Jump to content



με το power on, 90C !!!


serpico75

Recommended Posts

Καλησπέρα.

 

Πρόκειται για το συγκεκριμένο laptop HP. Παίρνει φωτιά. Με το που πατάς το power button, το ανεμιστηράκι ακούγεται. Συνέχεια από την αρχή.

Στα 10 λεπτά μπορεί και να κλείσει απευθείας/απότομα στα Windows.

 

Το άνοιξα, και καθάρισα τη σκόνη. Ποιά σκόνη;;; Είχε γίνει χνούδι η σκόνη, τόσο στο ανεμιστηράκι όσο και στα pins τού επεξεργαστή. Τα καθάρισα παντού, αντικατέστησα και την πάστα, αλλά, δυστυχώς, η θερμοκρασία, με το Core Temp, με το που μπαίνεις Windows, είναι στους 90C.

 

Το κλείνω για να μη γίνει χειρότερη ζημιά.

 

Σε κάποιο άνοιγμα, πριν αρχίσει να φορτώνει τα Windows, έβγαλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα για overheating, ότι είναι επικίνδυνο, αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω. Ήταν 6-7 προτάσεις. Είχε να κάνει με την θερμοκρασία.

 

Αφού καθάρισα τη σκόνη και άλλαξα πάστα, τί άλλο θα μπορούσα να κάνω;

 

Σας ευχαριστώ

Έγινε επεξεργασία από serpico75
Link to comment
Share on other sites

Αν η πάστα και η ψύκτρα έκατσαν σωστά χωρίς κενά, και εφόσον το ανεμιστηράκι πράγματι φυσάει, το μόνο που μένει είναι βλάβη στο heatpipe με αποτέλεσμα να μην άγει καθόλου τη θερμότητα. Η λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι αλλαγή heatsink.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση:το συγκεκριμένο μοντέλο, αν και εσωτερικά έχει ανεμιστήρα, καθώς και το heatpipe καταλήγει σε fins (μία καλή φωτό), δεν έχει πουθενά τριγύρω γρίλιες για έξοδο αέρα. Μόνο από κάτω έχει ένα παραλληλόγραμμο περίπου 2x15 cm , και το παραλληλόγραμμο είναι γεμάτο ψιλές τριπίτσες. Εάν από κει έπρεπε να βγαίνει αέρας που συσχετίζεται με τον ανεμιστήρα, εκεί έβαλα έναν αναπτήρα, αλλά η φλόγα δεν έπαιζε. Αλλά, εάν. Ίσως από κει να ήταν αναμενόμενο να μη βγαίνει αέρας.

 

Πάντως, χθες βράδυ, βγήκε στην επιφάνεια κι άλλο στοιχείο. Κάτι πρέπει να παίζει με την μπαταρία τού BIOS. Όταν πρωτοέτρεξα τα Windows την Κυριακή, έβγαλε μήνημα το BIOS για system reset:


Checksum error (502), και έκανε επανεκκίνηση.

 

Εγώ την Κυριακή, μπήκα στο BIOS, ρύθμισα σωστά ημερομηνία+ώρα που ήταν λάθος ρυθμισμένη, και όλα ok ως προς ημερομηνία+ώρα.

 

Χθες το βράδυ, όμως, κατά τις 21:00, όταν πήγα να το ξαναξεκινήσω, ακριβώς το ίδιο:Checksum error (502), λάθος ημερομηνία+ώρα. Γιατί αυτό μετά από 24h?

 

Η μπαταρία τού laptop είναι εκτός, αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο. Κανονικά, εάν η CMOS μπαταρία είναι ok, ακόμη και με την μπαταρία τού laptop εκτός, οι ρυθμίσεις στο BIOS θα έπρεπε να κρατιούνται.

 

Μήπως το όλο θέμα το δημιουργεί η μπαταρία CMOS?

 

Σας έχει τύχει κάτι τέτοιο; Απόψεις;

Link to comment
Share on other sites

Το ανεμιστηρακι λειτουργεί. Το ξεκίνησα το λάπτοπ ανοιχτά, ώστε να βλέπω το ανεμιστηρακι, και λειτουργεί.

 

Δοκίμασα άλλες δύο φορές να βάλω πάστα. Η μια με copper shim. Δεν δουλεύει.

 

Είπα να δοκιμάσω να βγάλω τον σκληρό. Τίποτα. Τα ίδια.

