Jump to content



XIGMATEK Thor's Hammer, Achilles & Balder


Dr.Paneas

Recommended Posts

Το καλοκαίρι έφτασε και ο υδράργυρος ανεβαίνει! Για τους περισσότερους αποτελεί μία περίοδο απόδρασης και πιθανώς να βρίσκεστε ήδη σε μία παραλία απολαμβάνοντας το δροσιστικό σας μπάνιο στην θάλασσα, ενώ απ' την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί (σαν εμάς) που παραμένουν στην πόλη και λούζονται καθημερινά από τον ιδρώτα και την ζέστη. Ωστόσο, και οι μεν και οι δεν, μοιράζονται την ανάγκη να προφυλάξουν τον υπολογιστή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους μίνι-καύσωνες που ενδέχεται να έρθουν εντός των ημερών. Ειδικά για όσους από εσάς έχουν midi-case και δεν υπάρχει κλιματισμός δωματίου, τότε τα πράγματα είναι αρκετά επίφοβα, τόσο για λογαριασμό του επεξεργαστή, όσο και για την ακεραιότητα υπόλοιπου hardware.

Πλέον, με την έλευση των πολυπύρηνων επεξεργαστών που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά, κάθε λογής χρήστης υπολογιστή, χρειάζεται μία καλή μέθοδο ψύξης που θα του εξασφαλίσει φυσιολογικές θερμοκρασίες και συνάμα θα συντελέσει στην μακροζωία του επεξεργαστή. Συνεπώς, είτε είστε overclocker, είτε είστε ένας απλός χρήστης, είναι επιτακτική ανάγκη να ψύξετε σωστά τον υπολογιστή σας και επαληθεύσετε τις κανονικές συνθήκες λειτουργίας του.

Λύσεις όπως η υδρόψυξη και το phase change είναι σίγουρα καλές, αλλά αρκετά ακριβές και δεν προτείνονται για τον μέσο χρήστη. Αντίθετα, η μέθοδος της αερόψυξη που προσφέρουν οι cpu coolers, είναι :

  • απλή στην εγκατάσταση
  • δεν απαιτεί συντήρηση
  • έχει μικρό κόστος
  • είναι (παθητικά) αθόρυβη
  • και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια βήματα στην απαγωγή θερμότητας.

Νέα τεχνολογία με περισσότερα fins, heatpipes, στρώσεις από layers, HTD, και αντικρασδασμική προστασία, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που πρεσβεύει η Xigmatek. Για αυτό το λόγο, το Outofspecs ετοίμασε ειδικά για εσάς αυτή την παρουσίαση των τριών μυθολογικών Θεών που υπόσχονται να κυβερνήσουν ειρηνικά στο socket σας και να πολεμήσουν το θερμόμετρο με τα γενναία χάλκινα fins τους. Ο λόγος λοιπόν για τους: Achilles - ήρωας του Τρωικού πολέμου, τον Balder - Θεός του Φωτός και της Ομορφιάς, τον Thor - Θεός του Κεραυνού με ισχυρό όπλο το μυθολογικό σφυρί (Hammer) των Βίκινγκς.

[ATTACH]8469[/ATTACH]

Γνωρίστε την Xigmatek

[ATTACH]8460[/ATTACH]

Η Xigmatek είναι μία νέα και πολλά υποσχόμενη εταιρία στον χώρο των υπολογιστών που ασχολείται κυρίως με τον τομέα της ψυκτικής. Ιδρύθηκε το 2005 στην Ευρώπη, αλλά το εργοστάσιο βρίσκεται στην Ταιβάν (Taipei) και απασχολεί κυρίως τεχνολόγους, δηλαδή άτομα με βαθιά γνώση στο αντικείμενο, όπως είναι οι σχεδιαστές παραγωγής και οι μηχανικοί R&D . Η εταιρία διαχειρίζεται από άτομα που κατέχουν καλή γνώση του αντικειμένου της ψυκτικής. Αξίζει λοιπόν να σημειώσουμε ότι, τα βασικά στελέχη της επιχείρησης εμπνέουν σεβασμό και έχουν πολυετή εμπειρία που συνάδει με το τεχνολογικό υπόβαθρο του τομέα της θερμότητας.

Αποτελείται από άτομα που έχουν κερδίσει την αξία τους συμμετέχοντας ενεργά στην κατασκευή ψυκτικών εξαρτημάτων και άλλοτε βγάζοντας εις πέρας διάφορες εφαρμογές και λύσεις . Επενδύοντας στους ειδικούς και με βάση τα υψηλά στάνταρ που έχει θέσει η εταιρία στον ποιοτικό έλεγχο παραγωγής, προσφέρει άριστες υπηρεσίες και προϊόντα που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Αυτό φαίνεται να έχει αντίκτυπο στην αγορά, αφού τα προϊόντας της βρίσκονται πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας και χαρακτηρίζονται από πολλούς ως τα καλύτερα, αξιόπιστα, αποδοτικότερα, και έχουν περιβαλλοντολογική συνείδηση .

Όλα τα παραπάνω συνάπτουν στην καλή εικόνα και φήμη που χτίζει η Xigmatek και βάζει τον πρώτο λίθο για την επίτευξη του κύριου στόχου της. Ο στόχος της, δεν είναι άλλος από το να φτάσει στο επίπεδο των μεγάλων κολοσσών κατασκευαστών στον τομέα της ψύξης των υπολογιστών. Με έξυπνα διαμορφωμένο management, ορθή τιμολογιακή πολιτική και τίμιες συνεργασίες, η Xigmatek δείχνει να τα καταφέρνει μια χαρά και προβάλει το φιλικό της πρόσωπο.

Η Xigmatek παράγει κι άλλα προϊόντα όπως είναι τα τροφοδοτικά και τα PC Cases.

