Jump to content

Βοήθεια για overclocking csx cec3 2GB kit 1800


Recommended Posts

Αγαπητοί συμφορουμίτες,

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να αλλάξω την "καρδιά" του PC που είχα για μια 5ετία. Από Pentium 4 2.6 βρέθηκα με μια M/B ASrock P55 pro, επεξεργαστή Intel Core i5 - 750 (2.66GHz) και 2x1 GB μνήμη csx cec3 DDR3 1800 (και νέο τροφοδοτικό και κάρτα γραφικών, που όμως δεν αφορούν το συγκεκριμένο post).

Έχοντας τόσο πολλά χρόνια να ασχοληθώ με τα ενδότερα του υπολογιστή, ανακάλυψα με έκπληξη πως οι μνήμες μου που γράφουν 1800 εννοούν πως πρέπει να γίνουν overclock σε αυτή την ταχύτητα, αλλιώς αυτομάτως τρέχουν στα 1333 (και πολλά τους είναι).

Μέχρι πρότινος, επειδή δεν έπαιζα παιχνίδια (τι να παίξω με το καβουρδιστίρι της πενταετίας), απέφευγα το overclock (μη βαράτε!) για λόγους ευστάθειας του συστήματος.

Τώρα όμως νιώθω λίγο αδικημένος που πλήρωσα για μνήμη 1800 και μου τρέχει μόνο στα 1333, οπότε αποφάσισα να κάνω το μεγάλο βήμα.

Κάπου εδώ άρχισαν τα προβλήματα.

Στο site της εταιρείας (http://www.csx-memory.com/?site=show_info&group_id=52&article_id=666) αναφέρει πως για να γίνει overclock η μνήμη στα 1800 χρειάζεται το εξής setup: Overclocking Setting 1: 1800MHz 8-8-8-27 1,9V

Οι κινήσεις μου ήταν ως εξής:

Πήγα στην ενότητα OC Tweaker του Bios και επέλεξα στο Load EZ OC Setting το DDR3 1866 (δεν είχε 1800).

Αυτό μου έθεσε τις ρυθμίσεις ως εξής:

BCLK Frequency     187
CPU Ratio Setting 15
PCIE Frequency 100
DRAM Voltage 1.629V
VTT Voltage 1.279V
CPU PPL Voltage 1.845V
DRAM Frequency 933MHz DDR3_1866

Και τα υπόλοιπα στο αυτόματο

Επειδή παρ' όλο που δεν έχω πολυασχοληθεί με το σπορ ξέρω πέντε πράγματα, άλλαξα τα εξής:


BCLK Frequency 180

CPU Ratio Setting 15 (γνωρίζοντας πως ο επεξεργαστής θα ανέβει στα 2.7)

DRAM Voltage 1.910V (δεν είχε 1.9 ακριβώς)

DRAM Frequency 900MHz DDR3_1800

Και χρόνισα τη μνήμη στο 8-8-8-27

Ενώ το σύστημα έκανε boot κανονικά, έβλεπε το Grub (έχω dual boot Win7 x64 και Ubuntu 9.04) και ξεκινούσε να κάνει boot στα windows, δεν έβλεπα desktop με τίποτα, το σύστημα κόλλαγε διαρκώς στο "Please wait" αμέσως μετά την οθόνη του login.

Με αμέτρητους πειραματισμούς, ακόμα και με underclocked τον επεξεργαστή, κατάφερα τελικά να σταθεροποιήσω το σύστημα ως εξής

BCLK Frequency     156

CPU Ratio Setting 17 (ελαφρύ under-clock στα 2.656)

DRAM Voltage 2.008V (σε όλα τα χαμηλότερα κολλάει)

DRAM Frequency 780MHz DDR3_1560, 8-8-8-27

Και όλα τα υπόλοιπα voltage στο Auto

Σε αυτή τη ρύθμιση όσο και αν χρησιμοποιώ τα windows, δεν κολλάνε πουθενά.

Το ερώτημα που προκύπτει τελικά σε όλο αυτό το μακροσκελές post είναι το εξής:

Ποιά voltage πρέπει να πειράξω και πόσο για να έχω σταθερό σύστημα στα 1800?

