Jump to content



Περίεργο πρόβλημα με black screen και freeze


Recommended Posts

Καλησπέρα παίδες, αντιμετωπίζω ένα περίεργο πρόβλημα με το pc.

Κατά τη διάρκεια του gaming και μόνο τότε ( το έχω δει σε pubg και dota 2 που παίζω) μετά από κάποια ακανόνιστη ώρα (μπορεί 10 λεπτά,μπορεί και 2 ώρες) σβήνει η οθόνη ενώ ο ήχος συνεχίζει για λίγο και μετά από 5-10sec κολλάει και ο ήχος.

Έχω δοκιμάσει:

  1. clean install των windows
  2. άλλη κάρτα γραφικών
  3. χωρίς το OC στον CPU
  4. memtest χωρίς λάθη

και παρόλα αυτά το πρόβλημα συνεχίζει.
Παρατήρησα στο hwinfo64 εκεί που δείχει τις τάσεις της μητρικής πως το 5v rail ήταν στα 4.53v σε idle.

Έβγαλα και ξανάβαλα το 24pin και το 8pin από τη μητρική και μετά μετρούσε η μητρική γύρω στα 4.7v.
Μετά από αυτό παρατήρησα ότι άμα πιέσω το 24pin καλώδιο προς τα πίσω(προς το κουτί) η τάση στα 5v αυξάνεται αμέσως και φτάνει τα 5v ακριβώς τα οποία ύπο load(prime + furmark) πέφτουν στο 4.93-4.97.

212wdjt.jpg

 

Έπαιζα έτσι πάνω απο 10 ώρες συνολικά και δεν το παρουσίασε,σιγά σιγά όμως (μέσα στο διάστημα 3-4 ημερών δλδ) πέφτει η τάση και ξαναπαρουσιάζεται το πρόβλημα.
Δυστυχώς πολύμετρο για να μετρήσω το τροφοδοτικό δεν έχω.
Τι μπορεί να φταίει? Υποψιάζομαι ότι τα καλώδια του τροφοδοτικού δείχνουν την ηλικία τους σιγά σιγά ή ότι μπορεί να τα έχει παίξει το βύσμα της μητρικής.
Το έχει ξαναδεί κανείς?

 

 

Έγινε επεξεργασία από Gregorypeg1000
Link to comment
Share on other sites

ναι εγω το εχω δει αδερφε μου

εχεις πιεσει πολυ το καλωδιο και το μαμισες

τα ιδια εκανα και εγω σε ενα γιατι φαινοταν το καλωδιο ασχημα και ηθελα να το κανω να φαινεται ωραιο.......

αλλαζει αλλα δεν ξερω ποσα λεφτα θα σου παρουν...........

εγω σκεψου το εβαλα στην ακρη και αραζει.........

η @karmen1983 και ο @Seafalco ξερουν καλα............................

μωλις το δουν θα σου πουν τι να κανεις.........

 

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα στη παρέα! :)

Αυτό που περιγράφεις είναι "κλασική περίπτωση βλάβης" ! 

Είναι πιθανό με βάση αυτά που λες κάποιες από τις επαφές των 5 V να έχουν θέμα κακής επαφής ή και καθόλου επαφής αν ζεσταθούν κάπως.

Το πρόβλημα ξεκινάει από μια αντίσταση επαφής λίγο μεγαλύτερη του φυσιολογικού , πράγμα που σημαίνει μαι μεγαλύτερη πτώση τάσης από την αποδεκτή και σιγά σιγά καθώς η επαφή χειροτερεύει , αντιστοίχως αυξάνεται και η πτώση τάση απάνω της.

Στην περίπτωση μας επειδή υπάρχουν 5 επαφές των 5 V το πράγμα είναι πιο σύνθετο, καθώς δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις ποιά είναι η ένοχη επαφή και το πιθανότερο είναι να μην είναι μία.

Όταν κουνήσεις το βύσμα και πατήσουν όλες . . . όλα καλά, αλλά σιγά σιγά με τις διαστολές λόγω θερμοκρασίας αρχίζουν τα παρατράγουδα, χάνει την επαφή της μια από αυτές , φορτώνονται λίγο περισσότερο οι άλλες και το πράγμα γρήγορα στραβώνει !

 

Τώρα το τι κάνεις . . .

Πρώτον πρέπει να σιγουρευτείς ότι ο ένοχος είναι το βύσμα του καλωδίου (που είναι και το ασυγκρίτως πιθανότερο) , γι' αυτό αν έχεις πρόσβαση σε άλλο τροφοδοτικό δοκίμασε με εκείνο να δείς τι γίνεται.

Αν δεν υπάρχει πρόσβαση, κοιτάς με μεγεθυντικό φακό την πίσω πλευρά της μητρικής μήπως δεις κάποια περίεργη ρωγμή (τριχοειδή) γύρω από κάποιο pin του 24πινου (δεν περιμένω να βρεις οτιδήποτε , αλλά καλό είναι να κλείσουμε αυτή τη πόρτα! :)

Ερχόμαστε στο βύσμα τώρα το βγάζεις και με καλό φωτισμό κοιτάς μέσα στις τετράγωνες οπές των βυσμάτων να δεις σε  τι κατάσταση είναι .

Μεγάλη σημασία και βοήθεια εδώ θα δεις από την σύγκριση ανάμεσα στην εικόνα των διαφόρων βυσμάτων. αλιώς θα είναι αυτά που έχουν ταλαιπωρηθεί από κακή επαφή και αλλιώς αυτά που δεν είχαν πρόβλημα !

