Jump to content



Συζήτηση για gaming rig


Recommended Posts

Καλησπέρα παίδες,πήρα την απόφαση να απευθυνθώ και σε forums γιατί μόνος μου να το υπεραναλύω καθημερινά πιστεύω θα με καταστρέψει.
το περασμένο καλοκαίρι έδωσα πανελλήνιες,πέρασα σε σχολή που ήθελα και πήρα απόφαση επιτέλους να φτιάξω ένα pc κομμάτι κομμάτι,το πρώτο δικό μου pc,το πρώτο σοβαρό pc που θα έχω στην κατοχή μου,μετά απο χρόνια μάχης με μέτρια προς κακά (για gaming) desktops.
Τα χρήματα που μπορώ να διαθέσω δεν είναι συγκεκριμένα διότι τα κομμάτια που έχω σκεφτεί να αγοράσω,μπορεί να τα αγοράσω απο την cosmodata της γειτονιάς μου μέχρι Ebay/Newegg κλπ. εξαρτώνται επίσης και απο αυτά που θα ακούσω και εδώ,σίγουρα είναι μεταξύ 1200-1500 ευρά.  
Η κύρια και μοναδική χρήση του pc θα είναι το gaming.
Μετά απο εξονυχιστική έρευνα 3 μηνών (κάθε μέρα) έχω κατασταλάξει σε ενα rig το οποίο κάποιοι ίσως το χαρακτηρίσουν overkill αλλά δεν προορίζεται για αναβάθμιση σε ένα διάστημα 3-4 χρόνων.
Επίσης για κάποια κομμάτια είμαι σε δίλημμα οπότε θέλω γνώμες.
Ξεκινάω.

CPU : i7 4790k (ελλάδα ή newegg)
MΟΒΟ : Asus Z97 Deluxe (ελλάδα) ή Asus VII Formula (newegg)  (πρώτο δίλημμα)
GPU : Sapphire R9 290x Tri-X OC ή Asus GTX 970 Strix (μεγαλύτερο δίλημμα,αμφότερες απο newegg)
Case : Corsair Obsidian 750d
RAM : G.Skill Trident X Series 2x8G 2666 (newegg)
HDD : Western Digital Black Series 2TB (newegg)
SSD : Samsung 850 EVO 250G
PSU : εδώ θέλω βοήθεια δεν έχω ιδέα πραγματικά,οπότε ας μην κάνω καμιά μπούρδα
Cooling : Έκλινα προς την Hyper 212 Evo που είναι τίμια,αλλά επίσης θέλω γνώμες

Ευχαριστώ παίδες προκαταβολικά.

 

Link to comment
Share on other sites

Αν προοριζεται μονο για gaming τοτε ναι αρκετα κομματια ειναι overkill. Συγκεκριμενα cpu και mobo. Ανετα μπορεις να παιξεις και με πιο φτηνα cpu-mobo χωρις να θυσιαζεις ΚΑΘΟΛΟΥ ουτε επιδοσεις ουτε και αντοχη στο χρονο. Σ ενδιαφερει να κανεις αλλαγες σ αυτα τα δυο η θελεις να τα παρεις απλα για ψυχολογικους λογους για να αισθανεσαι πιο ασφαλης;

Psu: οι απαιτηαεις των συγχρονων parts σε ρευμα ειναι αρκετα μικρες. Ενα συστημα σαν το παραπανω πολυ δυσκολα θα ξεπερασει σε καταναλωση τα 400 watt ακομα και αν γινει oc. Επομενως ενα τροφοδοτικο 550-650 watt θα σε καλυψει πληρως απλα κοιτα να ειναι καποιο ποιοτικο. Superflower, seasonic, corsair ax-i series, coolermaster v series, και καποιες σειρες b-quiet ειναι οι καλυτερες που κυκλοφορουν στην αγορα οποτε δες κατι απο αυτες στα watt που σου ειπα.

