Jump to content


Hi-Fi ήχος κτλ


Recommended Posts

Phase είναι επί της ουσίας μια μικρή καθυστέρηση που μπορεί να χρειάζεται για να "συγχρονιστεί" το sub με τα ηχεία σου.
Για να το ρυθμίσεις αυτό σωστά και επ' ακριβώς χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό.

O πιο απλοϊκός, μπακαλίστικος τρόπος που μπορεί να γίνει με φθηνό εξοπλισμό είναι με ένα decibel meter, να παίξεις μια συχνότητα το base της οποίας είναι ακριβώς στο crossover frequency που έχεις ρυθμίσει, και να κρατήσεις την μέγιστη τιμή σε db.

 

Το cut-off είναι επί της ουσίας ένα low pass filter, που σημαίνει ότι λες στο sub ΜΗΝ παίξεις τις συχνότητες που λαμβάνεις πάνω από την τάδε συχνότητα.

Έγινε επεξεργασία από billpeppas
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Phase : ειναι κατι σαν delay. Οχι ακριβως, κατι σαν. Εχεις εναν ηχο που εχει συχνοτητες που παιζονται και απο σαμπγουφερ και απο ηχεια. Οταν ο ηχος παιξει, ταυτοχρονα τα ηχεια και το sub θα κανουν την ιδια ταλαντωση (ιδια φορα) Θα πανε ολα μπρος ας πουμε. Αν ομως ρυθμισεις το phase στις 180 μοιρες τοτε οταν αυτος ο ηχος παιξει, τα ηχεια θα κανουν ταλαντωση προς τα εμπρος ενω το sub προς τα πισω. Αυτο μπορει να βοηθησει σε καποιες τοποθετησεις (κοντα σε τοιχο, σε απεναντι τοιχο, σε σημειο εκτος του νοητου κυκλου των ηχειων κ.α.) η σε περιπτωση που οι συντονισμοι του χωρου θα εχουν σαν αποτελεσμα την ακυρωση του συχνοτικου φασματος που θα προελθει απο τα ηχεια(συχνοτητες κοντα στο σημειο cross)

Γενικα: το βαζεις στο 0. Κανε δοκιμες εως και στο 180 και οπου παιζει καλυτερα, αφησε το. 

 

Cut off? Μηπως ειναι το crossover? Τι επιλογες σου δινει, τι νουμερα και σε τι μοναδες μετρησης ειναι οι επιλογες;

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ο ηχος ειναι παραγωγο εναλλασομενου ρευματος και αναλογα τη φαση του λειτουργει και η κινηση του μεγαφωνου που δινει την κινηση στον αερα.

Σε πολυ γενικες γραμμες, αν η ιδια συχνοτητα πεσει συμφασικα απο δυο πηγες ενισχυεται ενω οταν ερχονται με διαφορα φασης 180 μοιρων λειτουργουν αφαιρετικα. (το db το μετραμε λογαριθμικα οποτε μη φανταστεις πως αν εχουμε συμφασικα 80db απ τη μια και αλλα 80 απ την αλλη οτι το αποτελεσμα θα ειναι ....160 db!!!! η διαφορα του διπλασιασμου εντασης ειναι 3db οποτε οταν εχουμε πληρη αθριση τα 80 γινονται 83 ενω σε πληρη αφαιρεση 77, γι αυτο και οι διαφορες με τη φαση ναι μεν ειναι αντιληπτες αν δωσεις προσοχη, αλλα οχι σε δραματικο επιπεδο )

Το να ρυθμισεις το phase θελει κανονικα γεννητρια συχνοτητων, καλλιμπραρισμενο μικροφωνο και spectrum analyzer, αλλα επειδη υποθετω πως στα περισσοτερα σπιτια δε βρισκονται τετοια οργανα ενας απλος τροπος ειναι με το ντεσιμπελομετρο και με καποια online γεννητρια συχνοτητων.

 

Το cut off που ειναι και το σημαντικοτερο ειναι η συχνοτητα cross, και εδω παλι το σωστο ειναι να γινει με τα σωστα οργανα ωστε η καμπυλη της αποκρισης να ειναι οσο πιο κοντα στην ευθεια γραμμη.

 

Έγινε επεξεργασία από Nick74
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Και γιατι δεν το λεει crossover τοτε να τελειωνουμε;;; Που το ξερουμε ολοι! Σε ρωτησα γιατι μου ηρθε στο μυαλο μια αλλη ρυθμιση που ουσιαστικα μεταβαλλει την "επιθετικοτητα" του crossover. Αλλα οκ.

 

Link to comment
Share on other sites

Έχω και ένα θέμα με το ενισχυτή. Κάνει ένα humming sound τον οποίο ακούς ακόμα και στα 3 μέτρα. Σίγουρα το έπιπλο τον κάνει να ακούγεται ευκολότερα. Τον δοκίμασα εκτός επίπλου και ίσα που τα καταλαβαίνει αν πάς κοντά. Λογικά φταίει ο power transformer και είναι και εκτός εγγύησης...

