Jump to content



αναβάθμιση σε 8700κ και pci express lanes.


iseeklife

Recommended Posts

γεια σας .Σκέφτομαι να κάνω αναβάθμιση σε 8700κ και μια καλή μητρική . μέσα στις σκέψεις είναι να πάρω μια μητρική που να υποστηρίζει και μ2 σατα .

παράδειγμα αυτή https://www.msystems.gr/index.php?category=1317&product=23393 . 

η απορία μου είναι η εξής : εαν συνδέσω πάνω στη μητρική 2 μ2 σάτα και όλα τα σλότς είναι συνδεδεμένα με pci κάρτες η κάρτα γραφικών με πόση ταχύτητα θα τρέχει με 8χ ή με 4χ ? γνωρίσει κανείς να μου πει ? τα pci express lanes που είναι 16 αφορούν την κάρτα γραφικών μόνο ή και τους μ2 σσδ μαζί ??

Link to comment
Share on other sites

 

 

Όταν φτάνεις να δίνεις 300€ για μητρική  ΔΕΝ κοιτάς σε Coffeelake αλλά Skylake-X ή Threadripper ανάλογα με το είδος της εργασίας .

Οι πλατφόρμες αυτές έχουν πολλά lanes (στα skylake-x όχι όλα τα μοντέλα) , τετραπλά κανάλια μνήμης και ευκολία αναβάθμισης σε μεγαλύτερα πολυπύρηνα θεριά .

 

Ο Coffeelake βγάζει 16 lanes για την κάρτα γραφικών.

 

Άλλα 4 lanes πάνε και συνδέονται στο promontory chip Z370  (αυτό το λεει DMI- 3.0 η Intel).

 

Επάνω στο Z370 μπαίνουν όλα τα SATA/ USB 3.0/ USB 2.0 / Ethernet controllers/ audio controllers/ wifi controllers  και ένας NVME . 

Πολλοί κατασκευαστές έχουν βάλει περισσότερες απο 1 M2 PCI-E X4 θύρες αλλά αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι όσους M2 NVME  και να βάλεις επάνω στο Z370 που στην ουσία παίζει τον ρόλο HUB,  το σύνολο των I/O θα περιορίζεται από την ταχύτητα του DMI 3.0.

 

Από εκεί και πέρα, αν θες να χρησιμοποιήσεις LANES από το CPU που πάνε προς την κάρτα γραφικών, θα πρέπει να ξέρεις πως η κάρτα γραφικών θα μείνει με X8 LANES και τα άλλα 8LANES θα σπάσουν σε 2X4 στις άλλες θύρες .

 

Στο 2066 socket οι επεξεργαστές δίνουν από τον 7800Χ και επάνω 28lanes για κάρτα και NVME από το CPU .

Στο TR4 socket οι επεξεργαστές δίνουν 64 lanes για κάρτες γραφικών και NVME από το CPU.

 

Οπότε η λογική λέει πως αν σε ενδιαφέρει η επεκτασιμότητα και σενάρια με πολλαπλά NVME ακόμα και σε RAID , πρέπει να κοιτάξεις σε S2066  πλατφόρμα από 7800X και επάνω ή σε TR4 πλατφόρμα από 1900X και επάνω. 

 

 

Έγινε επεξεργασία από adpanos
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για την απάντηση . δηλαδή εαν βάλω 2 μ2 σατα στην ζ370 μητρική θα έχω χαμηλότερη ταχύτητα από ότι στη 2066 πλατφόρμα ?τζάμπα θα τους βάλω τους δίσκους ,δηλαδή ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

δεν αξίζουν οι μ2 σατα σε απλή πλατφόρμα . όσους τεχνικούς έχω ρωτήσει δεν ξέρουν να μου απαντήσουν. για μ2 σατα καλύτερα είναι να πας σε hedt . αυτό μάλλον θα κάνω. 

στην απλή πλατφόρμα όλα κομμένα είναι . usb θύρες σατα lanes κτλ . 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.