Jump to content



Αντικατάσταση μπαταριών NiCd με 18650 χωρίς αντικατάσταση φορτιστή


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.
Εν συντομία μιας και το θέμα έχει αναλυθεί από γνώστες, έχω ένα αρχαίο, του κιλού αλλά αποδεδειγμένα σκυλί επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο.

Αγορασμένο πριν από πολλά χρόνια από Praktiker.

Έχει μπαταρία 14.4V, με 12 στοιχεία NiCd 1200mAh, 1.2V εν σειρά συνδεδεμένα.

Ένας από τους λόγους που ήταν εξωφρενικά φθηνό τότε (δε θυμάμαι πόσο, αλλά σκεφτείτε ότι ήμουν φοιτητής, ήμουν στο πράκτικερ για ψιλολόγια και όταν είδα την τιμή του το πήρα χωρίς να το χρειάζομαι...!!!) ήταν ο φορτιστής του.

Αποτελείται από μία βάση για την μπαταρία και ένα μετασχηματιστή (δεν έχω μπροστά μου τα νούμερα αλλά είναι αργός). Το βασικό θέμα της φόρτισης ήταν και είναι ότι δεν είναι ελεγχόμενη, αν το αφήσω όλο το βράδι μάλλον θα πάρει φωτιά!!!

παρόλαυτά το πιστό μου σκυλί με έχει βοηθήσει άπειρες πλέον φορές, αρκεί να θυμόμουν να το βάλω μερικές ώρες πριν για φόρτιση, το φορτίζω συνήθως μέσω ενός χρονοδιακόπτη πρίζας για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

 

Σκεφτόμουν λοιπόν να αντικαταστήσω τις μπαταρίες του με 18650, κυρίως σαν εξερεύνηση.

Με τη σκέψη στο κόστος , θα πάρω μερικές 18650 (έχω ήδη δύο του κιλού για 2 φακούς, κάνουν τη δουλειά τους, συν φορτιστή για δύο) και 2 θήκες των 2 x 18650 έκαστη με καλώδια (η 4πλή θήκη δε χωράει για 8 χιλιοστά και αν χώραγε θα μπορούσα να διπλασιάσω τη  χωρητικότητα αλλά ίσως άχρηστο έτσι κι αλλιώς..)

Η βασική μου σκέψη είναι να πάρω μπαταρίες 18650 με τον ενσωματωμένο ελεγκτή, έτσι ώστε να μπορώ να τις φορτίζω με το μην ελεγχόμενο φορτιστή χωρίς άγχος. Θα βάζω όπως και πριν ολόκληρη τη μπαταρία στη βάση της και θα την αφήνω όσο χρειαστεί

(εννοείται ότι ειδικά αφού θα έχω κι εύκολη πρόσβαση θα κάνω τις δοκιμές μου να δω πόσες ώρες χρειάζεται για να φορτίσει, αν φορτίζει όλες τις μπαταρίες κλπ. Το πολύμετρο δίπλα το έχω...)

Στη χειρότερη και εφόσον δε φορτίζει έτσι μπορώ να τη φορτίζω στον απλό κινεζοφορτιστή 2χ18650 που ήδη έχω, και χρησιμοποιώ ως τώρα.)

 

 

Bash away!!!

Βαράτε...

DSC_4081.JPG

DSC_4076.JPG

Link to comment
Share on other sites

Χμμ δεν μπορώ να κάνω διόρθωση

Με το βαράτε εννοώ

Πιστεύετε ότι θα δουλέψει? Πρόταση για οικονομικές 18650 με ενσωματωμένη προστασία?

Κάποιο οικονομικό κύκλωμα για να μετράω χωρητικότητα υπάρχει? Έχω δει αυτούς τους balanced φορτιστές αλλά δεν έχω κάποια χρήση για τέτοια μαραφέτια, και οικονομικά ξεφεύγουν...

