Jump to content



Asus prime z270-a και περίεργο θέμα με μνήμες


psyber

Recommended Posts

Έχω τη μητρική prime z270-a με έναν 7700k. Μέχρι πρόσφατα είχα επάνω της, τις μνήμες G.Skill Ripjaws V @3200mhz με xmp, 4x8gb. Με το xmp οι μνήμες έπαιζαν άψογα και δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα. Πρόσφατα τις αντάλλαξα με 2x16 Trident-Z. Προκειμένου να τις εγκαταστήσω σωστά, συμβουλεύτηκα το manual και έτσι τις έβαλα στα slots 2 και 4, όπως οι Asus προτείνει και ενεργοποίησα και το xmp από το bios. Το αποτέλεσμα ήταν να κρεμάνε προγράμματα στα windows, πχ firefox, να έχω γενικότερη αστάθεια, καθώς και μπλε οθόνες. Δοκίμασα να τις μετακινήσω στα slots 1 και 3 και διαπίστωσα ότι όλα λειτουργούν καλά, μάλιστα πέρασε και με επιτυχία 5άωρο memtest.

 

Τι πιστεύετε ότι σημαίνουν τα παραπάνω; Ιδιοτροπία της μητρικής ή κάτι δεν πάει καλά; Δοκίμασα να δω πως θα συμπεριφερθεί και με παλαιότερη έκδοση του bios και συμβαίνουν τα ίδια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Solved!!!!

 

Λοιπόν παιδιά βρήκα άκρη. Ήρθα σε εποικοινωνία με την Asus και επέμεναν να δοκιμάσω μνήμες από τη λίστα qvl, επιμένοντας σε αυτό και παραβλέποντας ότι οι προηγούμενες μνήμες μου ήταν στη λίστα qvl. Μάλλον καλά ακούγονται όσα ακούγονται για την υποστήριξη τους. H G.Skill, πάλι μου είπε ότι αφού δουλεύει στη θέση ένα και τρία, ας το αφήσω εκεί.

 

Τελοσπάντων το πρόβλημα ήταν αλλού. Έλυσα τα πάντα και έλεγξα τη μητρική για πινάκια, χωρίς να βρω κάποιο που να δείχνει περίεργο. Έδεσα πάλι τη μητρική στο case, και έβαλα ένα dimm μνήμης μόνο στη θεση A2 (δεύτερο σλοτ). Το pc δεν έδινε σήμα στην οθόνη. Λύνω τις τέσσερις χειρόβιδες του ek supremacy evo waterblock. και πηρε κανονικά. Για να μην το έχω στον αέρα, δοκίμασα να αλλάξω προσανατολισμό (αρχικά είχε το ιν αριστερα και το out δεξιά. στην αλλαγή προσανατολισμού το in επάνω και το out κάτω) και δούλεψαν οι μνήμες στα slots α2 και β2 (δεύτερο και τέταρτο), κανονικά με xmp. Μάλιστα πέρασε και 5ωρο σχεδόν πάλι memtest.

 

To ρεζουμέ είναι ότι μάλλον κάτι παίζει με την επαφή του waterblock και ασκεί υπερβολική πίεση. Αυτό που έκανα είναι να βάλω ψιλά μεταλλικά ροδελάκια μεταξύ του waterblock και των thumbscrews στα οποία βιδώνει, ώστε να το δώσω λίγο ύψος και να περιορίσω την πίεση. Θα επικοινωνήσω με την ek (έχει και το θράσος να το λέει "precisemount" το σύστημα της) και σας ενημερώνω. Τεσπά το παραπάνω μου έδωσε αρκετή τροφή για σκέψη και περιμένω ανάλογες εμπειρίες σας και συμβουλές.

 

 

Έγινε επεξεργασία από psyber
  • Like 4
  • Haha 1
  • Wow 1
Link to comment
Share on other sites

Μεταφέρω μετά από πρόταση του @psyber εδώ την απάντησή μου σε pm που μου έστειλε, καθώς μπορεί να βοηθήσει και άλλους φίλους.

 

Καλησπέρα!