Αυτό που είναι παράξενο είναι πως και χωρίς σκληρό, μόνο στο BIOS, το ανεμιστηρακι έπαιρνε φωτιά στα 10-15 sec. Κάτι το φορτώνει απ' την εκκίνηση. Δεν φταίει κάτι που τρέχει στην εκκίνηση των Windows. Κάτι το κάνει απ' την αρχή αρχή να φτάνει το CPU load : 90% - 100%. Γι' αυτό, με το που μπαίνει Windows και τρέξω το Core Temp, δείχνει CPU load στο 100%.

 

Απ'την αρχή κάτι δεν πάει καλά. Όχι απ'τα Windows.

Link to comment
Share on other sites

On 19/4/2022 at 10:35 ΠΜ, το μέλος serpico75 έγραψε:

Η μπαταρία τού laptop είναι εκτός, αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο. Κανονικά, εάν η CMOS μπαταρία είναι ok, ακόμη και με την μπαταρία τού laptop εκτός, οι ρυθμίσεις στο BIOS θα έπρεπε να κρατιούνται.

Και γιατι δεν εχεις τη μπαταρια πανω?

Link to comment
Share on other sites

Θα απαντήσω σε ερωτήματα, αλλά ήθελα πρώτα να ρωτήσω κάτι ακόμη που θα δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες.

Είπα μήπως είναι καλύτερα (ρίξει τη θερμοκρασία) εάν βγάλω αυτό το πολύ ψιλό pad από την ψύκτρα.

 

Πριν:

 

 

1.IMG_20220422_194107.jpg.8532dcb6a9b31c580bf1f63d520edce9.jpg

 

 

Μετά:

 

2.IMG_20220422_201425.jpg.d19a3ace68ac562fe4742b21d77d66bb.jpg

 

Τώρα, η ψύκτρα χωρίς pad, θα ακουμπάει σε αυτό το μεταλικό παραλληλόγραμμο γύρω από τη cpu που δείχνω στο βέλος. Με το pad, το pad έμπαινε στη μέση μεταξύ ψύκτρας και παραλληλόγραμμου. Κάτι σαν μόνωση να το πω. Δεν ξέρω γιατί βρισκόταν εκεί.

 

 

 

IMG_20220422_194036_2.jpg.27f415e16b333a6a44212a33ca100518.jpg

 

Αυτό είναι επικίνδυνο ή είναι ok; Πάντως, εγώ, για αρχή, που το έχω βάλει χωρίς pad, και έχοντας ανοιχτό το laptop για 4 ώρες, χωρίς όμως να δουλεύω, απλά ανοιχτό, κατάφερα να το έχω από τους 90 στους 40-45. Ήθελα αρχικά να μάθω εάν είναι επικίνδυνο χωρίς pad.

Έγινε επεξεργασία από serpico75
Link to comment
Share on other sites

Δεν φαίνεται σαν pad, αλλά σαν απλό μονωτικό αυτοκόλλητο το οποίο δεν συμφωνώ να το βγάλεις και δεν νομίζω να είναι αυτό που κάνει τη διαφορά εκτός εάν με γελάν τα μάτια μου και είναι τόσο χοντρό που δημιουργεί απόσταση ανάμεσα στο die και την επιφάνεια της ψύκτρας. Λογικά θα πρέπει να έχεις τις ίδιες θερμοκρασίες, με και χωρίς το μαύρο αυτοκόλλητο, δεν μπορώ να εξηγήσω την διαφορά από 90 στους 45 μόνο από αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ. Ναι, όντως η διαφορά δεν είναι από αυτό το αυτοκόλλητο, το οποίο δεν ήξερα τι είναι, και από λάθος ονόμασα pad. Η διαφορά που έχω, και η θερμοκρασία κατέβηκε στους 40, έχει να κάνει με πολλά πράγματα που χωρίς λόγο έτρεχαν στην εκκίνηση. Τα απενεργοποίησα με το autoruns, και έχω τους 40C.

Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, το μέλος serpico75 έγραψε:

Η διαφορά που έχω, και η θερμοκρασία κατέβηκε στους 40, έχει να κάνει με πολλά πράγματα που χωρίς λόγο έτρεχαν στην εκκίνηση. Τα απενεργοποίησα με το autoruns, και έχω τους 40C.

Ξαφνικα ετρεχαν στην εκκινηση? παλια δεν ετρεχαν?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.