Jump to content



DRY ICE Guide


GoriLLakos1442169075

Recommended Posts

Πως να ψύξετε το PC σας με DI(Ξηρός πάγος)

Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να μας κατευθύνει και να μας βοηθήσει ωστε να ψύξουμε τον επεξεργαστή μας και την κάρτα γραφικών μας(όρεξη να υπάρχει) σε Sub Zero καταστάσεις!Θα αρχίσουμε απο μια απλή εισαγωγή στις ιδιότητες του DI,στις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε και αργοτερα σε άλλα άρθρα θα σας δείξουμε πως να μονώνετε τις motherboard/vga σας,να φτιαχνετε κάνιστρα,απο που να τον προμηθέυεστε και γενικά πως να φτάσετε στην επίτευξη του στόχου σας!

Πρώτα να πούμε κάποιες βασικές πληροφορίες για τον ξηρό πάγο:


  • Είναι παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα(CO2) .
  • Έχει θερμοκρασία βρασμού στους -109F/-78.5C.
  • Έχει το πλεονέκτημα της ιδιότητας της εξάχνωσης και απο την στέρεη μορφή του μετατρέπεται απευθείας σε αέρια κατάσταση αντι σε υγρή και ύστερα σε αέρια !
  • Πωλείται σε μορφή ''ρυζιού'' ή μεγάλων πλακών οι οποίες ευκολα σπάνε σε μικρότερες με χρήση σφυριού .

Ξηρός πάγος σε μορφή ρυζιού:IMG_0238.jpg

Γιατί χρησιμοποιούμε ξηρό πάγο?

Αυτονόητο και απλό! Για να κάνουμε overclock στο PC μας! Δεν έιναι για χρήση 24/7 και επίσης δεν διατηρήται για πάνω απο 2 μέρες μετά την αγορά του!

Είναι σαφώς καλύτερο απο air-cooling & water-cooling και μερικές φορές καλύτερο και απο single stage phase change!

Είναι πιο έυχρηστος kai λιγότερο επικύνδινος απο το LN2(υγρό άζωτο -196C)! Καθώς και πιο φθηνός αλλα και με λιγότερες τεχνικές κατασκευαστικές και χρηστικές λεπτομέρειες απ'ό,τι αλλες ψυκτικές συσκευές όπως phase change,cascade κτλ.

Πως τον χρησιμοποιούμε?

Όπως είπαμε και παραπάνω, έρχεται σε μορφή ριζιού ή πλακών. Αν είναι σε μορφή ριζιού είναι έτοιμος για χρήση, σε διαφορετική περίπτωση φροντίζουμε να τον κόψουμε σε τόσο μικρά κομμάτια ωστε να χωράει στο κάνιστρο μας. Το κάνιστρο είναι το δοχείο(πείτε το έτσι αν θέλετε) το οποίο αποτελείται απο έναν σωλήνα κολλημένο πάνω σε μια βάση, συνήθως απο χαλκό(περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά για τα κάνιστρα στα επόμενα άρθρα)! Για να ρίξουμε το σημέιο βρασμού του, ρίχνουμε λίγο ασετόν(καθαρό) ή καθαρό οινόπνευμα μέσα στο κάνιστρο πριν την τοποθέτηση του!Αυτό τον κάνει να διατηρήται περισσότερη ώρα μεσα εκεί και δεν χρειάζεται συνέχεια να το γεμίζουμε. Η τοποθέτηση ακετόνης ή οινοπνέυματος στο κάνιστρο γίνεται μόνο την πρώτη φορα και μετά προσθέτουμε μονο DI όποτε βλέπουμε πως μειώνεται!

