Jump to content



DIY βιτρίνα από ξύλο παλέτας


Recommended Posts

Θέλω να φτιάξω μια μικρή βιτρίνα (περίπου 60Χ20Χ30) από ξύλο παλέτας ωστόσο αυτό που θα ήθελα είναι:

 

α) να μην φαίνονται οι ενώσεις

β) να αποκτήσει λεία επιφάνεια

 

είναι εφικτά αυτά με ξυλόστοκο και βερνίκι;

Link to comment
Share on other sites

Για να μην φαίνονται σε βάθος χρόνου οι ενώσεις, θα πρέπει να γίνει μια στιβαρή κατασκευή με σωστή προεργασία (πλάνισμα κλπ ) και  συναρμογή των ξύλων, διαφορετικά οι συστολές- διαστολές (κυρίως λόγω ατμοσφαιρικής υγρασίας), αλλά και της χρήσης,  θα εμφανίσουν τις  ενώσεις !

Με το ξύλο παλέτας, δεν παίζει να κάνεις καλές και "αόρατες"  ενώσεις, οπότε ίσως θα πρέπει να δεις και την ιδέα, -δεν ξέρω και τι εργαλεία έχεις!- οι ενώσεις να φαίνονται και να είναι σαν σχέδιο/"άποψη", ας πούμε ένα κουτί με finger joint ορατό και -λόγω της κακής ποιότητας του ξύλου- με τις ακμές των δαχτύλων φαλτσαρισμένες ελαφρά για να απαλείψουν τις ατέλειες, του κακού ξύλου αλλά και τις απειρίας! 

Όσον αφορά στη λείανση (με αυτό υποθέτω ότι εννοείς και το κλείσιμο των τρυπών από τα καρφιά), θα κάνεις δουλειά με τον στόκο, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο για να πετύχεις την απόχρωση κλπ.

Για την λείανση της επιφάνειας γενικά . . . γυαλόχαρτο με τριβείο, ή και στο χέρι . . .

 

Το βερνίκι δεν είναι σε θέση να κρύψει, ούτε τις ενώσεις ούτε τα στοκαρίσματα (αν αυτά έχουν θέμα απόχρωσης), εκτός και αν μιλάμε για πολύ σκούρο και παχύ (σε στυλ μπογιάς!) που θα κρύβει όλες τις λεπτομέρειες του ξύλου!

Αλλά αν είναι εμφανείς (με σχέδιο) δεν υπάρχει λόγος για απόκρυψη! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες! Όσο για τη διαφορετική απόχρωση σκεφτόμουν ολική βαφή με πιο σκούρη απόχρωση, αυτό δε θα καλύψει και τα σημεία του στόκου;

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από το ότι υπάρχει το θέμα τις ακριβούς απόχρωσης, υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό θέμα.

Ότι το ζήτημα της απόχρωσης δεν είναι κάτι που το βλέπεις πριν περάσεις το βερνίκι, αλλά μετά !

Γιατί εσύ μπορείς να φέρεις το στόκο στο ίδιο χρώμα με το ξύλο, αλλά υπάρχει και το ζήτημα της απορρόφησης του βερνικιού από το ξύλο και της αλλαγής της απόχρωσής του από αυτή την απορρόφηση (κατά κανόνα σκουραίνει) . Το θέμα εδώ είναι ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο στόκος θα έχει ακριβώς την ίδια απορροφητικότητα με το καθαρό ξύλο! Μάλλον το αντίθετο είναι πολύ πιο πιθανό!

 

Συνεπώς μόνο με έκτακτα μέτρα που θα κρύψουν το ξύλο, θα μπορείς να έχεις κάτι που θα είναι ομοιόμορφο, αλλά δυστυχώς δεν θα δίνει την αίσθηση του ξύλου!

 

Ίσως αν δεις το όλο θέμα από μια διαφορετική οπτική, να έχεις τη λύση!

Εννοώ ότι ξεκινάς να κάνεις κάτι από ένα "ευτελές" αλλά ζωντανό υλικό, ίσως, αν δώσεις βάρος σε αυτό το δεύτερο χαρακτηριστικό και αποδεχόμενος την "ταπεινή" καταγωγή του υλικού και όλη την "ιστορία" που κουβαλάει , και προσπαθήσεις να αναδείξεις την  ομορφιά που έχει, σίγουρα θα έχεις μια πιο "'άξια πρόκληση" και την ευκαιρία να αποκτήσεις κάτι όμορφο και κυρίως "αληθινό" !

 

Λίγο ποιητικά ακούγονται αυτά, αλλά ακόμα και το πιο ταπεινό ξύλο είναι ένα ποίημα και νομίζω ότι αν το προσπεράσουμε αυτό . . . χάνουμε ! :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.