Jump to content



μερικές φορές παγώνει στο shutdown (windows 10)


Recommended Posts

καλημέρα. μερικές φορές παγώνει στο shutdown (windows 10) και μένει στην εικόνα του shutdown (οι τελίτσες που σχηματίζουν κύκλο, σταματάνε να γυρίζουν) και δεν κινείται και το ποντίκι με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνω hard restart ή hard shutdown απο τα σχετικά κουμπιά? Παλιά συνέβαινε και μερικές φορές στον browser αλλά φαίνεται να έχει σταματήσει. στο shutdown συμβαίνει περίπου σε μια συχνότητα 1 φορά/10 shutdown. τι λέτε να είναι και πως να το διορθώσω?  ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις 2ο τροφοδοτικό , δοκίμασε κάποιο άλλο. Τι μάρκα είναι αυτό που έχεις ? , πόσα χρόνια το έχεις ? κάνει θόρυβο ή εχεις υπερθερμανση ? Το PC κολλαει γενικα ? Έχεις ελέγξει για ιούς πρόσφατα ?

Link to comment
Share on other sites

Turbo-x είναι το σύστημα φίλε μου. Με ryzen 5 3400g και 8gb ram εκ των οποίων τα 2 πάνε στα γραφικά. Έτοιμη σύνθεση που ήταν σε προσφορά και καλά 450€. Ο ssd πρέπει να είναι no-name γιατί κανένα πρόγραμμα υλικού δεν δείχνει την μάρκα του. Προφανώς το τροφοδοτικό θα είναι turbo-x φαντάζομαι. Τον Γενάρη το αγόρασα γιατί χάλασε ο παλιός που είχα και λόγω δουλειάς τον χρειαζομουν άμεσα γιατί έτρεχε η δουλειά δεν είχα χρόνο για ψάξιμο και παραγγελίες. Όποτε κάπου έφαγα φόλα μάλλον. Τροφοδοτικό έχω σε άλλο μηχάνημα το παλιό που το έφτιαξα και μάλιστα seasonic που το αγόρασα με σκοπό να το κάνω τραμπα με το turbi-χ αλλά δεν έχω χρόνο για τέτοια τώρα να δοκιμάζω. Το δουλεύω πολλές ώρες καθημερινά. Θέλω να βρω τι φταίει αν είναι θέμα Windows η hardware. Το μυαλό μου πάει σε ssd η τροφοδοτικό. Άλλη λύση είναι να το πάω σε αυτούς γιατί είναι στην εγγύηση αλλά φοβάμαι μην το κρατήσουν πολλές μέρες και μπλέξω μετά γιατί χρειάζεται για την εργασία μου. 

Κατά τα άλλα πάει καλά το μηχάνημα, δεν κολλαει είναι γρήγορο, έχω αγοράσει και ένα ακόμα module 8gb ram ίδιο, να το βάλω πάνω και αυτό με την πρώτη ευκαιρία.

Έγινε επεξεργασία από tzitzikas2
Link to comment
Share on other sites

Αν μου έλεγαν να στοιχηματίσω θα έλεγα το τροφοδοτικό και τίποτα άλλο.

Θα σου πω όμως κάτι που μου έτυχε πρόσφατα : Καθαρίζοντας το γραφείο μετακίνησα 2 ~ 3 εκατοστά το κουτί και μετά όταν πάταγα το power ο υπολογιστής δεν άναβε.

Ένοχος ήταν το οκτάπινο της cpu που δεν ήταν ολόκληρο μέσα για ούτε ένα χιλιοστό. Κουφό; κι όμως.

Βεβαιώσου ότι όλα τα βύσματα του τροφοδοτικού πατάνε καλά στη μητρική και βεβαιώσου ότι και οι μνήμες πατάνε καλά.

Απενεργοποίησε και  την γρήγορη εκκίνηση στον πίνακα ελέγχου στις επιλογές παροχής ενέργειας.

Δεν θα χρειαστείς για όλα τα παραπάνω περισσότερο από 5 -10 λεπτά.

