Jump to content



Αναβάθμιση Υπολογιστή


Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω ένα desktop HP 110-315nv πάνω απο 6 χρόνια και σιγά σιγά αρχίζει να τα φτύνει. Σκέφτομαι να δώσω γύρω στα 500€ για να κάνω μια αναβάθμιση, σκεφτόμουν να πάρω κάποιο brand, αλλά μου είπαν πως δεν αξίζει καθόλου και καλύτερα να το πάρω σε κομμάτια. Αξίζει να κάνω την αναβάθμιση σε αυτόν που έχω ή να τα πάρω όλα καινούρια μαζί με κουτί κ.λ.π; Γενικά δε ξέρω αν το πολύ έχω με τη συναρμολόγηση και κατά πόσο θα με δυσκολέψει.
Τον υπολογιστή τον θέλω πιο πολύ για γενική χρήση, πολύ ελαφρύ gaming(tekken,crash κ.λ.π) και photoshop. Οθόνη έχω οπότε δε χρειάζομαι.

Link to comment
Share on other sites

Αν το εν λόγω σύστημα ερχόταν με μηχανικό δίσκο ο οποίος δεν έχει αλλαχθεί, η κλασική συμβουλή είναι να πάρεις έναν SSD και να περάσεις το λειτουργικό έστω, σε αυτόν. Ειδικά αν έχεις βάλει και Windows 10, έτσι που βαράνε αυτά τον δίσκο, οι μηχανικοί είναι τελειωμένοι.

 

Αυτό γενικά. Πιο ειδικά θα πρέπει να δώσεις πλήρη περιγραφή. Ποιον επεξεργαστή έχεις μέσα, πόση μνήμη, τι κάρτα γραφικών(εφόσον υπάρχει), αποθηκευτικά μέσα, λειτουργικό σύστημα. Αν ισχύουν τα παρακάτω specs, χωρίς να έχεις αλλάξει κάτι όλο αυτό το διάστημα

hp-110-315nv-200-1020210.jpg
WWW.PUBLIC.GR

Δες εδώ αναλυτικά!

τότε είναι πολλά που θέλουν αναβάθμιση, αλλά με πιθανόν ελεγχόμενο κόστος(δεν νομίζω να περάσεις τα 200€-250€).

 

Με τους AMD εξαφανισμένους κάτω από τα 100€ και με τιμές για γέλια από τα 100€ και πάνω, αναγκαστικά μάλλον πας σε Intel, αν πας σε καινούριο.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα με τα έτοιμα συστήματα, είναι ότι είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να πέσεις σε πολλούς τοίχους μόλις πας να επιλέξεις την αναβάθμισή τους.

 

Αν λοιπόν έχω βρει την σωστή μητρική

 

Πρακτικά ο επεξεργαστής αναβαθμίζεται σε κάτι κάπως καλύτερο, αλλά όχι σημαντικά καλύτερο. Κάρτα γραφικών δεν μπορεί να μπει και αυτό θα είναι το μεγάλο απαγορευτικό ίσως. Υποθέτω ότι και το τροφοδοτικό είναι μικρής ισχύος.

 

Αυτό που μπορείς να κάνεις (και προσωπικά θα το έκανα άμεσα) είναι να αγοράσεις έναν SATA SSD και να περάσεις το λειτουργικό σε αυτόν. Ένας 500άρης SSD θα σου κοστίσει κάπου στο 50άρικο(ένας 1TB κάπου στα 80€) και δεν είναι χαμένα χρήματα μιας και μπορεί να τοποθετηθεί και σε/στο μελλοντικό σου σύστημα. Με 500GB SSD μπορείς να μεταφέρεις το σύνολο των δεδομένων που έχεις στον σκληρό, στον SSD.

