Jump to content


Αναβάθμιση αποθήκης: Toshiba P300 3TB mini review


Recommended Posts

Εδώ και αρκετό καιρό έχω ξεκινήσει ένα φιλόδοξο project να αντικαταστήσω όλους τους μηχανικούς δίσκους μου με μια συστοιχία RAID-5 3 δίσκων. Μετά από πειραματισμούς και αρκετή αναζήτηση κατέληξα στην απόφαση να χρησιμοποιήσω ZFS και πιο συγκεκριμένη να στήσω μια συστοιχία RAIDZ (aka Raid-5). Πιο συγκεκριμένα αποφάσισα ότι για τις ανάγκες μου και για το budget που μπορώ να διαθέσω η βέλτιστη λύση θα ήταν η αγορά 3x3TB Toshiba P300 δίσκων σε συστοιχία RAIDZ, δηλαδή με redundancy αστοχίας ενός δίσκου. Οι επιδόσεις σε μια τέτοια συστοιχία θα είναι -θεωρητικά- x3 για την ανάγνωση και x2 για την εγγραφή. Not bad…

 

Δυστυχώς όμως μέχρι να συγκεντρώσω τα απαραίτητα χρήματα για την υλοποίηση του project (~200€), η αποθήκη μου γέμισε και έτσι αποφάσισα να προχωρήσω στην αγορά 1 δίσκου 3ΤΒ, αφενός για να αντιμετωπίσω προσωρινά το πρόβλημα, αφετέρου για να αγοράσω τον 1 από τους 3 δίσκους που χρειάζομαι για να ολοκληρώσω το project. H αγορά του Toshiba P300 3TB έγινε με κόστος 67€ (Ιούλιος 2019) κυρίως διότι σε αυτό το κόστος για αυτή την χωρητικότητα δεν υπήρχε ανταγωνισμός στα 7200rpm, καθώς οι WD και Seagate προσφέρουν λύσεις μόνο 5400rpm και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος και ίδια θεωρητική αξιοπιστία (εγγύηση 2 ετών ή μικρότερη).

 

Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση του νέου δίσκου, ας δούμε πρώτα το setup των μηχανικών δίσκων μου και τη χρήση τους (όλοι Sata 2):

1. WD Black 640GB - WD6401AALS-00L3B2 (01.03B01). O συγκεκριμένος είναι ο δίσκος “εργασίας” μου, κατά 75% γεμάτος και όλα τα δεδομένα είναι critical, πλην των game installations. Power on time: 696 days
2. Samsung Spinpoint F3 500GB - HD502HJ. Ο δίσκος αυτός χρησιμοποιούνταν κυρίως για ταινιοθήκη και αποθήκευση λογισμικού (π.χ. Linux και tools isos, msdna downloads κτλ.). Ήταν 100% γεμάτος. Τα δεδομένα δεν είναι critical και συνεπώς δεν υπάρχει backup. Power on time: 600 days
3. Seagate Barracuda 7200.12 1TB - ST31000528AS. Ο δίσκος αυτός (75% γεμάτος) χρησιμοποιείται για backup των critical αρχείων μου και images των δύο OS που βρίσκονται στον main SSD. (Ένας ίδιος υπάρχει και για δευτερεύον backup, αλλά αυτός είναι εξωτερικός εκτός πρίζας και δεν θα μας απασχολήσει). Power on time: 436 days

 

Επειδή ο Samsung είχε γεμίσει εδώ και καιρό, είχα αρχίσει να εκτρέπω δεδομένα, που κανονικά έπρεπε να γραφτούν σε αυτόν, στους άλλους δίσκους με συνέπεια να γεμίζουν και αυτοί σιγά σιγά, αλλά και να καθιστούν πιο περίπλοκο το workload μου.  

 

Τα επίσημα specs του Toshiba P300 3TB, που έρχεται με 2 χρόνια εγγύηση, είναι τα ακόλουθα:

 

P300_specs.jpg

 

Με το που παρέλαβα τον Toshiba P300, αφαίρεσα τον Spintpoint F3. Η αντιγραφή των δεδομένων θα γινόταν με χρήση του Delock 62486 Sata to USB 3.0 converter (παρουσίαση εδώ).

