Jump to content



Πώς φτιάχτηκε το Cypress (5870 & 5850)


sakattack1442169065

Recommended Posts

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3740

Eνα πολυ ενδιαφερον αρθο, οπως ηταν και το περυσινο για το πως φτιαχτηκε το RV770 (4870 & 4850)

Απολαυστικό θα έλεγα.

Μου άρεσε και η ιστορια για το Eyefinity και την μυστικοτητα που κρατησαν για να μην το μαθει η nVidia.

Όντως, κι εμενα απο την πρωτη στιγμη το Eyefinity μου ειχε κανει την πιο μεγαλη εντυπωση και το ειχα χαρακτηρισει ως την νεα μεγαλη επανασταση των PC

Καθησα και ξαναδιαβασα και το περυσινο αρθρο για την 4870. Eιναι παρα πολυ ενδιαφερον να βλεπεις το σκεπτικο και την πορεια αυτων των ανθρωπων.

Οντως μετα την 2900ΧΤ, εχουν ενα πολυ καλο σερι με τις 3870-4870-5870 καθε 1 χρονο, που παει απο το καλο στο καλυτερο.

Μου αρεσε που περυσι το αρθρο κατεληγε οτι δεν θα ειναι καθε χρονο τοσο καλα τα πραγματα οσο ηταν με την 4870 και τελικα φετος με την 5870 αποδειχτηκαν ακομα καλυτερα.

Φαινεται οτι ο στοχος που εβαλαν για καλο και συμμαζεμενο τσιπ που θα κερδιζει τη μεσαια κατηγορια και θα βγαζει αμεσως μικροτερα τσιπακια για τις πιο φτηνες, και ενα 2x για την ταχυτερη καρτα, εχει αποδωσει καρπους και εχει φερει σε πολυ δυσκολη θεση την nVidia που επεμεινε στη λογικη του τεραστιου τσιπ.

Να δουμε αν θα συνεχιστει αυτο το σερι με νεα επιτυχημενη σειρα το φθινοπωρο. (Το αρθρο επιβεβαιωνει οτι τοτε θα βγει η επομενη σειρα Northern Islands)

Link to comment
Share on other sites

Μου άρεσε και η ιστορια για το Eyefinity και την μυστικοτητα που κρατησαν για να μην το μαθει η nVidia.

Όντως, κι εμενα απο την πρωτη στιγμη το Eyefinity μου ειχε κανει την πιο μεγαλη εντυπωση και το ειχα χαρακτηρισει ως την νεα μεγαλη επανασταση των PC

Waaaaaaaaay too much overrated!

Κατά τα άλλα απολαυστικότατο πράγματι :-)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πράγματι.

Αλλά έχω μερικές σκέψεις να μοιραστώ μαζί σας, αφού ο Anand ανέφερε ότι η επόμενη γενιά GPU θα έχει κωδική ονομασία N.Islands.

H τρέχουσα γραμμή επεξεργαστών γραφικών Evergreen (5000) για mobile radeon έχει την κωδική ονομασία Manhattan.

Βασισμένος σε διαρροές διαφανειών από την ASCII.jp (δείτε την επεξεργασμένη φωτογραφία), πιστεύω ότι η κωδική ονομασία N.Islands προορίζεται για τους mobile radeon που θα αντικαταστήσουν τους Manhattan και θα ανήκουν στη γραμμή επεξεργαστών γραφικών Hecatonheires.

Πρόσφατα ο CEO της AMD, ανακοίνωσε μια νέα GPU για H2 2010.

Επειδή όμως ούτε τα 28nm είναι ακόμα εφικτά για GPU, ούτε οι Hecatonheires, μέσα στο 2010, πιστεύω ότι είτε ο Anand κάνει λάθος, είτε η AMD δανείστηκε την κωδική ονομασία N.Islands και την απέδωσε βιαστικά σε μια μη προ-υπάρχουσα GPU.

Πιστεύω ότι ο νέος επεξεργαστής N.Islands? που θα δούμε μέσα στο 2010 θα είναι μια πουσαρισμένη αρχιτεκτονική Evergreen, με μικρές αναβαθμίσεις και δεν θα αποτελεί ολοκληρωμένη σειρά αλλά μια πιο δυνατή 5870 ίσως και με αντίστοιχη διπύρηνη εκδοχή.

Αυτό θα δώσει στην ATI το χρόνο να βελτιώσει την πραγματική επόμενη σειρά που είναι οι Hecatonheires, χωρίς να χάσει τα πρωτεία στο ανώτερο κομμάτι της αγοράς από την Nvidia.

Ο Anand έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο sideport, που αφαιρέθηκε τελευταία στιγμή χάριν της σμίκρυνσης και της μείωσης της κατανάλωσης. Το sideport είναι ένα τοπικό buffer μνήμης, που μεταξύ άλλων μειώνει τις καθυστερήσεις που εισάγονται από το alternate frame rendering, δηλαδή την εναλλαγή σχεδιασμού κάθε εικόνας από τις κάρτες σε περίπτωση crossfire. Δεν είναι όμως η μόνη περίπτωση όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το sideport. Εξ ίσου σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρει σε κάθε περίπτωση context switching, όπως για tessellation, directcompute κτλ.

