Jump to content



Νεα οθονη


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδάκια.

 

Σκέφτομαι να αγοράσω μια νεα οθονη για gaming, movies, αντε και λιγο εργασία γραφείου (οταν δεν προλαβαίνουμε στο γραφείο ?  ?   ?  ) αλλά εχω μπερδευτεί. Λογω χώρου παμε στις 25 ή 27 ιντσες (και οι 27 με περιορισμούς), χρήματα κοντά στα 400-500. Οθονες εχω βρει πολλές, όπως την U2717D και την S2719DGF της DELL αλλα με μπερδευουν τα χαρακτηριστικά της, ΗΖ κλπ. Η καρτα γραφικών που έχω ειναι μια GTX 1060 3GB.

Link to comment
Share on other sites

Αν επιλέξεις να αγοράσεις οθόνη με ανάλυση 2560*1440 καλύτερα να προτιμήσεις κάποια σε 27 ίντσες, σε 25 ή 24 μάλλον θα σου φαίνονται μικρά τα εικονοστοιχεία αν είναι σε τέτοια ανάλυση (θα έχεις πιο «καθαρή» κι εντυπωσιακή εικόνα αν κοιτάς π.χ. μία φωτογραφία αλλά θα δυσκολεύεσαι στο διάβασμα κλπ με αποτέλεσμα να καταλήξεις να χρησιμοποιείς scaling το οποίο αναιρεί εν μέρει το πλεονέκτημα της ανάλυσης αν συμβαίνει σε μόνιμη βάση).
Αντίστοιχα σε 24-25 ίντσες προτίμησε ανάλυση 1920*1080 ή 1920*1200 (η τελευταία είναι σπανιότερη και ο λόγος της που είναι 16:10 και όχι 16:9 που είναι συνήθως οι υπόλοιπες ενδέχεται να μην σου αρέσει σε ταινίες). Υπάρχουν και οθόνες με λόγο 21:9 (δηλαδή πλατύτερες οριζοντίως), σε περίπτωση που δεν έχει τύχει να δεις από κοντά κάποια τέτοιας διάστασης και αν επιλέξεις τέτοια, τότε καλύτερα να έβλεπες αυτή τη διάσταση κάπου πριν αγοράσεις γιατί δεν αρέσει σε όλους (μερικοί την προτιμούν, άλλοι προτιμούν τις πιο συνηθισμένες διαστάσεις).
Το ζήτημα «ποια ανάλυση σε ποια διάσταση» είναι αυτό που πρέπει πρώτο να αποφασίσεις ώστε να περιοριστεί κάπως η αναζήτησή σου χωρίς να πελαγοδρομείς εξετάζοντας οθόνες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και να μπερδεύεσαι περισσότερο.

Η μεγαλύτερη ανάλυση θα δυσκολεύει περισσότερο την κάρτα γραφικών, οπότε πριν αποφασίσεις να έχεις βεβαιωθεί ότι η υπάρχουσα κάρτα σου θα τρέχει αξιοπρεπώς τα παιχνίδια που σ' ενδιαφέρουν στην ανάλυση που κοιτάς. Αν αυτό δεν συμβαίνει τότε ή θα πρέπει να αγοράσεις σε μικρότερη ανάλυση ή να αλλάξεις κάρτα/παιχνίδια. Γράψε αν θες ποια παιχνίδια σε ενδιαφέρουν για να σου πουν τα παιδιά που παίζουν αν η 1060 θα ζορίζεται σε 1440 ανάλυση ή όχι.

Μόνο το ζήτημα των Hz σε μπερδεύει ή υπάρχει και κάτι άλλο; Οθόνες με περισσότερα Hz (144 αντί για τα συνηθισμένα 60) συνήθως αρέσουν περισσότερο σε παιχνίδια επειδή δίνουν αίσθηση ταχύτερης κίνησης. Αυτό γίνεται εις βάρος είτε της ποιότητας του panel που χρησιμοποείται (λίγο ή πολύ χειρότερα χρώματα) είτε της τιμής (δλδ αν θες και περισσότερα Hz και εφάμιλλά χρώματα με μία καλή 60άρα η τιμή ανεβαίνει). Οι περισσότεροι φανατικοί gamers προτιμούν τα Hz αλλά δεν είναι απαγορευτικό να παίξεις στα 60Hz, ιδιαιτέρως αν δεν παίζεις σε πολύ ανταγωνιστικό επίπεδο. 