Παραθέτω και τις επιλογές Voltage που μου δίνει η motherboard καθώς και τις τιμές που ορίζει ως standard:

CPU Core Voltage (standard 1.10000V, increment 0.00625)
VTT Voltage (standard 1.219V, increment 0.015V)
PCH Voltage (standard 1.079V, max 1.488V, increment 0.07V
CPU PPL Voltage (standard 1.853, max 2.324V, increment 0.008V)

Επίσης υπάρχει η QPI Frequency που είναι αυτόματα στο 5.616GT (με μόνη εναλλακτική επιλογή την 4.992GT) και το spread spectrum που είναι Disabled.

Ομολογώ πως με την εξαίρεση του CPU Core Voltage, τα υπόλοιπα δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι κάνουν.

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη :)

Υ.Γ: Το linux είναι ασύγκριτα πιο σταθερό από τα Windows. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις που το login στα Win7 αποτύγχανε, το Ubuntu λειτουργούσε αέρα, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μήπως να αποτάξω το σατανά της Microsoft?

Υ.Γ.2: Πρόσθεσα screen captures από το CPU-Z

post-2149-1442175574,3845_thumb.jpg

post-2149-1442175574,4339_thumb.jpg

post-2149-1442175574,4795_thumb.jpg

post-2149-1442175574,5276_thumb.jpg

Edited by Cthulhu
Link to comment
Share on other sites

Οι μνήμες αυτές είχαν σχεδιαστεί για X48 chipset ... και πιθανόν τα υπόλοιπα settings τους (που δέν φαίνονται στο cpu-z) ... να μήν ταιριάζουν με το P55.

Αρχικά δοκίμασε να ανεβάσεις την τάση του Vtt (... μέχρι 1.5-1.6 volt)

Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις με 2Τ ... να δείς πώς συμπεριφέρονται.

Σε κάθε περίπτωση ... κατά τη διάρκεια των δοκιμών σου,μήν μπουτάρεις στο λειτουργικό σου κατευθείαν.

Να δοκιμάζεις για σταθερότητα με το memtest86+

http://www.memtest.org/

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, το VTT πάει μόνο μέχρι 1.474V, από το επόμενο (1.489) και πάνω το σύστημα δεν μπουτάρει καν, δείχνει μόνο κενή οθόνη.

Δεν ξέρω αν μπορώ να εμπιστευτώ το Memtest στη δική μου περίπτωση. Το άφησα σήμερα όλο το απόγευμα, 7 ώρες, είχε κάνει με επιτυχία 21 Passes και όταν πήγα να δοκιμάσω με τα windows, μου κόλλησε την ώρα ακριβώς που πήγαινε να εμφανιστεί το σήμα.

Το ίδιο ακριβώς κόλλημα μου κάνει και όταν πάω να ξεκινήσω το setup των Win 7 από το DVD. Περνάει πρώτα το αρχικό-αρχικό loading των αρχείων (τις δύο μπάρες που γεμίζουνε), και όταν είναι να εμφανίσει το σήμα των windows παγώνει εντελώς.

Θα δοκιμάσω ξανά με το Memtest όλο το βράδυ. Πολύ φοβάμαι όμως πως έχω πέσει σε ελαττωματικές μνήμες, οπότε θα πρέπει να αρκεστώ σε χαμηλότερη συχνότητα (αφού άντε να αποδείξω στο Πλαίσιο πως οι μνήμες μου έχουν πρόβλημα για να τις αλλάξω).

Το 2Τ τι ακριβώς είναι?

Link to comment
Share on other sites

Με ποιά ακριβώς settings προσπαθούσες να κάνεις boot ... και δέν μπορούσες ?

cpu speed = ?

mem speed = ?

Bios έχεις περάσει το τελευταίο ?

Σε ρωτάω γιατί και η δικιά μου (Asrock Extreme) είχε το version 1.00 με το οποίο ήταν δραματική.

Μόλις πέρασα το τελευταίο (για μένα ήταν το 1.70) ... βελτιώθηκε πάρα πολύ.

TASOS added 4 Minutes and 58 Seconds later...

