Jump to content



DIY εξαερισμός χώρου/δωματίου


qbiefox

Recommended Posts

Και τώρα περνάω στην καιδιά που θέλω να κάνω.  Για εξαερισμό ενός χώρου, θέλω να φτιάξω ένα κουτί με περσίδες 12χ36 που θα φιλοξενήσει 3 12άριδες ανεμιστήρες. Ουσιαστικά θα είναι ένα πλαίσιο 12χ36 που θα έχει μια περσίδα μπροστά και μια πίσω.  Σκοπός είναι να έχω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ροή αέρα σε συγκεκριμένο "ανεκτό" θόρυβο. Μιας και δεν υπάρχει θέμα πάχους, σκεφτόμουν να πάρω 3 Scythe Ultra Kaze, οι οποίοι έχουν 38mm πάχος και άρα έχουν πιο βαθιά πτερύγια, και να τους ρυθμίσω περίπου στις 1500 στροφές. Έχω καιρό να ψαχτώ για φουρφούρια όμως... Να προτιμήσω το εξτρα πάχος των ultra kaze, ή να πάω σε κανά slip stream? Τι άλλο να κοιτάξω?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι βασικά λίγο περίεργη φάση. Ουσιαστικά θέλω να πετάω αέρα από το ζεστό σαλόνι (λόγω τζακιού) στο διάδρομο του σπιτιού για να σπάει το κρύο. Ο λόγος που απορίφθηκαν λύσεις εξαερισμού είναι γιατί είναι 220v και καίνε πολύ περισσότερο απο τα 12βολτα fans. Γύρω στα 5 watt πρέπει να καίει ο 2000άρης ultra kaze. Θέλω να τα αφήνω πολλές ώρες ανοιχτά, άρα με νοιάζει και η κατανάλωση. Και άλλωστε πόσο πιο φτηνά θα μου πάει μια λύση εξαερισμού? 30 ευρώ έχουν 3 ultra kaze.  Και η αλήθεια είναι ότι δεν με νοιάζει να γλυτώσω 20-30 ευρώ. Θέλω κάτι εμφανίσημο που να μην καίει πολύ ρεύμα και δεν θα κάνει θόρυβο.

Έγινε επεξεργασία από qbiefox
Link to comment
Share on other sites

@qbiefox

Καλή η σκέψη για 38ρηδες ανεμιστήρες, αλλά . . .

Αν ο χώρος είναι κατοικήσιμος, ξεχνάς Ultra Kaze, πέρα από το ότι κάνουν αρκετό θόρυβο, έχουν και ένα "ηλεκτρονικό" παράσιτο (σαν coil whine)  που αν το ακούς αρκετή ώρα δεν είναι και το καλύτερο!

Αυτά στις 1500 rpm γιατί στις 3000 rpm το πράγμα γίνεται χειρότερο από αεροδυναμικό θόρυβο, και το coil whine μπορεί να εξαφανίζεται αλλά εμφανίζεται ένας κραδασμός που θα απαιτήσεις σίγουρα ελαστική ανάρτηση των ανεμιστήρων!

Αν καταλήξεις σε αυτή τη λύση , ΠΡΟΣΟΧΗ ! ! ! !

Μην βάλεις τους ανεμιστήρες να ακουμπάνε ο ένας πάνω στον άλλο, άσε ένα μικρό διάκενο (π.χ. 5mm), διαφορετικά μπορεί να κροταλίζουν μεταξύ τους.

 

Οι Slip stream είναι πιο αθόρυβοι αλλά και πιο ψόφιοι, αν όμως τους συγκρίνεις και τους δύο στις 1500 rpm είναι συγκρίσιμοι!

 

Τώρα που είπες και τι θες, είναι λίγο καλύτερα! :)

Άρα θα βάλεις αυτό το συστηματάκι στο ταβάνι του διαδρόμου προς την μεριά του σαλονιού να ρουφάει αέρα από γίνεται ψηλότερα και να τον στέλνει μέσα στο διάδρομο.

Πόσο χώρο έχεις πρίν να κουτουλάς επάνω του, άραγε?

Ας πούμε σε παίρνει να βάλεις 200ρηδες?

Επίσης πόσο χώρο έχεις κατά μήκος?

 

Όλα αυτά τα ρωτάω γιατί μπορείς να κάνεις κάτι πιο αποτελεσματικό και αθόρυβο και συνάμα ελαφρώς "φουτουριστικό" ! :p

 

qbiefox air circulator_01.png

Για σκέψου το . . .  ! :D

 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς δεν σκέφτομαι να πάρω ultra kaze 3000, μιας και αυτοι'υποτίθεται ότι έχουν αυτό το γουργουρητό που αναφέρεις. Έλεγα να πάω σε 2000, οι οποίοι νομιζω ότι έχουν πιο ποιοτικό ήχο, και δεν πρόκειται ποτε να τους χρησιμοποιήσω σε περισσότερες από 2000,  που ακούγονται σαν αεροπλάνο. Περι κενών, χρήση λάστιχων κλπ, τα έχω στα υπ' όψην μου.

