Jump to content



Κατασκεύη FILE SERVER


geo_hal

Recommended Posts

Καλησπέρα... Θα ήθελα την βοήθεια σας για την κατασκευή ενός file server που θέλω να φτιάξω στο μαγαζί μου. Καταρχήν θέλω να σας πω ότι το δίκτυο αυτήν την στιγμή περιλαμβάνει 9 υπολογιστές με windows XP sp1. οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι σε ένα switcher το οποίο συνδέεται σε ένα adsl router. Έτσι διανέμεται το ίντερνετ σε όλους τους υπολογιστές. Λόγω του ότι βρίσκονται πολλά αρχεία διάσπαρτα μέσα στους υπολογιστές σκέφτηκα την κατασκευή ενός server ο οποίος θα έχει όλα τα απαραίτητα αρχεία, email και οι υπόλοιποι Η/Υ θα αντλούν από αυτόν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Καταρχήν ας ξεκινήσω με το hardware μέρος και με το σύστημα που έχω στο μυαλό μου να συνθέσω:

CPU: INTEL PENTIUM D 805 2.66 GHZ - LGA775 - 533 FSB - BOX

ΜΝΗΜΗ RAM: 1 x OCZ PC2-4200 DDR2 VALUE PRO DUAL CHANNEL 1024MB (2X512)

ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΡΤΑ:1 x ASUS P5PL2

ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ: 1 x SAPPHIRE ATI X550 128MB HYPERMEMORY 512MB PCI-E

FLOPPY: 1 x FLOPPY DISK DRIVE 3.5'

ΣΚΛΗΡΟΙ ΔΙΣΚΟΙ: 2 x WESTERN DIGITAL 200GB WD2000JS 7200RPM SATA2

DVD RECORDER: 1 x PIONEER DVR-110D - BULK

ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ: 1

ΠΟΝΤΙΚΙ: 1 optical

CASE: CHIEFTEC FULL ATX CX-03 Black

TΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ: CHIEFTEC 450WATT - 24PIN

1)Το σύστημα πιστεύω μπορεί να με καλύψει για την χρήση την οποία το θέλω. Συστάσεις και προτάσεις περί αυτού δεκτές.

2)Μήπως ο επεξεργαστής λόγο του οτι είναι διπύρηνος δεν συνεργάζεται με τα λειτουργικά των server;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και αυτά προς το παρόν.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 56
  • Created
  • Last Reply

To θεμα ειναι τι ακριβως επιζητας απο το συστημα, τι βαρη δηλαδη θα σηκωνει? Εχεις περιπου υπολογισμενη την κινηση που θα δεχεται, ογκο δεδομενων κλπ? Καποιο budget?

Για μενα το πιο σημαντικο για εναν server ειναι η αξιοπιστια, μετα η ασφαλεια και στο τελος η ταχυτητα. Αν ημουν στην θεση σου θα εβαζα οτι πιο σταθερο και αξιοπιστο οσον αφορα το hardware και λειτουργικο ΜΟΝΟ Linux/BSD για να γλιτωσω τα λεφτα της αδειας χρησης των 2003. Επισης οι 2 δισκοι μου φαινονται λιγοι, δεν βλεπω πουθενα backup γιαυτο το λεω. Υπολογισε και ενα ups αν δεν υπαρχει στην εγκατασταση.

Link to comment
Share on other sites

Θα προτεινα να κοιταξεις raid controller σε καρτα συν να προσθεσεις αλλον εναν ιδιο δισκο(συνολο 3) για να κανεις raid 5. Το κοστος δεν αυξανετε πολυ και κερδιζεις σε αξιοπιστια + ευκολια σε μελλοντικη αναβαθμιση.

Επισης σημαντικοτατο ειναι η ψυξης των δισκων! Οπωσδηποτε ανεμηστηρα να τους φυσαει συνεχεια.

Αν σε παιρνει να κοιταξεις κατι καλυτερο σε μητρικη καντο. Κοιταξε για καλης ποιοτητας πυκνωτες(πχ rubicon) + ψυκτρες στα μοσφετ.

Ακομη κατι σημαντικο ειναι η καρτα γραφικων σου να μην εχει ανεμηστηρακι. Κοιταξε να παρεις μια υλοποιηση οποιας εταιρειας θες αλλα να ειναι passive.

Ψυκτρες μην τσιγκουνευτεις να βαλεις παντου. Εγω βαζω μετα τα μοσφετ και στα τσιπ απο τις καρτες δυκτιου(προτιμω να μην χρησιμοποιω τις onboard)

Αυτα...

Link to comment
Share on other sites

Οι File Servers χρειάζονται μνήμη, αποθηκευτικό χώρο, κάποια μέθοδο για Backup (Tape drive ή κάποια διάταξη RAID) και φυσικά ένα UPS όπως είπαν ο Masteroidz & Unseen.

Νομίζω όμως ότι δεν χρειάζεσαι τόσο δυνατό επεξεργαστή για έναν file-Server που θα μοιράζει αρχεία σε 9 Η/Υ και ούτε η VGA παίζει μεγάλο ρόλο σε ένα τέτοιο μηχάνιμα.

Η 1000άρα Lan θήρα που δίνει το Μ/Β είναι αρκετή.

Στο post σου αναφέρεις κάτι για e-mail. Μήπως θέλεις να τον χρησημοποιήσεις και για mail-server?

αν Ναι τότε σίγουρα θα κατευθυνθείς προς Linux ως βάση για να αποφύγεις και εκεί τα λεφτά του Exchange της M$.

θα χρειαστεί οπωσδήποτε να βάλεις και ένα Firewall ανεξάρτητα με την χρήση που θα κάνεις τελικά.