Έχω πετύχει και τέτοια κυκλωματάκια

https://www.aliexpress.com/item/3-Sets-Of-1-2v-12v-18650-Li-ion-Lithium-Battery-Capacity-Tester-Resistance-Lead-acid/32681742031.html?spm=2114.13010308.0.0.sRnRMK

 

Κάνουν τη δουλειά που θέλω (αναφορά φορτίου)

Link to comment
Share on other sites

Υπαρχουν τα BMS http://m.ebay.com/itm/4A-5A-PCB-BMS-Protection-Board-for-4-Packs-18650-Li-ion-lithium-Battery-Cell-4S-/201499016168?hash=item2eea46fbe8%3Ag%3Aqv0AAOSw241YfdVu&_trkparms=pageci%253A2433e931-0107-11e7-97ab-74dbd1804de5%257Cparentrq%253A9a8c829d15a0a6a5d2e74670fffe3c94%257Ciid%253A2. Αυτο θα το τροφοδοτισεις με ενα 12v τροφοδοτικό και αναλαμβάνει να φορτισει balanced τα κελια σου . Αξιοπιστη λυση δεν την θεωρω ομως καθως αυτο κανει την δουλεια του αλλα εσυ δεν εχεις ενημερωση.
Η επομενη λυση ειναι να παρεις εναν balance charger πχ http://m.ebay.com/itm/iMAX-B6AC-Professional-Intelligent-Balance-Charger-Discharger-US-Plug-YK-/152439969453?hash=item237e2156ad%3Ag%3ANJMAAOSwUuFWyY-Y&_trkparms=pageci%253A21f9466e-0108-11e7-ae83-74dbd1801cd1%257Cparentrq%253A9a9301b415a0a6229710c0affffecfb1%257Ciid%253A22 και να βαλεις βυσματα στο δραπανο σου να κανεις την φορτιση απο αυτα. Ανάλογο οδηγό-παρουσιαση θα βρεις εδω https://www.thelab.gr/forums/topic/144243-rebuild-li-ion-cordless-screwdriver-battery-και-αντικατάσταση-εργοστασιακού-φορτιστή/
Οσον αφορα το αν μπορεις να μετρησεις την χωρητικότητα νομιζω μονο με ενα τετοιο φορτιστη balancer βαζοντας τις μπαταριες σε κυκλους charge discharge θα δεις την πραγματικη χωρητικότητα τους , οπως και την υγεια των μπαταριων απο την μετρηση τις εσωτερικης τους αντίστασης.

 

Και επειδή δεν κατανοώ τι εννοείς με την μέτρηση φορτίου, τα αμπερ που τραβαει το δραπανο οταν δουλεύει , η το ποσο % μπαταρία έχεις ακόμα , η αν τα 9000 mah που ειδες να γραφει μια μια trustfire 18650 απο την λαϊκή ειναι τελικά 1200 mah αν θες αποσαφήνισε το μου . Το κυκλωμα απο το alliexpress εφαρμοζει ενα φορτίο στις μπαταρίες τις αδειάζει και σου μετραει μαλλον την χωρητικότητα τους


Στάλθηκε από το LG-D855 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

Έγινε επεξεργασία από komos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς έγραψα λάθος φορτίο όταν εννοούσα χωρητικότητα, σορυ

Απλά δε βγάζει νόημα να πάρω balanced φορτιστή για ένα πείραμα, για αυτό και ρωτάω επίσης αν έχετε να με συμβουλέψετε για μπαταρίες οικονομικές με ενσωματωμένο κύκλωμα προστασίας

 

Για τη σκέψη να έχω μπαταρίες με ενσωματωμένη προστασία και να τις φορτίζω με τον παλιό φορτιστή τι λέτε?

Έγινε επεξεργασία από schumifer
Link to comment
Share on other sites

Και το κατσαβιδι το ειχες παρει για να το χρησιμοποιήσεις μια φορα αλλα αποδείχτηκε πιστός εργάτης. Ετσι πιστευω θα γινει αν παρεις και εναν τετοιο balance charger.
Μπαταριες θα ελεγα να κοιτάξεις κατι προς LG HE2 ,LG HE4, SAMSUNG 25R (2500mah) , Samsung 30q , LG HG2(3000mah) και LG MJ1 (3500mah). Εγω προσωπικα ψωνίζω απο nkon.nl αλλα τον τελευταίο καιρό κάτι έχει αλλάξει με την μεταφορά μπαταριών και θελουν 20€+ μεταφορικά. Ειμαι σιγουρος πως πριν 2 βδομαδες θελανε 2€ σκαρτα.
Επειδη αυτες οι μπαταριες δεν ειναι protected και επειδη δεν θες να ξεφυγεις σε κόστος η bms πλακετα νομιζω ειναι η λυση σου.
Και ο παλιος ο φορτιστης δεν θα δουλεψει γιατι οι nicd μπαταριες εχουν διαφορετικο termination voltage απο τις LiIo

 

Στάλθηκε από το LG-D855 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Termination voltage τι είναι όταν μιλάμε για μπαταρίες; ¨Η εννοείς terminal?

