Jump to content



WD My Book Thunderbolt Duo/ Failing enclosure ?


Recommended Posts

Καλημερίζω την παρέα μετά από αρκετό καιρό!

 

 Έχει ο συγκάτοικος τον δίσκο του τίτλου που απ'οτι έμαθα δούλευε κανονικά καιρό πριν. Ο δισκός δεν βρισκόταν σε λειτουργία για αρκετό καιρό και προσπάθησε να τον συνδέσει αλλά έβαλε ένα 20V adapter αντί για 12 που θέλει κανονικά και του πήρε λίγη ώρα να καταλάβει ότι κάτι πάει λάθος. Έκτοτε ο δίσκος δεν συνδέεται πουθενά, δοκιμάσαμε διαφορετικά τροφοδοτικά, διαφορετικά καλώδια, διαφορετικά PC αλλά τίποτα.

 

 Σκέφτηκα οτι ίσως να τα έπεξε ο Controller εσωτερικά και με την αγορά ενός ίδιου REV. κτλπ θα ήταν μια απλή αλλαγή casing και έτοιμο αν δεν κάνω λάθος. Ο χρόνος όμως δεν είναι με το μέρος μας γιατί χρειάζεται access στα drives για κάτι project δουλειάς (Ας μην αναφερθούμε παρακαλώ στον μπακαλίστικο τρόπο αποθήκευσης δεδομένων κτλπ κτλπ). Μια σημαντική πληροφορία που δεν θυμάται είναι αν οι δίσκοι είναι στημένοι σε RAID.

 

 Ποιός είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα αρχεία από τους δίσκους? Πήγε το παλικάρι να τα συνδέσει απευθείας στο PC αλλά τον απέτρεψα διότι πίστεψα ότι υπάρχει η πιθανότητα τα Windows να καταστρέψουν τα partiotion table των δίσκων και μετά καληνύχτα. Αν δεν συνιστάται οποιαδίποτε προσπάθεια για να πάρουμε δεδομένα πίσω, μπορούμε έστω να τσεκάρουμε αν είναι οι δίσκοι για αρχή είναι ασφαλείς και τρέχουν κανονικά?

 

 

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Mitos175 said:

Σκέφτηκα οτι ίσως να τα έπεξε ο Controller εσωτερικά και με την αγορά ενός ίδιου REV. κτλπ θα ήταν μια απλή αλλαγή casing και έτοιμο αν δεν κάνω λάθος.

Ίσως, με τη διαφορά ότι η αλλαγή case δεν θα ήταν εύκολη. Δεν νομίζω ότι αυτά έχουν βίδες για να τα ανοίξεις. Κυριολεκτικά καταστρέφεις το κουτί για πρόσβαση.

 

Οπότε αν ψάχνεις για λύση που δεν περιλαμβάνει να στείλεις το πακέτο σε εταιρεία data recovery θα πρέπει να βγάλεις τους δίσκους να δεις αν λειτουργούν.

 

Θα πρέπει να συνδεθούν σε PC για να δείτε αν λειτουργούν ή έχουν καεί. Σωστά λες όχι σε windows αλλά σε live linux.

53 minutes ago, Mitos175 said:

Μια σημαντική πληροφορία που δεν θυμάται είναι αν οι δίσκοι είναι στημένοι σε RAID.

Εν έχει χρησιμοποιήσει encryption τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Δεν θα μπορούν οι δίσκοι να διαβαστούν απευθείας. Το ίδιο και αν έχει επιλέξει RAID-0. Αν έχει επιλέξει raid-1 και οποιοσδήποτε από τους δύο δίσκους είναι σε λειτουργική κατάσταση, τότε με σύνδεση στο PC λογικά θα μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα του.

 

56 minutes ago, Mitos175 said:

Αν δεν συνιστάται οποιαδίποτε προσπάθεια για να πάρουμε δεδομένα πίσω, μπορούμε έστω να τσεκάρουμε αν είναι οι δίσκοι για αρχή είναι ασφαλείς και τρέχουν κανονικά?

Ναι, πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκτησης, σύνδεση στο PC και κλωνοποίηση με clonezilla (ή έστω image) σε άλλον δίσκο για να πάρεις αντίγραφα ασφαλείας πριν προσπαθήσεις να ανακτήσεις το περιεχόμενο

 

ΥΓ Η χρήση enclosures, ειδικά όπως τα DUO της WD, χωρίς χρήση backup είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω οτι βρήκα τι είδους RAID τρέχει το σύστημα καθώς έριχνα πάλι μια ματία στο User Manual.