(Ξέχασε ο Firefox να κάνει update την σελίδα, και δεν έιδα το Post του Unseen...)

Link to comment
Share on other sites

Ο server θα έχει αρχεία, θα έχει τα mail και θα περνάει από αυτόν η adsl. Σαν files θα είναι αποθηκευμένα σε αυτόν τα αρχεία της εταιρείας όπως φωτογραφίες, έγγραφα, εγχειρίδια κάποια βιντεάκια κλπ.

Όσο για την κίνηση που θα έχει ο server δεν ξέρω να την υπολογίσω. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει και οι 9 υπολογιστές να δουλέψουν ταυτόχρονα με τον σέρβερ. Η συνηθισμένη κίνηση θα είναι από 3 υπολογιστές.

Το λειτουργικό προς το παρόν δεν το κοιτάζω γιατί θέλω να καταλήξω σε μηχάνημα έτσι ώστε ένα ένα τα πράγματα να μπαίνουν σε μια σειρά. Πάντως σε linux το βλέπω γιατί δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για M$.

Οπότε έχουμε μέχρι στιγμής έναν ακόμα δίσκο raid καρτούλα και μία καλύτερη mobo. Έχετε κάτι υπ όψη; Το ups έιναι απο τα μόνα που ξέρω ποιό να πάρω...:D

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα, εξαρτάται απο το budjet σου.. καλό το βρίσκω το μηχανάκισ ου αν δεν θες να χαλάσεις πολλά μόνο που θα σου πρότεινα να βάλεις έναν 40άρι δίσκο μόνο του με το λειτουργικό και του 2 200αριδες να τους βάλεις σε mirror έστω και με software ώστε αν πάθει κάτι ο ένας να υπάρχει ο άλλος. Για το λειτουργικό του 40άρι απλά κάνεις ένα ghοστ σε dvd και το επαναφερεις έτσι σε λίγα λεπτά.

Τώρα , για το θέμα back-up.... Καλό είναι να πάρεις ένα tape Drive. Ανάλογα με το μέγεθος της βάσης υπάρχει το ανάλογο αλλά επειδή είναι ακριβά πχ το SDLT 160/320 έχει κοντα 2500 ευρώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις 2-3 HDD 200αριδες απο το usb οπου κά8ε βράδυ βάλε να κάνει copy τα data......

Link to comment
Share on other sites

Το drive tape είναι όντως ακριβό και δεν μένει καθόλου στο μυαλό μου. Μέχρι στιγμής έχω σκεφτεί να βάλω 3 δίσκους οι οποίοι θα μπουν σε raid0 ή 0+1 ή raid 5 που είπαν πιο πάνω που δεν έχω καταλάβει ακριβώς πως δουλεύει... Η λύση αυτή είναι η πιο συμφέρουσα στην προκειμένη περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Για να βάλεις RAID πρέπει να πάρεις και controller και για να είναι αξιόπιστος πρέπει να είναι καλός. Άρα και πάλι ανεβαίνει το κόστος..... Τους IDE/SATA πάντως μπορείς να τους κάνεις mirror μέσω software με πολύ καλά αποτελέσματα....και χαμηλό κόστος.

Link to comment
Share on other sites

Ο server θα έχει αρχεία, θα έχει τα mail και θα περνάει από αυτόν η adsl.

Γιατί αυτό; Εφ' όσον έχεις ρούτερ, το καλύτερο είναι να συνδέονται όλοι οι η/υ (9+1 αν κατάλαβα σωστά) επάνω του και να βγαίνουν στο ιντερνετ με ΝΑΤ, το οποίο θα τους προστατεύει κι όλας, αφού το ΝΑΤ λειτουργεί σαν firewall.

Με RAID 5 γράφεις πάντα σε δύο δίσκους ταυτόχρονα. Δηλ. έχεις πάντα mirror των αρχείων σου, ώστε αν χαλάσει ο ένας δίσκος έχεις τα δεδομένα σου στον άλλον. Εννοείται ότι πάντα θα παίρνεις backup και σε άλλα μέσα, γιατί μπορεί πάντα να χαλάσουν και οι δύο (π.χ., ξαφνική υπέρταση από ΔΕΗ).

Συμπληρώνω, βασική αρχή κατά την γνώμη μου για οποιονδήποτε server: φτηνή κάρτα γραφικών, μπόλικη μνήμη ( γιατί όχι 2 γίγα; )

Link to comment
Share on other sites

Eπειδή και εγώ ενδιαφέρομαι να στήσω fileserver στο σπίτι και για να μην ανοίγω νέο θέμα κάνω το Post Μου εδώ.

Σκέφτομαι να δώσω μέχρι 1000 ευρώ.

Μητρική έχω μία με σοκετ 478, επεξεργαστή P4 1.7 Ghz, 256 sdram.

Θα πάρω ένα μεγάλο κουτί, 1gb ram και 3*500gb δίσκους wd sata2 σειρά YS

Στην αρχή προβληματιζόμουνα για το αν θα έπρεπε να πάρω 6*250gb ή 3*500. Aν και πιο ακριβοί οι 500άρηδες κατέληξα σε αυτούς.

Στο μόνο που κολλάω είναι ο κοντρόλερ για το raid5 που θα στήσω. Απο την μία της adaptec έχει τα διπλάσια απο έναν της highpoint αλλα δεν ξέρω αν θα μπορέσω να εκμεταλευτώ ποτέ τις δυνατότητες του...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά διάβασα κάποια πράγματα και τον server θα τον συνδεσω στο δίκτυο. Το adsl router το οποίο έχει firewall θα δώσει το internet στο δίκτυο. Το ποσό που θα δαπανηθεί είναι γύρω στα 1000€. Ευχαριστώ για τα links.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.