FreeSync -----> για κάρτες AMD, εφόσον δεν έχεις τέτοια κάρτα δεν σε αφορά (εκτός αν σκοπεύεις να αγοράσεις τέτοια και πάλι...)
G-Sync -----> για κάρτες Nvidia (οθόνες με G-Sync κοστίζουν ακριβότερα)
Εάν η κάρτα σου τρέχει απροβλημάτιστα το παιχνίδι που σε ενδιαφέρει στα frames που επιθυμείς δεν είναι κάτι που σε καίει να υπάρχει. Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι και πού χρησιμεύει δες σε παλαιότερες συζητήσεις. Imho μην πολυασχοληθείς με αυτό το χαρακτηριστικό εφόσον η κάρτα σου αρκεί για το παιχνίδι που θες.

Συνήθως ο συμβιβασμός που κάνεις ανάμεσα σε οθόνες με παρόμοια τιμή, παρόμοια ανάλυση και διάσταση αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά είναι στο panel. Ας πούμε στα δύο μοντέλα που δείχνεις το πρώτο είναι από την ανώτερη σειρά της Dell (U με καλύτερη εικόνα και πιο επαγγελματικά χαρακτηριστικά, πάνελ τεχνολογίας IPS) ενώ το δεύτερο έχει πάνελ τεχνολογίας ΤΝ παρά τα περισσότερα Hz που προσφέρει.
Αν έγραφες ότι ενδιαφέρεσαι για all around χρήση θα σου συνιστούσα ανεπιφύλακτα να προτιμήσεις οθόνη από τις πιο «επαγγελματικές» σειρές των εταιρειών αγνοώντας τις ονομαζόμενες gaming. Επειδή όμως γράφεις για κύρια χρήση τα παιχνίδια το ζήτημα των Hz είναι κάτι που αξίζει να σκεφτείς ώστε να αποφασίσεις πώς θα κινηθούν οι συμβιβασμοί σου. Να σου επαναλάβω ότι τα περισσότερα Hz δεν είναι μονόδρομος αν οι απαιτήσεις σου για τα παιχνίδια που σε ενδιαφέρουν δεν είναι στον ουρανό. 

  

Έγινε επεξεργασία από salde
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά στα λέει ο salde, απλά να προσθέσω κάτι.

 

H κάρτα σου θα ζοριστεί στα 1440p de facto.

Θα αναγκαστείς να παίζεις με πολλές υποχωρήσεις μέχρι να την αντικαταστήσεις.

Από την άλλη, αφού δίνεις 500€ είναι κρίμα να μην πας στα 1440p και να προτιμήσεις μικρότερη ανάλυση. Και φυσικά να πας σε 27".

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις απαντήσεις σας και Καλά Χριστούγεννα! Ειδα τις απαντήσεις σας, κοιταξα λίγα πράγματα στο Internet, και μάλλον κλείνω προς την S2716DG της Dell με το G-Sync που την βρίσκω λίγο πιο πανω απο το budget μου.

Link to comment
Share on other sites

600 ευρώ για ΤΝ πάνελ? Κρίμα πιστεύω.
 Κοίτα και σε VA σε Samsung https://www.skroutz.gr/c/43/othones-upologiston/m/28/Samsung/f/489066_501108/27-toulachiston-qhd-2560-x-1440.html?o=samsung  και αυτή σε IPS  https://www.skroutz.gr/s/6957804/Asus-MG279Q.html

Έγινε επεξεργασία από Gregorypeg1000
Link to comment
Share on other sites

επίσης καλά Χριστούγεννα και σε σένα. Αν ξέρεις τι είναι το G-sync κι είσαι σίγουρος ότι θα το χρειάζεσαι οκ, αν και πάλι θα προσπαθούσα να αποφύγω το ΤΝ. Αν δεν είσαι σίγουρος περί G-sync τότε μη βιαστείς να το βάλεις ως κυρίαρχο κριτήριο στην αγορά σου. 

Παρενθετικά, ξέχασα να σου αναφέρω να έχεις ελέγξει πριν αγοράσεις ο,τιδήποτε ότι θα έχεις στην κάρτα σου τις υποδοχές που απαιτεί η οθόνη σου για να δουλέψει με τον τρόπο που επιθυμείς. Τα χαρακτηριστικά που αναφέρουν οι οθόνες μερικές φορές αφορούν μόνο κάποιες από τις υποδοχές τους όχι όλες. Λογικά δεν θα έχεις θέμα με την 1060 που είναι σύγχρονη κάρτα αλλά κάλλιο γαϊδουρόδενε...