Ο φορτιστής έδινε σταθερή τάση σε ολόκληρη την μπαταρία και όχι ξεχωριστά σε κάθε στοιχείο και μάλιστα χωρίς κάποιο έλεγχο, τώρα θα υπάρχει και ο έλεγχος από το κύκλωμα της μπαταρίας

Termination voltage τι είναι όταν μιλάμε για μπαταρίες; ¨Η εννοείς terminal?

Ο φορτιστής έδινε σταθερή τάση σε ολόκληρη την μπαταρία και όχι ξεχωριστά σε κάθε στοιχείο και μάλιστα χωρίς κάποιο έλεγχο, τώρα θα υπάρχει και ο έλεγχος από το κύκλωμα της μπαταρίας

Link to comment
Share on other sites

Για να φορτισει μια nicd μπαταρια θελει 1.4v. Για να φορτίσει μια liio θελει 4.1v
Εσυ εχεις ενα pack απο 12 μπαταριες nicd αρα θες για να τις φορτισεις μια ταση των 12χ1.4=16.8v Το pack με τις liio θελει 4x4.1=16.4v. Αρα να μια ασυμβατότητα.
Οταν λες κυκλωμα της μπαταριας αναφέρεσε σε protected μπαταριες η το bms κυκλωμα?
Το bms κυκλωμα αν το προτιμισεις θελει μια πηγη dc ρευματος και αναλαμβανει αυτο την φορτιση.
Επειδη ομως υπαρχουν διαφορες τεχνικες φορτισης και διαφορετικοί φορτιστες για nicd δεν ξερω αν αυτος που εχεις εχει καποιο κυκλωμα ωστε να καταλαβαίνει την στάθμη της μπαταριας και να δινει αναλογη ταση. Απο την αλλη η μπαταριες λιθιου θελουν σιγουρα φορτιστη με αίσθηση σταθμης μπαταριας και θελουν αλλα Αμπερ φορτιστης στο 20% τους και αλλο στο 90% . Δηλαδη υπαρχει και κυνδινος φωτιας αν δεν υπαρχει καποιο κύκλωμα πχ το bms ωστε να φροντιζει και να προστατευει απο υπερφορτιση.
Ισως στην περιπτωση σου ειναι καλύτερα να ανακατασκευασεις το κατσαβιδι με nicd μπαταριες και να μείνεις με τον φορτιστη που εχεις. Οπως λες κρατησαν πολλά χρονια, αλλα τοσα θα κρατησει και με τις φρεσκιες μπαταριες.
Το να αγορασεις balance charger για να φορτιζεις μονο το κατσαβιδι δεν αξίζει. Αν εχεις και αλλες μπαταριες στην ζωη σου τοτε θα αλλαζει.

 

 

Αμα ο φορτιστης που εχεις λειτουργει σαν τροφοδοτικό τοτε ισως να δουλεψει σαν τροφοδοσια για το bms κύκλωμα. Και ενα παλιο τροφοδοτικο απο ενα 12v μοντεμ κανει για το bms

Στάλθηκε από το LG-D855 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 

 

Έγινε επεξεργασία από komos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πρώτα απ'όλα ρισπέκτ που γράφεις από κινητό τέτοιες απαντήσεις...

Ο φορτιστής είναι αν θυμάμαι καλά 17 βολτ (τον έδωσα χτες σε φίλη για 1-2 μέρες, θα το επιβεβαιώσω αύριο)

Άρα ίσως και να αρκεί.

Η διαφορά των αμπέρ που θέλει μία 18650 για να φορτίσει οφείλεται στο ότι (διόρθωσέ με αν τα γνωρίζεις καλύτερα) έχει διαφορετική εσωτερική αντίσταση ανάλογα με το επίπεδο φόρτισής της. Αν της δώσεις πολλά αμπέρ όταν η εσωτερική της αντίσταση είναι υψηλή τότε αρχίζει να υπερθερμαίνεται που είναι γενικώς κακό για την μακροπρόθεσμη ...''υγεία΄΄ της και μπορεί θεωρητικά να προκύψουν καπνοί και άλλα όμορφα.

Δεν έχω καταλάβει όμως να υπάρχει πρόβλημα στο να δίνεις λιγότερα αμπέρ από όσα αντέχει σε φάση φόρτισης, σε αυτήν την περίπτωση απλά θα καθυστερήσει η φόρτιση.

Έτσι δεν είναι;;;

 

Μιλάω πάντα για μπαταρίες με το ενσωματωμένο κύκλωμα προστασίας, αν γίνει οικονομικά ασύμφορο τότε αφήνω το δραπανοκατσάβιδό μου ως έχει...

