Jump to content



Ασφαλείς θερμοκρασίες κάρτας γραφικών (core - vrms)


Recommended Posts

H κάρτα γραφικών μου είναι μία Sapphire 7870XT.

 

Λίγη προϊστορία:

Επειδή κατά καιρούς είχα crashes όταν έπαιζα games, άρχισα να κοιτάω τις θερμοκρασίες.

Διαπίστωσα ότι το pc κράσαρε ακόμα και με χαμηλά temps. Από κάποια monitoring programs είδα ότι τα 12v είχαν τρελό drop υπό φορτίο. Φανταστείτε ότι έπεφταν για πλάκα στα 11.2 (!!!) ή ακόμα χειρότερα κάτω από 11 με αποτέλεσμα το pc να κολλάει.

 

Άλλαξα λοιπόν τροφοδοτικό και η κατάσταση σταθεροποιήθηκε.

 

What to do next? O/C of course. Είπα να ανεβάσω λίγο τη συχνότητα της gpu (975 - > 1100) και ταυτόχρονα να δώσω +10% στο power limit για να μην έχω throttling.

 

UJpqJ1e.png

 

Έκανα και ένα reprofile στον τρόπο λειτουργίας των ανεμιστήρων της κάρτας και για να μην τα πολυλογώ, η θερμοκρασία της gpu δεν ξεπερνάει ποτέ τους 82C με θερμοκρασία δωματίου 25C. Σε idle είναι στους 33C και τα vrms στους 38C.

 

Στο δια ταύτα:

Μετά από πολύωρο gaming με υψηλό gpu usage (πάνω από 90%), τα vrm της κάρτας χτυπάνε 95-100ρια.

Πρόβλημα σταθερότητας δεν υπάρχει, αλλά θα ήθελα να μάθω ποιες θερμοκρασίες θεωρούνται safe για τα vrms και το gpu core.

 

Ακολουθεί γράφημα θερμοκρασιών σε ένα τυπικό gaming session 2 ωρών (gpu usage 90-100%).

XWlFWOy.png

 

 

Το κουτί μου:

είναι ένα thermaltake armor με 2 in και 1 out fan. Έχει γίνει cable management στο full +hard disks relocation για να υπάρχει ελεύθερη ροή αέρα στο ύψος των cpu, gpu, οπότε θέμα airflow δεν υφάρχει.

Έγινε επεξεργασία από akis_z80
Link to comment
Share on other sites

@Lakisss, Ουφφφ αλλαγή πάστας; Καλό ακούγεται, αλλά θα προτιμούσα αν την έβγαζα από τη mobo να ήταν για αλλαγή με νέο μοντέλο και όχι για ρεκτιφιέ :D

Μπορώ και να την επαναφέρω στα stock clocks αν και αυτό το 10% που μου δίνει το o/c είναι σημαντικό για να μείνω στα 60fps στο Assetto Corsa χωρίς να χρειαστεί να ρίξω γραφικά.

 

Να πω ότι σε games που δε ζορίζουν τόσο πολύ την κάρτα οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Πχ Heroes of the Storm με όλα τα γραφικά στο full και vsync on είμαι 72 core, 84 vrm.

 

 

Άρα 100C is not safe?? ΣΩΚΚΚΚΚ

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.