Cpu cooler: προσωπικα ειμαι της αποψης οτι αν δε γινει oc τοτε δεν χρειαζεσαι αλλη ψυχτρα. Αν ομως εσυ θες να βαλεις οπωσδηποτε, τοτε αυτη που εχεις δει ειναι οντως πολυ τιμια και πολυ οικινομικη. Μπορεις να πας και σε καποιες ανωτερες απο αποψη ποιοτητας αλλα ειναι και πιο ακριβες. Δες noctua, cryorig (κορυφαιες και οι δυο) αλλα και scythe η και bquiet.

Τωρα στο θεμα της καρτας γραφικων... Αν ξεκινησουμε να συζηταμε για το ποια απο τις δυο που εχεις δει ειναι καλυτερη, παλι θα ξεκινησει πολεμος!! :-P . Πολυ καλες και οι δυο αλλα αν πας σε 970 προτιμησε καποια αλλη απο την asus. Gigabyte η Msi συγκεκριμενα. Απο οθονη; τι παιζει; εχεις ηδη οθονη η θα παρεις τωρα;

Έγινε επεξεργασία από giorgos2187
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διευκρίνισε ποιά οθόνη έχεις, αν σκοπεύεις να την αλλάξεις και για ποιά άλλη χρήση προορίζεται πλην gaming. Αν προορίζεται. Είσαι σίγουρος ότι μπορείς να ψωνίσεις από newegg χωρίς να πληρώσεις τελωνείο;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σαν συμπλήρωμα να πω οτι εαν gaming  pc αγοράζετε είτε βάση αναγκών (θέλουμε δεν θέλουμε υπερκοστολογημένα είναι και η αξία πέφτει γρήγορα αρα πρέπει να βλέπουμε την πραγματική χρήση )

 

είτε βάση  κολλήματος (ας πετάξουμε λεφτά αρκεί να έχουμε καλό  εργαλείο    " γιατί ετσι"  ή γιατί νομίζουμε οτι τα αξίζει )

 

Πρόσεξε τι λεφτά θα  "πετάξεις "

 

Στα δικά μου μάτια δεν υπάρχει το "καλύτερο= ακριβότερο" στα pc ,

 

Αν μου επιτρέπετε  το να ασχοληθείς με OC απαιτεί  να το θέλεις  σαν hobby , θέλει διάβασμα  για να καταλάβεις την δομή και τι πειράζεις ,  θέλει να  τεστάρεις σε βάθος χρόνου και να μάθεις  .Για μένα βρίσκεις πρώτα ενα παλιό σύστημα και πειραματίζεσαι καθώς να κάνεις ενα "βήμα-βήμα" OC   δεν έχει νόημα νομίζω .

 

Το λέω  σαν άνθρωπος που δεν εχω pushαρει το μηχανιμα μου καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος βάση χρήσης  

Link to comment
Share on other sites

Σε 1,5 γραμμη ο Trexx εβγαλε το ζουμι της υποθεσης. :p 

 

 Ο 4790k για gaming αποκλειστικα, δε ξερω αν εχει νοημα, αλλα επειδη δε ξερουμε και μακροπροθεσμα τι απαιτησεις μπορει να εχουν τα παιχνιδια (οπως HT ενεργο για καλυτερες επιδοσεις -ηδη το GTA V το εκμεταλλευεται) , τοτε πιστευω οτι εαν τα διαθετεις, τα δινεις. 

 

Μητρικη θα σου ελεγα να παρεις την φτηνοτερη Ζ97 που θα βρεις. 

 

Καρτα γραφικων , οποια και να παρεις απο τις 2 νομιζω εισαι κομπλε. Κακη εποχη για υπολογιστη παντως γιατι ακριβηναν αρκετα καποια κομματια, οπως οι καρτες γραφικων , αλλα και τι να κανεις;;; (εκτος απο υπομονη και να περιμενεις)

 

Ram 8gb ειναι αρκετη θαρρω, οποια και να βαλεις , στα 2133-2400 (δε θα δεις διαφορες στο gaming προς το παρον). Το maximum σε χρηση που εχω δει ειναι 5 gb στο GTA V και αυτο νομιζω οτι οφειλεται σε καποιο θεμα memory leak ή κατι τετοιο. 