[ATTACH]8461[/ATTACH]

Ολόκληρη η φιλοσοφία της εταιρίας συμπεριλαμβάνεται σε μία λέξη: ICEImpressive Creative Essential . Αν μπορούσαμε να την περιγράψουμε με τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν:

  • Εντυπωσιακή

Αν είστε από εκείνους που αρέσκονται στο να εντυπωσιάζουν με την εμφάνιση του υπολογιστή τους, τότε σίγουρα έχετε συναντήσει τον προμηθευτή τον ονείρων σας. Η Xigmatek συνδυάζει την μοντέρνα και αποτελεσματική σχεδίαση, κατασκευάζοντας εντυπωσιακές ψύκτρες εμπνευσμένες από την μυθολογία, όπως για παράδειγμα αυτές που θα σας παρουσιάσουμε: οι Achilles, Thor’s Hammer, Balder God of Light είναι μόνο μερικά δείγματα από την φαντασία των ανθρώπων της Xigmatek.

  • Δημιουργική

Αν δεν υπάρχει δημιουργικότητα, δεν υπάρχει δύναμη και εξουσία, λένε οι R&D Engineers της Xigmatek. Η κύρια ομάδα των 20 μηχανικών βρίσκεται στην Γερμανία, και αποτελείται από κορυφαίους του είδους.

  • Ουσιαστική

Από την φήμη της φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι μία εταιρία που ξέρει τι ζητάει και τι προσφέρει. Παρέχει ακριβώς αυτό που μπορεί – όχι λιγότερο – και γνωρίζει ότι το προϊόν είναι αυτό που θα την κρίνει. Ενδιαφέρεται, όχι μόνο για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, αλλά επίσης και για τις καλές επιδόσεις, χωρίς φυσικά να ξεχνάει το service και την υποστήριξη στους πελάτες της.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Xigmatek, μην διστάσετε να επισκεφτείτε το επίσημο website της εταιρίας.

http://www.xigmatek.com/

Μάθετε την αερόψυξη

Αν και πολλοί από εσάς ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για τις μετρήσεις προσπερνώντας τις υπόλοιπες σελίδες του review, είμαστε σίγουροι ότι όσοι αναγνώστες δώσουν προσοχή και μελετήσουν σχολαστικά όλες τις σελίδες, θα αποκτήσουν ορισμένες σημαντικές (κατά τη γνώμη μας) γενικές γνώσεις που κάνουν την διαφορά.

Καταρχάς, ένας όρος που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι η έννοια της "αγωγιμότητας", όπου αρκετοί από εσάς ήδη γνωρίζετε τι σημαίνει. Η αγωγιμότητα είναι μία χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης, και έχει να κάνει με το πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορεί μία μορφή ενέργειας να διαπεράσει ένα υλικό σώμα.

Για παράδειγμα, ο ηλεκτρισμός είναι μία μορφή ηλεκτρικής ενέργειας όπου μπορεί να διαπεράσει με σχετική ευκολία το ανθρώπινο σώμα. Για αυτό θα λέγαμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι (καλός) αγωγός του ηλεκτρισμού ή ότι το ανθρώπινο σώμα έχει μεγάλη αγωγιμότητα στον ηλεκτρισμό ή με άλλα λόγια δεν παρουσιάζει σημαντική αντίσταση κατά την διαπέραση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συμπέρασμα, η αγωγιμότητα σχετίζεται με την αντίσταση που παρουσιάζει το υλικό κατά την διαπέρασή του από μία μορφή ενέργειας ( θερμική, ηλεκτρική, κλπ ). Προφανώς, το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μεταλλικές πλάκες, δεν είναι τυχαίο και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Τα μέταλλα είναι οι καλύτεροι αγωγοί θερμότητας, και αυτό οφείλεται στην πυκνότητά τους. Όσο πιο μεγάλη πυκνότητα έχουν, τόσο πιο καλή θερμικά αγώγιμη συμπεριφορά παρουσιάζουν. Συνεπώς, καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η επαφή της ψύκτρας με τον επεξεργαστή. Προτιμούνται λείες, επίπεδες, καθαρές και γυαλισμένες επιφάνειες έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν όμως η επιφάνεια της ψύκτρας έχει υποστεί ζημιά τότε χρειαζόμαστε περισσότερη θερμοαγώγιμη πάστα που θα καλύψει το κενό ανάμεσα στις δύο επιφάνειες ή κάνουμε lapping.

Η θερμοαγώγιμη πάστα, είναι ρευστό υλικό γνωστό ως TIM ( Thermal Interface Material ) το οποίο το τοποθετούμε ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ψύκτρα. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι, για να καλύψουμε τις σχεδιαστικές ατέλειες της ψύκτρας, αφού καμία επιφάνεια δεν μπορεί να είναι απολύτως λεία. Έτσι, η πάστα, εισχωρεί στα σημεία όπου δεν υπάρχει επαφή των δύο μεταλλικών επιφανειών και φροντίζει να τα φέρει σε επαφή.

Δείτε πριν το lapping και μετά το lapping

post-928-1414343462,648_thumb.gif

Στην αερόψυξη, αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να μεταφέρουμε την θερμική ενέργεια ( θερμότητα ) του επεξεργαστή, μέσω της ψύκτρας, στο περιβάλλον.