Link to comment
Share on other sites

Ας πουμε οτι εφαρμόζεις μια τάση 4,1V με 1Α ένταση  σε μια LiIo μπαταρία. Μέτα απο κανα 2ωρο η μπαταρία θα εχει φτάσει (και οσο ειναι πάνω στον φορτιστη) τα 4,1V. Αμα βγάλεις την μπαταριά απο τον φορτιστή τα volt της δεν θα μεινουν στα 4,1 , αλλά θα πέσουν κοντά στα 4v. Δηλαδή η μπαταρία θα είναι φορτισμένη κατα 70-80%

Η διαφορά στα αμπερ φόρτισης γνωστο και σαν saturation charge υπάρχει για να επιτύχεις το 100% της φόρτισης

 

Η εσωτερική αντίσταση της μπαταρίας αλλάζει με την φθορά της αρα και τους κύκλους που έχει κάνει. Μια ολοκαίνουρια έχει 0 με 5 milliOhm/cell , μια με τα μισά ψωμιά της φαγωμένα 10 με 20 milliOhm/cell κλπ. Η εσωτερική αντίσταση αλλάζει και απο υπερφόρτιση και απο βαθιά εκφόρτιση.

 

Οχι δεν υπάρχει προβλημα να δίνεις λιγοτερα αμπερ απο οσα αντεχει η μπαταρια , απλα μετα οπως είπες θέλει παραπάνω χρόνο για φόρτιση.

 

Τα προβλήματα υπάρχουν κυρίως όταν δεν κανεις balanced φόρτιση στο pack. Ετσι εσυ δίνεις 16,4V σε ολο τα pack αλλα επειδή η τριτη μπαταρία (απο τις 4) εχει υψηλό internal resistance δεν θα πιασει ποτε τα 4,1V της αναλογουν με αποτέλεσμα τα έξτρα volt να τα επωμιστουν οι άλλες 3 με την μορφή υπερφόρτισης

 

Ενας γενικός κανόνας ειναι να χρησιμοποιεις τον κάθε φορτιστή για την χρήση που προορίζεται 

 

PS ενα κάλο κελι πχ samsung 25r σηκώνει μέχρι και 4Α φορτιση. Η μπαταρία δεν θα ζεσταθει. Θα ζεσταθει όμως ο φορτιστης.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@komos

Φίλε μου, τα είπες όλα και έτσι ακριβώς όπως έπρεπε! ! ! :T:

@schumifer

Αν θες να παίξεις και ε΄χεις και θήκες για τις μπαταρίες, φόρτισέ τες μία μία με το τροφοδοτικό που έχεις!

Αλλά θα είσαι από πάνω με το πολύμετρο συνδεμένο να μετράει την τάση και το χέρι να αντιλαμβάνεται αν άρχισαν να φουντώνουν !

Αφού τις φορτίσεις μια φορά, δοκίμασέ τες στο δραπανο , δες πως θα πάει και μετά αν πάει καλά, δεν θα λέμε για πείραμα πια, αλλά για μοντάρισμα, όπου θα πρέπει να κάνεις τη σωστή κίνηση με κάποιο φορτιστή που να σου παρέχει ασφάλεια.

Το κόστος τους είναι ελάχιστο, ακόμα και αν δεν υπολογίσεις τη ζημιά που μπορεί να γίνει, αν πάς χύμα στο κύμα με ένα φορτιστή τυχαίο ! :)

Καλή συνέχεια !

Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος Seafalco έγραψε:

@komos

Φίλε μου, τα είπες όλα και έτσι ακριβώς όπως έπρεπε! ! ! :T:

@schumifer

Αν θες να παίξεις και ε΄χεις και θήκες για τις μπαταρίες, φόρτισέ τες μία μία με το τροφοδοτικό που έχεις!

Αλλά θα είσαι από πάνω με το πολύμετρο συνδεμένο να μετράει την τάση και το χέρι να αντιλαμβάνεται αν άρχισαν να φουντώνουν !

Αφού τις φορτίσεις μια φορά, δοκίμασέ τες στο δραπανο , δες πως θα πάει και μετά αν πάει καλά, δεν θα λέμε για πείραμα πια, αλλά για μοντάρισμα, όπου θα πρέπει να κάνεις τη σωστή κίνηση με κάποιο φορτιστή που να σου παρέχει ασφάλεια.

Το κόστος τους είναι ελάχιστο, ακόμα και αν δεν υπολογίσεις τη ζημιά που μπορεί να γίνει, αν πάς χύμα στο κύμα με ένα φορτιστή τυχαίο ! :)

Καλή συνέχεια !