 

Στέλιο για να καταλάβεις πως έχει η κατάσταση. Έχουμε 40 τετραγωνικά ενιαίου χώρου που υπάρχει ένα ενεργειακό τζάκι 14.5 kw.  Σκοπός είναι να βοηθήσουμε όσο γίνεται την μεταφορά αέρα  ωστε να αποφύγουμε μεγάλες διαφορες θερμοκρασίας μεταξύ σαλονιού και υπνοδωματίων. Δλδ θέλουμε το 25-15 που θα είχαμε αν δεν υπήρχε τπτ, να γίνει 22-18. Πάνω από την πόρτα του διαδρόμου υπάρχει δοκάρι, περιορίζοντας κατά πολύ τον χώρο. Για να καταλάβεις, από το πάνω μέρος του κασώματος, μέχρι το δοκάρι είναι 18 εκατοστά. Και σε αυτά τα 18 εκατοστά περνάνε πλέον κολλητά στο κάτω μέρος του δοκαριού 9 σπιράλ με καλώδια ρεύματος (αυτά περνάγαν όλα πάνω από την πόρτα και μεταφέρθηκαν). Κάτω από τα σπιραλ θα μπει μάλλον μια κολλητή γυψοσανίδα αφήνοντας περίπου 14-15 εκατοστά. Αν λάβεις υπ όψην ότι η περσίδα θα έχει και μια πατούρα γύρω γύρω, νομίζω ότι δεν θα με πάρει για οτιδήποτε μεγαλύτερο από 12 εκατοστά.

 

Το δικό μου το μυαλό δεν γεννάει τπτ παραπάνω από αυτό που περιέγραψα. Εσύ μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο?

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω, είναι λίγο στριμόκωλα τα πράματα ! :)

Δε μου λες το ταβάνι του σαλονιού πόσο ψηλότερα είναι από το παραλληλόγραμμο από όπου σκοπεύεις να περάσεις τον αέρα προς το διάδρομο.

Ο τοίχος πάνω από τη πόρτα είναι ελεύθερος  (το δοκάρι είναι χωνευτό στο τοίχο , ή φαίνεται ?)

Το τζάκι που είναι στο χώρο σε σχέση με τη πόρτα του διαδρόμου?

Και πες και κάτι ακόμα , πόσο καλά τα πας με μικροκατασκευές?  ;)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το ταβάνι είναι περίπου 50 εκατοστά πιο πάνω (δεν το έχω μετρήσει, με το ματι στο λέω). Ο τοίχος από την πλευρα του σαλονιού είναι περασιά με το δοκάρι, από ττην πλευρά του διαδρόμου το δοκάρι εξέχει καμιά 20αρια εκατοστά. Το τζάκι είναι στα 5 μέτρα από την πόρτα του διαδρόμου.

 

Με τις μικροκατασκευές μια χαρά τα πάω, πιάνουν τα χέρια μου και υπάρχουν και όλα τα βασικά εργαλεία (τρυπάνια, τροχοί, dremel, κολλητήρια κλπ). Μην με φοβάσαι, πετα ιδέες χωρίς ενδιασμούς

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μια ερώτηση, το φτιάχνει όπως θέλει, στην διαδρομή που θα κάνει ο ζεστός αέρας δεν θα έχει κρυώσει? Επίσης θα μπορούν να μεταφέρουν/σπρώχνουν

ικανή ποσότητα αέρα για να έχει το αποτέλεσμα που θέλει? Μήπως χρειάζεται λίγο πριν την έξοδο κι άλλο ανεμιστήρα?

Έγιναν 3 οι ερωτήσεις :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πρότεινα να συνενοηθείς πρώτα με έναν τζακά και να δείς μία λύση με αεραγωγό από την καμινάδα του τζακιού μέχρι τα μέσα δωμάτια που θες να ζεστάνεις λίγο.

Ο αεραγωγός θα τροφοδοτήται απαυθείας με καυτό αέρα από το τζάκι έτσι ώστε να φτάνει στο ή στα υπόλοιπα δωμάτια χωρίς μεγάλες απώλειες.

Η όλη δουλειά θα καλυφθεί με γυψοσανίδες και βάψιμο για να μην φαίνεται τίποτα.

Σαφώς και ΔΕΝ μιλάμε για 40-50ευρώ κόστος εδώ αλλά μια τέτοια επένδυση μπορεί να σου αποσβέσει πολύ καλύτερα σε βάθος χρόνου.

 

 

Η λύση με τα ανεμιστηράκια δεν νομίζω ότι θα σου αποδίδει λόγο του ότι αφενώς ο αέρας θα είναι ήδη κοντά στη θερμοκρασία του δωματίου, αφετέρου εσύ χρειάζεσαι να μετακινείς πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα για να πετύχεις 1-2 βαθμούς επιπλέον στον υπόλοιπο χώρο.

 

 

- Για την ηχομόνωση που ενδεχομένως να σε αποσχολεί η λύση είναι ντύσιμο με πετροβάμβακα, πάμφηνος και τον κόβεις όπως θες με απλό ψαλίδι.

Έγινε επεξεργασία από dpolal
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.