Jump to content



"Σφύριγμα" μητρικής σε overclock


nicksoti1442169068

Recommended Posts

Προχτές πήρα έναν Α64 3000+ 754 και μια mATX Asus K8S-MX, λόγω κουτιού. Δεν είχα καλή εμπειρία από Αsus, αλλά μόνο αυτή και μία Asrock κυκλοφορούν. Μου έτυχε μάλον καλό κομμάτι cpu, 2500 πιάνει, και μπορεί και παραπάνω, μιας και εκεί τερματίζει το bios της Asus.

Η ερώτησή μου είναι η εξής, και θέλω τη γνώμη σας:

'Οταν τρέχω prime, η μητρική βγάζει ένα ανεπαίσθητο "σφύριγμα", μάλλον από τους πυκνωτές. Και όσο ανεβάζω συχνότητα, αυξάνει και αυτό. Και παλαιότερα μια Αsus φθηνή για P4 μου το έκανε και πιο έντονα μάλιστα, οπότε πιστεύω και να την αλλάξω και η άλλη θα το κάνει. Δεν είναι πολύ έντονο, πρέπει να πλησιάσω το αυτί μου για να το ακούσω, αλλά πάντως υπαρκτό και με ανησυχεί.

Συνεπώς φοβάμαι το πουσάρισμα μην έχω παρατράγουδα, από την άλλη λυπάμαι να τον αφήσω και default αφού ανεβάζει καλά. Τι λέτε να το ρισκάρω; Θα μου πείτε βέβαια άστο και αν καεί στην αλλάζουν, αλλά μήπως κινδυνεύει και η cpu;

Ά, και κάτι ακόμα. Η μητρική έχει 2 τριάδες πολύ μικρά mosfet στο κύκλωμα τροφοδοσίας. Το παράξενο είναι ότι έχει και 3 κενές θέσεις για άλλα 3. Γιατί τις έχει; Μπορώ να κολήσω άλλα 3 και αν ναι, θα έχει καμιά θετική επίδραση;

Link to comment
Share on other sites

Αλήθεια με τι ρεύμα είσαι στα 2500? Prime stable?

Πάντως άμα είναι μην τον ανεβάζεις πολύ. Κοίτα μήπως στα 2400 θέλει λιγότερο ρεύμα και δεν στρεσάρεται και η μητρική.

Link to comment
Share on other sites

Prime stable δεν ξέρω, ήθελα να δω και τις απαντήσεις σας για το σφύριγμα πριν το τρέξω πολύ ώρα. Λέω να περιμένω καμιά εβδομάδα πριν στρεσάρω μητρική + cpu στα όρια επί 24ωρο. Πάντος superpi και 3dmark βγάζει.

Ρεύμα δεν δίνει στο bios η μητρική. Παρόλλα αυτά το bios και το Asusprobe δείχνουν 1.6, το cpuz 1.65, τώρα πόσο πραγματικά είναι άγνωστο.

Thorlite ευχαριστώ, με καθησυχάζεις.

Link to comment
Share on other sites

Kι εγώ δεν θα ανησυχούσα από τον θόρυβο αυτό. Βέβαια με την προϋπόθεση οτι το μηχάνημα είναι απόλυτα σταθερό. Η μητρική πρέπει να κάνει λίγο overvoltage. Θα σου πρότεινα πάντως να δεις έως που είσαι σταθερός με ρεύμα 1.5-1.55 λόγω κουτιού και ψύξης.

Link to comment
Share on other sites

JimmyFox, δυστυχώς όπως είπα δεν μπορώ να ελέγξω Vcore, αν δίνει 1,6, με τόσο θα μείνω αναγκαστικά. Περί απόλυτης σταθερότητας θα ξέρω σε λίγο καιρό, πάντως οι 1ες εντυπώσεις είναι ενθαρρυντικές.

Ελπίζω για 1η μου φορά να έπεσα σε καλό κομμάτι κι εγώ. Όλο σε άλλους τα πετύχαινα! Ας πούμε την τελευταία φορά, πήρα φίλου celeron D 2.4 και μούφα μητρική 848 από stockhouse, και πάει 3.8 με τροφοδοτικό παλιό 330άρι. Και ο 2.66D που πήρα για μένα 3.3 (ανταλλάχτηκε με απλό 2.6 για ησυχία....)

Link to comment
Share on other sites

JimmyFox, δυστυχώς όπως είπα δεν μπορώ να ελέγξω Vcore, αν δίνει 1,6, με τόσο θα μείνω αναγκαστικά. Περί απόλυτης σταθερότητας θα ξέρω σε λίγο καιρό, πάντως οι 1ες εντυπώσεις είναι ενθαρρυντικές.

Ναι, το είδα οτι δε μπορείς να ελέγξεις το Vcore. Απλά η Asus κάνει αυτόματο overvoltage όταν ανεβάζεις συχνότητα όταν είναι στο Auto (κι εμένα το κάνει αυτό). Αυτό που σου λέω είναι να δεις έως τι συχνότητα σου επιτρέπει να πας χωρίς να αυξήσει η μητρική το Vcore πάνω από 1.55.

Link to comment
Share on other sites

Ίδια τάση δίνει πάντα είτε default είτε στα 2.5. Μπορεί να δείχνει απλά παραπάνω, όπως πολλές μητρικές εξάλλου, αλλά και να δίνει όντως παραπάνω δεν με χαλάει, μιας και δεν έχει ρύθμιση.

edit: Τελικά είναι prime stable στα 2,5G, και μάλιστα σύγχρονα, με τις TCCC που έβγαλα από τον P4. Επειδή έτσι δούλεψε με τη μία η cpu, υποψιάζομαι ότι έχει "ψωμί" ακόμα, και με τρώει η περιέργεια να δω που φτάνει. Κανας τρόπος να δώσω >250 HT; Το clockgen δεν υποστηρίζει τη μητρική μου δυστυχώς, αλλά ούτε και sis 755-760.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.