Jump to content



Απο βινυλιο σε PC


ZeN75

Recommended Posts

Μηπως μπορει καποιος να με διαφωτισει πως να περασω τη δισκοθηκη μου στον υπολογιστη? Εχω καμια 300αρια δισκους και μια και δε χρησιμποιω το πικαπ εχουν αρχισει και μαζευουν πολυ σκονη.Ειχα ακουσει για καποιο hardware για αυτη τη δουλεια αλλα δε ξερω αλλες λεπτομερειες περα απο το οτι μετατραπουν σε MP3 αλλα πολυ κακης ποιοτητας.Εχει κανεις ιδεα? Ειναι και κριμα να μενουν ετσι γιατι πολλους απο τουσ δισκους δε τους βρισκεισ που8ενα πλεον ουτε σε Cd η στο Internet για παραδειγμα.....

Link to comment
Share on other sites

από την έξοδο ηχείων του στερεοφωνικού σου στο line-in της κάρτας ήχου, ηχογράφηση σε wav stereo, 16bit 44khz και μετατροπή σε mp3 192kbps τουλάχιστον!

η ποιότητα εξαρτάται: από το πικάπ, από τον ενισχυτή, και κυρίως από την κάρτα ήχου (αφού κάνει όλη τη δουλειά), και φυσικά από τα καλώδια! (μη βάλεις τίποτα χύμα τηλεόρασης!).

από το στέρεο στην κάρτα ήχου θα χρειαστείς λογικά κάποιον αντάπτορα.

λογικά μπορείς κατευθείαν από το πικάπ στην κάρτα ήχου, αλλά καλό είναι να έχεις πιο ενισχυμένο το σήμα. βέβαια μια δοκιμή θα σε πείσει για το καλύτερο!

τέλος, στη συμπίεση, εκτός από mp3, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιον μη απωλεστικό αλγόριθμο όπως το flac.

η βασική απώλεια που θα έχεις σου ξαναλέω είναι από την κάρτα ήχου και την ποιότητά της, αυτή κάνει το ADC.

Link to comment
Share on other sites

Εριξα μια ματια στο Link. Πολυ καλο αλλα απο οτι καταλαβα ειναι ολοκληρη επιστημη να το κανεις σωστα και απογοητευτηκα λιγο.Δυστυχως και η καρτα ηχου που εχω ειναι onboard αν και το πικαπ και ο ενισχυτης ειναι αρκετα καλα.Θελει αρκετα ψαξιμο και μελετη η υποθεση αλλα αξιζει τον κοπο.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από ZeN75

υστυχως και η καρτα ηχου που εχω ειναι onboard αν και το πικαπ και ο ενισχυτης ειναι αρκετα καλα.Θελει αρκετα ψαξιμο και μελετη η υποθεση αλλα αξιζει τον κοπο.

Μήπως είναι καιρός να σκεφτείς την αγορα κάρτας ήχου (απο 22)?

Μια δοκιμη θα σε πείσει αν αξίζει τον κόπο

Link to comment
Share on other sites

H έξοδος του πικάπ θέλει προενίσχυση για να έρθει σε επίπεδο line.

Μία απλή δοκιμή είναι να πάρεις την έξοδο των ακουστικών του ενισχυτή και να την συνδέσεις στο line-in της κάρτας ήχου. Δοκίμασε την συμπίεση και αν σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα συνέχισε :)

Link to comment
Share on other sites

και με την onboard μπορεί να δοκιμάσει. αυτό με τα ακουστικά είναι το πιο στάνταρ, διότι θες απλώς ένα καλώδιο mini-jack σε mini-jack :D

πάντως αν δε δοκιμάσεις μόνος σου, δε θα βγάλεις άκρη. μάλλον θα χρειαστεί να αγοράσεις κάποια κάρτα ήχου πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα. Δεν είναι εύκολο αλλά όχι και δύσκολο. Αφού έχεις πικαπ αυτό λογικά θα συνδέεται σε κάποια είσοδο ενισχυτή (με προενίσχυση της περισσότερες φορές, γιατί υπάρχουν και πικαπ έτοιμα να συνδεθούν σε line in.). Ο ενισχυτής πρέπει να έχει και κάποια έξοδο προς κασετόφωνο για εγγραφή. Θα αναφέρετε ως aux out / aux tape rec ή κάπως έτσι. Από εκεί με ένα βύσμα mini jack (από stereo μικρό καρφί σε RCA) θα συνδέσεις το RCA στον ενισχυτή και το καρφι στο line in της κάρτας ήχου. Αυτά από hardware. Στο software χρειάζεσαι μια εφαρμογή για ηχογράφησης π.χ wavelab , soundforce κ.τ.λ. επιλέγεις το line in και κάνει μερικά τεστ πριν την ηχογράφηση. Αυτό είναι ότι πιο απλό μπορείς να κάνεις ώστε να μετατρέψεις τους δίσκους σε CD /mp3 με αποδεκτή ποιότητα.