Θερμότητα Επεξεργαστή --> μεταφορά στην ψύκτρα --> μεταφορά στο εξωτερικό περιβάλλον

Μην ξεχνάτε ότι η μεταφορά θερμότητας έχει να κάνει με την διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στα δύο σώματα,. Σύμφωνα με τον κανόνα, η θερμότητα μεταφέρεται από το θερμό σώμα --> ψυχρό σώμα -- δηλαδή από τον επεξεργαστή --> στην ψύκτρα. Αυτή η ανταλλαγή ή καλύτερα θα λέγαμε "μεταφορά θερμότητας" τερματίζει όταν τα δύο σώματα αποκτήσουν την ίδια θερμοκρασία (πλέον θα ισχύει Διαφ.Θερμοκ. = 0 ). Όπως είπαμε, στην περίπτωσή μας, τα δύο σώματα είναι

  1. η ψύκτρα (ψυχρό σώμα)
  2. και ο επεξεργαστής ( θερμό σώμα )

Άρα, στην τελική πετυχαίνουμε τον σκοπό μας, ψύχοντας έτσι τον επεξεργαστή, αφού η θερμότητά του μεταφέρεται στο περιβάλλον δια μέσω της ψύκτρας και του fan. Εδώ έρχονται τα ερωτήματα του τύπου "πόσο καλά μεταφέρεται ;", "πόσο γρήγορα μεταφέρεται; " κλπ. Για να δώσετε εσείς οι ίδιοι τις απαντήσεις στα ίδια σας τα ερωτήματα, πρέπει να γνωρίζετε πως λειτουργεί η αερόψυξη, την οποία και αναλύουμε παρακάτω εκτενέστερα.

Τα στάδια της ψύξης

  • Πρώτο στάδιο: Μεταφορά θερμότητας από τον επεξεργαστή, στην μεταλλική βάση της ψύκτρας

    Το πρώτο στάδιο της αερόψυξης είναι να μεταφέρουμε την θερμότητα από τον επεξεργαστή στην ψύκτρα, η οποία βρίσκεται τοποθετημένη ακριβώς από πάνω του.Για να γίνει δυνατή αυτή η θερμική μεταφορά, χρησιμοποιούμε την μέθοδο της
    αγωγής με επαφή
    (
    conduction
    ). Όπως καταλαβαίνετε, η λεία και επίπεδη επιφάνεια της ψύκτρας ακουμπάει/κάθεται και προσαρμόζει τέλεια πάνω στην μεταλλική πλάκα του επεξεργαστή. Αφού τα δύο μέταλλα
    έρθουν σε επαφή
    , στην συνέχεια αρχίζει η μεταφορά της θερμότητας από τον επεξεργαστή, προς την ψύκτρα ( λόγω διαφοράς θερμοκρασίας). Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να δώσετε προσοχή, είναι
    το σημείο επαφής της ψύκτρας με τον επεξεργαστή
    , καθώς
    όσο καλύτερη επαφή έχουν τόσο αυξάνεται η ροή θερμότητας από το ένα σώμα στο άλλο
    .


  • Δεύτερο στάδιο: Μεταφορά θερμότητας από την μεταλλική βάση της ψύκτρας, στο υπόλοιπο σώμα της.

Για να περάσει η θερμότητα σ' ολόκληρη την επιφάνεια της ψύκτρας χρησιμοποιούνται τα heatpipes. Τα heatpipes είναι ένας μηχανισμός μεταφοράς θερμότητας βασισμένος στην θερμική αγωγιμότητα και στην αλλαγή κατάστασης της υπόστασης των σωμάτων. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στους δορυφόρους, αλλά πλέον χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ψύξη Desktop PC. Πρόκειται για μεταλλικούς σωλήνες από χαλκό ή αλουμίνιο, οι οποίοι αναλαμβάνουν την μεταφορά της θερμότητας κατά μήκος της ψύκτρας. Το πετυχαίνουν εξατμίζοντας και συμπικνώνοντας το ρευστό που υπάρχει μέσα τους χρησιμοποιώντας ως πηγή ενέργειας την θερμότητα που προέρχεται από την βάση της ψύκτρας. Το σχήμα τους είναι Γ ή συνήθως U και αποτελούνται από δύο άκρα, ένα θερμό και ένα ψυχρό έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαιτούμενη διαφορά θερμοκρασίας.

Η θερμότητα από την βάση της ψύκτρας μεταφέρεται στο άκρο του heatpipe με αποτέλεσμα την αύξηση θερμοκρασίας του άκρου του. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του σωλήνα, με αποτέλεσμα το ψυκτικό υγρό να εξατμίζεται (
evaporating
) και να μετατρέπεται σε αέριο. Στην συνέχεια λόγω την διαφοράς θερμοκρασίας, το αέριο κατευθύνεται προς το ψυχρό άκρο του heatpipe και μαζί με αυτό και η θερμότητα. Έτσι έχουμε πλέον δύο πιέσεις, μία στο κάθε άκρο αντίστοιχα, όπου οδηγούν μαζί στην συμπύκνωση (
condensing
) του αερίου. Κατόπιν αυτής της μετατροπής, το πριν ψυχρό άκρο έχει γίνει πλέον θερμό, και το ψυκτικό υγρό κατευθύνεται στην αρχική του θέση. Αυτό γίνεται με την βοήθεια της βαρύτητας ή τους φαινόμενου που παρουσιάζουν τα υγρά όταν κινούνται μέσα σε σωλήνες( βλ
).

[ATTACH]8512[/ATTACH]

Η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται διαρκώς μέχρι να επικρατήσει ίδια θερμοκρασία κατά μήκος του heatpipe. Όταν το heatpipe αποκτίσει περίπου την ίδια θερμοκρασία με την βάση της ψύκτρας, τότε η θερμότητα αρχίζει να μεταδίδεται στα χάλκινα fins της ψύκτρας μέσω συναγωγής ( convection ). Κατά την μεταφορά αυτή, ποσότητες υγρού ή αερίου θερμαίνονται και μεταφέρονται σε ψυχρότερη περιοχή, όπου και προκαλούν την θέρμανσή της. Μπορεί να υπάρξει διάδοση μεταξύ στερεού και υγρού ή αέριου σώματος. Στην περίπτωσή μας, τα heatpipes βρίσκονται στο εσωτερικό της ψύκτρας και θερμαίνουν το υπόλοιπο σώμα της.