Εαν ομως ισχυει αυτο που ειπα στην αρχη για τον επεξεργαστη, τοτε ισχυει κατι παρομοιο και για τη μνημη.  Αν θες κατι περισσοτερο απο gaming (editing, rendering κλπ) , πας στο combo i7+16gb και εισαι νομιζω υπερκαλυμμενος. Ενω εαν ανοιγεις το pc και τρεχεις ενα browser και μετα παιζεις ενα game, εισαι καλυμενος με ενα i5 + 8gb χωρις να ανησυχεις για τουλαχιστον μια 3ετια κατα τη γνωμη μου.

 

Κουτι. Ειναι σιγουρα προσωπικο taste το κουτι. Για μενα η corsair εχει πολυ μετρια κουτια για τα λεφτα που ζηταει. Αλλα ειναι και τελειως υποκειμενικο αυτο. Το corsair 300R που εχω βγηκε καλο , αν και με αρκετα θεματα κατασκευαστικα (το πλαινο που εχει το παραθυρο ειναι ενα χαλι μαυρο και στραβωνει πιο ευκολα και απο το καλαμακι-και το κουτι εκανε 85€ ετσι; Ενω του κουλερμαστερ των 45€ δεν εχει τετοια θεματα). Βεβαια ειχε καλουτσικο χωρο για cable management (στριμοκωλα λιγο) αλλα αυτο που διαλεγεις εχει σιγουρα περισσοτερο και ειναι πολυ καλο, αλλα και πολυ ακριβο. 

 

Για τους σκληρους συμφωνω απολυτα. 

 

Τροφοδοτικο παρε το 650W TS series της XFX ή καποιο be quiet ή superflower στα ιδια watt (και πολλα watt λεω - εξαρταται αν θα ασχοληθεις με oc- εαν παρεις k επεξεργαστη- αλλα και παλι ειναι αρκετα). 

 

Εαν πας για νεα οθονη: Για μενα αρχιζει και περναει το "sweet spot " των 1080p. Κατι σε 1440p ισως να ειναι πιο νορμαλ, δεδομενου οτι θα κανεις ενα ισχυρο gaming rig, δε θα εχεις προβλημα σε αυτη την αναλυση. Οχι οτι ειναι κακη επιλογη (σαφως οικονομικοτερη) καποια οθονη στα 1080p, απλως η επιλογη οθονης χρειαζεται αρκετο ψαξιμο. 

 

Ψυκτρα: Μια καλη αεροψυξη αρκει. Η 212 ειναι καλη , αλλα την εχω στο 2ο pc και δεν θα την ελεγες και την πιο ησυχη ψυκτρα που κυκλοφορει. Καλη παρολα αυτα.

 

Στην τελικη, εφοσον το ποσο που μπορεις να διαθεσεις δεν ειναι 100% συγκεκριμενο , αν πιστευεις πως ειναι ασφαλεστερο να παρεις το (θεωρητικα) καλυτερο, το κανεις και εισαι μια χαρα. Αλλα παραπανω καποιος ειπε οτι μπορει ετσι να "πετας" και λεφτα. Το πορτοφολι ειναι δικο σου, το θεμα ειναι οτι μπορεις να κανεις και οικονομια σε αρκετα εξαρτηματα και να τα επενδυσεις (για μενα ) στην καρτα γραφικων. 

Πχ δινεις 250€ για μητρικη. Τη δουλεια την κανεις και με μια των 120€ πχ. -130€ απο δω. Παιρνεις i5 4690k , και γλιτωνεις αλλα 100€.  Συνολο 230€. Δε λεω απο αλλα να κοψεις,ουτε μνημη ουτε κουτι. Αυτα μονο αν κοψεις, βαζεις gtx 980 στο μηχανημα... Αλλα και παλι ισως να ειναι υπερβολη και αυτο που λεω

 

ΥΓ: Δες πολυ προσεκτικα αν στελνει το newegg με ασφαλεια, μη σου βγει ο κουκος αηδονι με τα τελωνεια.