 

11111111111.thumb.png.714b6cc97156355758978f9371b482b3.png

 

 

222222.thumb.png.4800aa71a355123b11033894b585da8b.png

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα. έτρεξα το sfc /scannow, στο command promp, με δικαιώματα διαχειριστή, αφού πρώτα έτρεξα DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth με βάση τις οδηγίες που βρήκε εδώ

https://support.microsoft.com/el-gr/help/929833/use-the-system-file-checker-tool-to-repair-missing-or-corrupted-system

βρήκε και corrupt files, κάποια απο τα οποία δεν μπόρεσε να επιδιορθώσει. Στέλνω και συνημμένο αρχείο εικόνας print screen με το αποτέλεσμα του scan. πήγα μετά στο C:\Windows\Logs\CBS αλλα στο αρχείο CBS.log γίνεται χαμός απο εγγραφές και δεν έβγαλα κάποια άκρη. Πως μπορώ να επιδιορθώσω τα προβληματικά αρχεία? Με ποιο τρόπο? Χωρις να δημιουργηθεί κανα θέμα στα windows βέβαια γιατι κάηκα μετά. Δεν έχω χρόνο για φορματ κτλ. ευχαριστώ πολύ

windows-scan.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εγκαθιστάς ξανά τα παράθυρα για να τα φρεσκάρεις χωρίς να χάσεις αρχεία έγγραφα κλπ..

Κατεβάζεις με το media creation tool το iso των windows και κάνε ότι κάνει στο παρακάτω βίντεο

 

 

 

 

Εγώ δεν τα ξεζιπάρω με το 7Zip αλλά κάνω mount (μοντάρισμα)

 

1111.thumb.png.6861bebf5344a34a628f46b3125a4f3e.png

 

 

222.thumb.png.b15dcbde94c2cc9b8abba9722c236ee2.png

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα. το ξανα έτρεξα μόλις το  sfc /scannow και έβγαλε αποτέλεσμα οτι βρήκε προβληματικά αρχεία και τα επιδιόρθωσε επιτυχώς. Δεν ξέρω για πιο λόγο την 1η φορά έλεγε οτι δεν μπορούσε να τα επιδιορθώσει και τώρα τα επιδιόρθωσε. Η μόνη διαφορά είναι οτι τώρα δεν είχα ανοικτό κανένα πρόγραμμα, ενώ την 1η φορά είχα ανοικτό το opera browser. μαλλον άσχετο αλλα το αναφέρω, συνημμένη εικόνα με το αποτέλεσμα

scan-2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλησπέρα και πάλι. επανέρχομαι γιατι μετά απο αρκετό διάστημα, παρατήρησα οτι τα κολλήματα αυτά γίνονται όταν δουλεύω αρκετές ώρες τον υπολογιστή και βαριά προγράμματα όπως autocad κτλ. φυσικά πριν κάνω τερματισμό κλείνω κάθε εφαρμογή απο το Χ που έχει πάνω δεξιά ή απο την γραμμή εργασιών με δεξί κλικ. Εχετε κάποια ιδές τι μπορεί να φταίει και πως θα βρω μια λύση έστω προσωρινή για να μην κολλάει? Αναγκάζομαι να τον κάνω hard restart απο το κουμπί και φοβάμαι μην μου μείνει στο χέρι. Είμαι σε περίοδο με πάρα πολύ δουλειά μαζεμένη και πίεση, οπότε δεν έχω χρόνο να ψάξω hardware κτλ ούτε να μου πάθει καμιά βλάβη. Ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

καλησπέρα. επειδή το πρόβλημα συνεχίζει μερικές φορές στο κλείσιμο του υπολογιστή, δηλαδή να παγώνει η οθόνη και να χρειάζεται hard reset, δοκιμάζω διάφορα που διαβάζω στο google για τις ρυθμίσεις ενέργειας. Εβαλα και τα windows  10 μέσα απο τα settings να κάνουν έλεγχο για προβλήματα στην ενέργεια και μου άλλαξαν την κατασταση ελαχίστων επιδόσεων του επεξεργαστή απο 90% που ήταν στο AMD Ryzen balanced σχέδιο ενέργειας στον πίνακα ελέγχου σε 5%. Υπάρχει περίπτωση να είναι αυτό θέμα, ή να το ξαναγυρίσω σε 90% μήπως το 5% δημιουργεί θέματα άλλα. Ο υπολογιστής είναι για δουλειά γραφείου (autocad, office κτλ), όχ ι games. συνημμένο. ευχαριστώ!

amd-ryzen-balanced.jpg

Link to comment
Share on other sites

το έβαλα στο 5% και πρίν λίγο άνοιξα τον υπολογιστή και έφυγα να κάνω κάποια δουλειά και μετά απο 15 λεπτά που ήρθα και έκατσα, ενώ έδειχνε κανονικά την επιφάνεια εργασίας, ότι και να πάταγα στην επιφάνεια εργασίας δεν έκανε τίποτα, είτε κάποια αρχεία, προγράμματα που έχω στην επιφάνεια εργασίας ακόμα και το "υπολογιστής μου" δεν γινόταν τίποτα. Ενώ το ποντίκι δούλευε. Το έκανα hard reset και τώρα είναι κανονικά. απο 5% την πήγα σε 50% την κατάσταση ελαχίστων επιδόσεων του επεξεργαστή, μήπως σκέφτηκα μπήκε σε κάποια κατάσταση parking ο επεξεργαστής (κάπου διάβασα αυτόν τον όρο) λόγω 5% minimum. Δεν ξέρω αν σκέφτεστε τίποτα άλλο. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Τα προβλήματα στο shutdown μπορεί να οφείλονται στα windows, αλλά και στο hardware. Αν γκουγκλάρεις οι αιτίες και οι προτεινόμενες λύσεις είναι άπειρες. Το πρόβλημά σου είναι ότι, όπως γράφεις, έχεις πολλή δουλειά και καταλαβαίνω ότι δεν μπορείς να μείνεις χωρίς μηχάνημα. Δεν ξέρω πόσο βοηθάω αλλά η λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι η εξής:

