Jump to content



Δείξτε τις πατέντες σας, στο κουτί του υπολογιστή σας


Recommended Posts

Όλο και κάποια... εξυπνάδα θα έχουμε σκεφτεί προκειμένου να ξεπεράσουμε κάποιο μικρό πρόβλημα, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουμε για νέο υλικό. Επειδή πολλές πατεντίτσες είναι μικροπράγματα που δεν δικαιολογούν ίσως ολόκληρο θέμα, θα μπορούσαμε να ποστάρουμε τις λύσεις που έχουμε δώσει κατά καιρούς σε μικροπροβλήματα που μας απασχολούν σε κάποιο γενικότερο θέμα (αν δεν υπάρχει ήδη, αν υπάρχει ας μεταφερθεί το ποστ).

 

Αυτός είναι και ο σκοπός του παρόντος θέματος. Έχετε βρει κάποια ανέξοδη λύση που σας έχει επιτρέψει να μην μπείτε σε νέα έξοδα ή να δώσετε περισσότερο χρόνο ζωής σε κάποιο παλιό εξάρτημα; Ποσταρετέ την εδώ.

 

Για αρχή, μια απλή κατασκευή δική μου. Με την σκέψη ότι μια ψύκτρα δεν είναι τίποτα περισσότερο, χοντρικά, από ένα κομμάτι μέταλλο που στερεώνεται πάνω στον επεξεργαστή, πήρα το backplate μιας Noctua U12S που είχα και δύο σιδερένιες λωρίδες, άνοιξα από δύο τρύπες στην κάθε μία από αυτές και στερέωσα μια παλιά Asetek MicroChill για AM2 socket, πάνω στον i5 4460 (socket 1150).

 

asetekair.gif

 

Οι μεταλλικές λωρίδες πατάνε την μεταλλική πλάκα της Asetek η οποία με την σειρά της πιέζει την μεταλλική βάση της ψύκτρας πάνω στο heatspreader του επεξεργαστή.

 

Asetek on Intel 1.jpg

 

Asetek on Intel 3.jpg

 

Asetek on Intel 2.jpg

 

Asetek on Intel 4.jpg

 

Δεδομένου ότι η ψύκτρα είναι μια αξιοπρεπής λύση χαμηλού θορύβου, που δεν είχε πρόβλημα να ψύξει επεξεργαστές με διψήφιο TDP, το αποτέλεσμα είναι απολύτως λειτουργικό. Θα μπορούσε να γίνει καλύτερη υλοποίηση, εξού και η ανάγκη αποστατών στην μια πλευρά μιας και δεν χώραγαν οι χειρόβιδες, αλλά και αυτή η πρώτη ας πούμε έκδοση είναι απολύτως λειτουργική και φαινομενικά έστω απόλυτα ασφαλής. Αυτό το τελευταίο είναι στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Η λύση θα πρέπει να είναι σίγουρο ότι θα αντέξει.

 

Για την ιστορία η ψύκτρα στερεώνεται πάνω στο AM2 socket με τον παρακάτω τρόπο

 

microchill6.jpg

 

microchill8.jpg

 

Κάτι τελευταίο. Οι τομές που βλέπεται στα άκρα της μεταλλικής πλάκας στερέωσης της βάσης της ψύκτρας, ήταν η λύση που είχα βρει προκειμένου να την στερεώσω σε AM3 socket. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν τέσσερις μακριές βίδες που να πιάνουν στο AM3 backplate.

 

Asetek on AM3.jpg

 

 

Έγινε επεξεργασία από yanni
  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω λιγάκι και ένα screenshot με θερμοκρασίες. Ο ανεμιστήρας είναι σε χαμηλές στροφές (ρυθμίζεται αυτόματα από το BIOS της μητρικής), ενώ η θερμοκρασία δωματίου είναι στους 23 βαθμούς.

 

Temps i4460 Asetek Microchill.jpg

 

Όσον αφορά το κυρίως σώμα της Noctua U12S, που αναφέρω στο πρώτο ποστ, αυτό χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη ενός υπερχρονισμένου Phenom II X6, ο οποίος την είχε πολύ περισσότερο ανάγκη από τον i5 4460. Στον Phenom η Asetek δεν είχε και τις καλύτερες επιδόσεις (ανέβαζε πάνω από 65 βαθμούς με τον ανεμιστήρα στο full). Η στερέωση της Noctua U12S στο AM3 socket έγινε με παρόμοια μέθοδο. Δύο μεταλλικές λωρίδες με τέσσερις τρύπες στην κάθε μία. Δύο τρύπες σε κάθε λωρίδα για στερέωσή της πάνω στην Noctua U12S και δύο τρύπες για στερέωση στο backplate.

 

Noctua AM3.jpg

Έγινε επεξεργασία από yanni
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.