 

Η αποφαση ειναι δικη σου! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από μένα,

 

επειδή είχα και εγώ τα ίδια διλήμματα πρόσφατα είπα να γράψω και εγώ την εμπειρία μου μήπως σε βοηθήσω :p

 

το budget μου ήταν 1100 - 1300 περίπου χωρίς οθόνες περιφερειακά κλπ, τα parts αγοράστηκαν από φυσικά καταστήματα και το σύστημα συναρμολογήθηκε από εμένα. θα μπορούσα να είχα εξοικονομήσει γύρω στα 100 ευρώ εαν έκανα παραγγελίες από internet αλλά είχα θέμα με διαθεσιμότητες σε διάφορα κομμάτια και επειδή βιαζόμουνα δεν το έκανα. 

Έφτιαξα λοιπόν το παρακάτω pc με 1250 ευρώ:

 

CPU: Intel i5-4690K - Υπάρχει σκέψη για O/C στο μέλλον, γενικά εκτός από gaming, internet εφαρμογές γραφείου κλπ δεν τρέχω κάτι απαιτητικό για να χρειαστώ i7

CPU: Cooler: CPU Box - Όταν και εάν ξεκινήσει το O/C θα αλλάξω την ψήκτρα

MB: Asus Z97-A - Μου φάνηκαν πολύ χρήσιμα τα features της συγκεκριμένης, ειδικά σε περίπτωση μελλοντικού O/C

HDD: WD Caviar Black 1TB - Ίσως να έπρεπε να πάω σε μεγαλύτερη χωρητικότητα

SSD: Corsair Force Series LS 120GB - Υπέρ αρκετά GB για OS και διάφορα apps

RAM: Corsair Vengeance 8GB (2x4GB) - Στην αρχή σκεφτόμουν για 16 αλλά τελικά έκρινα ότι ήταν αρκετά τα 8

GPU: Asus GeForce GTX 970 STRIX - Απλά τα πράγματα εδώ, η 980 ξέφευγε σε budget και τη θεώρησα τρελό overkill

PSU: Corsair RM 650W έψαχνα ένα ποιοτικό τροφοδοτικό modular για να το κρατήσω αρκετό καιρό. αυτή η λίστα μπορεί να σε βοηθήσει: http://www.tomshardware.co.uk/forum/id-2547993/psu-tier-list.html

CASE: Corsair Carbide 200R εδώ είχα πρόβλημα καθώς ήθελα ένα κουτί με συγκεκριμένες διαστάσεις (κυρίως ύψος) αφού εκεί που ήθελα να το βάλω είχα θέμα..οπότε έψαχνα κάτι ποιοτικό και ταυτόχρονα "ήσυχο" στο μάτι χωρίς πολλά πολλά..οπότε πήγα αναγκαστικά σε αυτό που όμως δε το μετανιώνω καθόλου!

DVD: Samsung DVD-RW

 

 

Συνολικά ήθελα ένα δυνατό σύστημα αλλά να είναι όσο το δυνατό future proof, τουλάχιστον για τη χρήση που το θέλω εγώ (1080p gaming κλπ) καθώς δε ξέρω αν θα έχω την οικονομική δυνατότητα να κάνω συχνές αναβαθμίσεις. Επίσης ήμουν μέχρι πρότινος με ένα laptot acer του 2008 - 2009 με σημαντικές παραχωρήσεις οπότε είχα και τα ψυχολογικά μου.

Επειδή και εγώ το έψαχνα πολύ και μελέτησα αρκετά, το πιο σημαντικό είναι να καθορίσεις ακριβώς τη χρήση για την οποία θέλεις το μηχάνημα και οι απαντήσεις θα έρθουν σιγά σιγά μόνες τους :)

Καλές αγορές

Link to comment
Share on other sites

Έχει αστοχίες η παραπάνω σύνθεση. Δεν θα την πρότεινα προσωπικά.

 

Προφανώς και θα έχει αστοχίες, καθώς υπήρχαν περιορισμοί (διαθεσιμότητα parts, budget, πιεστικό timeline). δε του πρότεινα να κάνει το ίδιο απλά έγραψα την προσωπική μου "περιπέτεια" με το θέμα :p

 

/offtopic

τι θα άλλαζες με δεδομένα όλα τα παραπάνω?