Θα δοκιμάσω ξανά με το Memtest όλο το βράδυ. Πολύ φοβάμαι όμως πως έχω πέσει σε ελαττωματικές μνήμες, οπότε θα πρέπει να αρκεστώ σε χαμηλότερη συχνότητα (αφού άντε να αποδείξω στο Πλαίσιο πως οι μνήμες μου έχουν πρόβλημα για να τις αλλάξω).

Το 2Τ τι ακριβώς είναι?

Το memtest άν περάσει 2-3 pass ... είναι ok δέν θέλει παραπάνω.

Αν δέν έχει errors σε εξασφαλίζει σε ποσοστό 90% ... ότι μπορείς να κάνεις boot χωρίς πρόβλημα.

Το 2Τ είναι ρύθμιση ταχύτητας των μνημών ... τις χαλαρώνει.

Οι μνήμες σου δέν είναι ελλατωματικές.

Απλά δέν είναι απόλυτα συμβατές με τη μητρική σου.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το bios το είχα αναβαθμίσει στην έκδοση 1.7 πριν κάνω οποιοδήποτε πειραματισμό με μνήμες και χρονισμούς.

Μνήμη 1800, 8-8-8-27

Επεξεργαστής 2520 (180 BCLK με 14 πολλαπλασιαστή)

DRAM Voltage: 2.008

VTT Voltage: 1.414 (όπως το ψυχιατρικό νοσοκομείο του στρατού.Σύμπτωση?)

Το 2Τ βρίσκεται στο DRAM Timing control? Οι ρυθμίσεις μου εκεί είναι ως εξής:

tCL 8

tRCD 8

tRP 8

tRAS 27

tRFC 74 (auto)

tWR 10 (auto)

tWTR 5 (auto)

tRRD 4 (auto)

tRTP 5 (auto)

tFAW 20 (auto

DRAM Command Rate Auto

DRAM Enhanced Training Auto

Στο Command Rate έχει επιλογή 1 και 2 εκτός του Auto. Μήπως αυτό είναι το 2Τ στην περίπτωσή μου?

------

Όχι, ούτε με το Command Rate στο 2 λειτούργησε.

Τελικά μάλλον πρόκειται περί της ασυμβατότητας που έλεγες. Οπότε μάλλον θα περιοριστώ στη μόνη ρύθμιση που μου έχει μέχρι στιγμής δουλέψει σταθερά:

CPU: 2669 (157x17

DRAM 785 DDR3_1570

DRAM Voltage 2.008

Και όλα τα υπόλοιπα στο Auto.

Εξ' άλλου, πόσο μεγάλη διαφορά θα δω από τα 1570 στα 1800? Δεν νομίζω πως αξίζει τον κόπο, τελικά.

Edited by Cthulhu
Link to comment
Share on other sites

Ναί το Command Rate είναι το 1Τ και 2Τ

Επίσης θεωρητικά λόγω Intel specs ... η διαφορά τάσης Vmem & Vtt πρέπει να είναι μέχρι 0,5 volt.

Οπότε χαμήλωσε το Vmem σε 1,91 ... και κράτα το Vtt στο 1,41

Επίσης δοκίμασε να ανεβάσεις το trfc ... π.χ βάλτο 104

Επειδή έχω παρόμοιες μνήμες με τις δικές σου ... θα δοκιμάσω να τις βάλω πάνω στην Extreme ... να δώ πώς συμπεριφέρονται.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, ο μέγιστος συνδυασμός Vram/VTT που ανοίγει είναι 1.952/1.459

Στις εξής ρυθμίσεις:


CPU 2522

BCLK 180

CPU RATIO 14

DRAM 900 DDR3_1800

8-8-8-27

tRFC 104

Command Rate 2

Τα αποτελέσματα είναι τα εξής στην εκκίνηση του setup των Windows 7

1.952/1.459 - Κολλάει στο σήμα μετά τα δύο "Windows is loading files..."
1.938/1.444 - Κολλάει στο σήμα
1.924/1.429 - Κολλάει στο σήμα
1.910/1.414 - Κολλάει στο σήμα

Δεν ξέρω αν έχει νόημα να δοκιμάσω σε χαμηλότερο. Τώρα μήπως στο 1.952/1.459 να αρχίσω να ανεβάζω το tRFC? Μέχρι που να το πάω?