Ευχαριστώ  για τις ευχές και ανταποδίδω αναλόγως ! :) 

Από ότι βλέπω , δεν έχει κάτι περίεργο η εγκατάσταση του block.

Προϋποτίθεται ότι έχει βάλει την λαστιχιένα φλάτζα μεταξύ CPU back plate και μητρικής.

Ένα σημείο προσοχής θέλει, να βάλεις τις πλαστικές ροδέλες από την πάνω μεριά της μητρικής μεταξύ του κυλινδρικού τμήματος της βίδας (από το οποίο την πιάνουμε και την βιδώνουμε) και της μητρικής.

Επίσης κοίτα προσεκτικά αν όταν τελειώνεις το σφίξιμο των χειρόβιδων πάνω στα ελατήρια, αν οι σπείρες των ελατηρίων έχουν ένα μικρό κενό μεταξύ τους.

Κανονικά πρέπει να έχουν, αν δεν έχουν τότε το σύστημα που τερματίζει το βίδωμα δεν δουλεύει σωστά (ένα stop γίνεται είτε πάνω εκεί που τελειώνει το πάσο της βίδας, είτε η βίδα τερματίζει στο τέλος του πάσου που υπάρχει στη χειρόβιδα).

Αν και τα δυο αυτά είναι ΟΚ, τότε είναι πιθανό η μητρική σου να έχει κάποιο θέμα, είτε και κάποιο "ποδαράκι" της CPU που οριακά χάνει επαφή με το αντίστοιχο ακροδέκτη του socket, είτε ( :( ) το τυπωμένο της μητρικής σου έχει κομμένη γραμμή της οποίας το κόψιμο εκδηλώνεται μόνο αν πιεστεί αρκετά από το σφίξιμο του Block.

Για να το δοκιμάσεις αυτό ξεκίνα με το block σφιγμένο μέχρι τη μέση της διαδρομής των βιδών, και προοδευτικά και ισόμετρα σφίξε το παραπέρα και δες σε πιο σημείο σου κάνει το πρόβλημα.

Αν δεις ότι το πρόβλημα εκδηλώνεται λίγο πριν τερματίσουν οι βίδες, τότε έχεις μαι εναλλακτική που αξίζει να την ψάξεις:

Εκεί που έχεις μαι ροδέλα πλαστική πάνω στη μητρική βάλε δύο. Με αυτό το τρόπο ο τερματισμός του σφιξίματος θα γίνεται λίγο πιο ενωρίς και σε λίγο μεγαλύτερη από απόσταση από την μητρική, συνεπώς το block θα εξασκεί ελαφρά λιγότερη πίεση πάνω στη CPU. '

Αυτή η μικρότερη δύναμη αν και δεν θα έχει κάποια αισθητή επίδραση στις θερμοκρασίες της CPU μπορεί να αποδειχθεί αρκετή για να "λυθεί " το πρόβλημα.

Εδώ όμως να σου πω ότι η λύση με αυτό το τρόπο μπορεί να είναι παροδική (αν υπάρχει διακοπή στο τυπωμένο).

 

Γενικά θέλει αρκετό ψάξιμο για να προσδιορίσεις τι φταίει!

Ελπίζω κάτι από όλα αυτά να βοηθάει !

Καλό ξεμπέρδεμα εύχομαι και όταν έχεις νέα . . .  :)  

Καλό βράδυ !

 

Και γενικά σε σχέση με την εύλογη ανησυχία για την ενδεχομένως κακή επίδραση στις θερμοκρασίες που μπορεί να έχει η χαμηλότερη πίεση του cold plate πάνω στο CPU Lid.

 Μιας και μιλάμε πρακτικά για μικρές διαφορές (πχ μισή ή μια βόλτα πίσω η χειρόβιδα ), δεν αλλάζει κάτι δραματικά στην μεταφορά της θερμότητας, αρκεί η πίεση που εξασκείται να είναι πάνω από αυτήν που χρειάζεται για να απλώσει σωστά την πάστα και να περιορίσει στο ελάχιστο το πάχος της.