  • Τρίτο στάδιο: Μεταφορά θερμότητας από την επιφάνεια/σώμα της ψύκτρας, στο περιβάλλον

Αφού έχει θερμανθεί το σώμα και η επιφάνεια της ψύκτρας, δεν μένει παρά να διώξουμε την θερμότητα προς το περιβάλλον. Η παραδοσιακή μέθοδος είναι μέσω ενός fan ( ανεμιστήρα ) ο οποίος μεταφέρει την θερμική ακτινοβολία της ψύκτρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια της ψύκτρας, τόσο το καλύτερη απαγωγή θερμότητας έχουμε. Για αυτό τον λόγο οι κατασκευαστές προκειμένου να μεγαλώσουν την επιφάνεια της ψύκτρας αλλά όχι το μέγεθός της, φτιάχνουν διάφορα βαθουλώματα και κοψίματα συνδυάζοντας περίτεχνο σχήμα και έξυπνο design. Αποδοτικότερη μέθοδος ψύξης είναι η διάταξη push pull, αλλά απαιτεί την τοποθέτηση δύο fans.

Direct Heatpipe Touch

Η Xigmatek έχει μελετήσει καλά το θέμα της ψύξης και γι αυτό ήταν η πρώτη γνωστή εταιρία που έκανε το "μπαμ" φέρνοντας την τεχνολογία HDT - Heatpipe Direct Touch . Πλέον αρκετές εταιρίες, όπως η OCZ και η Scythe, έχουν υιοθετήσει την σχεδίαση της άμεσης επαφής του heatpipe με τον επεξεργαστή. Ωστόσο, η Xigmatek κρατάει καλά το μυστικό της επιτυχίας του DHT, αφού οι ψύκτρες που μας έστειλε για δοκιμή κατάφεραν και νίκησαν την Thermalright Ultra Extreme 120 True Black Edition. Ας μάθουμε λοιπόν λίγα πράγματα για αυτή την νέα τεχνολογία που έφερε κυριολεκτικά την επανάσταση στον χώρο της αερόψυξης.

<table cellpading="3" cellspacing="2"><tbody><tr><td><object width="150" height="150"><param name="movie" value="hdt-s.swf"><embed src="http://www.xigmatek.com/hdt-s.swf" width="150" height="150"></embed></object></td><td valign="top">Η προσοχή μας στις ψύκτρες της Xigmatek στρέφεται στα Anti-Vibration Rubber και στην H.D.T τεχνολογία (Heatpipe Direct-Touch). Όσο η ατελείωτη αναζήτηση για καλύτερα συστήματα ψύξης του επεξεργαστή συνεχίζεται, τόσο θα κατασκευάζονται και θα εφευρίσκονται καινούργια συστήματα για τις ψύκτρες. Με τα heat-pipes direct touch η ψύκτρα ακουμπάει απευθείας στον επεξεργαστή και όχι μέσω μιας βάσης. Είναι ένα καινοτόμο και μοντέρνο σύστημα με το οποίο επιτυγχάνονται καλύτερες θερμοκρασίες, ειδικότερα στην περίπτωση υπερχρονισμού (overclocking) του υπολογιστή. Κάτι που θα δείτε άλλωστε και στις μετρήσεις μας, δίνοντας περισσότερη έμφαση στα stressing tests. Πλεονέκτημα λοιπόν του H.D.T είναι οι καλύτερες θερμοκρασίες, όπως επίσης η πολύ ταχύτερη μεταφορά και αποβολή θερμότητας από τον πυρήνα προς τα fins.</td></tr></tbody></table>

zeyiebitGk8

Αντικρασδαμικά λάστιχα

Η δόνηση και ο θόρυβος από τα fan (ανεμιστήρες) δεν υφίστανται πλέον λόγω των Anti-Vibration Rubber. Συνδέουν με ασφάλεια τους ανεμιστήρες με τις ψήκτρες, εύκολα και γρήγορα. Ως πλεονέκτημα λοιπόν των Anti-Vibration Rubber θα λέγαμε πως είναι η αθόρυβη λειτουργία της ψύξης του επεξεργαστή με την έννοια ότι εκμηδενίζονται θόρυβοι ή κραδασμοί που προέρχονται από την ταλάντωση του cpu cooler.

[ATTACH]8659[/ATTACH]

Συστήματα δοκιμής

Θέλοντας να παρέχουμε όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα γύρω από τα προϊόντα που σας παρουσιάζουμε, είχαμε στην διάθεσή μας τρία συστήματα που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλη την γκάμα της αγοράς των υπολογιστών. Με εξαίρεση τους φίλους AMD, έχουμε τρία συστήματα 775, 1156, και 1366 INTEL LGA sockets αντίστοιχα. Οι τρεις ψύκτρες που αντιπροσωπεύουν την line της Xigmatek, δοκιμάστηκαν και στα τρία αυτά συστήματα.

img5025e.jpg

Όπως είπαμε και στην αρχή της παρουσίασης, θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορούν αυτές οι ψύκτρες να δροσίσουν τον επεξεργαστή μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που αντιμετωπίζουν ξαφνικά shutdown λόγω υπερθέρμανσης του υπολογιστή τους (κυρίως της κάρτας γραφικών) αυτή την περίοδο. Κατ' επέκταση οι μετρήσεις έγιναν με θερμοκρασία δωματίου 30 με 32 C χωρίς χρήση AC. Προφανώς, αν καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες μας, τότε να είστε σίγουροι πως θα έχετε ένα "παγωμένο" επεξεργαστή για τις υπόλοιπες τρεις εποχές του χρόνου.

Σημαντικό γεγονός είναι ότι χρησιμοποιήσαμε sensors για να διακρίνουμε την εισερχόμενη και εξερχόμενη θερμοκρασία του αέρα που περνάει μέσα από την ψύκτρα. Αυτό, μας οδήγησε το γεγονός να μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με το cooling efficiency και την απόδοση της ψύκτρας.