Edited by Cthulhu
Link to comment
Share on other sites

Αν στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που γράφεις το memtest βγαίνει καθαρό...

Τότε το γεγονός ότι δέν μπουτάρεις στα Win ... πιθανόν να οφείλεται σε άλλο παράγοντα.

Υποψιάζομαι ... ότι επειδή έχεις αλλάξει cpu multi (έχεις βάλει χαμηλότερο) ... και πιθανόν έχεις αφήσει enabled στο bios τα : eist & c-states .... σου ρίχνει το Vcore (και προσπαθείς να μπείς Windows στα 2,5Ghz με π.χ. 0,9 volt)

Link to comment
Share on other sites

Απενεργοποίησα τα eist και c-states, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, κολλάει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με διάφορες ρυθμίσεις, τόσο στα 2.5 όσο και στα 2.7 του επεξεργαστή.

Αυτό που παρατηρώ είναι πως μου κολλάει την ώρα που πάει να δείξει κάποιο γραφικό (την ώρα ακριβώς που ξεκινάει το κόκκινο τμήμα του σήματος των Windows 7, για την ακρίβεια εμφανίζεται το πρώτο κόκκινο pixel και μετά παγώνει).

Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι αν κάτι παίζει με την κάρτα γραφικών. Από τη στιγμή όμως που το PCI Express παραμένει στα 100Mhz ανεξάρτητα από τις άλλες ρυθμίσεις, δεν βλέπω πως θα μπορούσε να επηρεαζόταν.

post-2149-1442175574,5713_thumb.jpg

Edited by Cthulhu
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν

Δοκίμασα στη δική μου μητρική ... παρόμοιες μνήμες που είχα σε X48

Cellshock 1800 Cas 8-7-6-21 @ 1.90 volt

Settings

Στο cpu configuration= Ολα disabled (εκτός από τα Core)

Bclock=180

QPI=6.4GB

Mem=1800

Mem settings 8-7-6-21 (όλα τα άλλα auto) και 1Τ

Voltages

CPU=1.2875

DRAM=1.8540

Ref=auto

Ref=auto

Vtt=1.3540

PCH=1.12

PLL=1.86

Παίζω κανονικά-σταθερότατα στα 3,6Ghz με τις μνήμες στα 1800

Link to comment
Share on other sites

Now it gets weird.

Δοκίμασα τις ρυθμίσεις σου, κρατώντας στις μνήμες μου το 8-8-8-27 (με τη δική σου τιμή δεν άνοιγε) και ανεβάζοντας το DRAM Voltage/VTT σε 1.952/1.459

Προς μεγάλη μου έκπληξη μπήκα κανονικά πρώτα στο setup των windows, ύστερα στα εγκατεστημένα windows, τρέχοντας στα 3.6! Σύντομα μετά βέβαια κόλλησα, πράγμα αναμενόμενο καθώς δεν έχω ψύκτρα της προκοπής για τέτοιο Overclocking (ντρέπομαι που το ομολογώ, όμως χρησιμοποιώ τη bundled της Intel...). Όμως προχώρησα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

And here is where it gets weird. Κατεβάζοντας τον πολλαπλασιαστή στο 15, για να τρέχω στα ψιλό-νορμάλ 2.7, και αφήνοντας το CPU Voltage στο Auto, το σύστημα κόλλησε μεγαλοπρεπώς ήδη από το σήμα των windows.

Κατεβάζω τον πολλαπλασιαστή στο 14, στα "ασφαλή" 2.520, αφήνω το voltage του επεξεργαστή στο auto, και πάλι κόλλάει!

Τρίτη απόπειρα, στα 2.700, CPU Voltage στο 1.2875. Τρίτο κόλλημα.

Τελικά τι τάση πρέπει να βάλω για να λειτουργήσει στα 2.700?

Και ποιά ψύκτρα προτείνεις για να τρέχω στα 3.6? (το PC είναι ανοιχτό 24/7)

Edited by Cthulhu
Link to comment
Share on other sites

Now it gets weird.

