συστημα που σε ικανοποιει ακομη, εγω θα κρατιομουνα και το.... 2015......!!!

Έγινε επεξεργασία από cabdik
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.