 

Το θέμα είναι με τα υπόλοιπα. Τα υπόλοιπα έτσι όπως βλέπω την κατάσταση, ίσως να αξίζουν, ίσως και να μην αξίζουν τα λεφτά μιας αναβάθμισης. Μια μνήμη των 8GB DDR3 παίζει στα 30€. Αν είσαι ακόμα με 4GB θα χρειαστεί. Με τον επεξεργαστή η μόνη επιλογή φαίνεται να είναι κάποιος υποστηριζόμενος i3. O Intel Core i3-3240T παίζει στα 20€ από το eBay και πωλητές με αξιολογήσεις πάνω από 99%(οπότε μάλλον αξιόπιστους).

 

Εκεί που πέφτουμε σε τοίχο, είναι στα γραφικά, μιας και αναγκαστικά μοναδική επιλογή είναι αυτά του επεξεργαστή. Και αυτά της Intel σε αυτούς τους παλιούς επεξεργαστές, είναι πολύ περιορισμένα. Δεν ξέρω αν όντως απολαμβάνεις κάποια παλιά, πανάλαφρα, παιχνίδια με την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών ή αν απλά έχεις συνηθίσει να ανέχεσαι τις χαμηλές επιδόσεις αυτής. Από ένα σημείο και μετά μπορεί να συνηθίσουμε σε μια κατάσταση.

 

Χοντρικά μιλάμε για ένα κόστος SSD+RAM+CPU στα 100-130€(ανάλογα τον SSD) με κάποια αναμονή μέχρι να έρθουν τα εξαρτήματα και ίσως ένα επιπλέον κόστος σε κάποιον τεχνικό που θα αναλάβει να στα συνθέσει - αν εσύ δεν μπορείς. Εδώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κάτσει ασυμβατότητα με την μνήμη ή να πιιάσουμε το τζόκερ και να έχει θέμα ο επεξεργαστής. Είναι στο πρόγραμμα αυτά. Αυτό σε περίπτωση που αναβαθμίσεις.

 

Η εναλλακτική είναι απλή με full εγγύηση, αλλά και κοστοβόρα από την άποψη ότι πας για full box. Το κουτί που έχεις με το τροφοδοτικό του λογικά δεν θα κάνουν. Proprietary σχεδίαση HP υποθέτω, ασύμβατο με τα πάντα. Οπότε υπολογίζεις καμιά 70άρα για έναν νέον Pentium ή 100άρα για έναν i3, καμιά 50άρα για μητρική, άλλα 30-60 ευρώ για 8-16GB DDR4 μνήμη, το κόστος του SSD που είπαμε, βάλε και καμιά 70άρα για κουτί με τροφοδοτικό.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Θα σου ήταν εύκολο μήπως να μου δώσεις μια λίστα με το τι θα χρειαστεί για να φτιάξω δικό μου dekstop; Νομίζω αξίζει περισσότερο και ας είναι παραπάνω τα χρήματα, θέλω να είναι καλό το μηχάνημα και να μου κρατήσει

Link to comment
Share on other sites

Αν ήταν να σε στείλω σε AMD θα μπορούσα. Αλλά η διαθεσιμότητα και οι τιμές των AMD στην Ελλάδα είναι ότι να ναι.

 

Πολύ χοντρικά σε intel και με πάντα την πιθανότητα να σφάλω ως προς τις επιλογές, για οικονομικό επεξεργαστή θα πήγαινα στον

https://www.skroutz.gr/s/23892721/Intel-Pentium-Dual-Core-Gold-G6400-Box.html

και για αρκετά καλύτερα στον https://www.skroutz.gr/s/23292376/Intel-Core-i3-10100-Box.html

διατηρώντας το κόστος κάτω από τα 100€. Εκεί βέβαια θα συμβιβαζόμουν με τα ενσωματωμένα γραφικά της Intel, που αν και πολύ ανώτερα αυτών που "απολαμβάνεις" τώρα, δεν παύουν να είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Αλλά θα τα δοκίμαζα να δω σε τι βαθμό με καλύπτουν πριν σκεφτώ ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

Μνήμες, 16GB οικονομικές μνήμες στα 3000-3200MHz, κάπου ένα 60άρι. Για μητρική δεν ξέρω από Intel να σου πω, αλλά υπολόγισε από 50-80€ για μια οικονομική επιλογή. Τροφοδοτικό κάποιο επώνυμο τουλάχιστον 80+ bronze στα 45-65€ θα είναι υπέρ αρκετό. Κουτί της επιλογής σου με κατά προτίμηση ΔΥΟ, USB 3.0 εξόδους μπροστά.

