Jump to content



Η HP ανασταίνει τον Alpha.


DarthMoul

Recommended Posts

Φυσικά πρόκειται περί φήμης που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα. Ο νέος CEO της HP Mark Hurd φέρεται να επαναφέρει το αυθεντικό roadmap του Alpha στο οποίο η DEC υποσχόταν έρευνα και ανάπτυξη μέχρι το 2025.

Από την άλλη πλευρά πάντα υπήρχαν πολλές αντιδράσεις μέσα στην εταιρία, τόσο για την εξάρτηση της από τον Itanium της Intel, όσο και για την παύση της έρευνας στον Alpha σε επίπεδο hardware εδώ και πάνω από 5 χρόνια. Ο Itanium κατάφερε να φτάσει τον Alpha σε επιδόσεις μόλις πριν μερικούς μήνες, ενώ για να ενσωματώσει όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες του θα χρειαστεί χρόνια.

Το Alpha business (software + hardware) αποφέρει στην HP $4 δις τον χρόνο, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 10% του παγκοσμίου τζίρου στην αγορά των servers. Πιθανή ανάσταση του Alpha, θα είναι η ταφόπλακα του Itanium, και ο εφιάλτης του PPC.

Μήπως όλα αυτά είναι εκβιασμός προς την Intel για κανένα παχυλό check. Είναι δύσκολοι οι καιροί και τα έξοδα πολλά.

http://www.theinquirer.net/?article=24212

Link to comment
Share on other sites

Ο Άλφα έχει προοπτική εξέλιξης ή μήπως έφτασε εκεί που αντέχει. Η παραγωγή του συμφέρει? Έχει κάποιος άλλος δικαίωμα να τον φτιάξει?

Παλιότερα τον εφτιαχνε η Intel, μετά η Samsung και τώρα η IBM. Όλοι όμως κατόπιν αδείας των DEC, Compaq και HP αντίστοιχα. Τα δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά στην HP, η οποία και δεσμεύεται από συμβόλαιο με την Intel να μην τα μεταβιβάσει. Έχει όμως κάθε δικαίωμα να τον παράγει η ίδια.

Ο Alpha ev79, το τελευταίο μοντέλο που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο, είναι single core, 130nm, non-SMT στο 1.3 GHz. Ο ev8, το τελευταίο στάδιο έρευνας το 1999, είναι dualcore, 4way SMT, 130nm σε συχνότητες από 2 έως 4 Ghz. Ακόμα και τώρα αν κυκλοφορήσει θα είναι μακράν το γρηγορότερο chip με προοπτική να μείνει σε αυτή την θέση για τουλάχιστον 2 χρόνια. Άρα υπάρχει και χρόνος για την εξέλιξη του.

Το κόστος παραγωγής του είναι μεγάλο, λόγω το μικρού αριθμού chips που πωλούνται. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Alpha ήταν πάντα το εξαιρετικό software που μπορεί να τρέξει και το οποίο δεν μπορούσε να τρέξει αλλού. Το 50% αυτού του κώδικα έχει γίνει ήδη port στον Itanium. Γι αυτό σκέφτηκα μήπως είναι έμεσος εκβιασμός της HP προς την Intel. Αν ξαναβγεί ο Alpha στην αγορά, ο Itanium είναι ακαριαία νεκρός.

Link to comment
Share on other sites

Αφου ηταν τοσο φοβερος επεξεργαστης και ετρεχε και εξαιρετικης ποιοτητας software γιατι εγκαταληφθηκε?

Γιατί δεν επιτυγχάνουν τα προϊόντα που είναι τεχνικά άρτια. Αυτή είναι δευτερεύουσα παράμετρος. Χρειάζονται και άλλες προϋποθέσεις. Η AMD βγάζει καλύτερες CPU από την Intel αλλά κάνει ζημιές συνέχεια. Γιατί;

Το Linux είναι καλύτερο από τα windows, αλλά εδώ μέσα το χρησιμοποιεί το 5%. Γιατί; Και πάει λέγοντας

Άλλωστε εγκαταλήφθηκε μόνο ο Alpha, όχι το software που τρέχει.