Έγινε επεξεργασία από honda22
Link to comment
Share on other sites

πριν 17 λεπτά, το μέλος honda22 έγραψε:

Έχω και ένα θέμα με το ενισχυτή. Κάνει ένα humming sound τον οποίο ακούς ακόμα και στα 3. Σίγουρα το έπιπλο τον κάνει να ακούγεται ευκολότερα. Τον δοκίμασα εκτός επίπλου και ίσα που τα καταλαβαίνει αν πάς κοντά. Λογικά φταίει ο power transformer και είναι και εκτός εγγύησης...

 

 

Το κανει στα ηχεια η το ακους απ το κουτι του?

Αν ειναι στα ηχεια ειναι κατα πιθανοτητες 70% ground loop, 25% ηλεκτρολυτικοι εξομαλυνσης και 5%  επαφες εισοδου 

Αν ειναι ηχος φυσικης ταλαντωσης τοτε αν ο μετασχηματιστης του ειναι τυπου ΕΙ θελει σφιξιμο στις βιδες, ενω αν ειναι τοροειδης τοτε θελει λιγο ξεσφιγμα στη βαση και να δεις μηπως το τεφλονακι (η το πλαστικο η τεσπα οτι εχουν βαλει απο κατω) δεν παταει καλα και ξανασφιξιμο.

Σε καποιες σπανιες περιπτωσεις μπορει απλως ο μετασχηματιστης να εχει γερασει και να εχει πεσει η μονωση των φυλλων του (ναι ειναι μονωμενα με ενδιαμεσο φιλμ) οποτε εκει απλα τον αλλαζεις αλλα γενικα αυτο ειναι σπανια περιπτωση. 

Μια αλλη περιπτωση ειναι ο μετασχηματιστης να ειναι κακης ποιοτητας και να θελει απλα βερνικωμα (με βερνικι μετασχηματιστων  τυπου U327 η το Ελληνικο 772 η αντιστοιχο)

 

Έγινε επεξεργασία από Nick74
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Θα πάρω πρώτα τηλέφωνο σε κανα επίσημο service να δω χρέωση πάνω κάτω, και αν "ξυρίζουν" θα τον ανοίξω μόνος μου.

Αυτά τα "κρακ" που κάνει όταν πατάς το power από που ακούγονται τεσπα;

Έγινε επεξεργασία από honda22
Link to comment
Share on other sites

πριν 15 λεπτά, το μέλος giorgos2187 έγραψε:

Από τα πλαστικά του λογικά, και ίσως από το ίδιο το κουμπί. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχείς για αυτά...

 

Μπα όχι. Είναι κάτι ήχοι σαν να πέφτουν ασφάλειες.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολλοί τέτοιοι ήχοι;

Τους κάνει αμέσως με το που πατήσεις το κουμπί, η μετά από λίγα δευτερόλεπτα;

Ήχος υπάρχει πριν από αυτά τα "κρακ" η έρχεται μετα από αυτά;

 

Εμένα ο ενισχυτής μου ας πούμε, ανάβει, λίγα δευτερόλεπτα μετά κάνει ΜΟΝΟ ΕΝΑ "κρακ" από το εσωτερικό του (που μοιάζει με ασφαλείας) και μετά ακούω ήχο. 

Link to comment
Share on other sites

Κάνει εναν με το που το πατάω και αλλους δύο μετα χαμηλότερους σε ένταση. Προφανώς και δεν είναι πρόβλημα απλά από περιέργεια ρώτησα.

Έγινε επεξεργασία από honda22
Link to comment
Share on other sites

μπορει να ειναι soft start relay. 

Οταν κατασκευαζουμε μηχανηματα με τοροειδεις μετασχηματιστες και τεραστιους ηλεκτρολυτικους βαζουμε συστημα soft start ωστε η φορτιση να καθυστερει μερικα mS ωστε να μη ριχνει τις ασφαλειες του σπιτιου, αλλα γενικα αν δε δω δε μπορω να σου πω.

Προσωπικα εγω που ειμαι λιγο πιο overkill στις κατασκευες μου φτιαχνω soft start 3 σταδιων για ομαλοτερη φορτιση και λιγοτερη καταπονηση των πανακριβων ηλεκτρολυτικων που χρησιμοποιω.

Επισεις υπαρχουν και ρελεδακια καθυστερησης για προστασια ηχειων

Έγινε επεξεργασία από Nick74
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Μία ώρα πριν, το μέλος honda22 έγραψε:

Από το κουτί του ακούγεται...

Yamaha RX-V481.

 

 

ελα, τον βρηκα...  dv0en8ptgh58s7a5y.jpg

 

 

Ο μετασχηματιστης ειναι τυπου ΕΙ, οποτε λιγο σφιξιματακι θελει στις βιδες του. Αν τον αντικαταστησεις παντως σε βιοτεχνια δεν κοστιζει και πολυ (με το ματι τον κοβω γυρω στα 150-200 VA το πολυ αν δε ξεγελαει η εικονα )

Τα κλικ που ακους ειναι το ρελεδακι που βλεπεις πανω στην πλακεταπανω αριστερα που ειναι για το stand by και ενα ζευγαρι ακομα που ειναι για τα ηχεια.

 

Έγινε επεξεργασία από Nick74
  • Like 2
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.