Με τον όρο cooling efficiency εννοούμε την ικανότητα της ψύκτρας να μεταφέρει την θερμότητα από τον επεξεργαστή προς το περιβάλλον. Δηλαδή, πόσο επί της εκατό της θερμοκρασίας του επεξεργαστή είναι σε θέση να διώξει προς το περιβάλλον - το οποίο είναι και το τελικό ζητούμενο.

Δυστυχώς δεν είχαμε στην διάθεσή μας ντεσιμπελόμετρο, άρα θα αρκεστείτε στις προσωπικές εκτιμήσεις μας περί θορύβου.

Για την μέτρηση της θερμοκρασίας του CPU χρησιμοποιήσαμε το Everest, ενώ για την μέτρηση θερμοκρασίας εισόδου και εξόδου δυο ειδικούς αισθητήρες θερμοκρασίας, καθώς επίσης για να stress-αρουμε τον επεξεργαστή το Prime95 (small FFTs). Τις ψύκτρες τις συνδυάσαμε αρχικά με τον δικό τους ανεμιστήρα (single fan) και στην συνέχεια με δυο σε διάταξη push pull. Εξαίρεση αποτελεί η Achilles που δεν επιδέχεται την τοποθέτηση δεύτερου ανεμιστήρα. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι καταφέραμε να τοποθετήσουμε συνολικά τέσσερεις ανεμιστήρες στην Thor’s Hammer: 2x120mm και 2x80mm. Δυστυχώς, το εγχείρημα αυτό δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς η θερμοκρασία είχε μόνο κατά 1ο C παρέκκλιση για την οποία δεν χρειάζεται να δαπανήσετε χρήματα σε παραπάνω ανεμιστήρες (. . . και ωτοασπίδες :D).

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς σας παραθέτουμε τις ταχύτητες των fan

  • Xigmatek Achilles 120mm
    • IDLE: 1290 RPM
    • Full-Load: 1592 RPM

    [*]Xigmatek Balder 120mm

    • IDLE: 1541 RPM
    • Full-Load: 2052 RPM (θορυβώδες)

    [*]Για την push-pull διάταξη, ο 2ος ανεμιστήρας που έβγαζε τον αέρα έξω από την ψύκτρα ήταν ένας Zalman ΖM-F3 μόνιμα στις 1918 RPM.

Οι μετρήσεις και τα διαγράμματά μας χωρίζονται σε stock και overclocked αλλά και σε idle και stress. Σε όλες τις μετρήσεις, και οι τρεις επεξεργαστές ήταν είτε με 1.20Vcore είτε με 1.35 Vcore. Ο λόγος που επιλέξαμε το 1.35V είναι γιατί θεωρείται η fail-safe μέγιστη επιτρεπόμενη τάση από την Intel. Άλλωστε αυτό που αυξάνει δεν την θερμοκρασία δεν είναι τόσο το μεγάλο FSB, αλλά η αύξηση της τάσης – κατά την οποία συνεπάγεται ότι την χρειάζεστε για σταθερό υψηλό FSB/BCLK. Παρόλα αυτά θα επεξηγήσουμε τους όρους για να διαβάζουν όλοι σωστά την ερμηνεία των μετρήσεών μας.

  • Stock: Αρχικές εργοστασιακές συχνότητες με default VID 1.20 Vcore σ’ όλους του επεξεργαστές. Απενεργοποιήσαμε τυχόν C1E και Power Saving options που θα άφηναν την τάση να αυξομειώνεται κατά βούληση.
    • CoreDuo 8500: 1.17 VCore
    • I5 750: 1.192 Vcore
    • I7 920: 1.184 Vcore

  • Overclocked: Όλοι οι επεξεργαστές στην ταχύτητα των 4 GHz με τάση 1.35 VCore. Προφανώς και μπορείτε να φτάσετε τα 4 GHz με λιγότερη τάση, ωστόσο το 1.35/1.4 VCore θεωρείται η μέγιστη ασφαλής τιμή που μπορεί να βάλει ο επιφυλακτικός overclocker με αερόψυξη.
    • CoreDuo 8500: 1.136 VCore
    • I5 750: 1.352 VCore
    • I7 920: 1.328 VCore

  • Idle: Με τον όρο αυτό εννοούμε την καθημερινή ήπια, χαλαρή χρήση του υπολογιστή. Μουσική, επεξεργασία κειμένου, περιήγηση στο internet είναι μερικές λειτουργίες που εκτελούσαμε κατά την διάρκεια του τεστ.

  • Prime95: Απευθυνόμαστε στην βαρυά χρήση του υπολογιστή, όπου χρειάζεται αρκετή και ισχυρή επεξεργαστική ισχύ. Τέτοια εφαρμογές είναι τα παιχνίδια, επεξεργασία βίντεο, επεξεργασία εικόνα, folding κ.α. Επιλέξαμε το Prime95 ώστε να έχουμε 100% cpu usage σε όλους τους πυρήνες και τα HT threads.

Achilles S1284W

Η Achilles είναι μία ισχυρή ψύκτρα έτοιμη για τον τρωικό πόλεμο των θερμοκρασιών του υπολογιστή σας. Με όνομα ενός ήρωα και με ασπίδα ένα εντυπωσιακό fan, δεσπόζει και κυριαρχεί στα συστήματα των δοκιμών μας. Όπλο της δεν είναι ούτε το βέλος, ούτε το σπαθί, αλλά η χάλκινη επίστρωση των heatsinks που ακουμπάνε άμεσα με τον επεξεργαστή για μία σώμα-με-σώμα μάχη.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/xigm_charts/Achilles.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Achilles.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Όπως προδίδουν οι φωτογραφίες, πρόκειται πραγματικά για μία υψηλού επιπέδου δουλειά από την Xigmatek, τόσο σχεδιαστικά όσο και αποδοτικά.