Link to comment
Share on other sites

..............Ο Alpha ev79, το τελευταίο μοντέλο που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο, είναι single core, 130nm, non-SMT στο 1.3 GHz. Ο ev8, το τελευταίο στάδιο έρευνας το 1999, είναι dualcore, 4way SMT, 130nm σε συχνότητες από 2 έως 4 Ghz. Ακόμα και τώρα αν κυκλοφορήσει θα είναι μακράν το γρηγορότερο chip με προοπτική να μείνει σε αυτή την θέση για τουλάχιστον 2 χρόνια. Άρα υπάρχει και χρόνος για την εξέλιξη του.......

Δλδ φαίνεται σαν octal (logical) cpu???? :119:

Στα 130 nm είναι και τα δυο cores μαζί ή το καθένα χώρια?? Αν είναι το δεύτερο θα ναι σα μανιτάρι…!!!

Αν δεν απατώμαι αυτός είναι καθαρά 64άμπιτος, εξού και το ιδιάζον software που έτρεχε μόνο αυτός??

Link to comment
Share on other sites

Δλδ φαίνεται σαν octal (logical) cpu???? :119:

Στα 130 nm είναι και τα δυο cores μαζί ή το καθένα χώρια?? Αν είναι το δεύτερο θα ναι σα μανιτάρι…!!!

Αν δεν απατώμαι αυτός είναι καθαρά 64άμπιτος, εξού και το ιδιάζον software που έτρεχε μόνο αυτός??

Ναι οκτώ λογικές CPU στα 2 GHz το 1999. Τότε ο Pentium 3 έσπαγε το φράγμα των 500 MHz. Δεν τον έχω δει. Δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή. Μόνο engineering samples. Ο Alpha και ο Itanium είναι οι μόνοι καθαροί 64μπιτοι επεξεργαστές που υπάρχουν. Όλοι οι άλλοι είναι υβρίδια.

Link to comment
Share on other sites

Ο Inquirer, όχι μόνο επιμένει στις φήμες για τον Alpha, αλλά φέρνει και νέα στοιχεία που μέχρι τώρα αγνοούσαμε πλήρως.

Κατ'αρχήν δίνει μια λεπτομερή περιγραφή για τον ev8, πολύ πιο αναλυτική από αυτήν που κάνω πιο πάνω. Αλλά το σημαντικότερο είναι η αποκάλυψη πως η έρευνα πάνω στον alpha συνέχισε μέχρι το 2002 με την σχεδίαση και την εργαστηριακή κατασκευή του ev9.

Ο ev9, με 16 παράλληλες Alpha FPU, και vector registers στα 8192 bits (οι sse2 registers είναι 128 bits) έχει απόδοση 100 GFLOPS, όταν οι σημερινοί PPC και Itanium δεν ξεπερνάνε τα 12. Όλα αυτά στα 65nm, με το chip να έχει όγκο λίγο μικρότερο από τους σημερινούς x86. Αυτά το 2002 βέβαια.

Αν υπολογίσετε τους ρυθμούς που αναπτύσεται σήμερα ο Itanium και ο PPC, θα χρειαστούν κάπου 7-8 χρόνια για να φτάσουν εκεί που ήταν το 2002 ο ev9. Οι x86 πάνω από 10.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι αυτή η τεχνολογία δεν έχει μεταβιβαστεί ακόμα στην Intel. Αλλά ακόμα και να μεταβιβαστεί και οι x86 και οι IA64 είναι παντελώς ανέτοιμοι για να την δεχτούν και θα περάσουν χρόνια μέχρι να την αξιοποιήσουν.

Ίσως τελικά, αν είμαστε τυχεροί, η HP να κινηθεί πάνω στο μοντέλο της IBM. Μεταβίβαση όλων των x86 γραμμών σε τρίτους και διατήρηση μόνο μίας high-end αρχιτεκτονικής, όπως έκανε η IBM με τους Power και τον Cell.

Το άρθρο είναι εδώ:

http://www.theinquirer.net/?article=24284

Link to comment
Share on other sites

εγω θυμαμαι που η amd ενσωματωσε την vector processing unit του alpha στους πρωτους athlon slot A,ηταν η αρχη που η amd εφτιαχνε πιο γρηγορες cpu απο την $ntel....

Έχει ακουστεί ξανά αυτό εδώ μέσα αλλά δεν είναι αλήθεια. Η AMD ενσωμάτωσε μόνο το slot A. To vector unit της AMD είναι κατώτερο και απο της Intel.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.