Jump to content



ASUS Ζ390 μητρική - προβληματική(?) σε BOOT/SLEEP


mr_element

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά. Όπως λέει και ο τίτλος αντιμετωπίζω ένα θεματάκι με μία (ίσως) προβληματική(?) μητρική ASUS. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι όντως έχει θέμα μιας και στην καθημερινή χρήση δε μου έχει κάνει ποτέ κάτι αξιοσημείωτο - θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τη βοήθεια σας θα ανακαλύψω πιθανώς κάποια κακορύθμιση που έχω κάνει και θα την επιλύσω. 

 

Αρχικά να πω ότι το build είναι πολύ βασικό, έχει μία μητρική ASUS Prime Z390-A ένα i7-8700 και (2x8) GB RAM Corsair RGB Pro. Να αναφέρω ότι δεν έχει καθόλου κάρτα γραφικών και για εικόνα συνδέω την οθόνη στην on-board της μητρικής κάρτας.

 

Ακολούθως θα παραθέσω δύο γεγονότα - ένα απ' όταν χτίστηκε το pc και ένα χθεσινό - κάπως παρόμοια αναμεταξύ τους.

 

  • Όταν έχτιζα το pc και αφού έβαλα όλα τα components πάνω στη μητρική, θυμάμαι, του έκανα ένα δοκιμαστικό boot για να βεβαιωθώ ότι όλα ήταν καλά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι από τα 4 LED που έχει η μητρική επάνω (CPU, DRAM, VGA, BOOT) είχε ανάψει πορτοκαλί αυτό της DRAM. Είχα δει τότε στο manual ότι αυτό πιθανώς να δείχνει πρόβλημα με τις RAM αλλά για κάποιο λόγο δεν είχα πτοηθεί τότε και (νομίζω) θυμάμαι ότι ξαναξεκίνησα το PC με οθόνη συνδεδεμένη επάνω (υπενθυμίζω ότι δεν έχει κάρτα γραφικών dedicated - αλλά χρησιμοποιώ την on board). Όταν σύνδεσα την οθόνη αντί να ανάψει το LED της DRAM (όπως θα περίμενε κανείς αν υπήρχε όντως συγκεκριμένα εκεί πρόβλημα) αυτή τη φορά άναψε της VGA λευκό. Το οποίο αντίστοιχα υποδεικνύει πρόβλημα με την κάρτα γραφικών (η οποία όμως είναι ανύπαρκτη στην προκείμενη περίπτωση). Ακόμα ένα reboot "έλυσε" το πρόβλημα και το PC άνοιξε κανονικά, έδειξε εικόνα, έγινε εγκατάσταση windows, εγκατάσταση updates, προγραμμάτων, παιχνιδιών, απροβλημάτιστη λειτουργία (power up/shut down κτλ.) έκτοτε και το γεγονός ξεχάστηκε.

 

Fast forward μερικούς μήνες μετά στο χθες...

 

  • Χθες αποφάσισα να αλλάξω ορισμένες ρυθμίσεις των Windows. Με εκνεύριζε αφόρητα να κάνω κάθε φορά τερματισμό του pc και αποφάσισα να ενεργοποιήσω τις ρυθμίσεις των Windows για Sleep, Hibernate κτλ. Αφού έκανα τις αλλαγές μου και έβαλα αυτά που με βόλευαν, είπα να το τεστάρω οπότε βάζω το PC σε Sleep. Όντως "κοιμήθηκε" μέσα σε δευτερόλεπτα - αλλά μετά δεν ξυπνούσε! Ενώ ήταν ξεκάθαρα ακόμα στο ρεύμα (κι αυτό το καταλάβαινα από το ότι και η μητρική και οι RAM είχαν τα RGB τους ανοιχτά) ότι κουμπί και να πατούσα (πληκτρολόγιο, ποντίκι, tower) δεν ανταποκρινόταν με την καμία. Αναγκάστηκα και πάτησα το κουμπί του tower για 5'' και το έκανα force shutdown. Όταν πήγα να το ανοίξω ξανά, στο status check η μητρική έπαιζε ανάμεσα στο CPU LED (σε κόκκινο χρώμα) και στο DRAM LED (σε ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα - πράγμα περίεργο αφού σύμφωνα με το manual το συγκεκριμένο LED μόνο πορτοκαλί μπορεί να είναι!!!) εναλάξ σαν περιπολικό! Περιτό να πω ότι το PC δεν έκανε boot. Θυμήθηκα το περιστατικό των περασμένων μηνών, αποσύνδεσα την οθόνη και ξαναδοκίμασα. Αυτή τη φορά όπως και προηγουμένως πέρασε το check μέχρι (και πάλι) το σημείο του VGA LED σε λευκό. Σύνδεσα την οθόνη, ξαναδοκίμασα και πέρασε κανονικά και έκανε boot. Έκτοτε και πάλι δουλεύει απροβλημάτιστα. 
    Σημείωση: Δεν ξαναέπαιξα με το Sleep για να βεβαιωθώ - γύρισα και πάλι στο να το κλείνω τελείως και να του κάνω cold boot όταν θέλω να δουλέψω.

 

Οι σκέψεις σας?

 

Φιλικά,

Γιώργος

 

**Για να βοηθήσω εδώ είναι το κομμάτι του manual της μητρικής που μιλάει για τα συγκεκριμένα 4 LED:

 

Spoiler

 

Quote

Capture.PNG.2ce70b17983a43cd2618ebb7b73a3876.PNG

 

 

Έγινε επεξεργασία από mr_element
Link to comment
Share on other sites

20 hours ago, fatalara said:

Bios περασες?

 

Ναι όταν έστηνα τον υπολογιστή - πρώτη δουλειά με το που άνοιξε και μου έδειξε BIOS screen ήταν να κάνω update σε latest.

 

20 hours ago, hot_sauce said:

Μήπως δεν δουλεύουν οι USB θύρες σε Sleep?

Όποτε δεν παίρνει εντολές για να ξυπνήσει...

 

Θα το ελέγξω αλλά δεν νομίζω, γιατί θυμάμαι ότι τελευταία φορά που πείραξα τις ρυθμίσεις των Windows έβαλα το "USB Selective Suspend" σε disabled.

Η αλήθεια είναι, έχει από χθες σκέφτομαι πιθανή ασυμβατότητα RAM με μητρική, καθώς οι RAM αυτές είναι οι "σχετικά καινούριες" της Corsair και δε μπόρεσα να βρω κανένα μοντέλο τους μέσα στο QVL. Από την άλλη όμως το PC δουλεύει, ανοίγει κανονικά, κάνει τα πάντα με πλήρη ευστάθεια... Δεν έχω δει ποτέ να αναφέρεται κάπου "μερική συμβατότητα". Στους περισσότερους ή παίζει ή δε παίζει.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.