Jump to content



βοήθεια για αγορα εξωτερικού wifi client


DioNiSis

Recommended Posts

καλησπέρα,

θέλω να αγοράσω ενα εξωτερικό wifi router που να λειτουργεί ως client για το σπίτι στο χωριό. είναι ο μόνος τρόπος να εχω ίντερνετ απο ενα access point που υπάρχει εκει, μιας και δεν υπάρχει κάλυψη απο τον οτε.

προσανατολίζομαι στην αγορά κάποιας συσκευής της ubiquiti.

πιστεύω οτι απο άποψη έντασης σήματος θα με καλύπτει κάποιο nanostation

http://www.skroutz.gr/s/5102889/Ubiquiti-NanoStation-Loco-M2.html

ή ενα airgrid

http://www.skroutz.gr/s/3780019/Ubiquiti-AirGrid-M2-AG-HP-2G16.html

 

αυτό που με ενδιαφέρει να μάθω, όσον αφορά τις λειτουργίες της συσκευής είναι το εξης,

αρχικά, η συσκευή θα λειτουργεί ως wifi client, θέλω το ασύρματο μέρος της συσκευής να ειναι σε ξεχωριστό δίκτυο απο το Ethernet μέρος της. η ασύρματη πλευρά να συμπεριφέρεται ως wan και η ενσύρματη ως lan.

δηλαδή θα συνδέεται ασύρματα στο access point και θα παίρνει απο dhcp μια ip της μορφής 10.0.χ.χ .

απο την Ethernet πλευρά θα έχει μια ip 192.168.1.χ που θα είναι και η default gateway του lan μου.

θέλω οπωσδήποτε στο εξω wan δίκτυο να φαίνεται μόνο ο client, και οχι οι συσκευές που θα υπάρχουν πίσω απο τον client στην ethernet .

 

μπορεί να γίνει αυτό με κάποια απο τις συσκευές που λέω να αγοράσω?

 

Link to comment
Share on other sites

Θα είναι καλό να επιλέξεις τα χαρακτηριστικά της κεραίας ώστε να μοιάζουν με αυτά της άλλης άκρης (εκτός εάν σκοπεύεις να αγοράσεις 2 ίδιες συσκευές για point-to-point σύνδεση).

To NanoStation σίγουρα κάνει αυτό που θέλεις, το AirGrid νομίζω αλλά δεν μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα.

 

Εάν σε ενδιαφέρει το routing, μπορείς να κοιτάξεις και συσκευές όπως αυτό το Mikrotik (το συγκεκριμένο είναι στα 5GHz, εφόσον το υποστηρίζει και η άλλη πλευρά):

https://routerboard.com/RBOmniTIKU-5HnD

 

Επίσης, μπορείς να σκεφτείς τη χρήση κάποιου παλιού ρούτερ που έχεις να κάθεται (ειδικά εάν παίρνει OpenWRT ή κάτι αντίστοιχο) μέσα σε στεγανό ηλεκτρολογικό κουτί.

Link to comment
Share on other sites

το access point στην άλλη άκρη είναι και αυτο ενα της ubiquiti αλλα δεν ξερω ακριβώς πιο μοντέλο. υποστηρίζει μονο 2.4 GHz, επίσης απο οτι έχω δει και οι άλλοι στο χωριό έχουν nanostation έξω, που τους τα έβαλε και ο τεχνικός που εχει το access point.

 

AirGrid ειχε τύχει να δω σε σπίτι συγγενή σε αλλο χωριό αλλά μέσα στο σπίτι ειχε και ενα εσωτερικό tplink με ethernet wan port, αλλα δεν γωριζω πως ηταν στημένο αλλα ουτε και ο ίδιος ήξερε. 

 

εγω μέσα στο σπίτι θα χρησιμοποιήσω ενα παλιό adsl ρουτερ απο παροχο που μου περισσεύει σαν access point και ethernet switch.

 

πέρσι το καλοκαίρι ειχα ενα παλιό ρουτερ με dd-wrt σε ενα σημείο του σπιτιού εσωτερικά με κάπως καλό σήμα, δεν έπαιζε ιδανικά, είχε απώλειες και υψηλά ping, αλλά δυστυχώς κάηκε.

 

απο mikrotik βλέπω οτι εχει το MikroTik SXT Lite2

http://www.skroutz.gr/s/2958440/MikroTik-SXT-Lite2.html

θα κάνει καλύτερα στην περίπτωση μου σε σχέση με ενα nanostation?

