Jump to content



Έλεγχος μπαταριών UPS


Recommended Posts

Χελλου...

 

Το λοιπον. Εχω μερικες μπαταριες UPS (κλασσικες 12V, 7.2Ah) . Ειναι εκτος UPS κανα χρονο.  Διαθετω ενα απλο πολυμετρο των 12 Ευρω. 

Τι πρεπει να μετρησω για να δω την κατασταση τους.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Βασικά δεν είναι τόσο απλό. Μπορείς με το πολυμετρο μεν  να δεις την τάση (επιλογή στο DC, θετικός, αρνητικός πόλος), αλλά δεν θα είναι ξεκάθαρο ποια ειναι η κατασταση των μπαταριών. 

 

Πιθανώς κάποιες να είναι τελειως ψοφιες (δηλ. Πολυ χαμηλή τάση) , οπότε έχουν ελάχιστες πιθανοτητες να αναστηθούν. Κάποιες που θα έχουν παραπάνω τάση  (πχ στα 6-7-8ν) , ίσως εχουν περισσότερες ελπίδες.

 

Γενικα θα μπορουσες να τις φορτισεις (πχ με κάποιο φορτιστή ή μέσω του ups)  και μετά να δεις πόσο κρατάνε. 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Οπωσδήποτε πρέπει να τις βάλεις να φορτίσουν τουλάχιστον 1 μέρα (σε φορτιστή, μέσα σε UPS, τροφοδοτικό - ότι έχεις). Όταν φορτίσουν αποσύνδεσέ τις τουλάχιστον 1 ώρα.

Βρες ένα φορτίο 12V (να μην είναι ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ μεγάλο) και σύνδεσέ το στην μπαταρία, μετρώντας την τάση της. Εάν έχει μεγάλη πτώση τάσης, σημαίνει ότι τα έχει φάει τα ψωμιά της. Είναι προτιμότερο να βάλεις κάποιο φωτιστικό 12V, παρά να συνδέσεις κάτι ηλεκτρονικό που μπορεί να είναι ευπαθές στις διακυμάνσεις τάσης.

 

Εναλλακτικά, μπορείς να τις δοκιμάσεις και μέσα στο UPS, συνδέοντας κάποια λάμπα πυρακτώσεως στην έξοδο - αλλά με μεγαλύτερη προσοχή :).

 

Ακόμη κι αν συνέλθουν, σίγουρα δεν θα έχουν την απόδοση νέων μπαταριών.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.