Περιληπτικά:

H βάση:

attachment.php?s=&postid=172596

Ολοκληρωμένο κάνιστρο για CPU:

attachment.php?s=&postid=212367

Ολοκληρωμένο κάνιστρο για VGA:

attachment.php?s=&postid=212368

Για την ασφαλή χρήση του και ''συνύπαρξή'' με τα ηλεκτρονικά κυκλώματα του PC, θα πρέπει να μονώνουμε την περιοχή γύρω απο το socket με sealing string(μονωτική τσίχλα) κάθε φορά πριν το χρησιμοποιούμε, καθώς επίσης και η μόνωση των κανίστρων με armaflex είναι αυτονόητη. Λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας του περιβάλλοντος με το ειδικό δοχείο και τον ξηρό πάγο, είναι αυτονόητο πως θα έχουμε υγροποίηση κάθε μα κάθε φορα οση μόνωση και να βάλουμε! Οπότε ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ πάντα! Καλό θα ήταν να κοιτάμε το κάνιστρο και την μητρική και όποτε αντιλαμβανόμαστε εστω και μια σταγόνα να το σκουπίζουμε με μια πετσέτα!Επίσης καλό έως και αναγκαίο θα έλεγα πως είναι να βάλουμε ένα ανεμιστήρι να χτυπάει την μωνομένη βάση του κανιστρου και οσο το δυνατόν γίνεται και τον σωλήνα ωστε να αποφέυγεται η υγροποιήση!

Sealing string:

Monwsi.jpg

Εδω εχω δέσει μια πετσετούλα γύρω απο το can ωστε να μην πηγαίνει το νερό προς τα κάτω:

IMG_0293.jpg

Και αυτοκόλλητο armaflex πισω απο την μητρική ωστε να μην έχουμε υγροποίηση ουτε εκεί:

Monwsipisw.jpg

Some more pics:

IMG_0306.jpg

IMG_0254.jpg

¨Οταν τελειώσουμε το bench session και θέλουμε να ξαναβάλουμε την 24/7 ψυξη μας στον υπολογιστή μας ΔΕΝ τραβάμε ΠΟΤΕ απότομα το κάνιστρο!!Μπορεί να προκληθούν ζημιές!Λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας το CPU και το κάνιστρο, ''κολλάνε'' μεταξύ τους και δεν είναι και οτι πιο ευχάριστο να βγαίνει μαζί με το κάνιστρο και το CPU με ''λιγότερα'' pins απ'οτι το είχαμε αγοράσει!Το αφήνουμε λίγα λεπτά να ξεπαγώσει ή αν βιαζόμαστε το φυσάμε με blower ή αέρα σε φυσιολογικές θερμοκρασίες. Ποτε με πιστολάκι μαλλιών ή οτιδηποτε άλλο με ζεστό αέρα!

*****DRY ICE WARNING *****

Ο ξηρός πάγος μπορεί πολύ έυκολα να προκαλέσει στο δέρμα σας ψυχρό έυκαυμα, εαν έρθει σε επαφή μαζί του, λόγω του οτι βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Γι΄αυτό καλό θα ηταν κατα την χρήση του να φοράμε γάντια, να γεμίζουμε το κάνιστρο με κάποιο πλαστικό ποτηρι ή μπρίκι(ναι,καλά διαβάσατε,μπρίκι :p )! Επιπλέον απαγορέυεται η κατάπωση του και η απευθείας επαφή του με μάτια κτλ.

Και τελευταίο αλλα πολύ κρίσιμο έιναι να φροντίζουμε ο χώρος στον οποίο τον χρησιμοποιούμε να είναι πολύ καλά αεριζόμενος.Ο ξηρός πάγος όπως είπαμε εξαχνώνεται και κατα την εξάχνωση του παράγει αναθυμιάσεις!Οπότε αν αναλογιστούμε πως ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει 78% Αζωτο, 21% Οξυγονοκαι μόνο 0.035% Διοξείδιο του άνθρακα και οτι αν κάπου υπάρχει μια συμπήκνωση 5% διοξειδίου του άνθρακα η ατμόσφαιρα κρίνεται τοξικη και επικύνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό διότι μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο, ΠΑΝΤΑ σε ανοιχτό και καλα αεριζόμενο χώρο κατα την χρήση DI!