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω το συγκεκριμένο, πάντως ένα πολύ καλό ΤΝ μπορεί να είναι προτιμότερο από ένα κακό IPS. Απλώς αν βρεις καλό IPS τότε υπερτερεί σχεδόν πάντα. Και στα χρήματα που πάει να δώσει δεν είναι αδύνατο να βρει καλό IPS.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πριν 11 λεπτά, το μέλος salde έγραψε:

δεν ξέρω το συγκεκριμένο, πάντως ένα πολύ καλό ΤΝ μπορεί να είναι προτιμότερο από ένα κακό IPS. Απλώς αν βρεις καλό IPS τότε υπερτερεί σχεδόν πάντα. Και στα χρήματα που πάει να δώσει δεν είναι αδύνατο να βρει καλό IPS.

Συμφωνώ. Απλά, το συγκεκριμένο tn είναι σαν ips. Βάλε και το gsync και έχεις έναν win-win συνδυασμό.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά. Το κακο ειναι οτι τα πιο πολλά monitor σε skroutzομάγαζα λενε κατοπιν παραγγελίας η αναμονή τοσες μέρες. Σε ορισμενα που πήρα μου ειπαν μην βλεπεις το skroutz, υπολογιζε κανέναν μηνα και.... Απο οτι μου εδωσαν να καταλαβω πλεον δεν στοκαρουν τιποτα που δεν ειναι τοσο εμπορικο ωστε να μην περασει ο καιρος και το φανε στον πόλο.... Την Dell που εβαλα στο μάτι (S2716dg) μου την αφήνουν 530. Για το TN εχω ακουσει καλά λογια για gaming, οχι τοσο καλά για ταινιες κλπ. Η αλήθεια ειναι οτι αν εχω free για εμενα 3 ωρες μεσα στην μερα τοτε χωριζεται 2,5 ωρες gaming, μιση ωρα ταινια ισα μεχρι να νυσταξω. Οι curved οθονες αποκλειονται, μιας και παιζοντας λιγο σε ανοιχτες σε μαγαζι με κουρασαν αρκετά. Το monitor της Asus το ειχα δει και εγω, μου ερχεται στα ιδια λεφτα με την Dell και μονο κατοπιν παραγγελίας (παμε παλι για μηνα+ )

Επισης παιζει σοβαρά το ενδεχομενο απο ΣΚ να εχω μια 2080 απο φιλο που φευγει εκτος Ελλάδος και μαλλον θα πουλήσει το pc του.

Έγινε επεξεργασία από wesker
Link to comment
Share on other sites

Ντάξει παίδες, είπαμε. Όχι και δεν παίρνεις σοβαρό IPS με 500 ευρώ.
Επίσης οι περισσότεροι που έχουν πάρει την οθόνη αυτή την πουλάνε γιατί έχει ξεβγαλμένα χρώματα. Ο μόνος λόγος που κοστίζει τόσο είναι το g-sync.
Έχουν πωληθεί πόσες στο insomnia στα 250-300 ευρώ.
Όσο καλό και ναι το ΤΝ δεν παύει να'ναι TN. 
Και επιμένω ότι το καλύτερο value 4 money αυτη τη στιγμή από τη στιγμή που δεν θες 95%++ πιστό χρώμα είναι κάποια απο τις VA της Samsung. Και πολύ καλά χρώματα. Και υψηλό contrast, και 144hz. Η πιο ακριβή στα 500(σκρουτζ) έχει και "1 ms"  και ρυθμιζομενη βάση αντί για 4 που έχει αυτή στο πλαίσιο.
https://www.plaisio.gr/desktop-laptop/periferiaka/othones/Samsung-Samsung-Monitor-27-Lc27jg50-Curved-LC27JG50QQUXEN.htm 
Την έχει και το Πλαίσιο ετοιμοπαράδοτη σε " προσφορά" (price match του skroutz ναουμε).

T

Έγινε επεξεργασία από Gregorypeg1000
Link to comment
Share on other sites


 

20 hours ago, wesker said:

Το κακο ειναι οτι τα πιο πολλά monitor σε skroutzομάγαζα...


