Jump to content



AMD ryzen or INTEL i5 PC BUILD


Recommended Posts

Καλησπερα στην παρεα!

 

Ενδιαφερομαι για αγορα cpu,mobo & ram(ddr4) στο ποσο των + - 400 Ευρω με σκοπο την αναβαθμιση του q6600 που εχω.

 

Τα υπολοιπα δλδ ssd,hdd,dvd rom,psu 700w καινουργιο,κουτι καινουργιο  και gpu(ati 6850) θα μπουν πανω στην συνθεση αυτη.

 

Ειμαι σε διλημμα επιλογης μεταξυ amd ryzen και intel i5.

 

Βλεποντας οτι οι ryzen εχουν γινει πολυ καλη επιλογη εχουν και καλη απαγωγη θερμοτητας κτλ πλεον ειμαι προσανατολισμενος σε μια συνθεση ως εξης.

Ryzen5 1600

Asus prime B350 plus

1 dimm των 8 gb ddr4 3000+ mhz με σκοπο να αγοραστει αργοτερα ενα ιδιο ντιμακι για διπλασιασμο της μνημης.

 

Απο κει και περα επειδη η intel μεχρι τωρα εχουν αποδειχτει αρκετα σταθεροι cpu αξιζει να κανω συνθεση i5 τελικα αντι ryzen?Απο οσο εψαξα λιγο οι intel αυτοι τη στιγμη ειναι λιγο καλυτεροι σε παιχνιδια και οι amd σε multitasking.Απο σταθεροτητα ομως ειναι ισαξιοι με τους intel?Θα θελα να κανω μια συνθεση χωρις ασυμβατοτητες και οσο γινεται σταθερη με καποιες προοπτικες λογικευμενου overclocking.

 

Επισης αξιζει να περιμενω λιγο καιρο να βγουν και οι νεοι intel μηπως εχουμε και μια πτωση τιμων και να βγω οφελημενος?

 

Ο σκοπος χρησης ειναι ιντερνετ ,ερασιτεχνικη επεξεργασια βιντεο απο action cam κτλ(gopro studio,adobe premier & affter effects κτλ)κανενα παιχνιδακι σπανιως αλλα να μπορει να το σηκωσει(call of duty για παραδειγμα) και γενικα να εχει δυνατοτητα επεκτασιμοτητας για το μελλον ωστε να ψιλοκρατησει το PC.Η gpu θα αναβαθμιστει βεβαια σε μεταγενεστερο χρονο.Απλα τωρα δεν μπορω να δωσω και για gpu χρηματα μιας και με ενδιαφερει και η 4κ αναλυση αλλα οχι τωρα.Φανταστειτε το 22αρι monitor βγαζει 1600 x 1200.Επισης οπως ειπα οι μνημες θα αναβαθμιστουν μετα και θα μπει και μια καλυτερη απο την stock ψυκτρα στον cpu μελοντικα .Λιγο overclocking οπως ειπα και πανω.

 

 

Καθε προταση καλοδεχουμενη και ευχαριστω εκ των προτερων.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει δίλημμα στην περίπτωσή σου. Πας σε 1600. Ο i5 δεν αποτελεί επιλογή. Μάλιστα από την στιγμή που οι επόμενοι Intel επεξεργαστές θα απαιτούν νέα μητρική, η επιλογή κάποιου Intel αυτή τη στιγμή, είναι ότι χειρότερη επιλογή μπορείς να κάνεις.

 

Επίσης να με συγχωρείς, αλλά το "Οι AMD είναι ασύμβατοι και ζεσταίνονται", ήταν μια ωραία ιστορία πριν 10-15 χρόνια, που ούτε τότε είχε νόημα.

 

Για τους νέους Intel. Ο μόνος λόγος για να τους περιμένεις, είναι καθαρά το ψυχολογικό. Να έχεις συνηθίσει με Intel και φοβάσαι/δεν νιώθεις άνετα με τους AMD. Εκεί ναι μπορείς να πας με έναν εξαπύρηνο i5. Σε single threaded εφαρμογές θα κερδίζεις, σε οτιδήποτε άλλο πιθανόν θα χάνεις. Επίσης θα σου έρθει και πιο ακριβά η πλατφόρμα.

