Jump to content



Μικρό,οικονομικό,απλό και 10 βαθμοί κελσίου λιγότεροι


schumifer1442169067

Recommended Posts

Εδώ και καιρό είχα κόψει ένα μικρό κομμάτι από την πλάτη του γυμνού κουτιού μου(βάση μητρικής) ,στην περιοχή του επεξεργαστή γιατί

πίστευα ότι αφού ζεσταίνεται και η περιοχή κάτω από τον επεξεργαστή ,δε θα μπορούσε να είναι κακό να διώξω λίγη ακόμη

θερμότητα. Η άποψη αυτή βρήκε και θετική και αρνητική ανταπόκριση. Στη δεύτερη μεριά ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι απλά έτσι κοροϊδεύουμε το θερμίστορα .Υπήρξε όμως αναφορά χρήστη που επιβεβαίωσε ότι κατάφερε να ανεβάσει το max winblows post του τοποθετώντας ένα ανεμιστηράκι εκεί πίσω...Επειδή ίσως η αλήθεια να είναι στη μέση ,χτες αποφάσισα να παίξω λιγάκι. Έτσι για να δω αν ήταν ζεστό ,ή τσουρουφλιστό το πίσω μέρος της μητρικής στο επίπεδο του επεξεργαστή ,έβαλα το δείκτη και το μέσο ,στη περιοχή την ελεύθερη από pins.

Link to comment
Share on other sites

Λίγα δευτερόλεπτα μετά αποφάσισα ότι ήταν αρκετά ζεστό (αουτςςςςς) .Γυρνώντας το βλέμμα μου στην οθόνη πρόσεξα ένα σκαμπανέβασμα της CpuTemp από 50->49 (toast) .Έχει πλάκα σκέφτηκα ,και ξαναέβαλα τα δάχτυλα ,πιέζοντας λίγο παραπάνω και κοιτώντας ταυτόχρονα τις θερμοκρασίες .Λίγα δεύτερα μετα είδα 48 ...47 βαθμούς κελσίου αλλά ή θερμοκρασία άρχιζε πάλι να ανεβαίνει μόλις έβγαλα τα δάχτυλα-τι πιο φυσιολογικό?!

Ώραία λέω ,τώρα πώς κολλάμε ανεμιστηράκι εκεί πίσω? Μέχρι να σκεφτώ τρόπο πρόσεξα τα ψυκτράκια που είχα πάρει για τις μνήμες της κάρτας γραφικών .Είχα ήδη κόψει ένα από αυτά στα τέσσερα και είχα βάλει τα χαλκουδίνια πάνω σε 4 μοσφετάκια-όσοι έχουν της ASUS A7v880 ξέρουν πόσο μικρά είναι. "....Χμμμ, μικρούλια είναι αυτά λες να χωράνε???..." Ένα λεπτάκι μετά είχα κολλήσει δύο κοιτώντας τις θερμοκρασίες. Τρέλα ,..., τα δροσερά λόγω περιβάλλοντος ψυκτράκια μού χαρίσανε ένα 45 με 46 ...Λίγα δεύτερα μετά τη χαρά η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε στους 49...

Link to comment
Share on other sites

Είχα ακούσει ότι σκέτα ψυκτράκια χωρίς ροή αέρα μπορούσαν να έχουν μέχρι και χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι χωρίς.

Ο ανεμιστήρας ήταν πλέον απαραίτητος και παρά το προχωρημένο της ώρας ,ο Μορφέας συμφώνησε να μου δώσει λίγα λεπτά για να τελειώσω τη σκέψη μου. Το μαμίσιο της ΑΜΔ ήταν ότι έπρεπε, τα τρία καλωδιάκια με το βίσμα φωτογραφήθηκαν για μελλοντική ανάγκη-λέγε με RMA cpu

Τα 2 άλλα καλωδιάκια καρφώθηκαν σε μόλεξ που ήταν διαθέσιμο από το εξωτερικό τροφοδοτικό (11 βολτ).

Για την ιστορία να αναφέρω ότι τη στιγμή που γίνονται όλα αυτά είμαι με έναν ρευματοφάγο T-Bred B 2000+ με 171 fsb και 1.80 από ΒΙΟΣ (1.86 από Hardware Sensors Monitor και Asus Probe,κάπου εκεί είναι και το πολύμετρο).To ρεύμα το είχα ανεβάσει μόνο προσωρινά.Κανονικά το έχω 1.75 ΒΙΟΣ 1.80 Μονιτορ.

Τα αποτελέσματα λοιπόν έχουν ως εξής.

Μετά από μία ώρα τοστ η θερμοκρασία μου έπεσε από 50 σε 34 βαθμούς κελσίου.......