Έγινε επεξεργασία από yanni
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

H πιο ασφαλή λύση για αναβάθμιση είναι η αλλαγή του δίσκου με ένα SSD όπως σου πρότεινε ο @yanni.

Οτιδήποτε άλλο σε αυτόν τον υπολογιστή θα ήταν άσκοπο, άσε που ενδέχεται να περιέχει μητρική από λάπτοπ. 

Αν η τροφοδοσία συνδέεται όπως παρακάτω (κόκκινο βέλος)ξέχνα οποιαδήποτε άλλη αναβάθμιση πλην του SSD.

 

F3D17AA-PB-R-SOFT.JPG.7fa88f3021287a617e57e081eac0eff2.JPG

 

Το να φτιάξεις καινούργιο σύστημα δεν θα το συνιστούσα αυτή την εποχή, έτσι όπως είναι η αγορά αν δεν καίγεσαι κυριολεκτικά να αγοράσεις.

Θα πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς στο τι θα διαλέξεις και εννοείται ότι θα το πληρώσει λίγο παραπάνω.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Μιας και το Πλαίσιο έχει ακόμα τον 3000G σε όχι εξωφρενική τιμή (να πω ότι πριν λίγους μήνες εγώ τον αγόρασα στα 45€, οπότε τα 69€ ξινίζουν αρκετά) να τον δώσω ως εναλλακτική του Pentium παραπάνω.

https://www.plaisio.gr/anavathmisi-diktia/anavathmisi-pc/epeksergastes/amd-cpu-athlon-3000g-am4-3-5-ghz-5-mb-_3344274

 

Πάντως ο i3 είναι μάλλον καλύτερη επιλογή για ένα σύστημα το οποίο θα έχει εξ αρχής αυξημένες επιδόσεις στον επεξεργαστή.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτός που έχω τώρα είναι κυριολεκτικά πιο αργός και απο τον θάνατο και σβήνει κάποιες φορές και μόνος του. Η μόνη λύση που έχω είναι να αγοράσω με δόσεις desktop PC DELL OptiPlex 3070 MT|Core i3-9100|8GB|256GB SSD|Windows 10 Pro στα 600€ ή να μαζέψω γύρω στα 500 και σε λίγο καιρό να φτιάξω δικό μου και είμαι λίγο διχασμένος 

Link to comment
Share on other sites

Πιο φθηνά θα σου βγει να τον φτιάξεις μόνος σου.

 

Με ένα πρόχειρο ψάξιμο 16 GB RAM και i3 10ης γενιάς και semi modular τροφοδοτικό περίπου 450 με 490€. 

 

https://www.skroutz.gr/s/23292376/Intel-Core-i3-10100-Box.html

https://www.skroutz.gr/s/24104901/Gigabyte-B460-HD3-rev-1-0.html

https://www.skroutz.gr/s/15261314/Corsair-Vengeance-RGB-Pro-16GB-DDR4-2666MHz-CMW16GX4M2A2666C16.html

https://www.skroutz.gr/s/17337783/Western-Digital-WD-Black-SN750-500GB.html

https://www.skroutz.gr/s/19535758/Be-Quiet-System-Power-9-CM-600W-Semi-Modular-80-Plus-Bronze.html

https://www.skroutz.gr/s/22283158/CoolerMaster-MasterBox-MB311L.html

 

 

 

ΑΝ πουθενά έκανα κάποιο λάθος διορθώστε με.

Έγινε επεξεργασία από p55
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.