 

1.jpg

 

2.jpg

 

3.jpg

 

4.jpg

 

5.jpg

 

Στη συνέχεια συνδέθηκε ο νέος δίσκος στη θέση του παλιού και αμέσως έγινε format (μετά από αρκετή σκέψη) σε Ext4. Ναι αποφάσισα να κόψω κάθε σύνδεση με τα Windows καθώς πλέον το workload μου κατά 99,9% γίνεται σε linux. Μέχρι τώρα όλοι οι μηχανικοί ήταν σε NTFS για λόγους συμβατότητας. Βαρέθηκα να πρέπει να τους επιδιορθώνω με ntfsfix κάθε φορά που έμπαινα windows και το FastBoot τους άφηνε “ανοικτούς” (παρά το γεγονός ότι το έχω κλείσει, αλλά μετά από κάθε update η MS κάνει τα δικά της). Επίσης μου έχει τύχει τα Windows να καταστρέψουν δίσκους και partitions που δεν τους ανήκουν, οπότε αποφάσισα ότι τα Windows δεν πρέπει να έχουν καμία δουλειά με τα δεδομένα μου. Ο Τoshiba ήταν και ο πρώτος μου δίσκος που διαμορφώθηκε με GPT και όχι MBR!

 

Πριν αρχίσω να τον γεμίζω με δεδομένα, έτρεξα κάποια διαγνωστικά για να επιβεβαιώσω την καλή υγεία του δίσκου και μόλις βεβαιώθηκα ότι όλα ήταν καλά, έτρεξα benchmarks με το gnome-disk-utility 3.28.3:
 

all_HDs_bench_chart.jpg

 

Οι δίσκοι στο παραπάνω γράφημα είναι ταξινομημένοι από τον παλαιότερο προς τον νεότερο. 

 

Σε ό,τι αφορά στις θερμοκρασίες, μέσα στο tower της υπογραφής μου ο P300 σε idle έχει 36°C (Ο Seagate 1TB έχει 35°C και ο WD black 37°C, όλα χωρίς κλιματιστικό στο δωμάτιο - Ιούλιος 2019), ενώ μετά από 0,75ΤΒ εγγραφών (όλα τα δεδομένα που του πέρασα σερί) έφτασε στους 40°C. Σε θέματα ακουστικής, δεν κατάφερα να τον ακούσω πάνω από τους ανεμιστήρες του tower (Τον μόνο δίσκο που μπορώ να ακούσω με βαριά χρήση benchmark access time 1000 samples είναι ο WD black). Τέλος να αναφέρω ότι τον αισθάνθηκα πιο βαρύ από τον Spinpoint F3 όταν τους έπιασα και τους 2 στα χέρια μου, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να πω πόσο γιατί όσο τους είχα στα χέρια μου δεν σκέφτηκα να τους ζυγίσω με μια ζυγαριά ακριβείας που κάπου έχει η σύζυγος στην κουζίνα. Σύμφωνα με την Toshiba ο δίσκος ζυγίζει 680g.

 

Κάπου εδώ φτάνω στο τέλος της παρουσίασης. Ο νέος δίσκος είναι αισθητά πιο γρήγορος από τους παλαιότερους και, το σημαντικότερο, με βοήθησε να λύσω με οικονομικό τρόπο (σε σχέση με τον ανταγωνισμό) το πρόβλημα της γεμάτης αποθήκης που είχα για τα δεδομένα μου. Για την αξιοπιστία του δεν μπορώ προφανώς να τοποθετηθώ και υπόσχομαι να επανέλθω όταν με το καλό μπορέσω να στήσω το RAIDZ με την προσθήκη άλλων 2 τέτοιων δίσκων (εκτός αν υπάρχει πιο συμφέρουσα πρόταση από τον ανταγωνισμό μέχρι τότε). 


 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.