 

Βιντεοσκόπηση του συμβάντος παγώματος, το πηγαίνεις στο πλαίσιο, τους δείχνεις το βίντεο και τους λες: Μου το κάνει τόσες φορές την εβδομάδα. Παρακαλώ λύστε το πρόβλημα και δεν θα δεχτώ απάντηση «σε εμάς δεν το έκανε» (γιατί αυτό θα σου πούνε).

 

Αν αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, τότε πρέπει συστημικά να προσπαθήσεις να εκριζώσεις το πρόβλημα μόνος σου:

1) Format και καθαρή εγκατάσταση λειτουργικού με τελευταία windows. Το ξέρω ότι δεν το θες, αλλά ο χρόνος να δοκιμάσεις όλες τις προτεινόμενες λύσεις στο διαδίκτυο είναι πολύ πολύ μεγαλύτερος

2) Αν με το προηγούμενο βήμα δεν λυθεί το πρόβλημα, τότε ξεκινάς να σκαντζάρεις hardware κομμάτια ξεκινώντας από το τροφοδοτικό. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έχεις άλλα κομμάτια για τράμπες, γι' αυτό επαναφέρω την αρχική μου πρόταση που είναι να το πας στο Πλαίσιο.

 

ΥΓ Άλλη ιδέα είναι να φορτώσεις live linux mint και να τεστάρεις για μισή ώρα με stressapptest (απαιτητικό testing για να πατήσει γκάζια το μηχάνημα) και μετά να κάνεις shutdown. Επαναλαμβάνεις 5-10 φορές. Αν δεν παγώσει στο shutdown, τότε είναι καθαρά θέμα windows το πρόβλημα και όχι hardware.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

τροφοδοτικό δεν ξέρω, το πήρα έτοιμο σε προσφορά το μηχάνημα σε περίπτωση που χάλασε το προηγούμενο ξαφνικά και έπρεπε να βρώ άμεσα μηχάνημα. Οπότε δεν ξέρω τι psu έχει μέσα. Φαντάζομαι θα έχουν βάλειTurbo-X ?

Να το πάω τώρα απο εκεί δεν παίζει γιατί το χρησιμοποιώ πολύ καθημερινά για την εργασία μου, ιδίως αυτή την περίοδο και πόσο μάλλον μέσα στην καραντίνα. Ισως μετά τις γιορτές, αλλα δεν ξέρω και πόσο το κρατάνε εκεί. Αν το κρατήσουν πολλές ημέρες έχω θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις κάποιο τίμιο τροφοδοτικό, το να το κάνεις τράμπα είναι υπόθεση 10 λεπτών.

Έτσι θα αποκλείσεις ή θα διαπιστώσεις αν αυτό είναι η αιτία του προβλήματός σου.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

τις τελευταίες 10 ημέρες, κάνω τερματισμό απο το κουμπί. Εχω κάνει την ρύθμιση στα κουμπί τροφοδοσίας στον πίνακα ελέγχου στα windows 10, μόλις πατώ μια φορά γρήγορα το κουμπί της θήκης του υπολογιστή να κάνει κανονικό τερματισμό (προσοχή, δεν εννοώ το συνεχόμενο πάτημα του κουμπιού μέχρι να κλείσει δηλαδή το hard shutdown). Ως τώρα κατα την διαδικασία όλων των τερματισμών καμια βδομάδα τώρα, δεν είχα πάγωμα bsod όπως είχα ορισμένες φορές με τον τερματισμό απο το έναρξη > παροχή ενέργειας τερματισμός. Δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί η τύχη ή είναι τυχαίο πάντως προσωρινά φαίνεται να βρήμα κάποια ας το πούμε λύση. Δεν ξέρω που οφείλεται αυτή η διαφορά αν κάνεις τερματισμό απο το κουμπί του case ή μέσα απο το έναρξη. Οι ίδιες ρουτίνες δεν εκτελούνται στον τερματισμό. τι λέτε? 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.