μην εγκλωβίζεσαι αποκλειστικά στο σκρουτζ. Κοίτα το ως σημείο αναφοράς αλλά βλέπε και για καταστήματα εκτός σκρουτζ. Είναι προτιμότερο να υποστείς μια εύλογη αναμονή (μάξιμουμ μήνας) αν πρόκειται να αγοράσεις κάτι που σε ικανοποιεί περισσότερο.

Πάντως ξανασκέψου το ζήτημα του G-Sync, νομίζω ότι χωρίς σημαντικό όφελος όχι μόνο αυξάνεις την τιμή αλλά περιορίζεις και τις επιλογές, μάλιστα αν έχεις 2080 αντί 1060. Εν πάσει περιπτώσει σου δείχνω εδώ ένα IPS με G-Sync της Viewsonic, 27άρι και τα υπόλοιπα που θες γύρω στα 740€ σε ελληνικό κατάστημα, πιο πολύ για να το έχεις ως όριο προς τα επάνω. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα.
Για να καταλάβεις ένα "gaming"  (προσοχή παρόμοιο όχι ίδιο, είναι ΤΝ) της ίδιας εταιρείας χωρίς το G-sync έρχεται κάτω από 500€.

Αν δεν έχεις ψάξει ήδη κοίτα τιμές και για οθόνες της iiyama, της HP και της Eizo μήπως υπάρχει κάτι με χαρακτηριστικά που σε ενδιαφέρουν.

Έγινε επεξεργασία από salde
Link to comment
Share on other sites

δες ό,τι μπορείς αλλά να έχεις υπόψιν ότι σε συνθήκες καταστήματος και με περιορισμένο χρόνο δεν είναι ασφαλής η εντύπωση που δημιουργείται. Καταλαβαίνεις παρ' όλα αυτά αν έχεις θέμα με το μέγεθος κάποιας ανάλυσης σε συγκεκριμένη διάσταση οθόνης, π.χ. αν σου φαίνονται μικροσκοπικά τα πράγματα με ανάλυση 1440 σε 24άρα οθόνη καθώς και αν έχεις θέμα με τον λόγο και το σχήμα της οθόνης, π.χ. αν σου αρέσουν «μακρόστενες» με λόγο 21:9, αν σε ενοχλούν οι curved (οκ αυτό το έχεις ήδη αποφασίσει).
Έχουν ελάχιστα μοντέλα σε έκθεση κι αν περιοριστείς μόνο σε αυτά οι επιλογές σου περιορίζονται κατά πολύ.

Δυστυχώς τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες με τη νέα οθόνη έχουν να κάνουν με θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο κομάτι που αγοράζεις. Δεν είναι βέβαιο ότι αν σου αρέσει ένα μοντέλο όλα τα κομάτια του μοντέλου θα έχουν ίδια εικόνα. Πάλι καλύτερα από το τίποτα...
Γι' αυτό τον λόγο μην αποκλείεις το ενδεχόμενο να χρειαστούν αλλαγές αν το κομάτι που αγοράσεις έχει θέμα και να έχεις σκεφτεί πριν πληρώσεις το πόσο βολικό (φιλικό στον αγοραστή) είναι κάποιο κατάστημα στις αλλαγές. 

Link to comment
Share on other sites

Τελικά αγοράστηκε η Dell S2716DG. Ειδα αρκετά μοντέλα στα καταστήματα, και μου αρεσαν στα ματια μου τα χρώματα της περισσότερο. Ειδα και την Viewsonic, καθώς και κάποιες άλλες, καποιες δε με πεισανε, καποιες ηταν εκθεσιακα μοντελα και για καθαρά ψυχολογικούς δεν ηθελα εκθεσιακό μοντέλο. Δοκιμασα για την τιμή των όπλων και 2-3 curved, αλλά σε γρήγορα παιχνιδια με κουράσανε αρκετα. Ηρθε απο τον φίλο και η 2080 πιστευω οτι ειμαι οκ. Τωρα για το κομμάτι της οθόνης που πήρα δεν ειχα καποιο θεμα με τον φωτισμό στο πανελ, η καμένα πιξελ. Επεσε ενα γρηγορο calibration, αργότερα που θα δοκιμαστεί σε παιχνίδια θα δω μηπως χρειαζεται και κάτι άλλο. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

να την ευχαριστηθείς!