Πιστεύω ότι η σημαντικότερη διαφορά της εξελιγμένης GPU (N.Islands?) που θα δούμε μέσα στο 2010 από την 5870 θα είναι ακριβώς η προσθήκη του sideport που είχε αφαιρεθεί.

attachment.php?attachmentid=101232&stc=1&d=1266170097

___________________________________

Σχετικά με με τις μεταλλικές διασυνδέσεις (via)

Δεν ξεκαθάρισα με ποιο τρόπο φαίνεται ότι έλυσαν το πρόβλημα στην ΑΤΙ, αλλά φαίνεται ότι μάλλον χρησιμοποίησαν διπλές γραμμές. Έτσι προχώρησα να δω περισσότερα στη διασύνδεση που έβαλε ο Anand.

Nvidia's Chen Calls for Zero Via Defects.

"The problem appears to be that when they cut a via, a residue of photoresist gets on the edge of the via, which creates a ring-shaped discontinuity in the metal," James said. "The discontinuity could create electromigration issues. We've seen the same problem on the upper metal levels on the ATI chips we've studied. It creates a reliability failure mode."

Αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν διακοπές συνέχειας των διασυνδέσεων (ωια) κατά την παραγωγή στις κάρτες της ATI.

H TSMC όμως είπε ότι τα προβλήματα "teething" διορθώθηκαν γρήγορα.

Φαίνεται ότι η τεχνική SOI αποτελεί καλύτερη θεραπεία για την αυξημένη της θερμοκρασίας και τις χαμηλές επιδόσεις που προκαλεί η διαρροή ρεύματος εξ αιτίας της σμίκρυνσης και του φαινόμενου electron migration.

Εν τούτοις, δεν αποτελεί πανάκεια, αφού τα προβλήματα αξιοπιστίας και αυξημένου ποσοστού RMA εξ αιτίας της αστοχία των via, παραμένει.

Φοβιστικά ακούγονται όλα αυτά.

Είναι όπως όταν διαβάζει κάποιος που δεν ξέρει από ιατρική τα συμπτώματα των παθήσεων. Νομίζει ότι είναι ο ίδιος άρρωστος. :)

Link to comment
Share on other sites

ναι, αυτες ειναι πολλες λεπτομερειες που εμεις δεν μπορουμε να εκτιμησουμε. (και δεν ξερω αν εχει και σημασια)

εκεινο που μπορουμε να καταλαβουμε ειναι το πρακτικο θεμα, οτι η ΑΤΙ το Μαιο του 09 εφτιαξε ενα σοβαρο τσιπ στα 40nm, την 4770, και πηρε μια γευση της τεχνολογιας αυτης, που την αξιοποιησε αμεσα στην σειρα 5.

Αντιθετα η nvidia εφτιαξε με το ζορι το φθινοπωρο τις μικρες 210-220, και προσπαθει μετα να φτιαξει ενα τεραστιο τσιπ σαν το Fermi.

Link to comment
Share on other sites

Μια άποψη σχετικά με αυτό που λες μας τη δίνει ο Anand.

Πάντως και η AMD σχεδίασε μεγάλο τσιπ και το μίκρυνε και τώρα που είδε τον ανταγωνισμό προσθέτει ξανά.

Εντύπωση μου έκανε κι ένα άλλο κομμάτι, εκεί που λέει ότι τα καλά πάνε σε επαγγελματικά, τα μέτρια κομμάτια στα φορητά και τα πιο ζεστά με μεγαλύτερες απώλειες εξ αιτίας πχ των κομμένων via, στα desktop.

Δηλαδή εμείς αγοράζουμε χρυσή τη σκαρταδούρα, παρότι είμαστε ο κύριος μοχλός οικονομικής στήριξης και η αιτία της ύπαρξή τους εδώ και χρόνια.

Μα καλά δεν ντρέπονται και που το λένε?

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν βρηκα το κοματι που αναφερεις ent (κανε ενα quote plz) δεχομαι με επιφυλαξη τα λεγομενα σου (μεχρι να διαβασω και εγω την παραγραφο) και απαντω.

Δεν μου φαινεται καθολου παραξενη αυτη η πρακτικη. Και στους επεξεργαστες το ιδιο δεν γινεται?? Αφου και εκει μια γραμμη παραγωγης εχουν και αναλογα με το τι θα αντεξει το καθε κοματι στο testing το βαφτιζουν. Σε αλλους κοβουν πυρηνες σε αλλους κοβουν μνημη cache (καποτε την ελεγαν και λανθανουσα lol)

Στις καρτες γραφικων γιατι να ειναι διαφορετικο?? Πως θα μπει ενα "καυτο" κοματι σε λαπτοπ με τους τοσους περιορισμους σε ψυξη? Ενας επιτραπεζιος αντεχει περισσοτερη θερμοαπαγωγη οποτε αντεχει και ενα σχετικα πιο θερμο κοματι. Φυσικα το πιο θερμο κοματι ειναι αγνωστο τι σημαινει και ποσοστιαια τι εννοει. Μπορει να μιλαμε για 5 βαθμους μπορει να μιλαμε και για 20. Τωρα οσον αφορα την επαγγελματικη χρηση εκει ειναι συγκεκριμενα πραγματα που τρεχουν οποτε μπορει να θελουν και αυξημενη αξιοπιστια. Ομως εκει οι τιμες δεν ειναι 345Ε που ειχε η 5870 οταν την αγορασα εγω αλλα μερικες χιλιαδες Ε.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.