 

Ashampoo_Snap_Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018_21h26m37s_013_.jpg

 

Μπορείς να επικεντρωθείς μόνο σε αυτά που υποψιάζεσαι , αλλά καλό θα ήταν να τα εξετάσεις όλα !

Το επόμενο βήμα θα εξαρτηθεί από το αν έχεις τα μέσα να εξαρμόσεις το βύσμα και να αντικαταστήσεις τις χαλασμένες επαφές.

Αν παίζει κάτι τέτοιο όλα είναι "απλά" , αλλά επειδή κάτι μου λέει ότι δεν παίζει αυτό, ας πάμε στην επόμενη κίνηση.

Αυτή θα σου δώσει λύση, ενδεχομένως και μόνιμη, αλλά δεν είναι τίποτε σίγουρο, ιδιαίτερα αν δείς ότι υπάρχουν επαφές "ξεπυρωμένες" (απίθανο αυτό, αλλά είπαμε )

Παίρνεις ένα πολύ λεπτό σουβλί ( τώρα ελπίζω να έχεις τέτοιο, αν δεν έχεις παίρνεις μια κάπως χοντρή βελόνα από αυτές που κεντάνε οι κοπελιές (λέμε τώρα ! :p

Πιάνεις τη βελόνα με ένα μυτοτσίμπιδα γερά και την βάζεις δίπλα στο μεταλλικό σώμα της επαφής του βύσματος, έτσι ώστε να  είναι μεταξύ της πλευράς του τετράγωνου βύσματος που έχει τα καρουμπαλάκια και του πλαστικού τοιχώματος που έχει το βύσμα.

 

Ashampoo_Snap_Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018_21h38m11s_014_.jpg

 

Και πιέζεις τη "βελόνα" έτσι ώστε μπαίνοντας στο μικρό χώρο που υπάρχει εκεί , να πιέσει αυτή τη πλευρά του κονέκτορα, και τελικώς να πάει αυτή απειροελάχιστα προς τα μέσα (προς τον άξονα του βύσματος) .

Την ίδια δουλειά κάνεις και στην ακριβώς απέναντι πλευρά αυτής της επαφής.  ΄'Έτσι τελικά αυτό που πετυχαίνεις είναι το κενό ανάμεσα στα καρουμπαλάκια να γίνει ελάχιστα μικρότερο (δεν θα το βλέπει το μάτι !) . Αυτό το απειροελάχιστο πλησίασμα είναι αρκετό για να κάνει πλέον επαφή πολύ καλύτερη  το εσωτερικό του τετράγωνου σωληνοειδούς της επαφής αυτής με το τετράγωνο συμπαγές στέλεχος της αντίστοιχης επαφής του βύσματος της μητρικής.

 

Δεν είναι δύσκολο σαν δουλειά, απλά θέλει την κατάλληλης διάστασης "βελόνα" και υπομονή φυσικά.

Από εκεί και πέρα, εφόσον είσαι σίγουρος ότι είναι το βύσμα του καλωδίου αλλά δεν παίζει να κάνεις κάτι από τα παραπάνω, πάντα υπάρχει (αν και είναι πανάσχημο και απαιτεί προσοχή για να μην δημιουργήσει πρόβλημα σοβαρότερο) να αντικαταστήσεις το ακραίο τμήμα του καλωδίου που έχει το ένοχο βύσμα, με ένα καλώδιο επέκτασης που θα το κόψεις και θα το ράψεις πάνω στο υπάρχον !
Αλλά εδώ είπαμε ΠΡΟΣΟΧΗ ! ! ! ! ! 

 

Ελπίζω αυτά κάπου να βοηθάνε!  :)

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από Seafalco
  • Like 2
  • Agree 2
  • Wow 2
Link to comment
Share on other sites

Από μηχανής θεούλης κλασικά ο @Seafalco . Σε ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερή απάντηση σου. Μιας και δεν υπάρχει εύκαιρο δεύτερο τροφοδοτικό, αύριο θα δοκιμάσω αυτό που πρότεινες για να κάνω πιο γερές τις επαφές του 24pin και θα ελέγξω και τη μητρική από πίσω.

Και πάλι σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόνννν , ευτυχώς υπήρχε στο σπίτι σετ ραπτικής και υπήρχαν καρφίτσες και βελόνες για όλα τα γούστα μέσα ?
Η μητρική δεν είχε καμία ρωγμή από πίσω. Το 24pin του τροφοδοτικού είχε κάποια ταλαιπωρημένα pin( ενα 5v ,ενα της γείωσης ,ενα 3.3v) .
Ακολούθησα τις οδηγίες του Seafalco και "εσφηξα¨ όλα τα καλώδια (24pin,8 pin, 2x6pin) .Δεν έχω βρει χρόνο να παίξω για να δω αν θα το ξανακάνει αλλά σίγουρα δείχνει καλύτερα στις μετρήσεις της τάσης

a9l2et.jpg

Έγινε επεξεργασία από Gregorypeg1000
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τελικά μάλλον τρύπα στο νερό έκανα μιας και έχει αρχίσει και ξαναπέφτει η τάση σιγά σιγά.
Μέχρι στιγμής δεν έχει σβήσει μέσα σε game αλλά πιστεύω μόλις φτάσει πάλι 4.5-4.6 θα παρουσιαστούν τα προβλήματα.

Capture3.JPG

Έγινε επεξεργασία από Gregorypeg1000
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.