 

8 minutes ago, wesker said:

για καθαρά ψυχολογικούς δεν ηθελα εκθεσιακό μοντέλο

καλά έκανες. Οι λόγοι δεν είναι απλώς ψυχολογικοί: τα πάνελς των οθονών έχουν προβλεπόμενη διάρκεια ζωής. Αν οι ώρες που έχει μείνει ανοικτό κάποιο είναι ατέλειωτες, αν δεν γνωρίζεις αυτές τις ώρες, αν δεν ξέρεις τι άλλη επιβάρυνση έχει υποστεί η οθόνη στο κατάστημα καλύτερα να αποφεύγει κάποιος τα εκθεσιακά.
Μόνη εξαίρεση να είναι πραγματικά σκοτωμένη η τιμή κατά προτίμηση σε ακριβό μοντέλο και να γνωρίζεις έστω κατά προσέγγιση τις ώρες λειτουργίας.

 

12 minutes ago, wesker said:

Επεσε ενα γρηγορο calibration

εννοείς με όργανα;  Ή απλώς έκανες κάποιες ρυθμίσεις με το μάτι; Καλιμπράρισμα = χρήση οργάνων

Αν επιτρέπεται από πού την αγόρασες; Ρώτησες καθόλου τι θα γίνει σε περίπτωση που επιθυμείς αλλαγή και αν δεν υπάρχει θέμα να το αναφέρεις δημοσίως τι σου είπαν;  Σου έκαναν επίδειξη το κομάτι που αγόρασες ή πριν την αγορά είδες μόνο το εκθεσιακό;

Συγγνώμη για τις ερωτήσεις, είναι για πληροφοριακούς λόγους. Και πάλι να την χαρείς, καλά παιξίματα

Link to comment
Share on other sites

πριν 27 λεπτά, το μέλος salde έγραψε:

να την ευχαριστηθείς!

 

καλά έκανες. Οι λόγοι δεν είναι απλώς ψυχολογικοί: τα πάνελς των οθονών έχουν προβλεπόμενη διάρκεια ζωής. Αν οι ώρες που έχει μείνει ανοικτό κάποιο είναι ατέλειωτες, αν δεν γνωρίζεις αυτές τις ώρες, αν δεν ξέρεις τι άλλη επιβάρυνση έχει υποστεί η οθόνη στο κατάστημα καλύτερα να αποφεύγει κάποιος τα εκθεσιακά.
Μόνη εξαίρεση να είναι πραγματικά σκοτωμένη η τιμή κατά προτίμηση σε ακριβό μοντέλο και να γνωρίζεις έστω κατά προσέγγιση τις ώρες λειτουργίας.

 

εννοείς με όργανα;  Ή απλώς έκανες κάποιες ρυθμίσεις με το μάτι; Καλιμπράρισμα = χρήση οργάνων

Αν επιτρέπεται από πού την αγόρασες; Ρώτησες καθόλου τι θα γίνει σε περίπτωση που επιθυμείς αλλαγή και αν δεν υπάρχει θέμα να το αναφέρεις δημοσίως τι σου είπαν;  Σου έκαναν επίδειξη το κομάτι που αγόρασες ή πριν την αγορά είδες μόνο το εκθεσιακό;

Συγγνώμη για τις ερωτήσεις, είναι για πληροφοριακούς λόγους. Και πάλι να την χαρείς, καλά παιξίματα

Και τιμή σκοτωμα να την εβρισκα πάλι δεν θα αγοραζα εκθεσιακό, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ενας απο αυτούς ειναι αυτος που ειπες για τις ωρες που μενει ανοιχτή σε ενα κατάστημα. Ο δευτερος ειναι οτι δεν τις προσέχει κανενας, ο καθενας μπορει να ακουμπαει, να τις τραβολογαει, να κανει οτιδηποτε. Τωρα οσον αφορά για το τι κομμάτι θα μου τύχει μου ειπαν αν υπαρχει κατι που με ενοχλει να την πάω πισω για αλλαγή. Επίδειξη δε μου κανανε, δεν το ζήτησα και εγώ, φανταζομαι ομως οτι η απαντηση τους θα ηταν αρνητική. Δε λες καλα που βρηκα πωλητή να με εξυπηρετήσει και να μου την φέρει και απο την αποθήκη με τοσο κόσμο που ειχαν; Μέχρι να μου την φέρουν τελειωσα τον καφέ μου, πήγα για κατούρημα, πήρα δευτερο καφέ, χαζεψα τα games και ακομα περίμενα....

Έγινε επεξεργασία από wesker
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.