--> / Χαρακτηριστικά

Δείτε τα χαρακτηριστικά της:

[ATTACH]8667[/ATTACH]

Όπως όμως υποδηλώνει το όνομά της έχει και αυτή την δικιά της Αχίλλειος πτέρνα. Συγκεκριμένα, το μειονέκτημα εντοπίζεται στην έλλειψη των mounting brackets για 1156 και 1366. Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στις μετρήσεις μας, αφού η Xigmatek, μας παραχώρησε το Retention Kit, το οποίο συμπεριλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα υλικά για την εγκατάσταση της Achilles στα νέα sockets. Ακόμα, αξίζει να αναφερθεί ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει Reversion B της Achilles το οποίο θα περιλαμβάνει τις βάσεις στήριξης για 1156/1366 αλλά και για το αναμενόμενο LGA1155 της Intel. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας, η νέα έκδοση του προϊόντος αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον Σεπτέμβριο.

--> / Επιδόσεις

Δείτε τις μετρήσεις και την απόδοση της Achilles.

Στροφές ανεμιστήρα: IDLE (1290 RPM) και Stress (1592 RPM)

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Achilles/stock_cpu.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Achilles/overclocked_cpu.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Achilles/airflows_stock.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Achilles/cooling_overclocked.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Achilles/airflows_stock.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Achilles/airflows_overclocked.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

Αδιαμφισβήτητα, η Achilles κατάφερε να αποσπάσει πολύ καλές κριτικές – όχι όμως άριστες. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι μπορεί να συνδυαστεί άψογα και με τα τρία συστήματα που την δοκιμάσαμε, συνοδευόμενη από πολύ καλή ψύξη. Ακόμα και σε συνθήκες ισχυρών και απαιτητικών σε πόρους επεξεργαστικής ισχύς εφαρμογών, η Achilles δεν ξεπερνάει τους 60ο C στον i7 920.

Ρισκάροντας λίγο παραπάνω και αυξάνοντας την συχνότητα του επεξεργαστή έχουμε μία άνοδο της τάξης των 10ο C, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 70ο C. Τα χοντρά χάλκινα heatpipes έχοντας άμεση επαφή με τον processor και μαζί με τα πολλαπλά fins, επιταχύνουν την μεταφορά της θερμότητας που εκλύεται από τον επεξεργαστή προς την ψύκτρα σε ποσοστό που αγγίζει το 60%. Έπειτα, ο σχετικά ικανοποιητικών στροφών ανεμιστήρας που την συνοδεύει φροντίζει να απομακρύνει γρήγορα την θερμότητα από το σώμα της Achilles προς το περιβάλλον. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η ψύκτρα δεν επιδέχεται την τοποθέτηση δύο ανεμιστήρων σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υλοποιήσεις της Xigmatek. Μιλώντας περί ανέμων και στροφών, αν και ο ανεμιστήρας της Achilles κινείται σε συνηθισμένα επίπεδα επιδόσεων ωστόσο επιδεικνύει ασυνήθιστη εντύπωση με το πορτοκαλί του χρώμα και τα άσπρα LED. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως επιβάλει την παρουσία του έλκοντας τα βλέμματα των υποψήφιων αγοραστών out-of-the-box – δηλαδή από την συσκευασία του.

Πιστεύουμε πως η αιτία που κρατάει πίσω τις επιδόσεις της Achilles είναι το σύστημα εγκατάστασης σε 775 με τα clips. Τα ίδια clips που στερεώνουν την εργοστασιακή ψύκτρα είναι πρακτικά αδύνατο να προσφέρουν το ίδιο "πάτημα" σε μία πέντε περίπου φορές μεγαλύτερη σε όγκο ψύκτρα. Άλλοι το θεωρούν ως tool-free ευκολία. Εμείς το αποφεύγουμε για τρεις λόγους:

  1. Οι βίδες προσφέρουν καλύτερη στήριξη και συνάμα καλύτερο πάτημα/επαφή σε σχέση με τα πλαστικά clips.
  2. Υπάρχει κίνδυνος να ραγίσει η μητρική κατά την διάρκεια που ασκούμε πίεση στα clips.
  3. Προσωπικά προτιμάμε το κατσαβίδι ως μια πιο εύκολη και παραδοσιακή μέθοδος.

Balder SD1283

Η δεύτερη ψύκτρα στην σειρά είναι η Balder, και πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν η αγαπημένη μας ψύκτρα στις μετρήσεις. Είναι ελαφριά, σχετικά μικρή (ή τουλάχιστον μικρότερη από τις υπόλοιπες) και εγκαταστάθηκε με ευκολία σε όλα τα socket που την δοκιμάσαμε.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/xigm_charts/balder.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/xigm_charts/balder.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Όπως φαίνετε στις φωτογραφίες η Balder είναι μια ψύκτρα με απλή σχεδίαση χωρίς αυτό όμως να αποτελεί πρόβλημα στην απόδοση της.

--> / Χαρακτηριστικά

Σας παρουσιάζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Balder:

[ATTACH]8671[/ATTACH]

--> / Επιδόσεις

Παρατηρούμε ότι ο ανεμιστήρας που συνοδεύει την ψύκτρα είναι αρκετά ισχυρός με υψηλές ταχύτητες που σε συνδυασμό με την τεχνολογία Heat-pipes Direct Touch αυξάνει την αποτελεσματικότητα στην ψύξη του επεξεργαστή . Σε αυτό το σημείο είναι καλό να αναφέρουμε ότι η Balder έχει την δυνατότητα να πάρει και δεύτερο ανεμιστήρα για καλύτερη απόδοση.

