Jump to content



Lenovo ThinkPad R61i για media server


ronin13

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους!

 

Εδω και καμποσο καιρο με τρωει η ιδεα να φτιαξω εναν media server. Βρηκα λοιπον αυτο το παλιο laptop  που νομιζα οτι ειχε χαλασει και ειπα να του δωσω μια δευτερη ευκαιρια.

 

Το laptop λειτουργει κανονικα, το δοκιμασα με διαφορες εκδοσεις live linux και ανταποκρινεται αξιοπρεπεστατα. Προς το παρον εχει 2GB ram, αλλα νομιζω δε θα δυσκολευτω να βρω επιπλεον και να τα κανω 4.

 

Αυτα που θελω να ρωτησω ειναι:

1. Αξιζει το μηχανηματακι ωστε να μπω στη διαδικασια, ή θα το στησω και θα σιχτηριζω μετα επειδη θα κολλαει το συμπαν? Η προβλεπομενη χρηση θα ειναι κυριως media (αλλα και file server) στο σπιτι, για streaming σε φορητες συσκευες και το android box που εχω για την τηλεοραση. Δεν προβλεπεται να χρειαζετι να εξυπηρετει πανω απο 3 συσκευες ταυτοχρονα σε streaming.

2. Επειδη οπως το βλέπω θα σερνεται να του βαλω windows, προσανατολιζομαι να του βαλω linux. Ποια διανομη προτεινετε? Εχω μια καποια παλιοτερη εμπειρια με τον πιγκουινο, χωρις να θεωρω οτι ειμαι και προχωτημενος χρηστης. Απλα ειμαι εξοικειωμενος.

3. Η δρομολογηση του δικτυου στο σπιτι γινεται απο ενα Xiaomi Mi WiFi Router, κουμπωμενο πανω στο modem/router της Forthnet (Technocolor TD5136V2). Το Laptop θα συνδεθεί πάνω το Xiaomi, σωστα? Ή δεν παιζει ρόλο?

 

Ευχαριστω εκ των προτερων!

Link to comment
Share on other sites

γενικά από media sharing δεν κατέχω πάρα πολλά

αλλά

 

για το 2... μιας και έχει κάποια ηλικία το λαπτοπ, μάλλον κάτι σε kubuntu/lubuntu ή γενικά light έκδοση(μιας και ρεαλιστικά το full σύγχρονο gui σου είναι λίγο άχρηστο για media sharing)

 

για το 3...(και το 1)

ναι βάζεις το thinkpad στο "εσωτερικό" σου router (δηλαδή το xiaomi)
Επίσης, σχεδόν όλα τα mi wifi δεν ήταν 10/100 μόνο στο ethernet.?
εαν ναι λίγο δύσκολα να βολέψει για file sharing το router το ίδιο (γιατί το wifi b/g του thinkpad θα είναι ακόμη πιο αργό).

πιο πιθανό είναι να ξεμείνεις απο bandwidth στο δικτυο (όλα βέβαια είναι θέμα του τι ποιότητας κάνεις streaming άλλο κανένα hevc 50mbps άλλο κανένα brrip στα 10mbps και άλλο τίποτε συμπιεσμένο σαν να μην υπάρχει αύριο)

 

Έγινε επεξεργασία από shattered
Link to comment
Share on other sites

Κι εγώ κάτι τέτοιο σκεφτόμουν από άποψη λειτουργικού.. Υπάρχει λόγος να παω στις server εκδόσεις; Θα κερδίσω κάτι ουσιαστικό;

Μέχρι στιγμής στο σπίτι δεν υπάρχει υπάρχει συσκευή που να υποστηρίζει κάτι περισσότερο από fullHD περιεχόμενο, και αυτό το έχω κατεβασμένο (κυρίως προτιμώ yts). Άρα οι αισθήσεις σε bandwidth δε θα είναι τρελές.

Τα specs του router φαίνονται παρακάτω.
71e69f36292b9ea8c0265be409ad8ca2.jpg

Link to comment
Share on other sites

θεωρώ πως τα media θα είναι σε 1-2 εξωτερικούς δίσκους...
δεν έχει νόημα να πας σε full server λειτουργικό.

ναι για τέτοιες λογικά ποιότητες δεν θα έχεις θέμα να τις κάνεις streaming (θα θέλει λίγη υπομονή σε copy-paste μεγάλων αρχείων)
γενικά πάντως αν πχ στήσεις και ένα plex server για το media sharing μέρος της εξίσωσης, όσο δεν χρειάζεσαι transcoding θα είσαι οκ πιστεύω απο πλευράς υπολογιστικών πόρων
Αν αρχίσει το transcoding αμφιβάλω ότι θα σε καλύψει το thinkpad

γενικά αν έχεις χρόνο δοκίμασέ το. Στην χειρότερη αν δεις ότι δεν σε καλύπτει κάτι θα ξέρεις τι σου λείπει (και μάλλον θα καταλήξεις σε κάτι στο στυλ hp microserver)


 

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως ακόμα και με Puppy Linux θα μπορείς να κάνεις share τους δίσκους που βρίσκονται συνδεδεμένοι στο laptop. Εάν οι client σου είναι με Kodi δεν χρειάζονται απολύτως τίποτα παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.