Γιατί να μην πάρει μπαταρίες με προστασία ? :)  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ποια μπαταρία , από που την αγοράζεις , πόσο , και που είναι ρυθμισμένο το protection.

Αμα πάρεις ας πούμε μπαταρίες από ενα παλιό λαπτοπ , έστω οτι είναι protected. To protection στο discharge θα είναι ρυθμισμένο στο 1 με 2 αμπερ στην καλύτερη. Ασε που δεν ξέρεις και τα όρια του κελιού του ίδιου.

Μόλις βάλεις αυτές τις μπαταρίες στο κατσαβίδι , ίσως οχι με ενα απλό τρύπημα , αλλά με λίγο ζόρι αυτές θα βαρεσουν protect και θα σβήσει το τρυπάνι

Link to comment
Share on other sites

Οι μπαταρίες του λαπτοπ που εγώ τουλάστιχον έχω δει είναι είναι προστατευμένες. Έλεγα να αγοράσω 18650 με ενσωματωμένο κύκλωμα προστασίας. Συνήθως επιτρέπει μέχρι τα 2.5 ή 3 βολτ κάτω και μέχρι 4.2 πάνω όριο

Link to comment
Share on other sites

πριν 4 λεπτά, το μέλος ΓιαγκΤ έγραψε:

Απαγορεύετε να βγουν στο εμπόριο μπαταρίες λιθίου χωρίς προστασία

Και τι σκας Ελλάδα είσαι. Τηρήτε κανάς νόμος η ειναι βασισμένο σε καποια λογικη 

 

πριν 20 λεπτά, το μέλος schumifer έγραψε:

Οι μπαταρίες του λαπτοπ που εγώ τουλάστιχον έχω δει είναι είναι προστατευμένες. Έλεγα να αγοράσω 18650 με ενσωματωμένο κύκλωμα προστασίας. Συνήθως επιτρέπει μέχρι τα 2.5 ή 3 βολτ κάτω και μέχρι 4.2 πάνω όριο

Το κυκλωμα protection εχει και protect για low / high voltage και για current discharge. Το μοτερ του δραπάνου μπορεί να θέλει παραπάνω Amps απο οτι ειναι ρυθμισμένο να δίνει το κύκλωμα protect.

Link to comment
Share on other sites

Άρα για να καταλάβω ξεπερνάμε το πρόβλημα φόρτισης και αποφόρτισης/χρήσης και πάμε στο θέμα της έντασης του ρεύματος και αν αυτή θα αρκεί.

Το σκέφτηκα αυτό αλλά είδα ότι τα κυκλώματα προστασίας επιτρέπουν κάπου στα 2 αμπέρ.

Η παρούσα μπαταρία έχει (ίσως καλύτερα είχε πριν 10 χρόνια και βάλε, χεχεχε) 1200 mAh. Με 1 αμπέρ θα έπρεπε να σταματάει πολύ πριν τη μία ώρα (κάτω από τα 7 βολτ είναι ψόφιο στην ουσία...) και γενικώς ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, μία καλή φόρτιση μου δίνει πάνω από μισή ώρα -μαζεμένη- δουλειά.

Για αυτό και δεν πιστεύω ότι τρώει τόσα πολλά αμπέρ. Τι λέτε?

Δεν το έχω μπροστά μου τώρα για να δω αν λέει πόσο ρεύμα μασουλάει, έχω βρει πολλά παρόμοια με μια αναζήτηση αλλά κανένα δε γράφει τι ρεύμα τρώει

Link to comment
Share on other sites

Μπορει να δουλέψει μπορεί και όχι.

Εγώ πάντως ενα σύγχρονο nicd cell 

https://www.aliexpress.com/item/15pc-sc-1800mah-1-2v-20A-Ni-CD-rechargeable-battery-sc-1-2v-pack-bateria-recargable/32677728767.html?spm=2114.40010308.4.16.yshEu6

βλέπω οτι δίνει 20Α

Έγινε επεξεργασία από komos
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπαταρία για τηλεκατευθυνόμενα τετράσελη με κόστος περίπου 20-25 ευρώ στα περίπου 1500 Mah. Το έχω κάνει απλά είχε και φορτιστή για lipo μπαταρίες. Του έβαλα και ένα buzzzer ρυθμιζόμενης χαμηλής τάσης, που σφυρίζει όταν η τάση πέσει κάτω από τα 3.5 volt για να μην την ξεπατώνει, κόστος αν θυμάμαι καλά  10 ευρώ

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.