.......(με τη δική σου τιμή δεν άνοιγε)

Λογικό αυτό ... γιατί εμένα φοράνε micron D9 GTR ... τα οποία πάνε στο "θεό" σε ταχύτητα και settings

Προς μεγάλη μου έκπληξη μπήκα κανονικά πρώτα στο setup των windows, ύστερα στα εγκατεστημένα windows, τρέχοντας στα 3.6! Σύντομα μετά βέβαια κόλλησα, πράγμα αναμενόμενο καθώς δεν έχω ψύκτρα της προκοπής για τέτοιο Overclocking (ντρέπομαι που το ομολογώ, όμως χρησιμοποιώ τη bundled της Intel...). Όμως προχώρησα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

... και εγώ με τη μαμμά ψύκτρα είμαι.

Ανεβάζει αρκετή θερμοκρασία (70-85C ανάλογα την εφαρμογή ή το παιχνίδι) αλλά είναι σταθερό.

Βέβαια έχω άνετο case με καλό air-flow (HAF932)

And here is where it gets weird. Κατεβάζοντας τον πολλαπλασιαστή στο 15, για να τρέχω στα ψιλό-νορμάλ 2.7, και αφήνοντας το CPU Voltage στο Auto, το σύστημα κόλλησε μεγαλοπρεπώς ήδη από το σήμα των windows.

Κατεβάζω τον πολλαπλασιαστή στο 14, στα "ασφαλή" 2.520, αφήνω το voltage του επεξεργαστή στο auto, και πάλι κόλλάει!

Τρίτη απόπειρα, στα 2.700, CPU Voltage στο 1.2875. Τρίτο κόλλημα.

Τελικά τι τάση πρέπει να βάλω για να λειτουργήσει στα 2.700?

Πιθανολογώ ότι η αλλαγή multi αλλάζει παραμέτρους στο bios (όπως συμβαίνει και στους i7)

Οταν έχεις το default multi του επεξεργαστή σου (στην περίπτωση μας το 20) τότε η τιμή που ορίζεις στο bios (1.2875) εφαρμόζεται σχεδόν αυτούσια.

Οταν χαμηλώνεις multi ... η συγκεκριμένη τιμή (1.2875) δέν εφαρμόζεται πλέον,αλλά είναι χαμηλότερη (π.χ. 1.250) ... και όσο χαμηλώνεις multi συνεχίζει να χαμηλώνει και το Vcore.

Οπότε στο auto ... θα είναι ακόμη χειρότερα.

Επίσης (στους i7) δέν δουλεύουν σωστά τα ζυγά multi (εκτός του default)... πιθανόν να συμβαίνει και στους i5.

Δέν κάνεις μιά δοκιμή με 19 multi ?

Και ποιά ψύκτρα προτείνεις για να τρέχω στα 3.6? (το PC είναι ανοιχτό 24/7)

Ακόμη καμμία ... γιατί απλά στην Ελληνική αγορά δέν κυκλοφορούν λύσεις για 1156 socket.

Προσεχώς θα έχουμε.

Edited by TASOS
Link to comment
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή στέλνω μέσα από τα windows στα 3.6 :)

Χρειάστηκε να τσιμπήσω λίγο ακόμα το voltage του επεξεργαστή, στα 1.3v, αλλά μέχρι στιγμής είναι σταθερό.

Πώς αλλάζουν οι εποχές όμως. Κάποτε θυμάμαι ο 400άρης Pentium II (ή ΙΙΙ? δεν θυμάμαι) για να πάει στα 504 ήταν ολόκληρη ιστορία και είχε τρελή αστάθεια (χώρια μετέπειτα επεξεργαστές που ήθελαν μαγγανείες και αγώγιμους μαρκαδόρους για να ξεκλειδώσουν τον πολλαπλασιαστή).

Τώρα από τα 2.6 στα 3.6 για το τίποτα...

Τάσο, ειλικρινά, δεν έχω λόγια για να σε ευχαριστήσω για την υπομονή και τη βοήθεια που μου έδωσες. Μένουμε και κοντά, να σε κεράσω καφεδάκι καμιά μέρα.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.