Jump to content


Ψηφιακό πολύμετρο


fonzi

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με ψηφιακό πολύμετρο και τη χρήση του.

Εχω ένα ( http://home.earthlink.net/~kaito/digital/dt830b.jpg ) που έχει τις εξής ενδείξεις:

DCV (με επιλογή 1000, 200, 20, 2000m, 200m)

ACV (750, 200)

DCA (200μ, 2000μ, 20m, 200m)

10A

hFE

->|-

Ω (2000K, 200K, 20K, 2000, 200)

Τα καλώδια μπορείς να τα τοποθετήσεις το μεν μαύρο στην ένδειξη COM και το δε κόκκινο είτε στην ένδειξη 10ADC (10 Amax unfused) είτε στην VΩmA (750VAC 1000VDC 200mA max)

Μπορεί κάποιος εν συντομία να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά και πως στο καλό μετράω την φόρτιση μιας μπαταρίας;;

Αυτή τη στιγμή έχω φορτίσει μια D 4000mAh.

Προσπαθώ να την μετρήσω και έχοντας το κόκκινο καλώδιο τοποθετημένο στη θέση 10ADC του πολυμέτρου παίρνω: με το διακόπτη στο ADC 20m ένδειξη 4,94

Με το κόκκινο καλώδιο στη θέση VΩmA παίρνω: με το διακόπτη στο ADC ένδειξη -1

με το διακόπτη στο DCV 20 ένδειξη 1,35

Έχει τελικά φορτιστεί ΟΚ; Πως πρέπει να μετράω;

Link to comment
Share on other sites

Με το πολυμετρο που εχεις η μονη σχετικη μετρηση που μπορεις να κανεις ειναι να το βαλεις στην κλιμακα 20V (DCV) και τα καλωδια στις δυο κατω εισοδους (COM, VΩmA).

Αν η τιμη που σου βγαζει ειναι μεγαλυτερη κατα ~0,1 V απο την αναγραφομενη στην μπαταρια τοτε ειναι φορτισμενη. (φανταζομαι οτι οι μπαταριες σου ειναι στα 1,2 V οποτε εισαι οκ.) :)

Link to comment
Share on other sites

Τώρα είδα την απάντηση μη χρησιμοποιείς την υποδοχή ADC για μετρήσεις πυγών!!!

Μετράμε τα Amper που περνάνε από ένα κύκλωμα δηλαδή τοποθετούμε το πολυμετρο (ρυθμισμένο στα A) ανάμεσα στην πυγή και τον καταναλωτή, και ποτέ στα άκρα μια πυγής καθώς τα άκρα του αμπερομετρου είναι βραχυκυκλωμενα.

Για να μετράς τάση βαλέ τα καλώδια εκεί που σου είπε ο tasosmos και επέλεγε μια κλίμακα τάσης, μεγαλύτερη από την τάση της πυγής που θέλεις να μετρήσεις, φρόντισε να είναι όμως κοντινή τάξη μεγέθους έτσι ώστε να έχεις ικανοποιητική ακρίβεια στη μέτρηση.

Δυστυχώς τη κατάσταση φόρτισης ενός στοιχειου δε μπορείς να την καταλάβεις μόνο από την τάση αλλά από την τάση του όταν αυτό βρίσκεται υπό φορτίο.

Παρ όλα αυτά αν η τάση που σου δείχνει το στοιχείο σε ανοιχτό κύκλωμα είναι τουλάχιστον 10% υψηλότερη από την ονομαστική του τάση τότε είναι μια καλή ένδειξη.

Εντουτοις αν το στοιχειό έχει περάσει τη ζωή του και έχει φθαρει μπορεί σε ανοιχτό κύκλωμα να δείχνει νορμάλ τιμές τάσεις αλλά μόλις το βάλεις υπό το φορτιο για το οποίο ήταν προορισμένο η τάση να πευτει δραματικά γρήγορα κάτω από το ωφέλιμο εύρος λειτουργίας του.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.