 

Quote

 

Disk Drive Formats Your My Book Thunderbolt Duo dual-drive storage device is initially formatted with HFS+J partitions and configured as a striped RAID disk array (RAID 0).

In the RAID configurations, both drives are formatted with a single HFS+J partition for Mac OS X operating systems.

 

In the JBOD configuration, each drive can be reformatted as either:

• HFS+J for Mac computers

• exFAT for running Windows operating systems on Mac computers

 


Ο δίσκος όντως έτρεχε σε Mac οικοσύστημα και με αυτά που έχω ακούσει αμφιβάλλω αν κάποιος έκανε φορματ και μπήκε και στην διαδικασία να αλλάξει το Set up

 

 

Καλημέρα @gdp77  

 

Η αλήθεια είναι πως τώρα που έβγαλα τους δίσκους για να ρίξω μια ματιά στον controller η κατάσταση φαινέται λίγο απελπιστική στο να μπορέσει να βγει.

 

Αν μιλάς για software encryption δεν νομίζω αν και θα το σιγουρέψω σε λιγάκι. Για hardware encryption είχα βρει μια οφφισιαλ λίστα μέσα στα φορουμ της WD η οποία έλεγε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν υποστιρίζει Hardware Encryption.

Σχετικά με το RAID δες λίγο την πάνω απάντηση μου σε παρακαλώ.

 

Οπότε να στήσω ένα λινουξακι (ubuntu?) και προχοράω στο clonning άφοβα ? 

 

 

Έγινε επεξεργασία από Mitos175
Link to comment
Share on other sites

To HFS+ διαβάζεται από Linux και από clonezilla. Αν όμως είναι RAID-0 τότε τα  πράγματα δυσκολεύουν. Έχω ακούσει ότι θα πρέπει να ανατρέξεις στο github, υπάρχουν κάποιες λύσεις ανάκτησης, αλλά δεν γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας και πόσο εύκολο είναι.

 

Αν τα δεδομένα έχουν πραγματικά μεγάλη αξία, τότε

 

WDMyBookDuo-e1589405524704.jpg
WWW.GILLWARE.COM

Our WD MyBook Duo data recovery specialists had to take a novel approach to solve our client's RAID configuration issues and recover their data.

 

ή παρόμοιες λύσεις.

 

Να πληρώσει για να μάθει τι σημαίνει backup ο φίλος σου. Αλλιώς δεν θα μάθει. Ειδικά όταν κάνει τραγικές επιλογές όπως η χρήση συστήματος WD DUO χωρίς backup. Λυπάμαι που γίνομαι σκληρός.

10 minutes ago, Mitos175 said:

Οπότε να στήσω ένα λινουξακι (ubuntu?) και προχοράω στο clonning άφοβα ? 

Το clonezilla δεν χρειάζεται να στήσεις LINUX είναι bootable. Ναι προχωράς σε cloning άφοβα εφόσον είναι λειτουργικοί οι δίσκοι.

 

Το πρόβλημα είναι ότι αν είναι RAID-0 δεν θα μπορέσεις να ανακτήσεις δεδομένα, παρά μόνο με χρήση ειδικών λογισμικών που, όπως σου γράφω, έχω ακούσει ότι υπάρχουν κάποια στο github, αλλά περισσότερα δεν γνωρίζω.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω απόλυτα πως το λες περί back up, δεν είναι δικό του φταίξιμο η αληθεία είναι ( ξεροκέφαλο αφεντικό) αλλά επειδή δεν έχω κυριολεκτικά τίποτα να κάνω είπα να αφιερώσω λίγο χρόνο.

 

Θα ξεκινήσω με το cloning για αρχή και στο ενδιαμέσο θα ρίξω και μια ματιά στο Github.

 

Όταν θα κάνει boot το clonezilla θα μου δείξει σε τι configuration ήταν στημένοι οι δίσκοι?

Link to comment
Share on other sites

Όταν εκκινήσει και το κατευθύνεις να τους κάνει mount για να τους διαβάσει, θα σου πει σε τι filesystem είναι, νομίζω. Δεν μπορεί να καταλάβει αν είναι raid-0 ή raid-1 (δεν παίρνω και όρκο, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ σε τέτοια περίπτωση). Το cloning λογικά θα γίνει για κάθε έναν δίσκο ξεχωριστά.

 

Αν δεν "το έχεις" με το συγκεκριμένο λογισμικό, δες κάποιο tutorial στο youtube, καθώς δεν είναι noob-friendly. 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.