Link to comment
Share on other sites

Αφού από την άλλη πλευρά έχεις κάποιο Legacy AirMax της Ubiquiti στα 2.4 (πιθανότατα NanoStation M), μπορείς να το ταιριάξεις με AirGrid M / PowerBeam M / NanoStation M, για να αξιοποιήσεις κι εσύ το AirMax. Τα πρώτα δύο είναι αρκετά κατευθυντικά, ενώ το τελευταίο έχει μεγαλύτερο εύρος δέσμης. Συνήθως, στη δική σου πλευρά προτιμάς στενή δέσμη, για να μη δέχεσαι άχρηστες παρεμβολές, αλλά η φαρδύτερη δέσμη στοχεύεται πιο εύκολα.

 

Τη ρύθμιση που θέλεις την κάνεις πηγαίνοντας στην καρτέλα Network > Network Mode > Router και τροποποιώντας ανάλογα τα πεδία για WLAN Network Settings και LAN Network Settings.

 

Για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι χρειάζεσαι να σου δώσουν πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο που εκπέμπει το AP στο οποίο θέλεις να συνδεθείς. Αυτό ενδέχεται να απαιτεί και ενέργειες από τον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του ασύρματου δικτύου, εκτός από το να σου πουν απλά τον κωδικό. Ίσως αυτός είναι κι ο λόγος που οι γείτονες χρειάστηκαν τον τεχνικό που έστησε το AP.

 

Ο συγγενής σου που είχε στημένο το AirGrid, πιθανότατα το είχε κι εκείνος ως Router, διαφορετικά θα χρειαζόταν και μια επιπλέον "εξωτερική" IP για το TP-LINK.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καταρχάς, ευχαριστώ και τους 2 για τη βοήθεια.

 

το ap ειναι κάπου στο κέντρο του χωριού και υποθέτω δεν είναι κάποιο μοντέλο με κατευθυντικη κεραία μιας και εχει σκοπό να καλύπτει ολο το χωριό.  εγω φυσικά προτιμώ κατευθυντηκο client.

 

οσον αφορά την πρόσβαση στο AP.

η πρόσβαση ειναι ελεύθερη, το δίκτυο ειναι ξεκλείδωτο χωρίς κωδικό.  η πρόσβαση στο ίντερνετ δεν ειναι ελεύθερη, απαιτείτε login ωστε να μπει η mac address του client σε white list που θα δώσει πρόσβαση. γιαυτό και δεν θέλω να φαίνονται οι συσκευές που έχω πίσω από τον client.  δεν επιτρέπονται παραπάνω απο 1 mac addresses ανά λογαριασμό.

 

ο συγγενής θεωρητικά θα μπορούσε να είχε 2 ip και να έκανε login με του εσωτερικού ρουτερ, αν και θα ταν λιγο απίθανο να το έστησαν έτσι γιατί θα ήθελε 2πλασιες ip για τους πελάτες του.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, DioNiSis said:

το ap ειναι κάπου στο κέντρο του χωριού και υποθέτω δεν είναι κάποιο μοντέλο με κατευθυντικη κεραία μιας και εχει σκοπό να καλύπτει ολο το χωριό.

Αν είναι έτσι, υπολόγιζε ότι η ταχύτητά σου θα περιορίζεται και από την ισχύ του πομπού, ανεξάρτητα από την κατευθυντικότητα της κεραίας του δέκτη σου.

 

2 hours ago, DioNiSis said:

η πρόσβαση στο ίντερνετ δεν ειναι ελεύθερη, απαιτείτε login ωστε να μπει η mac address του client σε white list που θα δώσει πρόσβαση. γιαυτό και δεν θέλω να φαίνονται οι συσκευές που έχω πίσω από τον client.  δεν επιτρέπονται παραπάνω απο 1 mac addresses ανά λογαριασμό.

Κάτι τέτοιο είχα κατά νου. Οπότε, είναι καλό να έχεις επιβεβαιώσει με τον διαχειριστή του δικτύου ότι η επιλογή σου ταιριάζει στην υποδομή του. Αν όντως η τοπολογία είναι όπως περιγράφεις, τεχνικά όλες οι παραπάνω λύσεις είναι εφικτές. Απλά είναι χρήσιμο να είναι ενήμερος, για να μην προκύψει μελλοντικά πρόβλημα στη συνεννόησή σας.

Link to comment
Share on other sites

πριν 16 ώρες, το μέλος acct έγραψε:

Αν είναι έτσι, υπολόγιζε ότι η ταχύτητά σου θα περιορίζεται και από την ισχύ του πομπού, ανεξάρτητα από την κατευθυντικότητα της κεραίας του δέκτη σου.

 

με την ταχύτητα δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα μιας και υπάρχει bandwidth limit ανά client στα 2Mbit/s. 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.