Η εγκατάσταση της Balder είναι μια εύκολη υπόθεση. Ανάλογα με το socket που έχετε επιλέξτε την πλευρά του backplate βιδώστε αρχικά τα υποστηρίγματα και τέλος βιδώστε την επάνω στην μητρική

Η απόδοση της Balder φαίνεται στα παρακάτω διαγράμματα:

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Balder/stock_cpu.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Balder/oced_cpu.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Balder/oced_cpu_dualfan.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Balder/airflows_stock.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Balder/airflows_overclocked.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Balder/airflows_overclocked_dualfan.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Balder/cooling_stock.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Balder/cooling_overclocked.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

Η Balder μπορεί να μην σας γεμίσει το μάτι με μια πρώτη ματιά λόγο της απλότητας στον σχεδιασμό αλλά και της ελαφριάς κατασκευής της. Παρόλα αυτά απέδειξε ότι αποτελεί μια καλή λύση για την ψύξη του επεξεργαστή ακόμα και αν αυτός είναι overclocked. Η αποτελεσματικότητα αυτή αποδίδετε όχι μόνο στον ισχυρό ανεμιστήρα της και στην τεχνολογία H.D.T. αλλά και στο εξαιρετικό πάτημα που έχει στα socket που δοκιμάσαμε. Το μόνο ψεγάδι που βρήκαμε είναι ότι λόγο του φάρδους της κάλυπτε ένα memory slot στο socket 1156 .

Thor's Hammer S126384

Από το όνομα και μόνο μας προϊδεάζει για κάτι ισχυρό, μιας και ο Thor είναι ένας από τους πιο δυνατούς θεούς της μυθολογίας των Norse, ο οποίος ήταν κυρίαρχος των κεραυνών και σαν όπλο είχε το σφυρί (hammer).

Το θέμα είναι όμως να αποδείξουμε αν αποτελεί ένα όπλο για τον κάθε χρήστη υπολογιστή εναντίον των θερμοκρασιών του επεξεργαστή. Έχοντας μια τέτοια ψύκτρα στην κατοχή μας μπήκαμε στην διαδικασία να την τεστάρουμε σε ό,τι socket είχαμε στην διάθεση μας.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/xigm_charts/thors.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/xigm_charts/thors.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες η Τhor's Ηammer είναι μια πολύ εντυπωσιακή ψύκτρα με πυκνά fins τα οποία έχουν ιδιαίτερο σχεδιασμό.

--> / Χαρακτηριστικά

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα βασικά της χαρακτηριστικά

[ATTACH]8668[/ATTACH]

Από τα χαρακτηριστικά βλέπουμε ότι η Thor's hammer χρησιμοποιεί την τεχνολογία Heat-pipes Direct Touch, η οποία δείχνει ότι έχει αυξημένη απόδοση. Εκτός όμως από αυτό βλέπουμε, ότι έχει δυο στρώσεις από heat-pipes κάτι το οποίο μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι θερμοκρασίες θα μείνουν χαμηλά.

Όσον αφορά την εγκατάσταση της ψύκτρας, θα παρατηρήσετε ότι το backplate από την μια πλευρά είναι για s775 και από την άλλη για s1156 όπως και για s1366. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βιδώσετε τα υποστηρίγματα στη ψύκτρα και τέλος να τη βιδώσετε στη μητρική σας. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για το socket s1156 έχετε δυο επιλογές:

  1. η πρώτη είναι να την βιδώσετε με την χρήση του backplate
  2. ενώ η εναλλακτική είναι με την χρήση υποστηριγμάτων των clips.

Κατά την εγκατάσταση όμως αντιμετωπίσαμε μερικά προβλήματα στο socket 775 και 1156 και αυτό γιατί οι τρύπες βρίσκονταν κάτω από τα fins της ψύκτρας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κατσαβίδι. Παρόμοιο πρόβλημα είχαμε και με το s1366 αν και σε μικρότερη κλίμακα, αφού μπορούσαμε να βιδώσουμε τουλάχιστον δύο βίδες (από τις τέσσερις). Η λύση γι’ αυτό το πρόβλημα βρίσκεται μέσα σε ένα από τα σακουλάκια που υπάρχουν στο κουτί, όπως ένα κλειδί Allen, το οποίο θα σας βοηθήσει να τις βιδώσετε και να τις σφίξετε περισσότερο.

--> / Επιδόσεις

Παρακάτω παραθέτουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Thors/stock_cpu_singlefan.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Thors/oced_cpu_singlefan.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Thors/oced_cpu_dualfan.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Thors/airflows_stock_sigle.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Thors/airflows_overclocked_sigle.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Thors/cooling_stock.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/Memonomena/Thors/cooling_overclocked.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

Η Thor's Hammer είναι μια ισχυρή ψύκτρα, το όνομα της οποίας της ταιριάζει απόλυτα. Είναι εμφανισιακά εντυπωσιακή, λόγω του περίτεχνου σχεδιασμού των fins και ταιριάζει μόνο σε full tower cases. Η αλήθεια είναι ότι μία τόσο μεγάλη και ογκώδη ψύκτρα θα σας ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το socket. Το συνηθέστερο πρόβλημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε οι περισσότεροι users, είναι η αχρήστευση του πρώτου memory slot. Παρόλα αυτά είναι μία ψύκτρα που απευθύνεται κυρίως σε ενθουσιώδεις χρήστες που θα τολμήσουν ένα 24/7 overclocking, αφού πρώτα προμηθευτούν ένα ζευγάρι ισχυρούς ανεμιστήρες. Η χρήση σε passive mode δεν συνιστάτε, εκτός κι αν είστε χρήστης που δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ με τον υπερχρονισμό. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να εμπιστευτείτε την αθόρυβη λειτουργία που σας προσφέρει η Thor’s Hammer, αν και μόνο αν έχετε άριστη ροή αέρα στο case σας.