Ποτέ από την έξοδο προς τα ηχεία δεν παίρνουμε σήμα για εγγραφή. Μπορεί να προκληθεί πολύ σοβαρή ζημιά και στης δυο συσκευές.

Η μετατροπή από δίσκο σε cd δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ποιοτικό σήμα με τα πικαπ του εμπορίου. Μερικές φορές είναι καλυτέρα να αλλάξουμε πικαπ ακόμα και με μια απλή κάρτα ήχου.

Η ηχογράφηση θα γίνει σε wav 44.100 16bit stereo. Από εκεί και πέρα μπορείς να το μετατρέψεις σε ότι θες. :T:

Link to comment
Share on other sites

παίδες μη διανοείστε καν, να συγκρίνετε τον ήχο, την ποιότητα του πικ απ, με cd και ακόμα χειρότερα με mp3! αυτά τα "πράγματα" σκοτώνουν τη μουσική, καμμία σχέση

να φανταστείτε έχω cd player αξίας 1200 ευρώ (micromega stage6) και ένα πικ απ αξίας 300 ευρώ (pro-ject) και μου κάνει πολύ περισσότερη αίσθηση να ακούω βινύλιο παρά cd!

o πιο "φυσικός" - "live" ήχος, μπορεί να βγεί μόνο από αναλογικές πηγές ήχου

πόσο μάλλον όταν μιλάμε για φθηνό cd ή pc... δε πα να΄χεις και την καλύτερη κάρτα - καμμία σχέση

ΖεΝ75, κάνε τη "χάρη" στον εαυτό σου και άκου τους δίσκους σου από το πικάπ, και απλά αν θες για "backup" ή για το αυτοκίνητο κάνε τη μεταφορά σε cd και για να έχεις μαζί σου στις διακοπές ή στο εξοχικό - όταν είσαι σπίτι και ακούς μουσική δεν έχει κανένα νόημα

Link to comment
Share on other sites

Kbilly εχεις απολυτο δικιο σε αυτα που λες , το βινυλιο δε συγκρινεται με τιποτα.Απλα ειναι πολυ βολικο να περνας τα αγαπημενα σου τραγουδια στον υπολογιστη, τα ακους ανα πασα στιγμη, τα κανεις MP3 τα παιρνεις στο αυτοκινητο κτλ.

Μετα απο δυο μερες δοκιμων μπορω να πω οτι εμεινα αρκετα ικανοποιημενος απο το αποτελεσμα(και με onboard καρτα ηχου παρακαλω, ισως βοηθησε το πικαπ που ειναι ενα Technics καλουτσικο και ο ενισχυτης, technics και αυτος).

Τα mp3 βγηκαν αρκετα καλα σε συγκριση παντα με αλλα Mp3 της ιδιας συχνοτητας . Καμια σχεση βεβαια με τον ηχο που βγαζει το πικαπ.

Οσο για το πως το εκανα μια και ρωταει ο ESTRANGED :

Συνεδεσα αρχικα το πικαπ με τον ενισχυτη φυσικα. Συνεδεσα τον ενισχυτη απο την εξοδο rec out με τον υπολογιστη στο Line in.

Εγγραφη μπορεις να κανεις με ενα προγραμμα οπωσ το cool edit pro η με το nero wave editor(εγω χρησιμοποιησα το nero).

Ρυθμισε φυσικα το επιπεδο εντασης στην εγγραφη απο το volume control sto Recording/playback).

Αφου ηχογραφησεις οτι θες(σε 44khz kai 16bit) μπορεις με το nero wave editor φιλτραρεις λιγο τον ηχο με το noise reduction ωστα να αφαιρεσεις τα ενοχλητικα κριτς κρατς του δισκου(εδω μην περιμενεις θαυματα απλως ακουγονται λιγοτερο).Η ιδια δουλεια μπορει να γινει και με το Cool edit pro αλλα μου φανηκε ιδαιτερα πολυπλοκο και δε το κατεχω το προγραμμα οποτε το αφησα.Το nero ειναι ιδιαιτερα απλο και ευχρηστο με καλα αποτελεσματα. Σωζεις τα τραγουδια σε mp3(egw evala 192-224) η wav και μετα αν θες τα κοβεις κιολας με το Νero παλι ( αν μιλαμε για πλευρα δισκου και οχι για μεμονωμενα κομματια).

Αυτα σε γενικες γραμμες. Αν χρειαστεις κατι γραψε μηπως και σε βοηθησω με τα λιγα που ξερω.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.