Απο που μπορείτε να τον προμηθευτήτε:

Τζερανιδης ΑΒΕΕ

Λ.Τατοιου κ Μαργαριτας 10

Αχαρναι

69ο χλμ Αθηνων-Λαμιας

Τηλεφωνα: 6209985

6200567

6200584

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που ειπες για την εισπνοη των αναθυμιασεων του ξηρου παγου...ειναι ο "καπνος" που βλεπουμε να χρησημοποιουν πολλα συγκροτηματα για εφε κτλπ? Γιατι και εκεινα με ξηρο παγο λεγετε οτι γινοντε

Link to comment
Share on other sites

Αυτο που ειπες για την εισπνοη των αναθυμιασεων του ξηρου παγου...ειναι ο "καπνος" που βλεπουμε να χρησημοποιουν πολλα συγκροτηματα για εφε κτλπ? Γιατι και εκεινα με ξηρο παγο λεγετε οτι γινοντε

Ο καπνός που λες γίνεται με μηχάνημα στο οποίο βάζεις ειδικό υγρό σαν λάδι.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλός οδηγός :) .

Αυτοκόλλητο αρμαφλέξ και κάθε είδους τσίχλα καλά είναι να αποφεύγονται όμως , [δεν βγαίνουν με τπτ απο πάνω σε περίπτωση rma... Η τσίχλα βασικά ψιλοβγαίνει με υπομονη :p αλλα η αυτοκόλλητη με τπτ ]

Link to comment
Share on other sites

'] Η τσίχλα βασικά ψιλοβγαίνει με υπομονη :p αλλα η αυτοκόλλητη με τπτ ]

Με παρα πολυ υπομονη βγαινει... :045: Οσο για το αυτοκολητο armaflex ευτιχως δεν χρειαστηκε καν να δοκιμασω να ξεκωλησω.

PS: Ωραιος οδηγος man ;) :023:

Link to comment
Share on other sites

sorry bill απροσεξια..

Πριν την αυτοκολλητη ταινια που δεν βγαινει με τιποτα παρα μονο με βενζινη εγω βαζω πρωτα απλη μονωτικη που βγαινει ευκολα.

Υγ.Ερωτηση... γιατι εχεις βαλει booster στην dfi?

Link to comment
Share on other sites

Με παρα πολυ υπομονη βγαινει... :045: Οσο για το αυτοκολητο armaflex ευτιχως δεν χρειαστηκε καν να δοκιμασω να ξεκωλησω.

PS: Ωραιος οδηγος man ;) :023:

Με υπομονη και οδοντογλυφίδα την έβγαλα εγω [την τσίχλα] αλλα ΔΕΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ ever .

Η αυτοκόλλητη αρμαφλεξ μονο με πετρέλαιο και πινέλο αλλο μονο σε dead mobo [για rma]

Link to comment
Share on other sites

Και με ασετον βγαινει η ταινια...αλλα με λιγη δυσκολια ωφειλω να ομολογησω..!:)

Εβαλα το booster επειδη ειχα πανω τα pin ενωμενα για μεχρι 3.2Vdimm και εδινα απο το booster.....για να μην ζεσταινεται περισσοτερο...!

Αν δεν κανω λαθος οταν το εχεις μεχρι 3.2 παιρνει ρευμα παο την 3.3...αλλιως απο την 5 και επιβαρυνεται λιγο περισσοτερο η 5αρα..ετσι δεν ειναι?

Για πρακτικους λογους περισσοτερο λοιπον....!

Οσο για την πισω μερια της μητρικης εχω κανει αυτην εδω την βαση και εχει τρυπες για ολες τις board και οταν τις βιδωνω επανω δεν εχω καθολου υγροποιηση....

Η βαση:

IMG_0217.jpg

Link to comment
Share on other sites

Διευθηνση - τηλεφωνα εδω...ας τα βαλει καποιος Mod στο πρωτο ποστ διοτι εμενα δεν βγαζει καθολου το edit

Τζερανιδης ΑΒΕΕ

Λ.Τατοιου κ Μαργαριτας 10

Αχαρναι

69ο χλμ Αθηνων-Λαμιας

Τηλεφωνα: 6209985

6200567

6200584

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.