 

Οικονομικά δεν νομίζω ότι θα ωφεληθείς ιδιαίτερα. Και να γλυτώσεις 20-30€, που δεν είναι σίγουρο - οι τιμές θα μπορούσαν κάλλιστα να ανέβουν για τον Χ-Υ λόγο ή απλά να παραμείνουν ως έχουν, θα έχεις υποχρεωθεί  να κάτσεις με το υπάρχον σύστημά σου 1-2 μήνες παραπάνω. Μπορείς να κάτσεις άλλους 24 μήνες με τον Q6600 που λέει ο λόγος και να ωφεληθείς 400€(αφού δεν θα αλλάξεις σύστημα). Γενικά από την στιγμή που βλέπεις ότι θέλεις να αλλάξεις σύστημα, αλλάζεις σύστημα.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την απαντηση φιλε Γιαννη!

 

Σιγουρα το "Οι AMD είναι ασύμβατοι και ζεσταίνονται" επειδη ισχυε οταν πολυ καιρο πριν ειχα αγορασει τον Q6600 για αυτο το εγραψα...Εχω μεινει λιγο πισω απο τις εξελιξεις και για αυτο ζητησα και την γνωμη σας που ασχολειστε και παραπανω γιατι η τεχνολογια φυσικα και εξελισεται!

 

Απο κει και περα αν εχετε να μου προτεινεται για τον 1600 μητρικη και μνημες (χρονισμους κτλ) μου λετε.Εχω διαβασει οτι οι μητρικες συγχρονιζουν πιο χαμηλα τις μνημες και στρωνει με αναβαθμηση bios της μητρικης.Ισχυει κατι τετοιο?

 

Επισης για την αγορα του pc αυτο θα προχωρησω απο τον αλλο μηνα και μετα διοτι αυτον προεκυψαν καποια αλλα εξοδα!Για αυτο ειπα αν αξιζει να περιμενω λιγο αλλα απο οτι καταλαβαινω δεν θα οφεληθω και πολυ.....

Link to comment
Share on other sites

Δεν ίσχυε. Αν θυμάσαι την κουβέντα που γινόταν για το TLB bug των πρώτων Phenom, τόσο τα chipsets της Intel όσο και οι επεξεργαστές της έχουν βγάλει κατά καιρούς πολύ χειρότερα bugs. Απλά είναι Intel και τα όποια bugs καταπίνονται πιο εύκολα και από τον σχετικό τεχνολογικό τύπο και από τους χρήστες. Διότι δεν μπορείς να είσαι πολύ επικριτικός απέναντι στην μεγαλύτερη εταιρία, ή όταν κάποιος χρήστης έχει τις κορυφαίες επιδόσεις από τον 7700K για παράδειγμα, σε μια εποχή που η AMD όντως μη ανταγωνιστική πούλαγε μόνο FX, ε, πόσο να κράξει για την απενεργοποίηση των TSX εντολών, το HyperThreding bug ή για τις απότομες αυξήσεις των θερμοκρασιών; Στην τελική όλοι οι επεξεργαστές έχουν bugs.

 

Για μητρική και μνήμες θα πρέπει να ποστάρει κάποιος που να είναι κάτοχος σχετικού συστήματος, να το έχει ψάξει και να σε συμβουλέψει σωστά. Εγώ πάνω κάτω θα σου δώσω τυχαίες επιλογές που θα δείχνουν με μια πρώτη ματιά καλές.

 

Γενικά οι Ryzen έχουν δει αρκετά BIOS/Firmware updates, κυρίως τους πρώτους μήνες που ήταν διαθέσιμοι στην αγορά και πλέον είναι πολύ σταθερή πλατφόρμα. Τα περισσότερα από αυτά τα updates είχαν στόχο να επιτρέψουν στους επεξεργαστές να παίξουν και με υψηλότερα χρονισμένες μνήμες και νομίζω ότι πλέον πολλοί τρέχουν τις μνήμες τους στα 3000MHz ή και παραπάνω σταθερά.

 

Αν η αναμονή ενός μήνα είναι υποχρεωτική, ε ναι εντάξει, 1-2 βδομάδες παραπάνω δεν λέει κάτι. Απλά το άγχος για το " μήπως να περιμένω έναν μήνα ακόμα; " δεν σταματάει ποτέ να μας απασχολεί. Και μετά από 2 μήνες, την ημέρα της αγοράς μπορεί να έχει ακουστεί κάτι και να σκέφτεσαι "μήπως να περιμένω έναν μήνα ακόμα" και αφού περιμένεις και πας να αγοράσεις, πάλι κάτι μπορεί να έχει ακουστεί στο μεταξύ ή να πλησιάζει περίοδος εκπτώσεων και να σκέφτεσαι " μήπως να περιμένω έναν μήνα ακόμα". Δεν σταματάει ποτέ αυτό το ερώτημα.