Αυτή η πίεση όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι πολύ μεγάλη, αρκεί να είναι συνεχής και ισόμετρη.  Αυτές οι δύο απαιτήσεις ικανοποιούνται με το σύστημα των ελατηρίων σταθερής πίεσης  και του σωστού (εναλλάξ και εκ περιτροπής) σφιξίματός τους.  Οπότε έχουμε ένα κάποιο περιθώριο πειραματισμού -αν χρειαστεί- χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη CPU μας! 

Και να σημειώσω εδώ ότι το ενδεχόμενο κακής συνέχειας -εφόσον αφορά σε τυπωμένο- δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει οπωσδήποτε κομμένο δρόμο, μπορεί κάλλιστα να είναι μια ψυχρή κόλληση!  Βεβαίως ψυχρή κόλληση σε αντικείμενο κατασκευασμένο με τόσο υψηλής τεχνολογίας διαδικασία*, είναι πολύ απίθανο να παρατηρηθεί, αλλά το συζητώ προς χάριν της πιο ολοκληρωμένης εικόνας ! 

{* Σαφώς και υπάρχει και το θέμα του reflow και του  reballing που έχει να κάνει και αυτό με κακές επαφές που αναπτύχθηκαν λόγω υπερθέρμανσης κάποιου BGA chip, αλλά εδώ η CPU που μετέχει στο "υπό πίεση σύστημα"  δεν είναι κολλημένη με μέθοδο  BGA, διαθέτει το δικό της socket! }

Και κάτι ακόμα, η εκδήλωση προβλημάτων αυτού του τύπου μπορεί άνετα να εξαρτώνται όχι μόνο από μηχανικές διαστολές και συστολές (όπως αυτή που εξασκεί το σφίξιμο μιας βίδας) αλλά και από θερμικές συστολές και διαστολές που είναι πολύ πιο ισχυρές και εμφανίζονται πολύ προοδευτικά και "ακανόνιστα"!

:) 

 

 

 

  • Like 4
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

@Seafalco Περίεργη ερώτηση αλλά εδώ που φτάσαμε θα την κάνω και αυτή... όταν βιδώνω τις χειρόβιδες, τα δυο ελατήρια ακούγονται (κάνουν κρακ κρακ κατά το γύρισμα), αλλά τα άλλα 2 δεν ακούγονται. Μας λέει αυτό κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Το πιθανότερο είναι ότι αυτά που ακούγονται να έχουν λίγο πιο άγρια επιφάνεια στο σημείο που έχουν κοπεί και ακουμπάνε στην χειρόβιδα, έτσι όταν αρχ΄ζουν να την πιέζουν και αυτή στρέφεται σε σχέση με εκείνα , ακούγεται το χαρακτηριστικό μεταλλικό τρίξιμο.  Τα άλλα που δεν ακούγονται -εφόσον η βίδα δεν παρασέρνει μαζί της στην περιστροφή και το ελατήριο !- έχουν πιο καλό κόψιμο στο τελείωμα και έχουν λιγότερη τριβή με την βίδα.

Γενικά καλό είναι αυτά τα ελατήρια να έχουν καλά λείες τις επιφάνειες επαφής με τη βίδα, αλλά . . .   :( 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ποστάρω και την απάντηση από το support της EKWB:

 

"Dear Elias, 

It should be tightened (hand tight) as if too much torque is applied it can damage the block or the motherboard. Just screw it in hand tight, just enough that it gets to turn hard. When it grips well, you can stop then. 

Best regards..."

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Παιδιά να ενημερώσω ότι το πρόβλημα παρατηρήθηκε και με αλλαγή συστήματος ψύξης, οπότε δεν μπορώ να είμαι σίγουρος οτι οφειλόταν στην πίεση του waterblock.

 

Για να έχω, στην Asus Prime z270-a, ενεργό το xmp και να μπουτάρει τo pc κανονικά και με τις μνήμες στις τιμές που υπόσχεται το xmp έκανα το εξής: όρισα το ρεύμα του vciio και του system agent στα 1.1375v. Με τη ρύθμιση αυτή όλα λειτουργούν κανονικά μετο τελευταίο bios (version 1203). Κάτι άλλο που έδειχνε να λειτουργεί είναι να γυρίσω στην έκδοση 1009.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.