--> / σε LGA 775

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/775_cpu_temp.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/8500_cpu_temp_dualfan.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

--> / σε LGA 1156

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/i5750_cpu_temp.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/i5750_cpu_temp_dualfan.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

--> / σε LGA 1366

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/i7920_cpu_temp.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

<OBJECT><PARAM NAME=movie VALUE="Cinebench.swf"> <PARAM NAME=quality VALUE=high><PARAM NAME=bgcolor VALUE=#000000> <EMBED src="http://shots.gr/up/xigm_charts/i7920_cpu_temp_dualfan.swf" quality=high bgcolor=#000000 WIDTH="700" HEIGHT="400" NAME="Yourfilename" ALIGN="center" TYPE="application/x-shockwave-flash" PLUGINSPAGE="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></EMBED></OBJECT>

Συμπεράσματα

Τις βάλαμε κάτω και τις δοκιμάσαμε, τις μετρήσαμε, τις συγκρίναμε και βγάλαμε τον νικητή που δεν είναι άλλος από την πανίσχυρη Thor’s Hammer. Επίσης, χωρίσαμε τα αποτελέσματα σε τρεις κατηγορίες έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους αναποφάσιστους καταναλωτές.

<embed src="http://www.xigmatek.com/console/uploadfiles/Flash/indexbanner.swf" width="630" height="350"></embed></object>

Απόλυτες Επιδόσεις

Οι απόλυτες επιδόσεις έρχονται μαζί με την Thor’s Hammer. Μία μεγάλη και ογκώδης ψύκτρα που καταφέρνει να αποδώσει τα μέγιστα στον τομέα της αερόψυξης. Με ένα κατάλληλο σετ δύο ανεμιστήρων αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για κάθε PC Enthusiast που θέλει να διατηρεί τον επεξεργαστή του σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ακόμα και σε υψηλά επίπεδα overclocking, η Thor’s Hammer δείχνει την αξία της, καθώς θα σας ανταμείψει με κάθε ευρώ που θα ξοδέψετε για την απόκτησή της. Η τιμή της είναι τσουχτερή, καθώς η ψύκτρα έρχεται χωρίς ανεμιστήρες και με ένα μικρό σακουλάκι θερμοαγώγιμη πάστα. Συνεπώς σας αναγκάζει να πληρώσετε επιπλέον χρήματα για δύο ανεμιστήρες, κάτι το οποίο αυξάνει το συνολικό κόστος.

Καλύτερη απόδοση προς τιμή

Στην κατηγορία value for money, δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλη ψύκτρα από την Balder. Η Balder δείχνει τα δόντια της στην Thor’s Hammer, αφού οι επιδόσεις της κυμαίνονται σε παρόμοια υψηλά επίπεδα. Για την ακρίβεια η Balder είναι πιο μικρή, πιο ελαφριά, πιο φθηνή και επίσης έρχεται εξοπλισμένη με τον πιο γρήγορο ανεμιστήρα της Xigmatek. Να σημειώσουμε ότι η Xigmatek κάνει ακόμα πιο δελεαστικό το πακέτο, αφού περιέχονται mounting brackets για όλα τα sockets καθώς επίσης και θερμοαγώγιμη πάστα σε σωληνάριο. Οι επιδόσεις τις Balder είναι υπερβολικά καλές, σε σημείο που η διαφορά της από την Thor's Hammer αγγίζει τον 1 με 2 βαθμούς. Πραγματικά πιστεύουμε ότι η αγορά της είναι η πιο συμφέρουσα οικονομική και αποδοτική λύση που υπάρχει αυτή την στιγμή στην αγορά.

Καλύτερη μεταφορά θερμότητας

Βλέποντας και παρατηρώντας πιο προσεχτικά τα γραφήματα, θα δείτε ότι η Achilles έχει πολύ την καλύτερη μεταφορά θερμότητας. Αυτό δείχνει την εντυπωσιακή δουλειά που έχει κάνει η Xigmatek σε αυτήν την ψύκτρα, και το πόσο ικανή μπορεί να γίνει με την έλευση του Reversion B. Προς το παρών, η Achilles Rev A, παραμένει μία αξιόλογη επιλογή ανάμεσα στις κορυφαίες ψύκτρες της αγοράς καθώς οι επιδόσεις της είναι πολύ καλές ειδικά στους καινούριους i5 και i7 επεξεργαστές.

post-928-1414343476,1714_thumb.png

Κείμενο: Dr.Paneas & Afroking

Μετρήσεις: AfroKing, Dr.Paneas, Madnick

post-928-1414343459,3362_thumb.png

post-928-1414343459,3437_thumb.jpg

post-928-1414343459,4478_thumb.jpg

post-928-1414343462,6378_thumb.gif

post-928-1414343462,8124_thumb.png

post-928-1414343471,7674_thumb.jpg

post-928-1414343471,911_thumb.png

post-928-1414343471,9328_thumb.png

post-928-1414343472,0369_thumb.png

post-928-1414343476,2095_thumb.png

post-928-1414343476,2377_thumb.png

post-928-1414343478,3479_thumb.jpg

post-928-1414343478,4963_thumb.png

post-928-1414343478,517_thumb.png

post-928-1414343478,622_thumb.png

post-928-1414343481,7355_thumb.png

post-928-1414343481,754_thumb.png

post-928-1414343481,7719_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Εξαιρετικη δουλεια , μπραβο σε ολους οσους ασχοληθηκαν για το πολυ ωραιο review. Να κανω μια προταση , το flash στα αποτελεσματα γυρναει γρηγορα και δε προλαβαινεις να δεις τα αποτελεσματα .

και παλι μπραβο

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή δουλειά για την οποία σας αξίζουν συγχαρητήρια!!!

Οι επιδόσεις τις Balder είναι υπερβολικά καλές, σε σημείο που η διαφορά της από την Balder αγγίζει τον 1 με 2 βαθμούς

Μάλλον εννοείται Thor's Hammer

Link to comment
Share on other sites

@pcfreak: Το διόρθωσα

@redgeorge: fixed

@ea6gka: Όντως τα διαγράμματα ούτε εμάς μας άρεσαν που κάνουν refresh τώρα σύντομα. Θα το φτιάξουμε όμως στα επόμενα review.

Τα παιδιά που βοήθησαν ήταν ο Afroking, o Kats και το Madnick με τον 920.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.