Το αν αυτοί οι 15 βαθμοί είναι 100% εκμεταλλεύσιμοι και μετουσιώνονται σε υπερχρονισμό δεν μπορώ να ξέρω λόγω του συστήματός μου. Πάντως σίγουρα είναι κάτι

post-112-1442173895,4633_thumb.jpg

post-112-1442173895,6264_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εχω την εντυπωση οτι οσο και να μην ειναι 100% εκμεταλευσιμοι, σιγουρα πρεπει να δημιουργουν νεα δεδομενα για O/C. Προκειται για μια πολυ εξυπνη ιδεα η οποια πιστευω οτι ακομα χρειαζεται αρκετο ψαξιμο προκειμενου να δουμε τελικα ακριβως αυτο, δηλαδη τι μπορει να μας αποφερει αφου σε θεωρητικο τουλαχιστον επιπεδο φαινεται να προκαλει σπουδαια πτωση της θερμοκρασιας...

Link to comment
Share on other sites

Δοκιμασες να ακουμπησεις την ψυκτρα του cpu πριν και μετα? Δηλαδη αν κραταγες μια βαση δεδομενων για τον cpu οχι για το τι γινεται πισω του! Αν οντως η θερμοκρασια ειναι 30 και κατι τοτε οταν ακουμπας την ψυκτρα της cpu θα ειναι καπου κοντα στη θερμοκρασια του χεριου σου :D! Περιμενουμε νεοτερα !

Link to comment
Share on other sites

Ισως κάνω και λάθος,αλλά....

Το μόνο που καταφέρνεις να κάνεις στη συγκεκριμένη περίπτωση...είναι να ρίχνεις τη θερμοκρασία του αισθητήρα μέτρησης και τίποτε παραπάνω.

Οπότε στην πράξη παίρνεις λανθασμένη ένδειξη θερμοκρασίας της cpu.

Αν ήταν πραγματική η μείωση της θερμοκρασίας σε αυτά τα μεγέθη που αναφέρεις (από 49 στους 34)...θα είχες εμφανή βελτίωση σε υπερχρονισμό.

Link to comment
Share on other sites

ρίχνεις τη θερμοκρασία του αισθητήρα μέτρησης και τίποτε παραπάνω.

Και εγω αυτο πιστευω..

Δοκιμασε να διαβασεις την θερμοκρασια και απο τον σενσορα της μητρικης και απο την θερμικη διοδο του cpu.(αν το υποστηριζει η μοβο και μεσω του mbm)

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η συζήτηση όπως είπα έχει ξαναγίνει για το πόσο κοροϊδεύουμε τον θερμίστορα ή όχι.Κάποιο παιδί είχε αναφέρει ότι δεν είναι εύκολο να τον επηρεάσουμε καθότι δεν βρίσκεται στης πίσω επιφάνεια της μητρικής-κάτοι έλεγε περί στρωμάτων δεν τα θυμάμαι ακριβώς.

Δεν μπορώ να το δω εγώ το πόσο κερδίζω έτσι σε υπερχρονισμό γιατί αν κι έχω καλές θερμοκρασίες δεν ανεβαίνει εύκολα χωρίς ρεύμα και δεν θέλω να του δώσω άλλο αυτήν την περίοδο.

Το κουτί το άνοιξα πολύ βιαστικά όταν το είχα ανοίξει με τανάλια και πένσα

Link to comment
Share on other sites

Α! ξέχασα σόρυ.ΜΒΜ δεν υποστηρίζει ,χρησιμοποιώ Hardware Sensors Monitor που διαβάζει τα ίδια με το Asus Probe συν μία επιλέον τρελή θερμοκρασία που κανείς δε μου έχει πει ακόμη τι είναι (http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=4060)

@Ιντυ: μάλλον έχεις δίκιο

@Βαρελας .Σωστή σκέψη αλλά εσύ θα έβγαζες το χαμό από μονωτική βίδες και πτερύγια για να δοκιμάσεις?Πολύ κουρασμένος για αυτά τώρα.Ίσως άμα ξανασχοληθώ το βράδι αλλά έτσι κι αλλιώς λόγω υποκειμενικότητας δε θα έχει και μεγάλη αξία. Επίσης η μεταβολή στη θερμοκρασία του πυρήνα-ακόμη κι αν είναι το σύνολο των βαθμών - δεν πρόκειται να φανεί στην ψύκτρα! Ο 12άρης στα 22 βολτ φροντίζει να την κρατάει πολύ δροσερή -σχετικά πάντα- τουλάστιχον μέχρι το σημείο που μπορεί να φτάσει το δάχτυλο

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.