Jump to content



Μαύρο ψυγείο -> χαμηλότερες θερμοκρασίες


tunerakos

Recommended Posts

Λοιπόν παίδες σήμερα είδα ένα βίντεο στο youtube που δείχνει ότι ένα ψυγείο που είναι μαύρο διαχέει καλύτερα τη θερμότητα. Σκέφτομαι λοιπόν να βάψω μαύρο το ψυγείο που έχω από την υδρόψυξη μου... (Είναι μια αρχαία Thermaltake Big Water 745) και να δω διαφορές. Επειδή γενικά το ψυγείο βρίσκεται έξω από το κουτί και το έχω πάντα με απενεργοποιημένα ανεμιστήρια φαντάζομαι ότι θα μου κάνει διαφορά.

 

Τι λέτε και εσείς? Δείτε και το σχετικό βίντεο...

 

 

(Επίσης off topic, για αυτή την υδρόψυξη τι να επιλέξω? d5 vario από ek ή ek-dcp 2.2?)

Link to comment
Share on other sites

Έτσι ακριβώς όπως το είδες είναι!

Αλλά πρέπει να πάρεις αρκετά πράγματα υπόψη σου, όπως ας πούμε ότι το intercooler στο video έχει μέσα υπέρθερμο αέρα και όχι χλιαρό νερό!

Από ένα ψυγείο που έχει νερό με θερμοκρασία καμιά 20 βαθμούς πάνω από αυτή του περιβάλλοντος, μη περιμένεις και τίποτε συγκλονιστικές διαφορές.

Επίσης το ψυγείο σου είναι "άσπρο" μόνο στα πτερύγια, το υπόλοιπο είναι ήδη μαύρο!

Τρίτο και σημαντικότερο, οι σωλήνες του δικού σου ψυγείο δεν έρχονται μέχρι έξω όπως σε αυτό του video οπότε το μόνο που θα βαφτεί ουσιαστικά μαύρο και θα κάνει κάποια διαφορά θα είναι οι ακμές των πτερυγίων.

Οπότε άμα τα κάνεις όλα αυτά σούμα, το μόνο "πρακτικό" κίνητρο είναι η αισθητική !

Επιπλέον αυτών η μπογιά αποτελεί ένα πρόσθετο μονωτικό στρώμα!

Ο τρόπος για πετύχεις καλή θερμική εκπομπή είναι τα πτερύγια να είναι χημικά κατεργασμένα για να έχουν τραχεία επιφάνεια, και σκούρο χρώμα που το πετυχαίνουν με χημικό τρόπο επίσης χωρίς να προσθέτουν στρώμα βαφής.

 

Το μαύρο χρώμα έχει πολύ μεγάλη σημασία όπου η μόνη κυκλοφορία αέρα που υπάρχει είναι η φυσική, όπου υπάρχει εξαναγκασμένη κυκλοφορία αέρα (ανεμιστήρες) το χρώμα δεν παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά παρ' όλα αυτά οι εταιρίες θέλοντας να αξιοποιήσουν ακόμα και αυτό το λίγο χρησιμοποιούν "μαύρα" ψυγεία, εκτός και αν συντρέχει άλλος λόγος που υπερτερεί του ούτως η άλλως μικρού πλεονεκτήματος (μιλάω πάντα για εξαναγκασμένο airflow) που δίνει το μαύρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το intercooler του video ! :)

 

Ο λόγος για όλα αυτά είναι ότι ανάμεσα στα πτερύγια όταν δεν κυκλοφορεί ο αέρας, η ακτινοβολία του ενός πτερυγίου απορροφάται από το αμέσως γειτονικό του, όποτε μόνο η πολύ εξωτερική πλευρά των πτερυγίων ευρίσκεται σε φυσικό ανοδικό ρεύμα αέρα, όπου μετράει το χρώμα !

Έτσι θα δεις ότι όλες οι ψύκτρες παθητικής ψύξης για ηλεκτρονικά ισχύος -οι σοβαρές δηλαδή!- αυστηρώς και δια ροπάλου ( :) ) είναι ανοδιωμένες σε μαύρη ματ απόχρωση !

 

Δες εδώ συμπυκνωμένα την άποψη μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής ψυκτρών:

 

http://www.aavid.com/product-group/extrusions-na/anodize

 

Καλή συνέχεια! :)

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστική σου απάντηση seafalco. Ο μόνος λόγος που το σκεφτόμουν ήταν διότι συνήθως τα έχω απενεργοποιημένα τα ανεμιστήρια στα ψυγεία. Ο 3570 που έχω (ακλοκαριστος) δεν ανεβάζει πάνω από 45 βαθμούς σε απλή χρήση (τύπου browsing / video playback / office) οπότε και δεν υπάρχει λόγος να κάνουν φασαρία οι ανεμιστήρες. Έτσι σκέφτηκα ότι άμα έβαφα τα πτερύγια του ψυγείου μαύρα θα κέρδιζα κάτι. Βέβαια είναι και αυτό που λες με το πόσο πιο θερμός είναι ο αέρας που έχει το intercooler από το χλιαρό νερό. Άρα μπορεί και να μην αξίζει. Θα το σκεφτώ και μπορεί να κάνω μια απόπειρα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τι προσανατολισμό έχεις στo radiator?

Αν το έχεις κατά κύριο λόγο με τους ανεμιστήρες αδρανείς, ίσως να κερδίσεις κάτι αν το βάλεις οριζόντια, (σαν να το έχεις στην οροφή ενός κουτιού)

ο ζεστός αέρας που θα ανεβαίνει ανάμεσα στα πτερύγια, θα αναπληρώνεται από δροσερό.

Μην περιμένεις βέβαια κάτι εντυπωσιακό, αλλά κάτι θα κάνει και χωρίς καμία άλλη παρέμβαση! :)

Link to comment
Share on other sites

Το radiator είναι όρθιο (δηλαδή η μακριά του πλευρά είναι κάθετη στο έδαφος και στηρίζεται στη μικρή πλευρά με κάποια στηρίγματα). Το έχω έτσι για εξοικονόμηση χώρου καθώς από τη στιγμή που το έχω έξω από το κουτί δεν θέλω να πιάνει πολύ χώρο. Θα μπορούσα να το τοποθετήσω όπως λες απλά πρέπει να το πιάσω με κάποιο τρόπο στο γραφείο. Θα κάνω μια απόπειρα να σκεφτώ πως θα γίνει το σκηνικό. Προς το παρόν περιμένω να έρθει η d5 vario που έχω παραγγείλει μιας και η παλιά αντλία τα έφτυσε. Θα ποστάρω νέα αν το βάψω και θα σας πω διαφορές.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.