Έγινε επεξεργασία από yanni
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος, ρίξε μια ματιά εδώ

Official Ryzen Club - AMD Platform - TheLab.gr

 

Προσωπικά το εν λόγω thread θα το διάβαζα ανάποδα, από την τελευταία σελίδα προς τις προηγούμενες, ώστε να έχω μια πιο πρόσφατη εικόνα του τι παίζει με την πλατφόρμα και θα κοίταγα επίσης τους συνδυασμούς που έχουν επιλέξει εκεί, κατά πόσο τους κάτσανε.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Διαβασα το threat.

 

Προβληματισμος . Chipset X370 η B350 για τον 1600?

Βλεπω οτι τα περισσοτερα παιδια εχουν φτιαξει με το X370 chipset τα build τους.

Μηπως και γω να προσανατολιστω σε x370?Η θα με καλυψει το B350?Αν ξερει καποιος διαφορες μπορει να μου πει.

Link to comment
Share on other sites

Η βασική διαφορά είναι οτι το Χ370 δίνει 2χ8 PCIe3 για SLI/CF ή κάποια άλλη κάρτα πχ video capture card.

Μετά έχουν συνήθως καλύτερα κυκλώματα τροφοδοσίας για καλύτερο OC και ακριβότερα/καλύτερα chipset Ηχου και Lan.

Επίσης έξτρα USB & Sata.

Πάντως και με το Β350 θα κάνεις αξιοπρεπές OC.

Εσύ επιλέγεις ποιά χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για σένα.

Έγινε επεξεργασία από Efialtis
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Φιλε Εφιαλτη εχω πχ δει αυτες τις 4

 

https://www.skroutz.gr/s/11224251/Asus-Prime-B350-Plus.html

https://www.skroutz.gr/s/11552849/Asrock-AB350-Pro4.html

https://www.skroutz.gr/s/12086600/Asus-Rog-Strix-B350-F-Gaming.html

https://www.skroutz.gr/s/11224092/Asus-Prime-X370-Pro.html#reviews

 

Με τις 2 πρωτες να ειναι μια φτηνη καλη λυση.Και οι 2 αλλες σαν κατι πιο ποιοτικο.Επειδη με ενδιαφερει να κρατησει σκεφτομαι να δωσω και κατι παραπανω αν αξιζει γτ θελω να κρατησει και να παρω μια απο τις 2 πιο ποιοτικες.Το SLI/CF δεν με ενδιαφερει.

 

Επισης παρατηρησα για τις μνημες οτι ολες οι μητρικες ακομα και οι πιο ακριβες συχνοτητες οπως 3000 και 3200 πιανουν με ενδειξη OC και οχι stock.Φανταζομαι δεν θα αντιμετωπισω καποιο θεμα αν επιλεξω και σωστες μνημες.....

 

 

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά πιστεύω η Asus Prime X370 είναι κλοπή αν ισχύουν οι χαμηλές τιμές που έχει στο skroutz.

Την έχουν και παιδιά στο φόρουμ με πολύ καλές εντυπώσεις όπως διάβασες και στο Official Ryzen Club.

Την Strix δεν θα την σκεφτόμουνα επειδή είναι τόσο κοντά σε τιμή στην Asus Χ370.

 

Τώρα αν θες οπωσδήποτε να γλιτώσεις κάποια χρήματα ναι θα πας σε Β350 αλλά δεν έχω άποψη για συγκεκριμένο μοντέλο.

 

Με μνήμες από το qvl της μητρικής που θα επιλέξεις δεν θα έχεις πρόβλημα ακόμα και για 3000-3200MHz μετά και το AGESA 1.0.0.6 που πλέον έχουν ενσωματώσει όλοι οι κατασκευαστές στις τελευταίες εκδόσεις BIOS για τις μητρικές τους.

Έγινε επεξεργασία από Efialtis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πηρα την Asus X370 prime pro και ξεκιναμε σιγα σιγα το RYzen build!

Η CPU θα ειναι  1600 R5 και μενουμε για την επιλογη της μνημης οπου οι τιμες τους τωρα ειναι αρκετα ανεβασμενες.

Θα παρω ενα 8gb dimm για αρχη και μετα στο μελλον θα προσθεσω ενα ακομα Dimm.

Λεω για 3000+mhz ram.Θα δω και qvl της prime pro και βλεπουμε!!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.