Link to comment
Share on other sites

Το future proof δεν σώνεται από τη δυνατότητα overclocking, ειδικά όταν με τα ίδια χρήματα για cpu-mobo μπορούσες να πάρεις i7 4790 και μια H97 μητρική. Στην ουσία πλήρωσες μια μελλοντική δυνατότητα (και υπό προϋποθέσεις μάλιστα) ενώ θα μπορούσες να πάρεις μια ...πραγματικότητα. Ο black hdd είναι πεταμένα λεφτά και η διαφορά που έχει με τον blue θα μπορούσε να πάει σε διπλάσιας χωρητικότητας ssd.  Δεν είναι κακό το μηχάνημα, το αντίθετο. Απλά με τα ίδια λεφτά θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το future proof δεν σώνεται από τη δυνατότητα overclocking, ειδικά όταν με τα ίδια χρήματα για cpu-mobo μπορούσες να πάρεις i7 4790 και μια H97 μητρική. Στην ουσία πλήρωσες μια μελλοντική δυνατότητα (και υπό προϋποθέσεις μάλιστα) ενώ θα μπορούσες να πάρεις μια ...πραγματικότητα. Ο black hdd είναι πεταμένα λεφτά και η διαφορά που έχει με τον blue θα μπορούσε να πάει σε διπλάσιας χωρητικότητας ssd.  Δεν είναι κακό το μηχάνημα, το αντίθετο. Απλά με τα ίδια λεφτά θα μπορούσε να γίνει ακόμα καλύτερο.

 

το δίλημμα i7 + φθηνότερη πλατφόρμα/chipset vs καλή mobo με ξεκλείδωτο CPU το είχα και εγώ, τελικά διάλεξα το 2ο (θυμόμουν τα παλιά που έκανα OC με jumperakia :p). Για το δίσκο το σκεφτόμουν και εγώ αλλά τελικά κατέληξα ότι 120gb είναι αρκετά για OS και εφαρμογές (για μένα πάντα) και στο μέλλον μπορεί να πάρω κάποιον μεγαλύτερο SSD (>500gb) για πιο απαιτητικά / βαριά games.

Link to comment
Share on other sites

Τροφοδοτικό :

Super Flower Golden Green HX 650W ή αν θέλεις full modular της ίδιας εταιρείας το Leadex. Aν η διαφορά στην τιμή είναι στα 10€ με τα αντίστοιχα 750W

τότε πάρε το 750.

 

Για την μνήμη να μείνει στα 16gb αλλά σε χαμηλότερη συχνότητα, για παράδειγμα οι ίδιες που επέλεξε ο TS στα 2400Mhz έχουν 40€ διαφορά.

Για τα GB που αναφέρω (για παράδειγμα  με gtx 970 παίζοντας gtaV έμεινα από μνήμη) θα είναι οριακά σε περίπτωση που παράλληλα

έχει από πίσω έναν chrome ανοιχτό ή κάποια άλλη εφαρμογή. 

(σ'εμένα έβγαλε μήνυμα ότι έμεινα από μνήμη του συστήματος 2-3 φορές, όταν έτρεχα το chrome με 2-3 καρτέλες, τώρα με τα 16gb

δεν έχω θέμα) 

Έγινε επεξεργασία από idonthave
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς σορρυ για την αργοπορημένη απάντηση μάγκες,και ευχαριστώ πολύ πραγματικά γιατί όπως είπα και πριν 3 μήνες τώρα έχω κάψει το κεφάλι μου.
Για να σας βοηθήσω να με βοηθήσετε η οθόνη μου είναι μια Changhong η οποία σηκώνει 1080p οπότε προς τα εκεί κινούμαι.


Τώρα σόι αν είναι αυτή η οθόνη ή όχι δεν θα σας πω ψέμματα ειλικρινά δεν ξέρω,με οθόνες δεν έχω ψαχτεί καθόλου

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.